Ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία


Ισχυρό ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α-ΝΑ. Ακολουθούν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσουν σταδιακά τη χώρα μας και θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Επισημαίνεται ότι η ένταση των ανέμων στα ανατολικά και τα νότια πελάγη θα φθάσει τα 9 μποφόρ και ότι σε ορισμένες περιοχές, βασικά της Β. Ελλάδας, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξεως ακόμα και των 15 βαθμών σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων ημερών. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας στη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία ασυνήθιστης έντασης για Σεπτέμβριο μήνα με βασικά χαρακτηριστικά τις έντονες κατά τόπους βροχές, τους ισχυρούς ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές το απόγευμα-βράδυ στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και πιθανώς στο Ν. Ιόνιο. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Β-ΒΔ Αιγαίο και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς.

24 σχόλια:

  1. Ξεροβόρι χειμωνιάτικου τύπου, δηλαδή. Από την άλλη, όπως λέει και το τραγούδι, "μην φοβάσαι τη βροχή". Προσωπικά το μόνο που με τρομάζει είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας επικροτεί την εξόντωση (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του αδύναμου κάθε φορά. Πάντα ο αδύναμος την πληρώνει, άλλωστε, είτε είναι τα γεροντάκια που μπουκάρουν στο σπίτι τους οι ληστές, σαπίζοντάς τα στο ξύλο, είτε είναι ο κλέφτης (;) που τον κλωτσάνε με μανία στο κεφάλι πατώντας τον σαν κατσαρίδα, ενώ είναι σφηνωμένος στην τζαμαρία, είτε είναι το 13χρονο κοριτσάκι Ρομά, τον φονιά του οποίου χειροκροτούσε συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο, είτε είναι οι πρόσφυγες που τους κυνηγάνε οι μισάνθρωποι.

    Όλοι αυτοί οι θρασύδειλοι και μικρόψυχοι, αφού είναι ποτισμένοι με τον φόβο και το μίσος που τους σερβίρουν καθημερινά τα ΜΜΕ. Εκμεταλλευόμενα και το γεγονός ότι οι οι πολίτες είναι απαίδευτοι τα ΜΜΕ ουσιαστικά στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων "επενδυτών" που υπηρετούν.

    Ο διωγμός που υφίστανται οι αδύναμοι αυτού του κόσμου φαίνεται και από το ακόλουθο ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ έδωσε προθεσμία στους κατοίκους ενός χωριού Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη να το εκκενώσουν ως την 1η Οκτωβρίου, διότι θα το κατεδαφίσει. Πρόκειται για ένα χωριό με καλύβες σε έναν ερημικό λόφο στον δρόμο από την Ιερουσαλήμ προς τη Νεκρά Θάλασσα. Το Ισραήλ σχεδιάζει να το κατεδαφίσει και οι 180 Βεδουίνοι που ζουν εκτρέφοντας πρόβατα και κατσίκες να εγκατασταθούν 12 χιλιόμετρα πιο μακριά σε ένα παλαιστινιακό χωριό.

    Η πρόθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από τους Παλαιστίνιους και ευρωπαϊκά κράτη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να λένε στους κατοίκους να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα σπίτια τους μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, διότι δεν έχουν και δεν θέλουν να πάνε αλλού, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αιτήματα να μην γίνει η κατεδάφιση, διότι το χωριό έχει χτιστεί παράνομα. Οι Παλαιστίνιοι, όμως, θεωρούν ότι η κατεδάφιση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ισραήλ να εγκαταστήσει έποικους στην περιοχή, αποκόπτοντας την ανατολική Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη. Τον τόπο, δηλαδή, όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να γίνει κάποτε το ανεξάρτητο κράτος τους.

    https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-village/israel-sets-october-deadline-to-evacuate-bedouin-village-in-west-bank-idUSKCN1M3085?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προβλεψη σας δασκαλε,συμπιπτει ακριβως με τις "προβλεψεις"των "μετεωρολογων"της αυλης μου και υπολοιπων πλασματων της μανας φυσης που εδω και ημερες το"φωναζουν",τουλαχιστον στην περιοχη που μενω.Να περνατε καλα και καλη εβδομαδα σε σας και σε ολους τους φιλους του μπλοκ.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε ολους και ομορφη εβδομαδα να έχουμε. Καλημερα στον κυριο ζιακοπουλο. Νοσταλγώ τους νοτιαδες και την μυρωδιά τους και τις καταιγιδες εδω στην Αθήνα στα νοτια προαστια με ατοφιο γνησιο φθινοπωρο
    ..ερχομενες απο το μυρτωο πελαγος και μπαινοντας οι καταιγιδες αργοσαρωνικο - σαρωνικο θαυμαζοντας τες απο τον φλοισβο με αδιαβροχο και το ποδήλατο και στο βάθος του σαρωνικου να βλεπεις τους κεραυνους με το άκουσμα της μακρινης βροντης . Καλο φθινόπωρο να εχουμε. Φραγκισκος απο παλαιο Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειμαι απο Αττικη,αλλα σ'αυτα που λες μεσα ειμαι,μαζι σου!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστω . Ευχομαι να σας δωσει τις βροχες και τις καιρικες συγκινήσεις οπου και αν βρίσκεσαι. Βασικα να δοσει σε ολοκληρη την χωρα τα νερα που πρεπει. Παντως θελουμε φθινοπωρινα συστηματα από τα δυτικα μιας και το ζηταει ο οργανισμος μας με γερές δοσεις. Η αληθεια ειναι οτι θα δοθει ενα εναρκτηριο λακτισμα απο την κακοκαιρια που έρχεται μιας και θα ανακατευθει η ολη κυκλοφορία στην ατμοσφαιρα. Η καιρικη συνέχεια φαίνεται συναρπαστικη. Καλο και ομορφο βραδυ σε ολους.

      Διαγραφή
  4. Οι βροχες καλοδεχουμενες..Τον βορια τι τον θελει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αντε καλο φθινοπωρο σε ολους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλησπέρα Δάσκαλε,
    Χάσαμε μια μεγάλη κακοκαιρία του χειμώνα με μπάσιμο ψυχρού μετώπου από εκεί που το ψάχνουμε στην Αττική εμείς και στην συνέχεια μια οργανωμένη διαταραχή με βαρομετρικο χαμηλό που τέτοια εποχή μόνο καταστροφές θα φέρει(το χειμώνα μπορεί να έφερνε και ένα χιόνι εγκλωβισμού με νοτιά ανάλογα την θέση του χαμηλού και την κίνηση του βέβαια πριν γυρίσει σε βροχή με τους νοτιάδες).
    Στην τωρινή πραγματικότητα ίσως είναι η πιο βαρβάτη και άκρως ενδιαφέρουσα κακοκαιρία από το περσινό χειμώνα καθώς μιλάμε για 2 κακοκαιρίες όπου η πρώτη θα φέρει την δεύτερη η οποία με την σειρά της τέτοια εποχή θα προκαλέσει πολλές καταστροφές. Οι θάλασσες είναι πολύ ζεστές τέτοια εποχή και η δημιουργία ενός Medicane είναι δεδομένη .Το που ακριβώς και πως θα κινηθεί αυτό έχουμε μέρες μπροστά να το δούμε. Σίγουρα για εμας τους καιρόφιλους είναι μια επική κακοκαιρία που όμως κρύβει πολλαπλούς κινδύνους. Στην κακοκαιρία νούμερο 1 πάντως θα δούμε και αρκετά πρώιμα χιόνια εκεί όπου υπάρχει υετός (κυρίως στην Ανατολική Στερεά-Εύβοια) . Γενικώς οι θερμοκρασίες στα 850hpa είναι πολύ πιθανό να έιναι από +2 μέχρι +4 χωρίς να αποκλείεται λόγω της δυναμικής της δημιουργίας του χαμηλού τοπικά να δούμε και 0 με +1 στα 850 . Η Δίρφης πάντως όλο και κάτι θα δει ,με λίγη τύχη έως πολύ ίσως και η κορυφή της Πάρνηθας όσο και αν ακούγεται περίεργο (η πιο πρώιμη χιονόπτωση πρέπει να είναι Οκτώβριος 2011 ίσως να κάνω και λάθος όμως)
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Μήπως γνωρίζετε αν έχει δημιουργηθεί ποτέ τροπικό σύστημα στη Μεσόγειο, παρόμοιας έντασης με αυτό που προβλέπει το Ευρωπαικό μοντέλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλοκαιρι τελος!καλο χειμωνα!

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η καιρική κουζίνα... Πάντως χθες ημέρα Κυριακή 54 Αυγούστου (ή 85 Ιουλίου αν προτιμάτε) και σήμερα Δευτέρα 55 Αυγούστου (ή 86 Ιουλίου αν προτιμάτε) ήταν από τις ωραιότερες μέρες για μπάνιο στη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σημερα ομως φθινοπωρο με τα ολα του.κυριως απο θεσσαλια και βορειοτερα

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  10. kati xrwstaei apo persy pou einai sxedon anyparktos o xeimwnas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μας χρωσταει βαρυτερο χειμωνα φετος.αλλα και παλι με τον καιρο ποτε δεν ξερεις τι μπορει να σου επιφυλαξει....

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους,απροβλεπτος ο καιρός,ομως με την βοήθεια των ανθρώπων εχει χάσει τον μπουσουλα που λέμε,πιστευω ότι ταιριάζει το ρητό που λεει,ποιος τρελός είδε μεθυσμένο κ δεν φοβήθηκε,καθαρη παράνοια αυτό που έρχεται,ας ελπίσουμε χωρίς απώλειες γενικά,ανθρωπινες κ υλικές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους,απροβλεπτος ο καιρός,ομως με την βοήθεια των ανθρώπων εχει χάσει τον μπουσουλα που λέμε,πιστευω ότι ταιριάζει το ρητό που λεει,ποιος τρελός είδε μεθυσμένο κ δεν φοβήθηκε,καθαρη παράνοια αυτό που έρχεται,ας ελπίσουμε χωρίς απώλειες γενικά,ανθρωπινες κ υλικές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς χειμωνολάτρες και μη..

    Το ότι θα φυσήξει πάρα πάρα πολύ και η θερμοκρασία θα κινηθεί γυρω.στους 15-22 βαθμούς μέσο ορο δεν σημαίνει ότι ήρθε ο χειμώνας, ηρεμήστε λίγο έχουμε μόλις 25/9 ,ούτε καν 25/11 . Ολα στην ώρα τους..κάνετε λες και έφτασε η εποχή των παγετώνων , δείτε την ταινία.λοιπόν κι αφήστε μας στην.ησυχία μας... Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα χρυσοστομε...

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Φυσικά για χειμώνα δεν μιλάμε ακόμη. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρατηρήσει από που έρχεται η αλλαγή του καιρού. Το θέμα όμως στην παρούσα χρονική στιγμή (για μήνα Σεπτέμβριο) παρουσιάζει το εξής καιρικό ενδιαφέρον: Η πρόγνωση για απότομη πτώση της θερμοκρασίας αρκετών βαθμών με τη μία (και όχι η σταδιακή και ομαλή πτώση) ενδέχεται να προκαλέσει ακραία καιρικά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Επαναλαμβάνω ενδέχεται να προκαλέσει (μακάρι να μην προκαλέσει). Εκεί είναι το θέμα και όχι αν έρχεται ή όχι χειμώνας.

      Διαγραφή
    3. απλως και μονο του οτι εφυγαν τα 30αρια επικρατει χαρα μικρου παιδιου οχι μονο εδω αλλα και σε ολα τα αλλα αναλογα site

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  14. Μαγκες αν αυτό το σύστημα ερχόταν γεναρη τι θα γινοταν;ένας Μάρτης του87;καλημερα Κωννος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξαρταται αν συνδιαζονταν με υετο.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  15. Μακάρι να φέρει βροχες στην Κρήτη ο επερχαμένος κυκλώνας διότι πολύ υποφέρει από ανομβρία κυρίως η ανατολική κρητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαυρομματι:Δευτερα πρωι,12.6,μεσημερι,31.8.Ζερικι(ελικωνας,υψομετρο 850),Δευτερα πρωι 6.4,μεσημερι,24.7.Μαυρομματι(υψ.350)Τριτη πρωι,17.2,μεσημερι 15.1 με ψιλοβροχο.Ζερικι,Τριτη πρωι 12.8,μεσημερι 11.1 με βιλοβροχο.Ενω ξεκινησε μη ηλιο και αρκετο αερα,γρηγορα συννεφιασε και δυναμωσε ο ανεμος πνεοντας πανω απο 7 μποφορ και τωρα εχει πολυ χαμηλη νεφωση και ψιλοβρεχει,θυμιζοντας Δεκεμβρη.Καλο μεσημερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή