Επίκαιρα

Πανάθεμά σε Παχνιστή Γενάρη και Φλεβάρη.
Και συ Μαρτούλη θλιβερέ που κάνεις το χειμώνα.
Δεν σκέφτεσαι την κλεφτουριά και τα παλικαράκια
τα γέλασες, τα πλάνεψες με τον λαμπρό τον ήλιο,
και βγήκαν πάνω στα βουνά στους πάγους και στα χιόνια…



Παλαιότερα, το βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου σε χωριά της Κόνιτσας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, παιδιά, κτυπώντας κουδούνια, γυρνούσαν τους δρόμους φωνάζοντας ή τραγουδώντας: «Φευγάτε φίδια, φευγάτε γκουσταρίτσες! Έρχεται ο Ευαγγελισμός να σας κόψει τα κεφάλια….» Το έθιμο, που χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας, συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής. Η πληροφορία ότι η ενέργεια αυτή στρεφόταν και εναντίον των φίλων του παράκαιρου χιονιού δεν επιβεβαιώνεται!



«Τίποτα δεν
 με μάρανε σαν της Άνοιξης το κρύο!». 

Ως το Σάββατο ο κίνδυνος ζημιών στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό στα ηπειρωτικά θα είναι υπαρκτός.




Τα αυριανά καιρικά φαινόμενα (βροχές και χιονοπτώσεις) θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι τοπικά, σύντομα και κατά κανόνα ασθενή.


Καλημέρα σε όλους

49 σχόλια:

  1. Μετά από έναν ζεστό χειμώνα στην Αθήνα κάνει ένα ωραίο κύκνειο άσμα ο χειμώνας. Μιας που είχαμε ξεχάσει πως είναι να έχει δροσιά τον Μάρτιο. Ελπίζω μην θυμηθούμε το καλοκαίρι από τον Απρίλιο.

    Με εκτίμηση, Γιάννης Ν. Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' όλα είχε ο φετινός χειμώνας, που πάει να τραβήξει αφύσικα όπως και πέρσι μέχρι τις αρχές Απρίλη. Είχε τέσσερις ψυχρές εισβολές (δύο το Γενάρη, μία τον Φλεβάρη και την τρέχουσα), είχε πολλούς νοτιάδες (ναι, και αυτοί είναι μέρος του χειμώνα) και επικά κύματα στη θάλασσα, είχε και μπονάτσες, είχε και βροχές. Απλά, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μας έχει απομακρύνει πάρα πολύ από τη φύση, δεν αντιλαμβανόμαστε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα του καιρού, που λέει και ο κ. Ζιακόπουλος. Μόνο αν χιονίσει μας κάνει αίσθηση και λέμε ότι είχε κρύο, το οποίο θα αισθανθείς, όμως, και με ένα απλό ξεροβόρι στη θάλασσα.

      Για τον ίδιο λόγο, το καλοκαίρι που είμαστε κλεισμένοι σε γραφεία και σπίτια με το air condition, μας φαίνονται καύσωνας και οι φυσιολογικοί 30 με 32 βαθμοί. Μια χαρά είναι το καλοκαίρι, η χρυσή εποχή των φτωχών.

      Διαγραφή
    2. Είχε και τα 25αρια στην καρδιά του χειμώνα και οι Αθηναίοι τρέχανε στις παραλίες! Φυσιολογικός χειμώνας 100%.

      Διαγραφή
    3. Τα μισά από τα 25αρια ήρθαν με νοτιάδες και κύματα που θόλωσαν πολύ τη θάλασσα, όμως, και έφεραν και τσούχτρες ένα φεγγάρι στον Σαρωνικό. Γενικά την Αττική την πιάνουν όλοι οι καιροί

      Διαγραφή
    4. Βρε ποιον μου θυμίζεις? Ποιον καλοκαιράκια και χειμερινό κολυμβητή από το παρελθόν μου θυμίζεις?

      Διαγραφή
    5. Χρόνια πολλά σου εύχομαι Βαγγέλη για αύριο.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Μέσα είσαι. "Εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας, η αγάπη μου, η αγάπη μου κοιμάται, παρακαλώ σας κύματα, μην μου την (ε)ξυπνάτε".

      "Να χαμηλώ, να χαμηλώναν τα βουνά, να 'βλεπα τον, να 'βλεπα τον Λεβάντε, να 'βλεπα την Κεφαλονιά και τον ωραίο Ζάντε".

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Οι εικόνες δάσκαλε χίλιες λέξεις τα λόγια περιτεύουν.Τωρα όσο για τον παγετό στα κεντρικά και βόρεια το θεωρο δεδομένο για ότι συνεπάγεται αυτό για τις καλλιέργειες ,όταν ήταν να κάνει χειμώνα δεν έκανε η Όθρυς έχει ντυθεί στα λευκά από υψόμετρο 700 Μ και πάνω και επειται και συνέχεια με ένα ήλιο με δόντια σήμερα αλλά με αλλαγή από τις απογευματινές ώρες.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά σε όλους
    Να σηκωθεί να φύγει αυτός ο μαρτης που μας έχει παγώσει. Θέλω να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας επιτέλους !
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο φετινός χειμώνας είναι ο κανόνας της κλιματικής αλλαγής, ο Μάρτιος είναι η εξαίρεση του κανόνα...καλή αυριανή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το blog δέχεται επίθεση από τους καλοκαιράκηδες.
    Κύριοι, ο χειμώνας έχει τελειώσει και ο απολογισμός έδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα θερμός και στο σύνολό του και ανά μήνα. Απολογισμό της άνοιξης θα κάνουμε μόλις τελειώσει ο Μάιος.
    Πραγματικά αν ποτέ ξανακάνει κανονικό (μέσες τιμές) χειμώνα ή άνοιξη ή καλοκαίρι ή φθινόπωρο, νομίζω πως πολλοί θα σοκαριστούν και θα νομίζουν ότι καταστρέφεται ο κόσμος.
    Κε Ζιακόπουλε θα παρακαλούσα όποτε μπορέσετε να κάνετε ένα άρθρο και να βάλετε τις μέσες τιμές ημερών χιονόπτωσης, βροχόπτωσης και θερμοκρασίας σε κάποιες μεγάλες πόλεις και να συγκρίνουμε με τα τελευταία χρόνια.
    Τελικά η κλιματική αλλαγή πιο πολλούς θα χαροποιήσει παρά θα δυσαρεστήσει. Το θέμα του πόσους θα καταστρέψει και θα αφανίσει ας μην το πιάσουμε τώρα.
    Γιώργος messos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αριθμοί (και οι μέσοι όροι) είναι ο καλύτερος τρόπος για πεις ψέματα. Τα χιόνια ήταν ατελείωτα φέτος τον χειμώνα και στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, οπότε ο χειμώνας καλά κρατεί. Σε σύγκριση με το παρελθόν, δηλαδή. Η Ελλάδα είναι η νοτιότερη γωνία της Ευρώπης, κοντά στην Αφρική και πάλι είχε τις άκρως χειμωνιάτικες στιγμές της. Θα μπορούσε να έχει και μόνο 20αρια, όπως το 2018, το 2016 και το 2014. Μπορεί να είναι το 2022 σαν τα παραπάνω έτη.

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω όμως, αγαπητέ φίλε, ότι τα συμπεράσματα για τους θερμούς χειμώνες βγαίνουν μόνο από τα νούμερα, τα οποία παρεμπιπτώντως έχουν τεράστια αξία για κάθε επιστήμη, αλλά και από την απλή παρατήρηση και ακόμα περισσότερο από τα πορίσματα των ειδικών. Να σημειώσω επίσης ότι και τα παραδείγματα που δίνετε στις αναρτήσεις σας είναι αριθμοί.

      Διαγραφή
    3. Έγραψα και σε άλλον φίλο ότι το θέμα είναι και πού βιώνεις τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα στη θάλασσα ένας "θερμός" νοτιάς στα 6-7 Beaufort σου προκαλεί μια ψυχρή αίσθηση, ενώ οι κανονικοί 10-12 βαθμοί για την εποχή τον Γενάρη π.χ. είναι πολικό ψύχος με το ξεροβόρι.

      Για αυτό και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Η πιο απλά, άλλο η θεωρία, κι άλλο η πράξη, η πραγματική αίσθηση του κρύου, δηλαδή, στη θάλασσα, στο βουνό, στην ύπαιθρο γενικά.

      Διαγραφή
  6. Πεστε να με φάτε, αλλά εμένα μου άρεσε ο χειμώνας αυτός. Είχε 4 καλές ψυχρές εισβολές (η μία ιστορική για την Αττική και συνολικά 7 ημέρες με χιονόπτωσης (που νομίζω θα γίνουν 8 στα βόρεια του νομού...), μεγάλα διαστήματα με καλοκαιρία (δεν ήταν κακό σε εποχές covid), στο πρώτο του μισό αρκετές βροχές (απαραίτητες)... Αν αποζητάμε το μισό χειμώνα ξερόκρυο με βοριάδες και ελάχιστο υετό (όπου θα είμαστε εντός μ.ο. αλλά εκτός καιρικών συγκινήσεων), συγγνώμη προτιμώ τον φετινό χειμώνα που θα τον μνημονεύουμε σε 10 χρόνια από τώρα (καλά να είμαστε).

    ΥΓ1 Προς αποφυγή παρανοήσεων ομιλώ για Αττική και το κοιτάω καθαρά ως καιρόφιλος. (ναι, καταλαβαίνω τις άλλες σκοπιές).

    ΥΓ2 Μετά το φετινό φιάσκο, εδέησε η ΔΕΔΔΗΕ και κλάδεψε όλα τα πεύκα στα βόρεια προάστια. Δεν μπορείς να παρκάρεις πια στις γεινονιές, έχουν καταληφθεί οι χώροι από κλαδιά κλπ που αναμένουν φορτηγά για την περισυλλογή τους. Με άλλα λόγια, του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι για νέα ρεκόρ χωρίς το φόβο των καταστροφών... (άνοιξε η όρεξη, αλλά το 2008 καραδοκεί!)
    ΥΓ3 Τις νιφάδες μας (αχρειάστες ή μη, για μένα είναι ευπρόσδεκτες) νομίζω θα τις δούμε με τον ένα ή τον άλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη έτσι είναι.
      Μάλλον κάποιοι από εδώ μέσα ζουν σε παραμυθένιο κόσμο παγετώνων κ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μετά από αυτόν τον αρκετά υετοφόρο χειμώνα(παρόλα αυτά όχι για όλες τις περιοχές)με τις 4 καλές ψυχρές εισβολές οι επόμενοι μπορεί να περάσουν είτε με ανομβρία είτε με μηδενικά χιόνια ακόμη κ στα βουνά!
      Δεν συνειδητοποίουν μάλλον ότι πολλά έχουν αλλάξει...

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, παλιέ μου φίλε, χρόνια σου πολλά, πολύχρονος. Γερός και δυνατός σου εύχομαι να είσαι. Εγώ χαρούμενος για έναν τέτοιο χειμώνα δεν είμαι αλλά δεδομένων των συνθηκών (πανδημία), είμαι ίσως ικανοποιημένος από το να έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πανδημία και βαρυχειμωνιά μαζί. Για μένα ένας χειμώνας είναι καλός όταν έχει αρκετές βροχές, χιόνια στα βουνά γύρω γύρω και μια στο τόσο ένα πασπάλισμα και στο κλεινόν άστυ (χειμώνας 2019 ήταν κάτι αντίστοιχο). Εσείς Βαγγέλη στα βόρεια ουδεμία σχέση έχετε με εμάς πιο κάτω. Είστε μια κατηγορία από μόνοι σας χειμώνα-καλοκαίρι. Μιλάω λοιπόν για το υπόλοιπο λεκανοπέδιο :))

      Διαγραφή
  7. Εσύ που. Λες για 7 μέρες χιόνι στην Αθήνα μάλλον την μπέρδεψες με την Βόρεια Ελλάδα που οντως είχε πάνω από 10 μέρες χιόνια... 2 μέρες είχε η Αθήνα κια πολύ είναι.. Σε 15 χρόνια πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατοικείτε Αθήνα, αγαπητέ φίλε, και τις μετρήσατε 2 με το ζόρι, κάτι χάνετε...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Μπάμπη, παρότι η ευγένεια μάλλον δεν είναι το δυνατό σου χαρτί, θα σου πω ότι δεν αναφερόμουν στην πλατεια Συνταγματος αλλά στην Κηφισιά. Σου αρέσει ή όχι τόσες μέρες χιόνισε. Επιπλέον, χαλάρωσε. Μπορεί σε 15 χρόνια, μπορεί και του χρόνου, μπορεί και... Αυριο. Σε βλεπω λίγο ανταγωνιστικό και ζηλιάρη... Για χόμπι μιλάμε θυμίζω

      Διαγραφή
    3. Φίλε συγκρινες ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα με μια πολη.Η σύγκριση σου είναι άκυρη!

      Διαγραφή
    4. Εκεί στην Αθήνα το έχετε χάσει εντελώς βλέπετε χιονια καθε 10 χρόνια και κάνετε σαν να βλέπετε εξωγήινους.. Τόσο στέρηση έχετε
      . Ελάτε βόρεια να βλέπετε συχνά...

      Διαγραφή
    5. 8η μέρα χιονιού! (μην πω 9η αφού μας πρόλαβε το γύρισμα στις 12πμ και εξαγριωθεί ο φίλος Babis ... :) (Πλατεία Πολιτείας, 360m 1,6 βαθμοί, υγρή μενμ αξιόλογη δε, χιονόπτωση).

      Διαγραφή
  8. Nα σημειώσω και εγώ ότι στα δημοτικά βρίσκεις πλήθος στοιχείων για τον καιρό της εποχής ,όπως και την χρησιμότητα του στις επιχειρήσεις....π.χ. “βάστα την αντάρα Κόζιακα για να περάσει η κλεφτουριά”,η βελτίωση η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών είναι συνήθως η ελπιδα του κλεφτη για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις “Το πότε θα κάνει ξαστεριά” είναι το πλέον χαρακτηριστικό....με άλλα λόγια στις ανορθόδοξες επιχειρήσεις των κλεφτών ο επιχειρισιακός καιρός μελετούνταν με κάθε λεπτομέρεια.

    Γκουστερίτσα ...και πρασινογκουστερίτσα...σλάβικο κατάλοιπο,

    για τους γκρινιάριδες....αυτός ο χειμώνας έδωσε ένα 1091 hpa στην ανατολική σιβηρία ,κάτι ρεκόρ στις ΗΠΑ..και έναν παγωμένο τάμεση....η κοινή ελπίδα να γίνουμε Καναδάς ...σε μια Μεσόγειο...παραμένει ως μια φαντασίωση όλων....”θωμάς”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας και καλή αυριανή, ο Αργολικός κάμπος θα έχει παγετό την Παρασκευή το πρωί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μέχρι τις 15:00 είχαμε καλοκαιρία, αργότερα συννεφιασε απότομα, κατά τις 17:00 άρχισε χιονόνερο.Τωρα που καθάρισε ο καιρός,το βουνό απέναντι,500 μέτρα υψόμετρο, έχει ελαφρύ πασπαλισμα χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως το ΒΑ Αιγαίο είδε φέτος τον δυνατότερο χειμώνα των τελευταίων χρόνων. Όσο για τα νοτιοανατολικά που είμαι εγώ, ήταν- δυστυχώς όπως και σέ μεγάλο μέρος της χώρας- λιγότερο βροχερός από το κανονικό (ο Φλεβάρης είχε εδώ μόλις 4 μέρες βροχής και ευτυχώς κάτι πάει να εξισορροπήσει ο Μάρτης), αλλά είχε και περισσότερες μερες ψύχρας, με αποκορύφωμα το Λέανδρο που έδωσε μέχρι και χιόνια στον Αττάβυρο.
      Αν και η Μήδεια στην Αττική έσωσε τα προσχήματα, είναι πολύ άσχημο το ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι κάτω από 100 χιλιοστά ετήσιου υετου ακόμα. Και Αττική φυσικά δεν είναι μόνο τα υπερβόρεια χωριά και προάστια

      Διαγραφή
  11. Ακριβώς όπως τα λέγαμε,μεγάλος κίνδυνος παγετού κ σύντομα φαινόμενα χιονιού σε ορεινά κ ημιορεινά της ανατολικής Ελλάδος κ όχι κάτι άξιο λόγου.

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!
    Τιμή κ δόξα στους ήρωες τού 1821 πού αύριο συμπληρώνετε η επέτειος των 200 χρόνων.
    Εύχομαι επιτέλους να έχουμε μία πορεία στο μέλλον ακολουθώντας παραδείγματα αυτής της γενιάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλη μέρα χιόνιζε χθες στα ημιορεινά της δυτικής Φθιώτιδας,με την χιονόστρωση να ξεκινάει απο τα 900μ και πάνω.Μόνο το απόγευμα-βράδυ που έπεσε λίγο ακόμη η θερμοκρασία,κατάφερε να το στρώσει και χαμηλότερα,ένα τρίποντο.
    Βαγγέληδες και Ευαγγελίες να είστε όλοι και όλες καλά.
    Αύριο δεν θα χαίρομαι για την επανάσταση του 1821 αλλά θα λυπάμαι για το Βατερλό του 2021.Καλό βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το Ελληνικο εύ-κρατο κλίμα το αγαπώ πολύ.Δεν το αλλάζω με κανένα.Κατά καιρούς μου προκύπτουν κάποιες φαντασιώσεις για μερικές.... Καναδέζες!Για το Καναδικό κλίμα τίποτα.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.polismedia.gr/o-ellinikos-stratos-apochaireta-tis-kanadezes-apo-to-2022/

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά αγαπητέ χρήστο.Ωραίος ο συνειρμός σου με τίς καναδέζες .Υπηρέτησα στην αεροπορία και δεν τις συνάντησα τις μεν.Για τις δε.....άλλη ιστορία!.....----Π.Α.

      ---Υ.Γ.Βουρ(λ)γαρέλι........Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Σωστά, το παλιό όνομα ήταν Βουλγαρέλι.

      Διαγραφή
  14. Τελικά όπως μάθει ο καθένας,για άλλους από Μάρτη, για άλλους απο Απρίλη, Μάη καλοκαιριαζει. Σήμερα είδαμε νιφάδες στα πεδινά της Θράκης,κάπου το ψιλοεστρωσε.Για μένα εδώ στα ΒΑ έως τις 15-20 Απριλίου δεν θα λείψουν κάποια κρύα.Και πέρυσι όλοι θυμούνται τα καλά χιόνια αρχές Απρίλη, στα ψηλά βέβαια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοησίες-φούμαρα και τρίχες κατσαρές τα "καλοκαιριάζει"που πέταξαν μερικοί σε άλλες σελίδες μετά το τέλος της Μήδειας.Διότι ως γνωστόν "συμπίπτει" στο καλοκαίρι οι 5 βαθμοί ο λυσσομανισμένος αέρας και τα κρύα που κάνει μερικές φορές μέχρι και Απρίλη λες και το κάθε τι που δεν είναι σε χιόνι συνεπάγεται ντε και καλά με καλοκαίρι.Ειλικρινά διαβάζοντας κάτι τέτοια με το που ανοίγει ο καθένας το στόμα του και αμολάει οτιδήποτε ανοησία του έρθει στο νιονιό του σε κάνει να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να ανατωτηθείς μα πόση βλακεία γίνεται να χωρέσει πια;

      ΥΓ:Μια χαρά είναι όλες οι εποχές και επιπλέον μάλιστα προτιμώ χίλιες φορές καλύτερα το κλίμα της χώρας που είναι εύκρατο με τις τέσσερις εναλλαγές των εποχών παρά εκείνο τύπου Φιλανδίας που σε αυτό βάζω στοίχημα πως στην περίπτωση εκείνη οι "οι χιονάκηδες"θα τα βαριόντουσαν (εννοώντας τα χιόνια)

      Διαγραφή
  15. Ξέχασα να πω τα χρόνια μού πολλά στους Βαγγέληδες τού μπλογκ.
    Πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά κι από μένα σε όλους τους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά σε όλους. Πυκνό χιονάκι στη Ν. Φιλαδέλφεια. Απίστευτα πράγματα! Θα έχουμε να το λέμε! Ιστορικές στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Χρόνια πολλά στη χώρα μας και στους Έλληνες για την σημερινή διπλή γιορτή. Πριν μισή ώρα είχαμε ήλιο στη Νέα Φιλαδέλφεια με 9 βαθμούς και 39% σχ. υγρασία. Ξαφνικά ξέπσασε ένας αέρας, ένα μπουρίνι που κατέβαινε φουριόζο από την Δυτική Πάρνηθα και ξεκίνησε δυνατή χιονόπτωωση, στην αρχή ήταν χιονοχάλαζο που χοροπηδούεσε και μετά χιόνι κανονικό και δυνατό λόγω του αέρα. Ίσως τα δυτικά, ΒΔ είδαν πολύ πιο συγκινητικά πράγματα γιατί από κει πιστεύω προέρχονταν. Όπως και να χει ήταν μια δυνατή γεμάτη συναισθήματα στιγμή ειδικά τη σημερινή μέρα. Καλή συνέχεια σε όλους παιδιά και χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχουν γίνει αστειο ανέκδοτο οι περίφημοι "χιονιαδες" της Αττικής.
    Διανύει σχεδόν 4 χειμωνιατικους μήνες με 20 βαθμούς και κάνει τέσσερις ημέρες κρυο, είναι δε ίσως το μοναδικό μέρος της Ελλαδας που χιονίζει με 9 βαθμούς κελσίου.
    Αξιοσημείωτο.
    Η Αττική είναι με βεβαιότητα η Αλάσκα της Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιονιά δε τον λες αλλά ήταν ένα όμορφο, ξαφνικό για μένα, διάλειμμα. Την ώρα της χιονόπτωσης η θερμοκρασία στην Νέα Φιλαδέλφεια έπεσε στους 4 αλλά η υγρασία ήταν κάπου στο 65 με 70% οπότε το σημείο δρόσου ήταν αρνητικό άρα εφόσον υπήρχε υετός θα ήταν χιόνι.

      Διαγραφή
    2. τι εννοείς "σχεδόν"χειμωνιάτικους μήνες;
      Δεκέμβρης-γενάρης-φλεβάρης καθαρά χειμωνιάτικοι μήνες που απλώς στην Αττική λόγω κλίματος κάνει και 20αρια που πάντοτε τα έκανε ακόμα και πριν 100 χρόνια που δεν είχε θερμανθεί το παγκόσμιο κλίμα.

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα με τον αυτόματο σταθμό της ΕΜΥ η θερμοκρασία έπεσε στους 3c την ώρα των φαινομένων.

      Διαγραφή