Απρίλης της καιρικής αστάθειας και της πανδημίας!




Κι έρχεται ο Απρίλης αχ καρδούλα μου
να κι ο Μάης συννεφούλα μου.
Δίχως τραγούδι, δάκρυ και φιλί
δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή! (Δ. Σαββόπουλος)

Καλο μήνα, φίλοι μου!

 

27 σχόλια:

  1. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς όπως τα λέτε κύριε Ζιακόπουλε. Μετά από συνεχείς εναλλαγές ήλιου, συννεφιάς και βροχής ανά δεκάλεπτο, η μόνη σταθερά την Τετάρτη 31 Μάρτη ήταν ο βοριάς. Με αυξομειώσεις κι αυτός στην ένταση του, πάντως. Κάπως έτσι ξεκίνησα με ήλιο, αλλά με έπιασε ψιλόβροχο και η αισθητή θερμοκρασία ήταν στους 9 βαθμούς όταν έφτασα για βουτιά στον Μπάτη στη μεγάλη αμμουδιά. Σαν να μην έφτανε αυτό είχαμε και προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης χωρίς, όμως, καμία ειδοποίηση στη γειτονιά.

    Κατάλαβα ότι κάτι τρέχει όταν μειώθηκε η πίεση του νερού το πρωί και ψάχνοντας στο ίντερνετ είδα ότι υπήρχε προγραμματισμένη διακοπή για δύο άλλες οδούς, αλλά τελικά μας πήρε κι εμάς η μπάλα. Καλού κακού γέμισα τον βραστήρα και την καφετιέρα για να κάνω ζεστό ντους, μετά το κρύο μπάνιο. Μία τρύπα στο νερό έκανα, βέβαια. Τουλάχιστον φωτογράφισα έναν μεγάλο κέφαλο αλλά και αγριόσαλπες, εκτός από σαργούς, σπάρους και κακαρέλους στο μεγάλο πάγκο (μακρόστενος βράχος που υψώνεται σχεδόν ως την επιφάνεια της θάλασσας) του Μπάτη, που έχει και φυτρωμένη ποσειδωνία επάνω. Εμφανίστηκε και μεγάλη τσιπούρα, αλλά έβγαλα μόνο την ουρά της και τους γύλους, τις χειλούδες και τις καλόγριες να κολυμπούν τριγύρω της.

    Η αγριόσαλπα είναι ένα ενδιάμεσο είδος της σάλπας και του γερμανού, ενός ψαριού που ήρθε στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα τη δεκαετία του 1940 (εξού και το όνομα του), όταν ακόμα φαινόταν ότι η ανατολική Μεσόγειος θα εξελιχθεί σε μία πιο ζεστή περιοχή και δεν θα είναι χειμώνας 31 Μάρτη και 1 Απρίλη. Κι, όμως, είναι Πρωταπριλιά, αλλά είναι αλήθεια. Είναι ακόμα χειμώνας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα σε όλους! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βιάστηκες κύριος.Αύριο είναι πρωταπριλιά!

      Διαγραφή
    2. E, και; Ήρθε και η Πρωταπριλιά και είναι σαν Πρωτοχρονιά (από άποψη παρατεταμένου χειμώνα και παρατεταμένου lockdown επίσης). Δυστοπία...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Τα ( καλά ) νέα είναι ότι επιτέλους έβρεξε στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ανάβαμε καλοριφέρ το Δεκέμβριο και ανάβουμε τώρα. Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μάρτιος ,Ελληνιστί Άρειος ή Αρήιος,σήμερα ,για λίγες ώρες,"ξεψύχησε" σαν πραγματικός χειμωνιάτικος μήνας.Και εις άλλα,με υγεία .Η Άνοιξη καραδοκεί φουριόζα!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μάρτιος μας αποχαιρετά με φρέσκο χιονακι στις κορυφες της Όθρυς ,με ένα Μάρτιο που τα είχε όλα, χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο Μάρτη , σήμερα το κρύο είναι αισθητό και τα χιόνια στα ορεινά μαρτυρούν ότι ο χειμώνας είναι παρόν ακόμη .Τωρα ο Απρίλης έρχεται ανοιξιάτικος με τις αστάθειες του, η θερμοκρασίες Σαββατοκύριακο εδώ θεωρώ ότι θα φτάσει στα πεδινά και τους 25 βαθμούς για το μετέπειτα πιστεύω θα είναι και αυτός αρκετά βροχερός μήνας . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απρίλης της καιρικής αστάθειας,της πανδημίας και του χιονιά.Αν γίνει το σωστό κατέβασμα του κρύου με το ανάλογο ριτζάρισμα θα κατέβει το ψύχος από την ιρλανδια και την γροιλανδία στα βαλκάνια βλέπω την πατρίδα σας την Κόνιτσα κύριε Ζιακόπουλε να ντύνεται στα άσπρα σαν νυφούλα.Η επλίδα κακά τα ψέμματα παραμένει ζωντανή για την κεντρική και βόρεια χώρα και όσο θα παρεμένει ζωντανή η προσμονή δεν σβήνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απεταξάμην!
      Συντάσσομαι πλέον με την άνοιξη και το καλοκαίρι:
      Πότε θα ‘ρθει η άνοιξη;
      Πότε θα ‘ρθει η άνοιξη;
      Θα ‘ρθεί το καλοκαίρι τράβα αγέρα μ’ τράβα
      Θα ‘ρθεί το καλοκαίρι χρυσή μου περιστέρα…

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά είναι το χιόνι.Ενα μαγικό άσπρο πέπλο θα το χαρακτήριζα που κάνει το μυαλό να ταξιδέψει σε τόπους ονειρεμένα φτιαγμένους στην φαντασία.Τι πιο ωραίο να σηκωνεται κάποιος ένα ωραίο πρωινό στο βουνό να πίνει το καφεδάκι του μπροστά από το τζάκι και να αντικρύζει από το παράθυρο του το λευκό τοπίο απέξω και τις νιφάδες να πέφτουν χοντρές-χοντρές σαν τούφα βαμβακιού.Τι πιο ιδανικό από τα πανέμορφα τοπία της Ηπείρου;
      Οσο για την δυναμική των ψυχρών εισβολών για τον Απρίλιο έχω ξαναναφέρει πως στα τέλη απριλίου του 2017 το -6(850hpa) είχε φτάσει στα βόρεια σύνορα μας με αργή κίνηση της ψυχρής εισβολής που αν έρχονταν με γρήγορο και πιο κατάλληλο τρόπο θα καταπλάκωναν την χώρα μας τα -8 με -9 με σαν αποτέλεσμα τα χιόνια στα πεδινά τους ισχυρούς παγετούς κλπ.
      Υπάρχει η δυνατότητα και είναι εφικτό εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να πάρει σάρκα και οστά το παράδοξο μετεορολογικό φαινόμενο λόγω εκτός εποχής.

      Διαγραφή
    3. Δεν πρόκειται να το κάνει, φίλε κατά 99% και όλα τα εννιάρια. Ο Μάρτης βγήκε ψυχρότερος και ο Απρίλης κατά πάσα πιθανότητα θα βγει θερμότερος από τους μέσους όρους, λόγω της διόρθωσης. Και μακάρι να γίνει έτσι, διότι και λόγω της πανδημίας λιακάδες και ζέστη χρειαζόμαστε. Χιόνια είχε αρκετά και φέτος τον χειμώνα. Να δούμε και μία άνοιξη μετά από δύο χρόνια. Αυτά αναφέρει και στη συγκεκριμένη ανάρτηση του ο κ. Ζιακόπουλος με άλλα λόγια και πιο ποιητικά όπως πάντα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη περισότερες είναι οι πιθανότητες όταν βλέπεις στα καιρικά μοντέλα να ξεδιπλώνονεται ο ψυχρός σωρός από την ισλανδία και την γροιλανδία καλύπτωντας μεγάλο μέρος της ευρώπης.Απλά το ζητούμενο έχει να κάνει με το θέμα της διάταξης με το πως θα προσεγγίσει η ψυχρή εισβολή τα βαλκάνια.Απαξ και γίνει και μάλιστα συνοδεύεται από εντονη δριμμύτητα το έχουμε στο χέρι το πεδινό χιόνι.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε πρωταπριλιά σήμερα κ είπε ο ανώνυμος φίλος να πιστέψει πάλι σε κανένα ψέμα😜.
      Τέλος πάντων,καλό κ δημιουργικό μήνα σε όλους!

      Διαγραφή
  9. χαχαχα κύριε ζιακόπουλε....αν συνεχίζατε τους στίχους ο ανώμνυμος ποιητής δίνει εικόνες με το σκάρο και την οξιά να σμίγουν....κλπ...και φυσικά του λέει του αέρα να φυσήξει όσο θέλει στα διαλέιματα "τράβα αγέραμ τράβα" ...είναι κάτι σαν τον εθνικό ύμνο...κατ αρχήν όλων των βλαχων που πεθύμισαν το καλοκαίρι τους...αλλά και όλων των ορεινών...που τραγουδιέται πιο δυνατά όσο ζυγώνει το καλοκαίρι στις μεγάλες πόλεις...!...σας ευχομαι να το ακούσεται χωρίς όργανα.
    Με την ησυχία σας γράψτε αν θέλετε για το ισλανδικό χαμηλό...και αν τα τελευταία χρόνια είναι πιο ενισχυμένο..ενω το νότιο ρεύμα στον βόρειο αντλαντικό σπάνιο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ζητάς και λίγα "Θωμά" μου. Ένα διδακτορικό το λιγότερο.
      Ακομα όμως κι αν το κάναμε, τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήγαμε δεν θα επαρκούν για προγνώσεις. Γνωρίζεις, φαντάζομαι, ότι ακόμα και οι μεταβολές του ΝΑΟ είναι ανεπαρκείς για αξιόπιστες προγνώσεις.

      Διαγραφή
    2. το γνωρίζω κύριε Ζιακόπουλε...και ξέρω...οτι για να περιγράψουν την συμπεριφορά του σιβηρικού τα τελευταία χρόνια...χρειάστηκε πολύ δουλειά και πάλι η συμπεριφορά του έχει εκπλήξεις...φυσικά και η εξέταση του Ισλανδικού χαμηλόύ δεν οδηγεί σε προδνωσείς...μόνο υποθέσεις.Οσο για τους δείκτες..θεωρώ όποιος τους χρησιμοποιεί για προγνώσεις..μάλλον κουράζεται.Δεν πειράζει φθάνει ο σιβηρικός του χρόνου να τα ανατρεψει όλα.οσον αφορά τα δικά μαςΘεωρώ πάντως μόνο ζητούμενο του Απριλίου βροχές ανατολικά της πίνδου..όλα τα άλλα είναι μεταφυσικά."θωμάς"

      Διαγραφή
  10. και για την ιστορία...ο ορεινός στην τουρκοκρατία τραγουδούσε "πότε θα ρθεί μια άνοιξη"..¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπαίνουμε στην Άνοιξη, ύστερα από έναν ανύπαρκτο χειμώνα σε ότι αφορά τον υετό.Απο αέρα και από παγετό χορτάσαμε.
    Καλό μήνα. ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη οι μέσοι όροι των τελευταίων δέκα χρόνων βγήκαν τόσο θερμοί για τα κλιματικά τους που για να επέλθει εξισορόπηση χρειάζεται ένα καλό 20ποντο απρίλη μήνα στα πεδινά από χαλκίδα και πάνω τουλάχιστον.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη εγώ συμφωνώ με τον ανώνυμο φίλο. Εκεί που διαφωνώ είναι στούς πόντους.....------Π.Α.,Δυτ.Κορινθία.

      Διαγραφή
  12. Από 01-09-2020 έως 23:59 της 31ης-03-2021 έλαβαν: Ασή Γωνιά Χανίων 2.098,8 mm, Παραμυθιά Θεσπρωτίας 2.093,4 mm (δίκτυο μετεο). Το ορθότερο θα ήταν να θεωρείται ότι το υδρολογικό έτος αρχίζει την 01η Οκτωβρίου (ειδικά για την Κρήτη) αλλά τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο θεός του πολέμου μας αφησε και σήμερα μας υποδέχεται η θεά του έρωτα."Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη".Ο μήνας Απρίλιος είναι απόδοση του Λατινικού Aprilis ,το οποίο προέρχεται από το ρήμα aperio=ανοίγω (Ανοιξη).Από το ίδιο ρήμα και το ελλ.αβέρτα (επιρρ.)ή αβέρτος(επιθ.).Κατ άλλους ο Απρίλης ετυμολογείται από το Αφρώ,που είναι συγκεκομμένος τύπος του Αφροδίτη.Υπ όψιν ότι οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το μήνα αυτό αφιερωμένο στη θεά Venus ,δηλ. Αφροδίτη.Διαλέγετε και παίρνετε,λουλούδια ή έρωτα.Καλύτερα και τα δύο.Υπάρχει και ο Πλατωνικός έρως......!. ------Π.Α.

    --- Υ.γ.Δάσκαλε παρέκαμψα τον Σαββόπουλο και δεν έμεινα "δίχως τραγούδι".Απήλαυσα για αρκετή ώρα τον "τρελό" Νίκο Σκαλκώτα.Ιδιαίτερα τις διασκευές του σε δημοτικά Ελληνικά.Αν και Πελοποννήσιος ,"έμεινα" ιδιαίτερα στο ηπειρώτικο και το κλέφτικο!.Καλο μήνα και...αισίαν την δόξαν.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή