Κύματα...




Φωτ. Βαγγέλης Σπανός
«…εσκοτείνιασα τον ήλιο μες στο μεσημέρι,
ανέμους εκάλεσα ανυπόταχτους και πόλεμο
σήκωσα βουερόν ανάμεσα στο πέλαο
το πράσινο και στα γαλάζια ουράνια…»

Από την Τρικυμία (The Tempest) του Γουίλιαμ Σέξπιρ

12 σχόλια:

  1. Ο σταθμός της ΕΜΥ στην Κέρκυρα, με μέση τιμή υετού 71,8 mm την περίοδο 1971-2000, αν δεν βρέξει τις επόμενες 2 ώρες (έως 18:00 UTC), θα καταγράψει 0 mm (ή ίσως μόνο trace) φέτος τον Σεπτέμβρη. Για την Κέρκυρα να πούμε ότι άνομβρος Σεπτέμβριος δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον εδώ και 18 χρόνια.

    Από την άλλη μεριά ο σταθμός στη Σούδα (Χανιά), με 15,2 mm την περίοδο 1971-2000, θα καταγράψει 95,5 mm, δηλαδή τουλάχιστον 6 φορές το μηνιαίο του ύψος βροχής.

    Ωραίες οι φωτό όπως και το απόσπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερές φώτο Βαγγέλη.
    Χαράς το κουράγιο σού με τέτοιες συνθήκες.Πάλευες με τα κύματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, δεν ήταν και τόσο μεγάλα τα κύματα. Οι φωτογραφίες είναι καλλιτεχνικές...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Βασίλης Σωμαράκης1 Οκτωβρίου 2018 στις 12:08 π.μ.

    Στην κεντροανατολικη κρητη συνεχίζεται η παρατεταμένη ανομβρία. Ελάχιστες μικρές μπόρες άνευ σημασίας αυτές τις ημέρες! Αλλού ήταν πολύ γενναιόδωρος ο Ξενοφών και αλλου πολυ τσιγκούνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο είναι χαμηλότερη από τα μέσα του περσινού Δεκεμβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στον συνονόματο για την όρεξη που έχει να φωτογραφίζει εν μέσω τέτιου καιρού. Και για την όρεξη αλλά και για το αποτέλεσμα. Στα της Αττικής, τελειώνει σιγά σιγά αυτή η κακοκαιρία, ειδικά για την Αττική ευτυχώς τα φαινόμενα αν και συνεχή ήταν σχετικά ήπια. Έτσι, παρά τα 100-150 χιλιοστά που πέσανε μέσα στο ΣΚ, τα προβλήματα είναι ελάχιστα αναλογικά. Το εντυπωσιακότερο ήταν η διάρκεια. Βρέχει συνεχώς από το Σάββατο το βράδυ, έχουμε κλείσει 36 ώρες συνεχούς βροχής. Ούτε στην Αγγλία τέτοιο πράγμα δεν έχω ζήσει. Μπορεί τον χειμώνα να κάνει κάτι ανάλογο με χιόνια; Ιδού το μεγάλο ρητορικό ερώτημα. Γιατί την τελευταία δεκαετία, κάτι τσακ μπαμ κάνει, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Θα μου πειτε, ο καθένας με τον πόνο του. Πράγματι, έτσι είναι... Κουράγιο και υπομονή στης πληγείσες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέλους κι ένα καλό νέο. Εντοπίστηκε ζωντανός ο 27χρονος που αγνοείτο στην Εύβοια. Εξαντλημένος, αλλά καλά στην υγεία του μεταφέρεται σε Κ.Υ. της περιοχής.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, ανέλπιστο. Δεν έχω ακούσει ποτέ να υπάρχει αγνοούμενος πάνω από 48 ώρες και να βρεθεί ζωντανός. Διάβασα την περιπέτειά του: το αυτοκίνητο παρασύρθηκε κι έπεσε στο ποτάμι, πρόλαβε και βγήκε από το παράθυρο, πιάστηκε από κάποιον κορμό κι έτσι βγήκε από το ποτάμι. Μετά περπατώντας βρήκε κάποια καλύβα και προστατεύθηκε από τον καιρό μέχρι που βγήκε σήμερα πεζή προς αναζήτηση σωτηρίας.

      Διαγραφή
  7. Δημητρης Κορινθος1 Οκτωβρίου 2018 στις 1:07 μ.μ.

    Υπομονή παιδιά εκεί στην Ανατολική Κρητη,Θα έρθουν και σε σας οι πολυπόθητες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους,μετα απο 110 ώρες,σταμάτησε η βροχή και μάλιστα όχι μονο έβγαλε ήλιο(απο την Τρίτη το πρωί στις 9 έως σήμερα στις 10 δηλαδη ,6 ημέρες και 1 ωρα)αλλα είναι και αρκετά ζεστός.Εχθες το βράδυ πριν τον αγώνα με φώναξε ο γιος του συγχωρημενου φίλου και μου ζήτησε να πάω από το φαρμακείο να μου δείξει κάτι.Πηγα λοιπόν και μου είπε ότι ο σταθμός που είχε εγκαταστήσει ο πατέρας του,κατέγραψε τα εξης υψη βροχής.Απο την Τρίτη το βράδυ που ψιλοεβρεχε ως την Τετάρτη στις 9 είχε 3.8 χιλιοστά.Απο Τετάρτη έως το μεσημέρι(15:00)του Σαββάτου 217,10 χιλιοστά και απο τις 15 του Σαββάτου έως τις 19:30 της Κυριακής που κοιτάζαμε την ώρα αυτη (δηλ.28.5 ωρες)264.30!!Σύνολο 485.20!!!Και εβρεχε όλη την νύχτα έως τις 8 το πρωί σήμερα,άρα λογικά φθάσαμε ή και ξεπεράσαμε τα 500 χιλιοστά!!!Ασύλληπτα ποσοστά.Εαν δεν είχε γίνει λιμνη ο καμπος και να μου το λέγανε ούτε που θα το πιστευα.Τετοιο νερο δεν θυμάμαι να έχει ρίξει τέτοια εποχή.Ζημιες έκανε μεγάλες στα βαμβακια ειδικά σε αυτά που ηταν αμαζευτα.Αλλα προβλήματα εκτός από μερικές πτώσεις δέντρων λόγω του πολύ δυνατού αέρα δεν υπήρξαν.Ευχομαι σε όλους σας καλο μήνα και με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιγραμματικά Χριστόδουλε με λίγα λόγια το ύψος του υετού που έπεσε στην συγκεκριμένη περιοχή αυτές τις 6 ημέρες αντιστοιχεί αναλογικά να ξέρεις με το ύψος υετού 6 μηνών!

      Διαγραφή
  9. Ξερω οτι το νερο που εριξε ειναι παρα πολυ,αλλα οτι ειναι νερο 6 μηνων το μαθαινω απο εσενα και σε ευχαριστω πολυ.Στην φωτογραφια που εστειλα δεν φαινεται το ποσο νερο εχει ο καμπος,καθως οι καλλιεργειες(βαμβακια,καλαμποκια κτλ)το κρυβουν.Ο καμπος ειναι 10.000 στρεμματα τα 3-4.000 στρεμματα ειναι πλημμυρισμενα.Καλο βραδυ σε σενα ξαι σε ολους τους φιλους και φιλες του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή