Τα νεότερα του καιρού


Με μέγιστες θερμοκρασίες κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές της εποχής και χωρίς αξιόλογες βροχές θα περάσει το Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα της Κυριακής οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση, φθάνοντας κατά τόπους τα 6 μποφόρ.
  
Όσο για τη νέα εβδομάδα, κυρίαρχα θα είναι τα όψιμα μελτέμια με ένταση στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Οι βροχές που θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της βασικά στις ανατολικές περιοχές.

Να περνάτε καλά, φίλοι μου

7 σχόλια:

  1. Αισθητή είναι η άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν πάει πίσω, καθώς καταγράφηκαν 23 βαθμοί Κελσίου στο Λονδίνο, 25 στο Παρίσι και 32 στη Μαδρίτη. Αυτές οι τρεις πόλεις είναι ανάμεσα στις 27, που σε αντίθεση με τα κράτη γενικά, κατάφεραν να μειώσουν μέσα σε πέντε χρόνια κατά 10% τουλάχιστον, τις ρυπογόνες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως αναφέρει η Le Monde. Και από την πλευρά τους πετυχαίνουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Κι όλα αυτά παρά την αύξηση του πληθυσμού και της ανάπτυξης σε αυτές τις 27 πόλεις που είναι η Βαρκελώνη, η Βασιλεία, το Βερολίνο, η Βοστώνη, το Σικάγο, η Κοπεγχάγη, η Χαϊδελβέργη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, η Μελβούρνη, το Μιλάνο, το Μόντρεαλ, η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη, το Όσλο, το Παρίσι, η Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ, η Ρώμη, το Σαν Φραντσίσκο, η Στοκχόλμη, το Σίδνεϋ, το Τορόντο, το Βανκούβερ, η Βαρσοβία και η Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα κατάφεραν να μειώσουν την ενέργεια μέσω ορυκτών καυσίμων στο δίκτυο ηλεκτρισμού, έκαναν βελτιώσεις στην κατασκευή κτιρίων, πρόσφεραν εναλλακτικές για τα αυτοκίνητα και μείωσαν τα απόβλητα μέσω της ανακύκλωσης.

    Μόνο το Λος Άντζελες μείωσε το 2016 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 11%, κάτι που ισοδυναμεί με την απόσυρση 737 χιλιάδων αυτοκινήτων από τους δρόμους.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/09/14/gardiennes-de-l-accord-de-paris-vingt-sept-villes-ont-reduit-leurs-emissions-polluantes_5354789_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά υγεία ευτυχία σε όλους,ο Τιμιος Σταυρος να σκεπάζει όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καιρός αν εξαιρέσουμε τις φυσιολογικές πια για Σεπτέμβρη μήνα θερμοκρασίες δε λέει να μας φέρει κανένα αξιόλογο χαμηλό κ το επόμενο διάστημα κ έτσι λέω να παρατείνω τα καλοκαιρινά μου μπάνια κ αυτό το ΣΚ.
    Καλό κ ξεκούραστο Σαββατοκύριακο λοιπόν σε όλους κ σε όσους ξανά πάνε για μπάνιο καλές βουτιές.Με διάφορα οι καλύτερες θάλασσες αυτή την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα κάνει μιά εκτίμηση στις αρχές του μήνα, εδώ στο μπλογκ, οτι ο Σεπτέμβρης θα βγει θερμότερος του κλιματικού μέσου όρου και περισσότερο υετοφόρος, τουλάχιστον για την ευρύτερη περιοχή μου. Να δούμε τι πουλιά θα πιάσω. Έχουμε ακόμα 15 μέρες για να κάνουμε ταμείο. Όσο για τα μπάνια, εγώ τα παρατείνω συνήθως ως τις αρχές του Νοέμβρη, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Ναι το θυμάμαι κ πάει όντως πολύ καλά η εκτίμησή σου Γιώργο.Η αλήθεια είναι ότι εγώ τουλάχιστον περιμένω βάση στατιστικής να έρθει το πρώτο οργανωμένο χαμηλό μέχρι τις 25 του μήνα κ το είχα πει εδώ κ αρκετό καιρό αν θυμάσαι αλλά όπως βλέπω ακόμη παίζεται,τώρα οι βροχές κατά τόπους για τα ανατολικονότια όντως μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικές αλλά νομίζω ότι εσείς τουλάχιστον κ οι κρητικοί με το συνεχή βόρειο ρεύμα θα βγείτε κοντά στα νορμάλ επίπεδα θερμοκρασίας,αντίθετα εμείς οι δυτικοί θα τσιμπήσουμε στο σύνολο λίγο.Ολα παίζονται ακόμα εκτός από το οργανωμένο κ υγρό χαμηλό από τα δυτικά που δεν βλέπω ακόμα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,χρονια πολλά στους εορτάζοντες,καλο σαββατοκύριακο στο δάσκαλο κ σε όλη την παρέα του μπλογκ,καλη συνέχεια να έχουμε, στις βουτιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραλιγο το βουνο(Ελικωνας)να κανει ξανα τα δικα του.Λιγο πριν τις 13 αρχισε να βγαζει αρκετα συννεφα,ωσπου κατα τις 15 "ανταριασε" και μετα τις 16 αρχισε να μπουμπουνιζει και να φερνει μεγαλες και χοντρες σταγονες βροχης.Δεν εκανε τιποτα το σπουδαιο.Το μονο που καταφερε,ηταν να μουσκεψει το χωμα,αλλα εριξε αρκετα την θερμοκρασια(απο 27.1 στους 22) και μετα τις 18,ολη η μαυριλα κινηθηκε προς Ν-ΝΑ.Αυτη την στιγμη εχει 17 βαθμους.Εδω και αρκετες ημερες κοιμομαστε με παραθυρα κλειστα,ενω απαραιτητο ειναι το σεντονι(μην πω παπλωματακι).Βλεποντας την συμπεριφορα,φυτων και προπαντος ζωων,τολμω να πω,οτι στην περιοχη μου,ναι μεν,μερικες ημερες η θερμοκρασια τα μεσημερια μπορει να ανεβαινει αρκετα,αλλα μαλλον το καλοκαιρι εχει ουσιαστικα,τελειωσει,καθως πρωινα και βραδια η θερμοκρασια πεφτει χαμηλα και ο συνεχιζομενος αερας,συνηθως και τις νυχτες(κατα βαση βοριας)με ταση να συνεχισει ετσι,να επιβεβαιωνει το τελος του καλοκαιριου.Η πορεια θα το δειξει.Καλο βραδυ σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή