Επίκαιρα και χρηστικά Νο 5

- Ο Φεβρουάριος του 2021 ήταν ο μήνας των μεγάλων θερμοκρασιακών αντιθέσεων. Εντύπωση προκαλούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Ρωσία και τη Β. Αμερική, αποτέλεσμα της εμμονής ενός συγκεκριμένου μοτίβου ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του περασμένου μήνα ήταν κοντά στο μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και κατά 0,26°C υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

- Η εικόνα της Ευρώπης είναι πολύ κοντά στην εικόνα που προέβλεπαν τα μοντέλα των εποχικών προγνώσεων. Όπως έχω πει και παλιότερα, σε ένα χάρτη μέσων τιμών τα ψυχρά διαλείμματα, όπως αυτό που έφερε τα χιόνια της περιόδου 14-16/2/2021, συχνά «εξαφανίζονται», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέτυχε η εποχική πρόγνωση.


 -Το επόμενο διήμερο οι βροχές που θα πέσουν θα είναι αξιόλογες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο.

- Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την επόμενη εβδομάδα (15-21/3/2021), οι παραπάνω προβλέψεις του EFFIES φαίνονται ρεαλιστικές. Ως προς τη θερμοκρασία (αριστερός χάρτης), το σήμα των αποκλίσεων από τις κανονικές (μέσες) τιμές δεν είναι ισχυρό. Όμως, είναι πιθανό οι μέσες θερμοκρασίες να είναι κάτω από τις κανονικές σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι προβλέψεις για τον υετό (δεξιός χάρτης) είναι ξεκάθαρες και ελπιδοφόρες. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Για το πού θα χιονίσει, νομίζω ότι τα νότια πεδινά πρέπει να αποκλειστούν. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για χιονοπτώσεις σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα κεντρικά, τα βόρεια και την Ήπειρο.    

- Ο κίνδυνος παγετού στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα είναι υπαρκτός. Ωστόσο, οι καταστροφές θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια του παγετού καθώς και από το είδος και το βλαστικό στάδιο του φυτού ή του οπωροφόρου δέντρου.

 

28 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους.
    Δάσκαλε καλησπέρα.
    Μετά από ένα καιρικό διάλειμμα ήρθε η ώρα να επιστρέψω, αυτή τη φορά επιτέλους με "οριστικά" χαρμόσυνα καιρικά νέα.
    Καταρχήν όπως προείπε ο δάσκαλος κ ο Φεβρουάριος στο γενικό τού σύνολο απέδειξε αυτό που λέγαμε από τις 17 Φλεβάρη,ότι δλδ θα βγει κατώτερος τού αναμενόμενου κ θερμός για την εποχή.
    Οι βροχές πανελλαδικά επίσης σε μέτρια έως χαμηλά επίπεδα κ αυτό ήταν κακό για κάποιες περιοχές της ανατολικής Ελλάδας πού συνεχίζουν κ έχουν θέματα ανομβρίας.
    Ο Μάρτης τώρα,πάει να εξελιχθεί όπως περιμέναμε κ αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα,καθώς μπαίνουμε σταδιακά από αύριο σε μία περίοδο με αρκετές βροχές κατά περιόδους,αρκετή ψύχρα επίσης κατά περιόδους κ χιόνια στην Πίνδο αρκετά πυκνά που ίσως κατεβαίνουν κ σε χαμηλότερα υψόμετρα στα ΒΒΔυτικα!
    Είναι μία εξέλιξη η οποία κ με τα σημερινά στοιχεία συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά επαλήθευσης έως κ 70% εκτιμώ βάση των μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων κ ensemble καιρού.
    Ο Μάρτης λοιπόν θα δείξει τα δόντια τού,όμως με το στυλ που τού αρμόζει.
    Χιόνια κ παγετό σε πεδινές περιοχές δεν τα θέλουμε κ ούτε τα επιθυμούμε τέτοια εποχή.
    Ψυχρά διαλείμματα θέλουμε κ νερά το επόμενο διάστημα κ γιατί όχι κ τον Απρίλη που θα μας δώσουν δύναμη για τη δύσκολη κ ζεστή πορεία τού καλοκαιριού πού ακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το 2017 έχει να κάνει, πάντως, πραγματικά ζεστό καλοκαίρι και ήταν και η τελευταία φορά που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττική, όπου πέρσι χιόνισε και 7 Απρίλη και είχε παγερό ξεροβόρι στις 7 Μάη. Θα βγει αληθινό και κυριολεκτικά το τραγούδι, "τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατελείωτοι οι χειμώνες".

      Διαγραφή
    2. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας το "τα καλοκαίρια μας μικρά και ατελείωτοι οι χειμώνες"αποτελεί η εξαίρεση του κανόνα αντι για τον ίδιο τον κανόνα και ας μην αρέσει.

      Διαγραφή
    3. Όσον αφορά τον καιρό, όντως αποτελεί εξαίρεση. Αλλά σε όλα τα άλλα στη ζωή μας δυστυχώς ισχύει, άλλωστε, για αυτό βγήκε και το τραγούδι.

      Διαγραφή
  2. Νατος ο δάσκαλος!!! Έρχεται στα χτεσινά λόγια μου! Τα βλέπετε φίλοι μου που πέσατε να με φάτε χτες ότι βιάζομαι? Χάχα.. Αστειεύομαι. Πάντως και σήμερα τα στοιχεία επιμένουν για χειμωνιάτικη επόμενη εβδομάδα και μάλιστα συμφωνούν όλα τα μοντέλα. Μπαίνουμε στην πρίζα λοιπόν οι πιο βόρειοι και αναμένουμε. Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα έλεγα τόσα κρύα για χιόνια στα παραθαλάσσια αλλά περισσότερο για πέσιμο πολλών νερών ιδαίτερα στα δυτικά.Εχει γούστο να πειάσουν τα Γιάννενα τίποτα 500 μέχρι να τελειώσει ο μάρτιος που δεν θα μου φανεί απίθανο.

      Διαγραφή
    2. Τελειώνει ο χειμώνας.. ούτε καν δεν είμαστε στην πρίζα δυστυχώς

      Διαγραφή
  3. Και για πιθανότατα σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα κατά τις 20/3 κάνουν λόγο κάποιοι μετεωρολόγοι. Αν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για τον δεύτερο μέσα σε μια σεζόν, τον τρίτο τα τρία τελευταία χρόνια και την απόδειξη ότι μετά από όλα τα άλλα και το κλίμα της χώρας μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Πότε θα κάνει ξαστεριά... Και καμιά λιακάδα, όπως παλιά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εγώ είμαι, ο Βαγγέλης. Άρτι αφιχθείς από τη θάλασσα και μία ακόμα ψυχρολουσία με δυνατό βοριά και βαριά συννεφιά. Η θερμοκρασία η αισθητή μπορεί να ήταν και κάτω από τους 10 βαθμούς κάποια στιγμή. Ο ήλιος άργησε μια ώρα...

      Διαγραφή
    2. Όντως καμμία σχέση σήμερα η θάλασσα ( και ο αέρας έξω βέβαια ) με χθες.

      Νάσαι καλά , μας έλειψες.

      Ο.Μ.

      Διαγραφή
  4. To ensemble δάσκαλου και Φώτη αποτελεί εγγύηση για τον επερχόμενο υετό,οπότε μπορώ με ασφάλεια να προγραμματίσω κάποιες εργασίες.Πολύ με χαροποίησαν τα νέα.Νάστε καλα.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα στον κύριο Ζιακοπουλο και σε όλη την παρέα.
    Εμείς οι κεντροανατολικοι λέτε να πάρουμε κάτι;Έστω μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, γιατί εδώ στην Κορινθία τα μακροπρόθεσμα δεν πετυχαίνουν.
    Τελευταία ελπίδα για ποτιστικες βροχές ο Μάρτης.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έδω που φτάσαμε,χαιρόμαστε με τις βροχές και παρακαλάμε μη και δεν έρθουν.Θέλω πολύ να βρέξει γιατί πρέπει,τα χιόνια δεν με απασχολούν πια και καλύτερα να μην έρθουν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού.Έχω χάσει κάπως το ενδιαφέρον μου για τα καίρικα αυτή την περίοδο,που σαν λαός-πολίτες-χώρα αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα.Θυμώνω επίσης,θυμώνω συνέχεια όλο και περισσότερο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oi χάρτες είναι εντυπωσιακόι ως προς το ψύχος...ειδικά η σιβηρία το καλοκαίρι καγόταν στην κυριολεξία...(οποτε μπορείτε δωστε μας και τα δεδομένα της παγοκάλυψης στον β πόλο )....λίγο τολμηρό σας βλέπω και στα χιόνια ...νομίζω ότι πρεπει αν αποκλεισθούν όλα τα πεδινά...πλην της ενδοξης καλαμπακας και του λεκανοπεδίου ιωαννίνων!"θωμάς"....

    χεραιτήζω..και την συνέχεια του επίκαιροα και χρηστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πεδινά, τα ημιορεινά, οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου, τα παραθαλάσσια, τα μεσοχώρια και οι αυλές στην πορεία!

      Διαγραφή
    2. Δεν αφησες κανέναν δάσκαλε παραπονουμενο
      Όλοι θα δουν κατι τελικά.. Χα χα χα
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    3. αφού γενικώς η κατάσταση δεν έχει αγχος...περί χιονιού... να προσθέσω πάλι ότι οι συνεφιες βροχές κλπ σπανε ένα αναστοριφικό σερί στα βόρεια που σε ορισμένες περιοχές(κοζάνη-φλωρινα) ξεπερνουσε τους 18 20 βαθμούς...εύρος που αν το πιάσουμε μάιο ιούνιο..θα έχουμε σούπερ πατάτες και φασόλια...!"θωμας"

      Διαγραφή
    4. Χάχα χάχα σωστός ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος η παγοκάλυψη στο βόρειο πόλο που ρώτησες κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα σε ελαφρώς υψηλότερα και από αυτά του 2006. Όσο για την Ανταρκτική είναι υψηλότερη ακόμα και από το 1979 που ξεκίνησαν δορυφορικές μετρήσεις.

      Διαγραφή
    6. σε ευχαριστώ φίλε....!πραγματικά ενδιαφέροντα στοιχεία!...για να είμαστε δίκαιοι πάντως ο Καναδάς. τον δεκέμβριο αν θυμάμαι και το μεγαλύτερο μέρος του ιανουαρίου είχε καλακαίρι.."θωμάς"

      Διαγραφή
    7. Περί της έκτασης του πάγου της Αρκτικής http://nsidc.org/arcticseaicenews/

      Διαγραφή
  8. Και τα μυαλά στα κάγκελα!!.Γειά σου δάσκαλε....!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κακός που ανεβάζουν την χρονοσειρα του μέσου όρου. Έτσι μας δίνετε ψευδώς η εντύπωση ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αντί να αυξάνει μειώνεται. Τώρα θα μου πει κάποιος ποιος ορίζει το φυσιολογικό μέσο όρο αφού η θερμοκρασία του πλανήτη ποτέ δεν είναι σταθερή έτσι και αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευκαιρίας δοθείσης άκουσα και άλλα δέκα του Τζιμάκου.Να είσαι καλά Χρήστο.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, επίσης κ. καθηγητά. Τζιμάκος, ανεπανάληπτος, πήγα σε τουλάχιστον 10 συναυλίες του, από το 1988.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Στις λεπτομέρειες έχασε το χιόνι τη νύχτα η Θεσσαλονίκη. 4 β. Κελσίου και 3 mm υετός, ώρα 01:00. Μπορεί να ήταν ένα επεισόδιο έντονου χιονόνερου λίγων λεπτών, Δεν ξέρω, μ' έπιασε στον ύπνο. Είδε κανένας κάτι εκείνη την ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή