Άλλο οι γάτοι του Ατλαντικού και άλλο τα γατάκια της Μεσογείου!


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον πολύ ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσογείου με συνέπεια τη διατήρηση των ΒΑ ανέμων, οι οποίοι και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) αρχικά θα πνέουν με ένταση ως τα 10 μποφόρ. Στη διάρκεια όμως της ημέρας οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές και οι τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την Παρασκευή (28/9), αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν βασικά στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (29-30/9), προβλέπονται κατά περιόδους βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.   

Υ.Γ. Λίγο απέχουμε από το να αρχίσουμε να καρφώνουμε πόρτες και παράθυρα και να δώσουμε εντολές εκκένωσης περιοχών της χώρας, από όπου θα περάσει (και αν δεν περάσει δεν πειράζει, κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε) ο Ξενοφώντας ή ακριβέστερα το καχεκτικό παιδί που ενδέχεται να αποκτήσει και που βέβαια κάποιοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα μοιάζει, σχεδόν σε όλα του, τον Φλόρενς της πέραν του Ατλαντικού αμερικανικής ακτής.

Πού όμως οφείλεται αυτή η υστερία; Είναι θέμα υπερβολής των ΜΜΕ ή μήπως έχουν βάλει το χέρι τους και οι ασχολούμενοι με τον καιρό διάφοροι «μετεωρολόγοι»; Τι εννοούμε με τον όρο μεσογειακός κυκλώνας; Έναν εξωτροπικό κυκλώνα που σχηματίζεται στη Μεσόγειο και έχει κάποια χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων ή έναν τροπικό κυκλώνα που αποφάσισε, έτσι για αλλαγή, να πεταχτεί από την Καραϊβική ως τη Μεσόγειο; Οι άσχετοι δημοσιογράφοι και ο πολύς κόσμος, που βέβαια δεν ευθύνεται γιατί δεν έχει εξειδικευμένες μετεωρολογικές γνώσεις, νομίζουν ότι ισχύει το δεύτερο.

Τις απόψεις μου για την ονοματοδοσία των βαρομετρικών συστημάτων που επηρεάζουν τη χώρα μας τις έχω αναρτήσει παλιότερα στο μπλογκ. Όμως, παρά τις καλές προθέσεις των νονών, θέλει προσοχή γιατί η συγκεκριμένη πρακτική παραπέμπει σε έντονες τροπικές ή εξωτροπικές θύελλες.

Αναφορικά με τα καιρικά μελλούμενα, η προσοχή μας πρέπει να μείνει στραμμένη στους τωρινούς θυελλώδεις ανέμους, που είναι ικανοί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν καταστροφές, και λιγότερο σε αυτό που είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν περάσει πάνω από την περιοχή μας. Ακόμα όμως και αν περάσει από εμάς, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης και τα φαινόμενα πολύ πιο ασθενέστερα εκείνων των τροπικών κυκλώνων. Είπαμε, άλλο είναι οι γάτοι του Ατλαντικού και άλλο τα γατάκια της Μεσογείου!

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα νότια. Άνεμοι ΒΑ 8 με 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Άνεμοι ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

35 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικά, δίνω και το λινκ για το εξαιρετικό σχετικό άρθρο του κ.Ζιακόπουλου:
    "Hurricanes και Medicanes οι γάτοι και τα γατάκια". Για τους ...μερακλήδες.

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2016/11/hurricanes-medicanes.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη Μυτιληνη,ο καιρός σήμερα θυμιζει τέλη οκτωβρη,παλι καλά που είναι ο κ ζιακοπουλος κ βάζει τα πράγματα στη θέση τους,τεκμηριωμενα,επιστημονικα κ χωρίς σάλτσες κ υπερβολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα έπρεπε να έχουν ονοματεπώνυμο οι "μετεωρολόγοι"; Ή είναι σαν τους " γνωστούς-άγνωστους" !! Καταλαβαίνω βέβαια και την θέση σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το όνομα αυτού ...Ζορμπάς!!

    Latest update on the development of an intense Medicane named 'Zorbas' in the Ionian sea this Friday/Saturday.

    https://www.huffingtonpost.gr/entry/anemoes-12-mpofor-kai-ischeres-vroches-fernei-o-pithanos-mesoyeiakos-keklonas-ten-paraskeee_gr_5bab65ebe4b07dc0b87f5717?utm_hp_ref=gr-homepage?utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακάτω όλοι οι σταθμοί της ΕΜΥ που είχαν υετό (mm) φέτος τον Σεπτέμβριο (έως 25/09). Κάποιες από τις παρακάτω τιμές βεβαίως θα αλλάξουν μέχρι το τέλος του μήνα.

    44,7 .... Τατόι
    36,4 .... Χανιά (Σούδα)
    22,0 .... Λαύριο
    20,7 .... Χρυσούπολη
    20,0 .... Καστέλλι Κρήτης
    18,0 .... Ιωάννινα
    18,0 .... Λήμνος
    16,0 .... Ελευσίνα
    13,2 .... Ηράκλειο Κρήτης
    11,4 .... Φιλαδέλφεια
    10,9 .... Τρίπολη
    9,3 ...... Δράμα
    8,2 ...... Αντίρριο
    8,0 ...... Ελ. Βενιζέλος
    8,0 ...... Οθωνοί
    8,0 ...... Σχινιάς
    7,0 ...... Μυτιλήνη
    6,4 ...... Ωρεοί
    6,0 ...... Κάρυστος
    5,5 ...... Σκιάθος
    5,3 ...... Κύμη
    5,2 ...... Ορμένιο
    4,1 ...... Ελληνικό
    2,8 ...... Τανάγρα
    2,6 ...... Άγιος Ευστράτιος
    2,2 ...... Λεωνίδιο
    2,0 ...... Δεσφίνα
    2,0 ...... Κοτρώνι
    2,0 ...... Λάρισα
    2,0 ...... Πυργέλα Άργους
    2,0 ...... Στροφάδες
    1,4 ...... Αλεξανδρούπολη
    1,2 ...... Κάτω Τιθορέα
    1,1 ...... Σουφλί
    1,0 ...... Βόλος
    1,0 ...... Ρόδος
    1,0 ...... Σκύρος
    1,0 ...... Σοφάδες
    0,9 ...... Σητεία
    0,9 ...... Σέρρες
    0,5 ...... Λαμία
    0,4 ...... Κόνιτσα
    0,3 ...... Θεσσαλονίκη (Μίκρα)
    0,2 ...... Εθνικό Κολυμβητήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ευλογα μπορει να φανταστει κανεις πως αντιστοιχη υπερβολη και παραπληροφορηση λαμβανει απο τα ΜΜΕ και στους αλλους τομεις της καθημερινοτητας του στους οποιους ομως δε γνωριζει πραγματα «εκ των εσω» ειτε λογω επαγγελματος ειτε λογω αγαπημενου χομπυ οπως εν προκειμενω στον καιρο, ωστε διαβαζοντας τα απλα να γελαει κ να κουναει περιφρονητικα το κεφαλι.
    Υπερβολες και παραπληροφορηση για τα πολλα κλικ, την αναγνωρισημοτητα και την τηλεθεαση ή σκοπιμοτητα και γεννεση φοβου;
    Πότε το ενα, πότε το άλλο θα ελεγα εγω, αναλογα την περιπτωση συνδιασμενα ενιοτε με απλη ασχετοσυνη. ( στην 1η περιπτωση ).

    Το μοτιβο παντως για να κλεισω με καιρικο σχολιο, που παραπεμπει σε τελη Οκτωβρη- αρχες Νοεμβρη μονο καλοδεχουμενο απο μας.
    Και σαν κλασσικος χιονοφιλος, μακαρι αυτη η κυκλοφορια που διαρκει απο τον Μαιο να κρατησει και το επομενο 5μηνο και θα δουμε χιονοθαυματα.

    Υ.Γ. Αντε Κυριε Δημητρη τωρα που οδευουμε προς την αγαπημενη εποχη, να τα πουμε και απο κοντα σε αυτες τις καθιερωμενες συναντησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί λένε οι εκτιμήσεις σας κ. Ζιακόπουλε ; θα ρίξει νερο στην Κρήτη το αναμενόμενο χαμηλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά παγκόσμια μοντέλα φέρνουν το "Ζορμπά" καρφί για Κρήτη, αν και κάπως εξασθενημένο (μάλλον θα είναι ...συρτάκι, όχι σούστα ή πεντοζάλης). Το BOLAM του Αστεροσκοπείου από την άλλη, τον δείχνει να κάνει landfall στην Ηλεία και στη Μεσσηνία, αρκετά νταβραντισμένος.

      Διαγραφή
  8. Πολύ σωστός ο τίτλος!
    Πέρυσι το Νοέμβρη πέρασε αν θυμάστε ο κυκλώνας "ζηνων" ακριβώς όπως κ το πιθανό σύστημα κ μάλιστα το κέντρο του πέρασε πάνω ακριβώς από νότια Αιτωλοακαρνανία αργά θυμάμαι νύχτα του Σαββάτου.Δε λέω,καλές Ριπές ανέμου,καλή βροχή αλλά μέχρι εκεί.ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΚΡΑΙΟ!
    Θα έλεγα ότι τα επόμενα φθινοπωρινά συστήματα το άμεσο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν αρκετά πιο επικίνδυνα.
    Προσοχή,δε λέω ότι τέτοιες καταστάσεις δε χρίζουν προσοχής αλλά όχι κ αυτή η τρομοκρατία που διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μας χορέψει στο ταψί ο Ζορμπας.. Γιώργο.. ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άραγε θα είναι απλά Zorba the Greek, ή μήπως μας προκύψει Zorba the ...Freak;

      http://pavlos-sidiropoulos.gr/zorba

      Διαγραφή
  10. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα βουνα των Ιωαννίνων(πανω απο τα 2200 μέτρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αρχισαν τα καναλια να καταστροφολογουν....

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαι σήμερα Τετάρτη ήταν σαρωτικές οι ριπές του βοριά, με τον ήλιο να κάνει, όμως, εύκολη τη βουτιά. Το γεγονός, άλλωστε, ότι δεν έπεσε και τόσο πολύ η θερμοκρασία το αποδεικνύει η παρουσία πυροσβεστικού στη δαντελένια ακρογιαλιά. Από την άλλη μπορεί να είχαμε απαγορευτικό απόπλου, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές και για την κολύμβηση, αφού με τον βοριά δεν κάνει κύμα στις ακτές του Σαρωνικού. Τα απρόοπτα που μου έτυχαν δεν είχαν να κάνουν, λοιπόν, με τον καιρό, αλλά με έναν σκύλο που είχε χαθεί και περιπλανιόταν στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Τον γύρισα στην παρέα του, ενώ μετά απελευθέρωσα και έναν μικρό κάβουρα που είχε εγκλωβιστεί σε μία σακούλα και ευτυχώς τον είδα, καθώς μάζευα σκουπίδια.

    Δυστυχώς τα ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα που παγιδεύονται μέσα σε πλαστικές σακούλες δεν μπορούν να βγουν από αυτές, αλλά ο συγκεκριμένος κάβουρας ήταν τυχερός. Όπως και το χταποδάκι που φωτογράφισα και άφησα ελεύθερο μετά, γλιτώνοντάς το από έναν ψαροτουφεκά. Απαθανατίζοντας και μελανούρια, καλόγριες, κακαρέλους, σαργούς, μουρμούρες, σάλπες και βλέποντας και πέρκες, κέφαλους, μπαρμπούνια, αλλά και αλκυόνες και γλάρους στα κρυστάλλινα νερά.

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ζιακόπουλο για τις υπερβολές των ΜΜE, που τρομοκρατούν - γιατί πολύ απλά αυτό πουλάει - και για τον καιρό, όπως κάνουν π.χ. με την εγκληματικότητα, αν και η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας, αλλά και με τους πρόσφυγες, ενώ ολόκληρη Ευρώπη έχει λιγότερους απ' ό,τι ο Λίβανος. Παρεμπιπτόντως, από τον Λίβανο στη Συρία έχουν επιστρέψει 50 χιλιάδες πρόσφυγες το 2018 και μπορεί να γίνουν 200 χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, το διευθυντήριο Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου έχει οργανώσει την επιστροφή 25 χιλιάδων προσφύγων, ενώ άλλες 25 χιλιάδες γύρισαν μόνοι τους στη Συρία.

    Ο Λίβανος φιλοξενεί 976 χιλιάδες καταγεγραμμένους πρόσφυγες από τη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας ανεβάζει τον αριθμό τους σε 1,5 εκατομμύριο. Οι Λιβανέζοι πολιτικοί ζητούν από τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία, τώρα που ο Bashar al - Assad κερδίζει τον πόλεμο και εδάφη, διότι ο Λίβανος δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο κόσμο, που αντιστοιχεί στο 1/4 του πληθυσμού του. Τα ονόματα όσων είναι να επιστρέψουν στέλνονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό για έγκριση και περίπου το 10% απορρίπτεται. Όποιος καταζητείται από τις συριακές αρχές, ενημερώνεται προκειμένου να αποφασίσει αν θα πάει στην πατρίδα του για να διευθετήσει τις υποθέσεις του.

    Ο πόλεμος της Συρίας που ξέσπασε το 2011 είχε ως συνέπεια 5,6 εκ. άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του στη Βηρυτό, είπε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες ανησυχούν για την έλλειψη υποδομών στη Συρία, για πιθανή αναδιανομή της γης, αλλά και για ενδεχόμενη στρατολόγησή τους. Ο ρυθμός των επιστροφών θα επιταχυνθεί μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και στο Ιντλίμπ, που είναι ακόμα υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Κι αυτό διότι πολλοί νέοι φοβούνταν να επιστρέψουν για να μην τους στείλουν να πολεμήσουν στο Ιντλίμπ. Όταν δεν θα υπάρχουν πια μάχες στη Συρία πολλοί νέοι θα γυρίσουν. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ αυτό θα συμβεί όταν ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στη Συρία. Μία ρωσοτουρκική συμφωνία απέτρεψε μία επίθεση στο Ιντλίμπ την περασμένη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση είναι ορκισμένη να απαλλαγεί από τους αντάρτες.
    https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-lebanon-refugees/fifty-thousand-syrians-returned-to-syria-from-lebanon-this-year-official-idUSKCN1M51OM?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NW Pindos
    Γενικώς χρειάζεται μέτρο στις προγνώσεις, συγχρόνως όμως και εγρήγορση και όχι επανάπαυση. Και το λέω αυτό διότι ακραία καιρικά φαινόμενα π.χ. με χειμάρους να κατεβαίνουν και να παρασύρουν αυτοκίνητα και ανθρώπινες ζωές είδαμε δυστυχώς να συμβαίνουν χωρίς να τα περιμένουμε και χωρίς να έχουν προβλεφθεί από πριν με ακρίβεια. Η εκ των υστέρων επεξήγηση του φαινομένου είναι πλέον κατόπιν εορτής. Επομένως δεν χρειάζονται ούτε απίστευτες υπερβολές όπως σε κάτι σάιτ παλαιότερα που έφερναν την Αρκτική και την Ανταρκτική στην Ελλάδα, αλλά ούτε και αντιμετώπιση απότομων καιρικών φαινομένων σαν να πρόκειται για φυσιολογικά πράγματα και δεν τρέχει τίποτε. Καταρχήν η ίδια η λογική λέει ότι όταν συμβαίνει κάτι απότομο σε μια μεταβατική περίοδο και ειδικά στον καιρό δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι θα συμβεί. Άλλο να έχει μπει ο καιρός σε ρέγουλα. Άλλο να πάει η θερμοκρασία από τους 30 βαθμούς στους 10 σταδιακά σε μία εβδομάδα και άλλο π.χ. σε μια ημέρα, δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός. Είναι άλλο να πάρεις ένα ποτήρι με παγωμένο νερό και να το αφήσεις σε φυσιολογική θερμοκρασία να ξεπαγώσει και άλλο να το βάλεις κατευθείαν σε ένα φούρνο με 250 βαθμούς ή να πάρεις ένα ποτήρι καυτό νερό και να το βάλεις κατευθείαν στην κατάψυξη. Αναφορικά με τη μετεωρολογία πιστεύω ότι όπως σε κάθε τομέα έτσι και εκεί υπάρχουν άγραφοι κώδικες: Οι υπερβολικές ή παρακινδυνευμένες προγνώσεις, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην επαληθευθούν μπορεί να δημιουργήσουν σχόλια μεταξύ των μετεωρολόγων (και στο κοινό βέβαια) ως προς την αξιοπιστία των προβλέψεων, γι αυτό και οι προβλέψεις κινούνται σε συγκεκριμένα πλαίσια ασφαλείας πρόβλεψης. Αν προβλέπεις και δεν επαληθεύεσαι μπορεί να αμφισβητηθείς και αυτό κανείς δεν θα το ήθελε για τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Στον κύριο ζιακοπουλο και σε όλους τούς καιροφιλους. Περιμένοντας τα τρεξίματα του ECMWF αλλά και του GFS να πάρουμε μια ιδέα απόψε για τον περίφημο ζορμπά. Μεγάλο το αποψινό βράδυ στο κλεινόν άστυ από τις τέντες που χτυπιούνται μέχρι πτώσης αντικειμένων από τις δυνατές Ριπές ανέμου. Ελπίζω να κλείσουμε λίγο το μάτι μας το βράδυ. Καλό και όμορφο βράδυ να έχουμε. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συστήμα Ζορμπάς κ χαζομαρες

      Διαγραφή
    2. Όνομα που πήγαν και του βρηκαν οι κουζουλοι . Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

      Διαγραφή
  15. Επομένως, ο Ξενοφών καταφτάνει χωρίς τους μυρίους του;
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά με το γιο του, που είναι έτοιμος να φωνάξει "Στεριά-Στεριά", ωθούμενος από τις ιαχές του κατά τα άλλα φιλόκαιρου πλήθους που θέλει καταστροφές...

      Διαγραφή
    2. εγραψες παλι δασκαλε!!!

      Διαγραφή
    3. Τώρα είδα την απάντηση!
      Τα σέβη μου, κ. Ζιακόπουλε!
      Δήμητρα

      Διαγραφή
  16. Ένω πήγε να κάνει κάποιο άνοιγμα ο καιρός και πίστεψα ότι θα δούμε και λίγο ήλιο,λίγο πριν νυχτώσει αυτός έκλεισε δυνατά και απο τις 7:50,άρχισε να ρίχνει 5λεπτά ή 10λεπτα(σιγάνα στην αρχή και πιο έντονα μετά)βροχής,που μετά τις 10 έγινε συνεχόμενη ποτιστικη βροχή με καλή ένταση.Η θερμοκρασία είναι στους 12,8 και ο αέρας πανω απο 7 μποφόρ και κρύος.Ελπιζω να συνεχίσει να βρεχει όλη νύχτα σε αυτόν τον ρυθμό και μακάρι να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.Εχω περιέργεια να δω το πρωί μηπως και για πρώτη φορά πέσει η θερμοκρασία σε μονοψήφιο αριθμό.Αν συμβεί κάτι τέτοιο,τότε σίγουρα η κορυφή του Ελικώνα,θα πασπαλισει.Θα είναι η πρώτη φορά που θα το ζω,καθώς το έχω ακούσει σαν ιστορία,από τον πατέρα μου.Καλο βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χιονοπτώσεις πρώιμες σήμερα στα κεντρικά πολύ ορεινά πάνω από τα 1800μ περίπου με μέγιστες θερμοκρασίες στα ορεινά της Στερεάς αν όχι ρεκορ σίγουρα πρωτοφανείς.
    Αύριο το βράδυ πιστεύω θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον "ζορμπά" καθώς ακόμη όλα είναι ανοιχτά.
    Υ.Γ. λυσομανά εδώ κ λίγες ώρες ο καταβάτης ανατολικός άνεμος κ στην Αιτωλοακαρνανία με Ριπές στα πεδινά μας ακόμη κ 8 μποφόρ.Ωραία νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. NW Pindos
    Επαληθεύθηκαν οι προγνώσεις για αρνητικές στα μη κατοικήσιμα υπερορεινά και πρώτα χιόνια. Το σύστημα χτύπησε κυρίως τον ανατολικό τομέα, -6 σήμερα το πρωί σε καταφύγιο στον Όλυμπο στα 2500μ. και επειδή την ξέρω την περιοχή οι αρνητικές ξεκινάνε σίγουρα από τα 1600-1700μ. ενώ στο οροπέδιο των Μουσών (οροπέδιο στα 2.700 μ. περίπου) δεν αποκλείεται να είχε και κοντά στο -10 (μιλάμε για οροπέδιο που ξυρίζει και παρουσιάζει ξαφνικά απότομη πτώση θερμοκρασίας σε κάθε εποχή σε σχέση ακόμη και με 300μ. πιο χαμηλά. Όταν βρίσκεσαι π.χ. Ιούνιο στον Όλυμπο στα 2400μ. με θερμοκρασία 6-7 βαθμούς μόλις ανέβεις πιο πάνω στο οροπέδιο βρίσκεσαι απότομα στο 0, -1). Αρνητικές επίσης στην Πίνδο και πασπάλισμα πάνω από τα 1900μ. Κάπως έτσι ξεκινούσαν οι παλιοί καλοί χειμώνες, σταδιακά από τα υπερορεινά το φθινόπωρο. Να δούμε αν θα δούμε κάποιο καλό χιονοεπεισόδιο στα υπερορεινά (πάνω από τα 1800μ.) μέσα στον Οκτώβριο κυρίως από μέσα Οκτωβρίου και μετά γιατί στο μεταξύ ο καιρός θα εξομαλυνθεί και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Να πω τέλος ότι δεν είναι καθόλου αδιάφορες οι καιρικές συνθήκες στα υπερορεινά από μέσα φθινοπώρου και μετά για το τι χειμώνα θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια γενικώς στη χώρα. Όποιος γνωρίζει από χιόνια και του αρέσει να το βλέπει στην πόλη τον χειμώνα, ξεκινάει πρώτα να βλέπει τι συμβαίνει στα βουνά το φθινόπωρο. Αν δείτε υποτονικά πράγματα έως καθόλου Οκτώβρη - Νοέμβρη στα βουνά, κρατάτε μικρό καλάθι για το χειμώνα. Είναι βέβαιο αυτό.
    ΥΓ. αναφορικά με τις θερμοκρασίες υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και μάλιστα σε μικρή χιλιομετρική απόσταση. π.χ. Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος Χαλκιδικής (απόσταση 50 χλμ.), στο ύψος της Γαλάτιστας όταν συναντάς θερμοκρασία π.χ. 7 βαθμών, στα 5 χιλιόμετρα παρακάτω στην ευθεία στο ύψος του Αγ. Προδρόμου βλέπεις ξαφνικά 0,-2 (7 με 9 βαθμούς διαφορά) και μετά από 3-4 χιλιόμετρα προς Πολύγυρο η θερμοκρασία επανέρχεται (ή 0 βαθμοί Γαλάτιστα, -7 στην ευθεία Αγ. Προδρόμου κ.ο.κ). Τέτοιες θερμοκρασιακές ιδιαιτερότητες απαντώνται σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος και κυρίως της Δ. Μακεδονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο, πολύ κατατοπιστικό σχόλιο. Και ...μας άνοιξες και την όρεξη, ημών των πεδινών.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς όπως τα γράφει ο NW Pindos είναι. Θυμάμαι πέρσι τέλη Νοέμβρη, που είχε νοτιάδες με μεγάλα κύματα μεν, υψηλές θερμοκρασίες δε, ακολούθησε ένας ήπιος χειμώνας. Αντίθετα, πρόπερσι έναν μικρό χιονιά στις 30 Νοέμβρη, τον διαδέχτηκαν τα ξεροβόρια του Δεκέμβρη και τα χιόνια της Αριάδνης τον Γενάρη. Από 14 Φλεβάρη, όμως, ήταν σαν να μπήκε το καλοκαίρι, Ανήμερα της ημέρας των ερωτευμένων ήρθε η εποχή του έρωτα, το καλοκαίρι, που και τώρα θα έρθει αρχές Οκτώβρη μετά από αυτό το φθινοπωρινό διάλειμμα. Το συμπέρασμα είναι ότι βαρύς χειμώνας δεν φτουράει στην Ελλάδα πάνω από 1,5 μήνα το πολύ. Αν και στον βυθό είναι έτσι κι αλλιώς πάντα καλοκαίρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω και ότι είχαμε κι ένα σωρό φωτιές που προφανώς έβαλαν κάποιοι ασυνείδητοι, εκμεταλλευόμενοι τους σφοδρούς ανέμους. Κι αυτό διότι οι θερμοκρασίες δεν δικαιολογούν το ξέσπασμα τόσων πυρκαγιών, ενώ και το γεγονός ότι οι περισσότερες εκδηλώθηκαν μαύρη νύχτα, δείχνει ότι ήταν κατά πάσα πιθανότητα έργο εμπρηστών.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  19. Μετά απο δώδεκα χρόνια χιόνισε ξανα Σεπτέμβριο στα βουνα των Ιωαννίνων ηταν το 2006 οταν συνεβη ξανά και αν δεν κανω λάθος ηταν πτωτη φορά απο τότε που διατηρεί επίσημο αρχειο η ΕΜΥ.Τότε πίστεψα οτι ο χειμώνας που θα ακολουθήσει θα ηταν βαρύς το αποτέλεσμα όμως ηταν ενας ήπιος(μούφα) χειμώνας ελπίζω να μην επαναληφθεί το ιδιο και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Τη θυμάμαι τη χρονιά, έχεις δίκαιο, τίποτα δεν είναι απόλυτο αλλά όταν υπάρχει γενικώς κινητικότητα με βροχές, χιόνια στα βουνά από μέσα Οκτώβρη και μετά, ή αν έρθει ένα ισχυρό χαμηλό αυτή η κινητικότητα δεν σταματάει εύκολα. Δεν μιλάμε για μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά κάπως πιο γενικευμένα και επαναλαμβανόμενα με τακτικότητα π.χ. μια φορά στις 7-10 μέρες και όχι μια φορά το 20ημερο ή το μήνα (δυστυχώς το είδαμε κι αυτό). Αν θυμάσαι πέρσι όταν γενικεύτηκε η κατάσταση αργά βέβαια το Φλεβάρη είχαμε κάθε βδομάδα από ένα χαμηλό και πολλά χιόνια στα πολύ ορεινά όμως. Σε αυτό που είπε ο φίλος Β. Σπανός για χειμώνα ενάμισι μήνα ισχύει όντως και συμφωνώ αλλά κυρίως σε πεδινές περιοχές με ήπιο γενικά κλίμα, γιατί υπάρχουν περιοχές και ημιορεινές ακόμη που ο χειμώνας με την έννοια κρύα, βροχές, πάχνη, παγωνιές, υγρασίες με κρύο, χιόνι κλπ. κρατάει από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη (όχι συνεχώς βέβαια αλλά με σταθερή περιοδικότητα). Περιμένουμε από το φίλο Giorgos Lameras κάποια μακροπρόθεσμη εκτίμηση, λίγο αργότερα βέβαια, για το τι διαφαίνεται από μέσα Οκτώβρη και μετά στο περίπου βέβαια σαν τάση (ακόμη είναι νωρίς). Για μένα το βασικό είναι όχι να χαθούν οι λιακάδες (ας έχουμε και τέτοιες) αλλά να υπάρχει μια σταθερή και συχνή περιοδικότητα σε φαινόμενα ανά 7-10 μέρες το πολύ και όχι μια στις τόσες και επίσης μια σταθερή και αμετάβλητη πτώση της θερμοκρασίας με την έννοια να μην βλέπεις ξαφνικά 20αρια μέσα στο χειμώνα, αλλά να εδραιωθεί ένα σχετικό κρύο. Αν αποκτήσει τέτοια ροή ο καιρός θα υπάρχει μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  20. Τίποτα βροχούλες από τα δυτικά να δούμε πότε θα τις δούμε.
    Περιμένουμε την σουσουρα(ρείκι) να ανοίξει και η ξηρασία έχει χαλάσει αρκετή ανθοφορία απαραίτητη για το ξεχειμωνιασμα των μελισσών αφού ανανεώνουν τους πληθυσμούς τους.

    Κατα τα άλλα εδώ στα ορεινά των Τρικάλων αέρας κρύο και τζάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έπεσαν τα πρώτα χιόνια και στα ψηλά του Χελμού!! Χρήστος, Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ότι περίμενα ότι θα κάνει το πρωί,το έκανε πριν λίγη ώρα.Εξηγω:Μετά από την απίστευτη βροχή που έριξε όλη νύχτα(όχι παντού,καθώς ο Ελικώνας από την μία και ο άνεμος από την άλλη,έπαιξαν σημαντικό ρόλο και η βροχή από το ύψος του Υψηλάντη λίγο έξω από την Αλίαρτο,έως και λίγα χλμ έξω από την θηβα, ήταν υπερβολικά πολλή,στα υπόλοιπα ούτε σταγόνα)και μέχρι τις 13:30,συνέχισε έτσι,με τρομερό ανεμο,μετα τις 14 ο καιρός άλλαξε,η μαύρη συννεφιά έδωσε την θέση της σε σύννεφα κάτασπρα,η ομίχλη σκέπασε το χωριό μου και κοντεύει να φτάσει στον κάμπο.Ριχνει χιονόνερο καθώς η θερμοκρασία απο τους 10,4 το πρωί έχει πέσει στους 9 αυτή την στιγμή και ο άνεμος από ΒΔ έχει γίνει καθαρός βοριάς.Τα πρώτα τζάκια άναψαν.Βαση εμπειρίας της περιοχής μου,πιστεύω ότι δεν έβαλε μόνο ο Παρνασσός χιόνι,αλλα σίγουρα και ο Ελικώνας.Σημερα έχουμε μια καθαρά χειμωνιάτικη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είδα τα πρώτα χιόνια σε Όλυμπο και Καραβα(Άγραφα).Εντωμεταξύ έμαθα ότι έγινε σεισμός στη Μεσσηνία,απο κει που θα περάσει ο Ζορμπάς αύριο νομίζω.Τυχαίο?Ναι τυχαίο!Έκτός από θύελες,χιόνια,βροχές,σεισμο,κυκλώνα,έχουμε και πυρκαγιες όπως είπε ο Βαγγέλης!Μάλλον περνάμε ιστορικές μέρες καλώς ή κακώς...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή