Ο καιρός της εβδομάδας

Τοπίο στην Πίνδο. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Α-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (10/3), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν από τις προμεσημβρινές ώρες και από τη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών θα σημειωθεί πτώση των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας.

 Την Πέμπτη (11/3), τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν παντού. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (12-13/3), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

27 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μάλλον ο λύκος θα έρθει να φάει τα πρόβατα σε λίγες μέρες. Επιμένουν τα στοιχεία για χειμωνιάτικη κυκλοφορία μετά τις 15 του μήνα, μια κυκλοφορία βέβαια που σε άλλες φυσιολογικές εποχές θα την περιμέναμε μέσα στο χειμώνα. Αλλά τι είναι πλέον φυσιολογικό στην εποχή μας? Οπότε ότι αρπάξουμε από χειμώνα ακόμα και μέσα στην καρδιά της Ανοιξης και ας μη συμφέρει μερικούς συμπολίτες μας. Έλα καλέ μας Μάρτη και φορά τη Λεοντη σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Γιάννη ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τις μαντεψιές και ας αφήσουμε τον καιρό να περνάει μέχρις να φτάσουμε σε εκείνες τις μέρες επειδή τα καιρικά μοντέλα κάνουν συνέχεια παλινωδίες από το ένα τρέξιμο στο αμέσως επόμενο.Αν πραγματικά αγριέψει ο καιρός από τις 15 και έπειτα θα αξίζει να το συζητήσουμε σε λίγες μέρες.
      Προς το παρόν συγκράτηση με λίγα λόγια......

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ κι εγώ, γιατί αυτή η πολυαναμενόμενη γενικευμένη χιονοβροχοκακοκαιρία το πάει από αναβολή σε αναβολή σύμφωνα με τα μοντέλα. Να πάρουμε παράδειγμα από το Φώτη, ο οποίος δεν μιλάει καθόλου. Έλεγα κι εγώ για τις 400 ώρες, οι οποίες είναι σήμερα, αλλά τίποτα δεν φάνηκε.

      Διαγραφή
  2. «Αποτάσσεσαι την μετά τας ειδούς του Μαρτίου χιόνα και πάσας τας επιπτώσεις αυτής;»
    «Αποτάσσομαι»
    «Συντάσσεσαι με τη βροχή;»
    «Συντάσσομαι»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O καίσαρας κύριε Ζιακόπουλε δεν πίστευε ....εγώ αντίθετα πιστεύω ότι μετά τις 15 θα χιονισθούν τουλάχιστον τα βουνά μας και τα ηπειρωτικά πεδινά...των κεντροβόρειων...ας είναι καλα ο ευρωπαίος.!"θωμάς"

      υ.γ.οι βροχές είναι μάλλον δεδομένες!

      Διαγραφή
    2. Συντάσσομαι προσωπικώς μετά τας βροχάς- εδώ στο νησί από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ζήτημα να έχουμε δει 16 χιλιοστά βροχής συνολικά. Και τα περιθώριά μας εδώ στο νότο για το τρέχον υδρολογικός έτος στενεύουν

      Διαγραφή
    3. υδρολογικό έτος ήθελα να πω

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ζιακόπουλε αν τα πείτε αυτά σε forum που έχουν οι χρήστες τους έχουν ψύχωση με τα χιόνια θα σας...."αφορίσουν"όπως ο μητροπολίτης αμβρόσιος τον Μητσοτάκη,την Κεραμέως και τον Χαρδαλιά.

      Διαγραφή
  3. Ο δάσκαλος μίλησε βροχουλες και όχι χιονια στα ορεινά θα ρίξει βέβαια, αλλά τα στοιχεία αυτή την εποχή αλλάζουν συνέχεια οπότε χιονια μετά τις 15 του μηνός τα αποκλείω και ας επιμένει ο φίλος ο Γιάννης βέβαια κατεβάσιες με κρύο θα έχουμε σε φυσιολογικά επίπεδα πιστεύω.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ρθουν τα καλά νερά που εγραφες δάσκαλε Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέστα βρε δάσκαλε! Αυτο το "εγώ να περνάω καλά,και ως προς τους υπόλοιπους....στάχτη και μπούρμπερη" νομίζω ότι δεν συνάδει με ένα αίσθημα αλληλεγγύης που,θεωρητικά τουλάχιστον,πρεσβεύουμε οι περισσότεροι,και φαντάζομαι και ο αγαπητός Γιάννης θές-πρώτος!!.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σ' όλες τις γυναίκες σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τοπιο στην φωτογραφία;Γρεβενά μεριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω την απορία αυτή. Πρέπει να είναι μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας οι κορυφές αυτές.

      Διαγραφή
  8. Ακριβώς.Εξω από τα Γρεβενά τραβήχτηκε η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, ποιο βουνό είναι αυτό, Γιώργο; Επειδή ο Σμόλικας δεν είναι, ούτε η Βασιλίτσα.

      Διαγραφή
    2. Το βουνό είναι οι βόρειες πλαγιές του Λάκμου.
      Η φώτο είναι βγαλμένη κοντά στο Μετσόβου.

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Κηπουρειό.Η κατεύθυνση ήταν προς Βασιλίτσα.Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τις ονομασίες των κορυφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γράψτε λάθος.Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από το Μέτσοβο . Μπροστά φαίνονται τα κτήρια από το χιονοδρομικό του Μετσόβου.Οσο για τα βουνά πίσω δεν ξέρω πια είναι.Ειχα τραβήξει πολλές φωτογραφίες εκείνη την ημέρα.Μπερδεγουέι που λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βουνά του Λάκμου είναι. Τέρμα δεξιά είναι η υψηλότερη κορυφή η Τσουκαρέλα 2295μ.
      Ακριβώς από κάτω είναι οι πηγές του Ασπροπόταμου και η λίμνη Βερλίγγα. Έχω πάει τουλάχιστον 7 φορές

      Διαγραφή
    2. Ωραία sir, ευχαριστούμε. Τώρα μένει να μας πεις και ποιος οικισμός των ορεινών Τρικάλων φαίνεται μπροστά.

      Διαγραφή
    3. Είναι σίγουρα των Τρικάλων ο οικισμός Χρήστο;Για να λές εσύ θα ξέρεις.Αρα λογικά είναι το Μαλακάσι ή η Παναγία.Αλλο χωριό εκεί κοντά είναι το Ανήλιο Ιωαννίνων.

      Διαγραφή
  12. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη λίγο πιο πάνω από το χιονοδρομικό του Μετσόβου( το δεύτερο)ότι βλέπετε δεν είναι οικισμός αλλα κτηνοτροφικες εγκαταστάσεις και ένα καφε- τσιπουραδικο αυτο με το κεραμιδι δεξιά της φωτογραφίας.Ο δρόμος που φαίνεται είναι η παλαιά εθνικη οδός Ιωαννίνων- Τρικάλων περίπου τρία χιλιόμετρα μετά το Μέτσοβο.
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Λαμπρά. Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο, Jim και mr snowman. Απίθανη φωτογραφία.

      Διαγραφή