Επεκτείνονται και ενισχύονται οι βροχές και εξασθενούν οι συνοπτικής κλίμακας άνεμοι


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (29/9) το βασικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η δημιουργία στην κεντρική Μεσόγειο ενός στροβίλου μέσης κλίμακας με κάποια χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, όπως ο σχηματισμός ματιού και η σπειροειδής διάταξη των νεφών γύρω από αυτό. Ο στρόβιλος αυτός, κινούμενος ανατολικά, θα επηρεάσει με καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους τη Ν. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά η ένταση των προαναφερθέντων φαινομένων δεν θα έχει καμιά σχέση με την ένταση των φαινομένων που συνοδεύουν τους τροπικούς κυκλώνες. Πάντως, η επαγρύπνηση και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης είναι αναγκαίες. Την Κυριακή (30/9) οι καταιγίδες και οι ενισχυμένοι άνεμοι βαθμιαία θα περιοριστούν στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τη Δευτέρα (1/10) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Β-ΒΑ Ελλάδα και από το βράδυ στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-9-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη ΝΔ Πελοπόννησο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΒΑ 5 με 7 και στο Ν. Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν έως ΒΑ 5 με 7 και στη Θάλασσα Κυθήρων 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές. Τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. O Ξενοφών έδιωξε τους Έλληνες (γιατί οι τουρίστες συνεχίζουν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι με τα όποια διαλείμματά του στα νησιά) από τις παραλίες. Και την Πέμπτη δεν υπήρχε ψυχή στην παραλία με τις ομπρέλες, τη μεγάλη αμμουδιά και την αγαπημένη μου ακτή. Βασικά ήταν εκεί οι εργαζόμενοι της μεγάλης καντίνας (η μικρή ήταν κλειστή, αλλά είναι μόνιμη στην ακτή), οι οποίοι μάζευαν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, αλλά και η πυροσβεστική.

    Σε ένα σκηνικό απόλυτου σουρεαλισμού με τη θερμοκρασία κάτω από τους 20 βαθμούς και πυκνή συννεφιά, αλλά και το πυροσβεστικό εκεί υπό τον φόβο του βοριά. Των εμπρηστών ουσιαστικά. Αφού δεν μπορεί θα έβαλαν το χεράκι τους σε κάποιες από τις τόσες φωτιές, μερικές εκ των οποίων ξέσπασαν και μέσα στη νύχτα. Το θετικό ήταν ότι κοπάζουν οι άνεμοι σιγά, σιγά, όπως αναφέρει και ο κ. Ζιακόπουλος.

    Και κάποιοι συνάδελφοί του από το εξωτερικό, προειδοποιούν για τον κάτι σαν τροπικό κυκλώνα, που αναμένεται να πλήξει ελληνικά νησιά με πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανές κατολισθήσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Skynews. H θύελλα έχει χαρακτηριστεί Medicane, που είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Μediterranean και hurricane. Η δημιουργία της οφείλεται σε μία περιοχή χαμηλών πιέσεων που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αφρικής. Σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες στην Τυνησία και τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Η θύελλα αναμένεται να πλήξει νησιά του Ιονίου και τη νοτιοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα την Παρασκευή.

    Η παρουσιάστρια καιρού του Skynews Joanna Robinson ανέφερε ότι "υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της θύελλας, αλλά μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και βορειοανατολικής Λιβύης θα βιώσουν καταστροφικούς ανέμους, επικίνδυνες θάλασσες και σημαντικές βροχοπτώσεις, ενώ αυτή τη στιγμή η νότια Ελλάδα φαίνεται να απειλείται και κυρίως η Κρήτη". Η μετεωρολόγος κατέληξε με την επισήμανση ότι το σύστημα είναι ικανό να φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και ύψη βροχής 250 χιλιοστών σε 24 ώρες, προσθέτοντας ότι και οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι πιθανές. Δέντρα έπεσαν σε καλώδια της ΔΕΗ στα βόρεια προάστια της Αθήνας, με την πυροσβεστική να δέχεται 350 κλήσεις για να απομακρύνει χαλάσματα. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στον δήμο Σαρωνικού, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Η αμέσως προηγούμενη φορά που είχε σημειωθεί Medicane ήταν το 2014 στη Μάλτα με ριπές ανέμου 96 μίλια την ώρα.

    https://news.sky.com/story/mediterranean-hurricane-dubbed-medicane-to-hit-greek-islands-11510185
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν θυμάμαι τρία συνεχόμενα 24ωρα με τέτοιες εντάσεις ανέμου στην Αθήνα. Και σίγουρα όχι τέτοιες Θερμοκρασίες Σεπτέμβρη μήνα. Σήμερα ήταν μια καθαρά χειμωνιάτικη μέρα. Να δούμε και το ...συρτάκι του ο Ζορμπάς σε τι τέμπο θα το πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο αν διατηρηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι κ σήμερα το απόγευμα θέλει μεγάλη προσοχή εκτιμώ(Έτσι πιστεύω δεν ξέρω κ εσύ τι λες)
      Σε Νότια Πελοπόννησο,νότιο Ιόνιο,Κυκλάδες κ Κρήτη καθώς το σύστημα θα ανατροφοδοτείτε κ δε θα εξασθενεί σημαντικά λόγω των θερμών υδάτων αυτή την εποχή του Ιονίου πελάγους.
      Θεωρώ ότι μια πιο Βόρεια πορεία του(ακόμη δεν έχει τελεσιδικίσει εκτιμώ η ακριβή του πορεία)κάνοντας όπως είπες κ εσύ landfall σε στεριά της δυτικής Πελοποννήσου ταυτόχρονα τα φαινόμενα όσο θα μπαίνανε στη στεριά θα εξασθενούσαν σημαντικά οπότε τα πράγματα θα ήταν κ Πιο ομαλά.
      Υ.Γ.Πέραν των θυελλωδών ανέμων σε όλη την ανατολική Ελλάδα να πω ότι κ στα δυτικά οι Ριπές των κατεβατών ανατολικών ανέμων είναι πολύ μεγάλες κ έχουν δημιουργήσει αρκετά μικρό προβλήματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 111 χιλιόμετρα(10+μποφόρ) που έπιασε σήμερα ο Ρωμανός στη Πάτρα!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Θα έχεις κάποια μακροπρόθεσμη εκτίμηση, όχι ακόμη, αλλά αργότερα για μέσα Οκτωβρίου και μετά; Παρακολουθώ ορισμένες φορές Accouweather και μου φαίνεται σαν να πέφτει μέσα σε μακροπρόθεσμη τάση. Από τις προγνώσεις που παρακολουθώ εδώ και χρόνια για Ζορμπά θεωρώ ότι τα πράγματα θα έρθουν σύμφωνα με την παραπάνω πρόβλεψη του κ. Ζιακόπουλου, τις προγνώσεις του οποίου προσωπικά τις παρακολουθώ από μικρό παιδί και ανάλογα με την ορολογία που χρησιμοποιεί καταλαβαίνω πότε έχουμε παροδικά φαινόμενα, γενικευμένα, με διάρκεια, έντονα κλπ.. Εξάλλου είμαστε Ελλάδα, κλειστοί από γύρω, δεν είμαστε στον Ατλαντικό. Ότι θα έχουμε εντάσεις θα έχουμε αλλά όχι και κυκλώνα. Πάντως έστω και αυτές οι εντάσεις μπορεί για τα μέρη μας να είναι κάτι όχι συνηθισμένο. Βλέποντας τις προβλέψεις θυμήθηκα και τον αείμνηστο Ανδρέα Λαζάνη όταν σχεδόν κάθε εβδομάδα από φθινόπωρο και μετά, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και μετά, περιέγραφε έλευση χαμηλών από δυτικά και καρφωνόμασταν στην τηλεόραση και τη νύχτα στο παράθυρο, φοβερές εποχές...Μιλάμε σχεδόν κάθε βδομάδα είχαμε φαινόμενα και όσο πλησίαζε ο χειμώνας ήταν και πιο γενικευμένα. Αυτό που θέλουμε, το έχω γράψει και σε άλλη ανάρτηση, είναι να έχουμε φαινόμενα με τακτικότητα, κάθε 8-10 μέρες δηλαδή, εκεί είναι το θέμα.

      Διαγραφή
    3. Μετά την περσινή μου "εμπειρία", όπου κάθε φορά που έπιανα να γράψω μεσο-μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις χανόντουσαν τελικά οι χιονιάδες που έταζαν τα μοντέλα, πολύ αμφιβάλλω αν θα το τολμήσω ξανά. Μέχρι που με είχαν πάρει χαμπάρι και οι φίλοι στο μπλογκ και με εκλιπαρούσαν "μη μιλάς", "μη γράφεις". Είναι κάπως σαν να παίζεις λόττο αυτές οι "προγνώσεις". Και αν κάτι κάνω κι εγώ, όπως και άλλοι φίλοι, είναι να παίρνουμε σβάρνα τα διαθέσιμα εποχικά μοντέλα, να επιστρατεύουμε και στατιστική και ολίγον από "διαίσθηση" για να βγάλουμε το μέσο όρο. Στο Accuweather δεν ξέρω ποιά μοντέλα δουλεύουν, πάντως μιά μέσα πέφτουν μιά έξω.

      Διαγραφή
  3. Ακριβώς Γιώργο. Η εμμονή των θυελλωδών βοριάδων ήταν πρωτόγνωρη. Και σήμερα που χάθηκε και ο ήλιος πίσω από αυτό το πυκνό πέπλο της συννεφιάς είχε όντως πολλή ψύχρα. Ακόμα και τα ζώα επηρεάστηκαν. Η γατούλα, που συνήθως αλωνίζει και δεν θέλει να μπει μέσα, δεν σηκώθηκε από την καρέκλα, ενώ και τα σκυλιά ήταν την περισσότερη ώρα κουλουριασμένα και όχι δραστήρια. Τελειώνει ο Σεπτέμβρης χωρίς ούτε έναν νοτιά, ενώ συνήθως πάντα έρχονταν κάτι μέρες, κυρίως στα μέσα του μήνα, με αρκετό κύμα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Φέτος τον εξαφάνισε ο βοριάς. Τελικά το μόνο μέρος που σήμερα ήταν ζεστό, ήταν η θάλασσα, αρνούμενη να παραδοθεί σε ένα σχεδόν χειμωνιάτικο σκηνικό. Έτσι είναι, όμως, η θάλασσα, σαν μία λάμψη που δεν σβήνει ποτέ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιος χτύπησε την πόρτα μα ήταν ο βοριάς...

      https://www.youtube.com/watch?v=6NR_4nkOG5E

      Από τα ωραιότερα ζεϊμπέκικα της δεκαετίας του 70. Σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή.

      Διαγραφή
    2. Εν διηγήσει τινί αναφέρεται εραστής τις κρούων την θύραν υπάνδρου ερωμένης αυτού, επί τη πεποιθήσει ότι ο σύζυγος αυτής επήγεν εις τον μύλον·αλλά ήτο εκεί. Τότε η πονηρά σύζυγος αποτεινομένη προς τον βορράν, προξενούντα δήθεν τον επί της θύρας κρότον, αναφωνεί:
      Άνεμε και κυρ βοριά,
      μη κτυπάς την πόρτα μου
      κι ο άντρας μου σακκί δεν ηύρε
      και στο μύλο δεν επήγε.
      (Από την Ιστορία των Αθηναίων του Δημήτρη Καμπούρογλου)

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, εχθές η πιο ατίθαση από τις γάτες μου, που δεν κάθεται ούτε να την χαϊδέψεις, με το που άνοιξα την πόρτα να τις ταΐσω όρμησε μέσα στο σπίτι και χώθηκε κάτω από ένα έπιπλο φανερά τρομαγμένη. Δεν έβγαινε με κανέναν τρόπο. Δυο ώρες μετά και με σχετικό κυνήγι κατάφερε η γυναίκα μου να την πιάσει και να την βγάλει έξω, με «προίκα» νυχιές στα χέρια της. Τα ζώα είναι πραγματικά άξια παρατήρησης ειδικά όταν η διαίσθηση τους τα οδηγεί σε παράξενες συμπεριφορές.

      Διαγραφή
  4. «Κι ο αγέρας, ξεκινημένος από μακριά, περνούσε θάλασσες, βουνά, κάμπους κι όσο μακρύτερα πορευόταν όλο και πιότερο δυνάμωνε. Σφύριζε πάνω στα χαμόδενδρα, σάμπως αόρατος δαίμονας, θυμωμένος. Και φύσαγε, όλο φύσαγε. Στα πέλαγα απόψε οι ναύτες θαλασσοπνίγονται. Οι τσοπάνηδες ανάβουνε πελώριες φωτιές και τα σκυλιά τσακώνονται με τους λύκους. Κι ο αγέρας κάλπαζε ξέφρενος, κι όπου δένδρο στο διάβα του μόνο, το σάρωνε, κι όπου θάλασσα την κυμάτωνε και τη λόφωνε κι όπου σπίτι του ανιστορούσε φοβερές ιστορίες κι όπου στρατολάτης πάλευε να τον αφανίσει, και φύσαγε, όλο φύσαγε» (Από τον Βασιλιά Λιρ του Γουίλιαμ Σέξπιρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακοπουλο. Νοσταλγώ τα χρόνια της δεκαετίας του 1990 ....τότε μικρός που ήμουν και πού με φώναζε ο πατέρας μου να σας ακούσω στην τηλεόραση όπου λέγατε και τον καιρο για τους αγρότες αν δεν κάνω λάθος. Τί ωραία και όμορφα χρόνια. Μεγάλη η αγάπη μού για τον καιρό, όποιες καιρικές συνθήκες και αν ήτανε αυτές. Από μικρός θαύμαζα την ατμόσφαιρα. Ευχαριστούμε δάσκαλε για τις γνώσεις και την ενημέρωση που μας δίνετε. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Πάντως, από τα όσα άκουσα σήμερα, υπάρχει ένα ψιλοκενό σε ποιο βαθμό θα επηρεασθεί η Αττική από το Ζορμπά. Το μετέο δίνει καταιγίδες όλο το Σάββατο, προβλέψεις για καταιγίδες στην Αττική σε γενικές γραμμές υπάρχουν, άρα προσοχή μήπως έχουμε καμιά πολύ ισχυρή και ραγδαία βροχόπτωση κυρίως στο δυτικό άξονα και βρεθούμε προ εκπλήξεων γιατί αυτός ο καιρός μου φαίνεται ψιλοαπρόβλεπτος και μπορεί τοπικά να έχει χαρακτηριστικά ραγδαιότητας και για αρκετή ώρα. Ίσως πλέον να έχει σημασία και η ανά ώρα εξέλιξη του καιρού μέχρι την Κυριακή, η πιο στενή δηλαδή και προσκετική παρακολούθηση του βήμα βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες,τέτοια κατάσταση κανονικά θέλει παρακολούθηση βήμα βήμα ή καλύτερα ώρα με ώρα!
      Σωστή κ η παρατήρηση σου για τη μεγάλη προσοχή που χρειάζεται αν κ εφόσον επαληθευτούν κάποια προγνωστικά στοιχεία για την Αττική ιδιαίτερα για το δυτικό της κομμάτι που έχει μείνει σχεδόν ολόγυμνο από βλάστηση.

      Διαγραφή
  7. Διαβάζω ότι αυξάνεται η πιθανότητα να
    Μας χτυπήσει ο Ζορμπας.αλλαξαν τα στοιχεία ..μιλώ για αθηνΑ.οψομεθα...
    Σε νέα στοιχεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tην γλίτωσε η βόρεια ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή