Τετραήμερο καλοκαιρίας, ό,τι πρέπει για εξωτερικές δουλειές και για βόλτες


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά Ν-ΝΑ πληρούμενο. Η περιοχή μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος κυρίως στα ανατολικά. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) συμπληρώνουν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Το Σαββατοκύριακο (22-23/9), θα επικρατήσει καλοκαιρία σε όλη τη χώρα. Πέρα από την ηλιοφάνεια, οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Τη Δευτέρα (24/9), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Τρίτη (25/9) αναμένεται αρκετή συννεφιά και τις απογευματινές-βραδινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (26 & 27/9), προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Κατά τα άλλα, στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι με αποτέλεσμα εκεί να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία. 

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 και στο Θρακικό 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στo Β. Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.


14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. χειμωνιατικο φθινοπωρο για την ακριβεια....

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  2. Ακριβώς όπως τα έγραφε και χθες (Καλοκαιριού συνέχεια) ο κ. Ζιακόπουλος τα έλεγαν και σήμερα στο ράδιο, κάνοντας λόγο για late summer. Δηλαδή, για παράταση του καλοκαιριού. Ή, καλύτερα για καλοκαιρινές καθυστερήσεις. Αποκαλόκαιρο πιο απλά, που οφείλεται στην εξασθένηση του βοριά. Από την Πέμπτη άρχισαν να κοπάζουν οι άνεμοι και είχαν ακόμα περισσότερη διαύγεια τα νερά. Kαι τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει και κόσμο στη δαντελένια ακρογιαλιά και θα κάνουν πάρτι οι καντίνες (και τα κοκόρια τους γεννάνε) το ΣΚ με τη μεταβολή προς το θερμότερο του καιρού.

    Η μάχη, εξάλλου, ενάντια στην κλιματική αλλαγή περνάει μέσα από την τιμολόγηση των εκπομπών αερίων και ειδικά του άνθρακα, όπως αποκαλύπτει η Le Monde. H γαλλική εφημερίδα παραθέτει τις εκτιμήσεις που έγιναν από τη γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας σε μία σύνοδο των G7 για το περιβάλλον. "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να στείλουμε ένα οικονομικό μήνυμα, θεσπίζοντας μία πλασματική τιμή για τον άνθρακα" ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλγάρα Kristalina Georgieva από το Χάλιφαξ του Καναδά. "Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά είμαστε και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειές τους" συμπλήρωσε η ίδια.

    Αυτή η μέθοδος της πλασματικής τιμής για τον άνθρακα θα επιτρέπει να επιβληθούν ποινές στα πιο ρυπογόνα δημόσια και ιδιωτικά έργα με βάση τις εκπομπές αερίων. "Υπάρχει μία συναίνεση επιστημόνων και οικονομολόγων για το ότι μία τιμή στον άνθρακα είναι ο καλύτερος τρόπος έτσι ώστε να δείξουν σε όλες τις χώρες ότι αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει" υποστήριξε η Georgieva. Από την 1η Απριλίου 2018 συνολικά 46 χώρες και 26 ομόσπονδα κρατίδια έχουν υιοθετήσει μία πολιτική τιμολόγησης του άνθρακα μέσω φόρων ή, ενός συστήματος ανταλλαγής ποσοστώσεων των εκπομπών ρύπων. Αυτές οι πολιτικές απέφεραν έσοδα 26 δισ. ευρώ το 2017, με τις τιμές να κυμαίνονται από 1 ως 114 ευρώ τον τόνο.

    Αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη). "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα θα ενσωματωθεί σε κάθε ένα από αυτά τα μέτρα, αλλά και να καθορίσουμε μία τιμή για τον άνθρακα" επέμεινε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το κάλεσμα της Georgieva ήρθε μία εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres ότι η ανθρωπότητα έχει δύο χρόνια για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/09/20/selon-la-banque-mondiale-la-lutte-pour-le-climat-passe-par-un-prix-sur-le-carbone_5357532_1652612.html

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σεπτέμβριος 2018 (μέχρι 19/09/2018) σε σταθμούς της ΕΜΥ. Σε παρένθεση οι αποκλίσεις από την κλιματική τιμή (περιόδου 1971-2000) του μήνα. Κανονικά δεν γίνεται έτσι η σύγκριση (δηλ. της μέσης 19 ημερών με τη μέση 30 ημερών) παρ'όλα αυτά κάποια συμπεράσματα βγαίνουν...

    24,5 (+4,3) ..... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    25,7 (+3,9) ..... ΜΙΚΡΑ
    27,1 (+3,7) ..... ΖΑΚΥΝΟΣ
    26,0 (+3,2) ..... ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    26,0 (+3,2) ..... ΚΕΡΚΥΡΑ
    24,6 (+3,2) ..... ΛΗΜΝΟΣ
    26,4 (+3,1) ..... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    24,5 (+2,8) ..... ΛΑΡΙΣΑ
    24,7 (+2,7) ..... ΣΚΥΡΟΣ
    26,8 (+2,5) ..... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    27,1 (+2,4) ..... ΡΟΔΟΣ
    25,9 (+2,3) ..... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    22,2 (+2,3) ..... ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    25,3 (+2,3) ..... ΝΑΞΟΣ
    24,7 (+1,5) ..... ΣΟΥΔΑ
    21,4 (+1,4) ..... ΤΡΙΠΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλες/όλους.

      Οι αποκλίσεις από τις μέσες κλιματικές τιμές παρουσιάζονται με χρώματα σε χάρτη και στο http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2.php, επιλέγοντας την περιοχή από το μενου αριστερά και την χρονική διάρκεια πάνω από τον χάρτη, από 1 έως και 120 ημέρες πίσω. Για την Ελλάδα ο Σεπτέμβριος ήταν έως τώρα θερμότερος κατά 0,5°C έως και 3°C πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές. Συνολικά όμως για τις τελευταίες 120 ημέρες ο χάρτης χρωματίζεται άσπρος και γαλάζιος για τη χώρα.

      Για τον επερχόμενο χειμώνα βέβαια (αν και ακόμα είναι μακρυά μας), το CFSv2 είναι μάλλον απαισιόδοξο για εμάς τους αμετανόητα χιονόφυλους (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html). Αναμένουμε!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. χμμμμ, χιονόφιλους προφανώς ήθελα να γράψω και όχι χιονόφ(υ)λους! Μάλλον έχω επηρεαστεί από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο "the Numerati" του Stephen L. Baker, που διαβάζω τις τελευταίες μέρες. Ασχολείται με το θέμα της αυτόματης αναγνώρισης και συλλογής δεδομένων και μεγάλων δεδομένων (Big Data), και τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοματοποιημένα συστήματα και οι μαθηματικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν μπορούν να κατατάσσουν τους ανθρώπους που "παράγουν" τα δεδομένα αυτά σε φυλές (ομάδες) με κοινά χαρακτηριστικά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

      Αν ήταν (στα πλαίσια αυτού του φιλόξενου blog) να μας κατατάξω σε μια φυλή, τότε θα ήταν η χιονοφυλή!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Λογικές φαίνονται οι αποκλίσεις μέχρι σήμερα του Σεπτέμβρη στο χάρτη με τα χρώματα, οι οποίες σύμφωνα με τη σελίδα, υπολογίζονται σε σχέση με τη περίοδο 1981-2010. Επίσης είναι λογικό αυτές να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες του 1971-2000, διότι η τριαντακονταετία 1981-2010 συμπεριλαμβάνει την θερμή δεκαετία 2001-2010.

      Θα συμφωνήσω, και χιονόφιλοι και χιονοφυλή ☺

      Διαγραφή
  4. μπορει καποιος αν ξερει να μου πει τι προβλεπουν τα μερομηνια για τον φετινο χειμωνα;(δεν τα πιστευω τα μερομηνια,απλως ρωταω να μαθω)

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα το πρωί είχε 15.3 βαθμούς,αλλα πολλή συννεφιά πυκνή και μαύρη,λες και ήταν έτοιμο για βροχή.Πολλα παιδιά κρατούσαν ομπρέλες.Ο αέρας φυσούσε πολύ δυνατά και κόντεψε μεσημέρι για να σπάσει η συννεφιά.Ο αερας όμως πνέει ως τωρα,έχοντας πέσει λίγο,αλλα κάνει ψύχρα(16 βαθμούς έχει).Αυτο όμως καθόλου δεν εμπόδισε,μετά τις κερασιές να ανθίσουν ακόμη και πικραμυγδαλιες(χαμηλα στον καμπο).Ωστοσο ανεβαίνοντας στο χωριό βρήκα τις συκιές μου να έχουν βγάλει καινούργια σύκα!!!Το μόνο που μένει ακόμη είναι να ξανανθισουν τα αμπέλια,τι άλλο να πω.Το πέταγμα των γερακιών ,συνεχίζει να είναι "παραξενο"ενω σε εγρήγορση βρίσκονται και οι "μετεωρολόγοι"της αυλής μου.Η σκύλα μου έχει καθαρίσει όλο τον χώρο της και άλλαξε μέρος στα κουτάβια της (Δεν θυμάμαι αν το έγραψα,εχει 5 κουταβάκια πολύ γλυκουτσικα,3 μαύρα και 2 άσπρα). Κάτι βλέπουν όλα τα ζωντανά πλάσματα ή κάτι ξέρουν;Θα φανεί.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου χριστοδουλε,η κλιματική αλλαγή είναι εδώ,εχει χτυπήσει όχι τα παράθυρα αλλά τις πόρτες,φυσικο είναι κ τα φυτά να έχουνε μπερδευτεί,θυμισου τι χειμώνα άνοιξη κ καλοκαίρι είχαμε φετος,παντως γενικά ο σεπτεμβρης έχω την εντύπωση ότι βιάζεται πολύ φετος πριν φύγει,να δώσει την θέση του στον οκτωβρη,υπομονη,για να δούμε,καλο βράδυ σε όλους από μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, η δροσιά τα βράδια είναι απολαυστική και ο ύπνος με ανοικτά παράθυρα ευχάριστος.
    Λόγω των ανοικτών παραθύρων άκουσα και την αλεπού που εμφανίστηκε μετά από δυο μήνες πολύ επιθετική, δυστυχώς δεν πρόλαβα να την προγκίξω, μέσα σε δευτερόλεπτα μετά το στρίγκλισμα της μου άρπαξε δυο μικρά γατάκια που έπαιζαν στο διπλανό οικόπεδο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντυπωσιακά βίαια φαίνεται να κατεβενει το κρύο μεσοβδόμαδα,τουλάχιστον στο αμερικανικο.για να δούμε... Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστοδουλε μία εικόνα,χιλιες λέξεις,αλλο πράγμα να διαβάζεις κάτι κ εντελώς διαφορετικο να το βλέπεις με τα μάτια σου,σεπτεμβρης κ ανθισμένη κερασιά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθαρά προσήνεμη η κακοκαιρία, σύμφωνα με το νέο τρέξιμο (00 UTC)) του τζίφου. Πολλά νερά στην ανατολική και νότια χώρα μετά το αρχικό ξερόκρυο. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό δίνει αποκοπή πολύ ανατολικότερα, πάνω από την Κύπρο και για εμάς μόνο κρύο. Σπάνια ψυχρή εισβολή για μήνα Σεπτέμβρη, όπως και αν εξελιχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή