Έτσι, για χαλάρωση...

Η φιρικιά της Ζαγοράς.  Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Σούρουπο στο ΒΑ Πήλιο στις 21-9-2018.  Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Ήλιος και Βοριάς.  Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Από τη μαγεία του βυθού.  Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Καλημέρα σε όλους

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους υγεία..εν αναμονή του ξενοφων Ζορμπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Πάντως, με την επιφύλαξη για το τι θα δούμε τις επόμενες ώρες, μου φαίνονται λίγο υπερβολικές οι περιγραφές σήμερα στην τηλεόραση. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πανηγυρικά η πρόβλεψη του κ. Ζιακόπουλου (αυτή είναι η πραγματικότητα). Μου φαίνεται, θα το δούμε βέβαια, ότι τις προηγούμενες μέρες σαν να είχαμε πιο δυνατούς ανέμους. Έχω να παρατηρήσω όμως και το εξής: Ορισμένες φορές είναι τόσο πολλές συνεχόμενες οι μέρες καλοκαιρίας με ηλιοφάνεια κλπ. (όσοι είναι σήμερα 20-30 χρονών δεν ξέρουν χιονιάδες και χειμώνες πριν το 2000 ουσιαστικά) που πολύ φοβάμαι ότι κάθε κάπως σοβαρή κακοκαιρία γίνεται πλέον είδηση. Οι πιο νέες γενιές έχουν πιο ήπια καιρικά βιώματα από εμάς τους λίγο πιο παλιούς. Στα του καιρού πιο μακροπρόθεσμα φαίνεται η χώρα να μπαίνει σε κανονικό και σταθερό φθινοπωρινό μοτίβο μετά τα μέσα Οκτωβρίου και γενικώς διαφαίνεται ότι θα έχουμε κανονικό φθινόπωρο με κλασικά φαινόμενα και με κλασικά χιονοεπεισόδια στα μη κατοικήσιμα υπερορεινά (χωρίς αυτό βέβαια να συνιστά πρόβλεψη σε καμία περίπτωση αλλά από συγκριτική ανάγνωση κάποιων μακροπρόθεσμων, που έχω παρατηρήσει ότι πέφτουν μέσα στην τάση. Το 2012, που είχαμε βαρύ χειμώνα, έδειχναν σταθερά νορμάλ θερμοκρασίες που δείχνουν και τώρα ενώ πέρσι έδειχναν πιο ανεβασμένες τιμές). Πάντως για την Ήπειρο αν βγει ένα δυνατό χαμηλό από Β. Ιόνιο - Αδριατική σαν αυτό που βγήκε αυτές τις ημέρες από Μεσόγειο ο καιρός μετά δεν σταματάει εύκολα, είναι παρατηρημένο. Μόλις συνέβη αυτό πέρσι το Φλεβάρη συνέχεια έβγαζε, αλλά και φέτος τον Ιούνιο μετά το ισχυρό εκείνο κύμα κακοκαιρίας όλο το καλοκαίρι έβγαζε καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πελώρια κτηνώδη κύματα αυτή τη στιγμή όπως παρακολουθώ σε Μεσσηνία.Πραγματικά 10 μποφόρ κ καταρρακτώδη βροχή δείχνει ότι τουλάχιστον εκεί ο ζορμπάς έχει δυναμική.Για να δούμε κ τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το που πάτησε ξηρά ο Ζορμπάς έχασε τη δύναμή του (στους χάρτες επιφανείας φαίνεται η αύξηση της πίεσης), έχασε και το ...μάτι του. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί τα χειρότερα μάλλον τα αποφύγαμε.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Έπιασε δυνατά ανατολική - βορειοανατολική - νότια - νοτιοανατολική Πελοπόννησο (Άργος, Μάνη, Κορινθία κλπ.), οι δρόμοι χείμαροι, ευτυχώς φυλάχθηκε ο κόσμος. Με το που πάτησε ξηρά ο Ζορμπάς έκοψαν λίγο οι άνεμοι αλλά πολύ νερό. Βέβαια το απότομα πολύ νερό δεν προλαβαίνει να το τραβήξει όλο η γη. Έγραψα και προηγουμένως, δεν ξέρω πως θα είναι στο εξής ο καιρός στα νότια μετά από αυτήν την κακοκαιρία από Μεσόγειο, αλλά αν έβγαινε τέτοιο δυνατό χαμηλό από Β. Ιόνιο - Αδριατική, θα σου έλεγα σίγουρα ότι μπαίνουμε σε φαινόμενα και κλασικό φθινόπωρο και χειμώνα διαρκείας, θα παρακαλούσαμε για ήλιο. Αν μάλιστα αυτός ο καιρός από την περασμένη Τρίτη με ΒΑ ανέμους έβγαινε μέσα στο χειμώνα (π.χ. Δεκέμβριο), άστο, θα είμασταν συνεχώς σε κλοιό βαρυχειμωνιάς. Όταν χτυπάει δυνατή γλώσσα κρύου από ΒΑ και σκάει μέχρι Ιόνιο όπως έγινε τώρα δεν σταματάνε τα χαμηλά μετά. Πέρσι άμα παρατήρησες ήταν υποτονική η κινητκότητα από ΒΑ. Μόλις βγάζει ΒΑ δυνατό στο Αιγαίο, μετά δίνει ρέστα και το Ιόνιο. Ο ΒΑ που είχαμε βρήκε πιο ζεστά νερά στο πολύ νότιο Ιόνιο - Μεσόγειο.

      Διαγραφή
    3. Ήταν αναμενόμενο Γιώργο.Έχασε αρκετή δυναμική σε σχέση με την προσέγγιση που έκανε στην αρχή σε νότια κ ανατολική Πελοπόννησο παρά ταύτα όμως χρίζει προσοχής κ ως απλό ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.

      Διαγραφή
    4. Να και ο κλασικός Ελληνάρας:

      https://www.news247.gr/koinonia/zormpas-apisteyti-aneythynotita-trechoyn-na-mazepsoyn-ompreles-en-meso-toy-kyklona.6652629.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

      Διαγραφή
    5. Φοβερές εικόνες από τα κύματα "κτήνη".
      Θλιβερές εικόνες επίσης από τον κλασικό Ελληνάρα όπως είπες.

      Διαγραφή
    6. Αν η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων λέγεται (αυτοκτονική) ανευθυνότητα, τι να πει κάποιος για την εγκληματική ενέργεια των υπεύθυνων του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Ινδονησίας να ανακαλέσουν την προειδοποίηση για τσουνάμι μόλις μισή ώρα μετά! Θλιβερό και ακατανόητο!

      https://gr.euronews.com/2018/09/29/indonesia-tsunami-sto-stoxastro-to-geodinamiko-institouto-gia-tin-arsi-proeidopoisis

      Διαγραφή
  4. Tελικά, ο ήλιος δεν βγήκε (προς το παρόν), αλλά παρά τον Ξενοφώντα και τον Ζορμπά, πρόλαβα τη βουτιά. Με ξεθωριασμένες, όπως πάντα σε τέτοιες συνθήκες (ελάχιστο φως, βροχερό σκηνικό) υποβρύχιες λήψεις και πάλι καλά που φωτογράφισα και έναν γλάρο πάνω από τα κρυστάλλινα, αλλά και γκρίζα νερά. Τα του μεσογειακού κυκλώνα τα περιέγραψε έγκαιρα και έγκυρα, όπως πάντα ο κ. Ζιακόπουλος.

    Ο κυκλώνας που απειλεί, όμως, πραγματικά την Ελλάδα είναι αυτός του ΔΝΤ, που πάει παντού. Είναι σαν να στροβιλίζεται και να επανέρχεται ξανά και ξανά, όπως φάνηκε από το γεγονός ότι επέστρεψε μετά από χρόνια στην Αργεντινή. Και πάει να επιστρέψει και στη Λευκορωσία, που θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο το 2020, αφού ανέστειλε το περσινό της πρόγραμμα στήριξης, όπως μεταδίδει το Reuters. To Mινσκ (πρωτεύουσα Λευκορωσίας) είχε πάρει 3,5 δισ. δάνειο, αλλά σταμάτησε τις συνομιλίες, διότι ήταν αντίθετο σε έναν ταχύτατο ρυθμό μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα. Τώρα, όμως, η Λευκορωσία μπορεί να επανέλθει στις συζητήσεις αν ολοκληρώσει το 2020 το πενταετές της πρόγραμμα για την ανάπτυξη μίας κρατικής ως επί το πλείστον οικονομίας.

    Θα πρέπει επίσης να αποπληρώσει 3,7 δισ. δολ. εξωτερικού χρέους το 2019, αλλά δεν θα εκδώσει νέα ομόλογα, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών της Λευκορωσίας. Αντίθετα, θα πάρει δάνειο 1 δισ. δολ. από τη Ρωσία και άλλα 400 εκ. δολ. από ένα Ταμείο του οποίου ηγείται επίσης η Ρωσία και άλλα τόσα από την κινέζικη αγορά ομολόγων. Πραγματικά χάνεται η μπάλα με όλους να δανείζουν και να χρωστάνε σε όλους. Η σύγχρονη οικονομία της χρεοδουλοπαροικίας που λέει και μία ψυχή.
    https://www.reuters.com/article/us-belarus-imf/belarus-seeking-to-resume-imf-talks-on-new-loan-in-2020-minister-idUSKCN1M907P?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν προλαβα να τελειωσω το προηγουμενο σχολιο και ξεκινησε δυνατη βροχη,που μετα τις 3 εγινε καταρρακτωδης και μαζι με σφοδρους βορειους ανεμους και πολλα αστραποβροντα εχουν κανει την ημερα νυχτα και εριξαν την θερμοκρασια στους 11 βαθμους.Καλο απογευμα και προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε 1.5 ώρα συμπληρώνονται 24 ώρες καταρρακτώδης βροχής και σε 5 ώρες,4 ημέρες συνεχόμενης κακοκαιρίας και ασταματητης βροχής.Απο εχθές το μεσημέρι και όλο το βράδυ,έως και τώρα,είμαστε σε ένα συνεχές βαθύ σούρουπο και με τα δημοτικά φωτα αναμμένα.Το νερό που έχει πέσει είναι απίστευτο και σε αυτό αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο κάμπος που αρχίζει να γίνεται λιμνη.Οταν κάνει βαρύ χειμώνα και με διαρκεία περίπου Γενάρη με Φλεβάρη σχεδόν πάντα γίνονταν λίμνη,αλλα τέτοια εποχή και μάλιστα σε μια χρονια που ούτε καν ο μισός κάμπος δεν μπήκε βαμβάκι αλλα σιτηρα,τοτε απο εκει να καταλάβετε τι έχει συμβεί στην περιοχή μου.Τράβηξα κάποιες φωτογραφίες αλλα δεν φαίνεται καλα λόγω της χαμηλής νεφωση,μόλις κάποια στιγμή ανοίξει ο καιρός θα στείλω και θα καταλάβετε.Ευτυχως που το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε τρεις λοφους και δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα.Υ.Γ:Πολύ ωραία ανάλυση από τον φίλο NW Pinbo και εχει απόλυτο δίκιο σε όσα έγραψε."Κατι"μου λέει ότι φέτος θα ζήσουμε υπέροχο χειμώνα, αρκεί να μην υπάρχουν δυσάρεστα και το νερό να κατανεμηθεί σε ολη την χώρα και ειδικά σε περιοχές που το έχουν πιο πολύ ανάγκη.Υ.Γ 2:Με την θερμοκρασία πολύ χαμηλά(14 έχει τωρα) και τον αέρα αρκετα δυνατό εχθές το βράδυ άναψα και εγω καλοριφέρ,για να σπάσει η υγρασία.Εχουν ανάψει σχεδόν όλοι στο χωριό,οπότε δεν την γλύτωσα ουτε εγώ.Καλο μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου στατιστικά όντως παίζει φέτος να δούμε ωραίο κ βαρύ χειμώνα, κάποιες μελέτες όμως που βασίζονται κ στο φαινόμενο ελ νινο δείχνουν γενικά ήπιο χειμώνα.Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί.

      Διαγραφή
  7. Φωτη τα σημαδια,τουλαχιστον για εμας τα ανατολικα προσηνεμα,δειχνουν οτι θα εχουμε πολυ κρυο και πιστευω και αρκετα φαινονενα(και χιονια).Μεχρι στιγμης εχουν επιβεβαιωθει και ειδικα για αυτην την κακοκαιρια ηταν 100% σσωστα.Ελπιζω να επιβεβαιωθουν και για τον υπολοιπο χειμωνα.Εδω σε μας,μπηκαμε ηδη στην πεμπτη συνεχομενη ημερα βροχης.Τα υψη νερου εινα τρελα,θα γραψω σχετικα αυριο,καθως βλεπω το ντερμπι με την θαλπωρη της ξυλοσομπας!!Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις τελείωσε το ντέρμπι καθώς το παρακολούθησα κ εγώ όχι με τη θαλπωρή της ξυλοσομπας παρ'όλα αυτά όμως σε κλειστή καφετέρια κ με ζακέτα πράγμα που δείχνει ότι ο καιρός ακόμα κ εδώ στα κεντροδυτικά έχει κρυώσει αρκετά για την εποχή.
      Τα σημάδια της φύσης τα λένε πολύ καλά μέχρι ώρας Χριστόδουλε όπως κ οι μετεωρολόγοι της αυλής σου.
      Μακάρι λοιπόν να επιβεβαιωθούν κ στο υπόλοιπο του καιρού.
      Καλό μήνα λοιπόν να έχουμε από αύριο,έναν μήνα που οι Αμερικανοί τον θέλουν να κυλά στην ανατολική Μεσόγειο κ στη χώρα μας πολύ υγρά,ανεμώδη κ βροχερά!

      Διαγραφή