Το μεγαλύτερο ναυάγιο της αρχαιότητας


Στους αρχαίους χρόνους τα θαλασσινά ταξίδια στη Μεσόγειο σταματούσαν περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο. Την περίοδο αυτή ήταν βέβαια αδιανόητες και οι πολεμικές αναμετρήσεις στη θάλασσα. Το τέλος της περιόδου που τα ταξίδια γίνονταν με σχετική ασφάλεια σηματοδοτούσε η εμφάνιση στον ανατολικό ορίζοντα του ουρανού του αστερισμού του Ωρίωνα, ο οποίος ανατέλλει τον Νοέμβριο -εποχή της μεγάλης αύξησης της συχνότητας διέλευσης βαρομετρικών χαμηλών από τη Μεσόγειο- και δύει την άνοιξη (Απρίλιος). 


Η σύμπτωση της ανατολής του Ωρίωνα με την έναρξη των μεγάλων τρικυμιών ήταν γνωστή από πολύ παλαιά: Όπως λέει ο Ησίοδος: «Λοιπόν, έχε το νου σου πως όταν οι Πλειάδες, τρέχοντας να ξεφύγουν από τη δύναμη του φοβερού Ωρίωνα, πέφτουν στο μαύρο πέλαγος, τότε κάθε λογής αγέρηδων λυσσομανάει το φύσημα» (Ησίοδος. Έργα και Ημέραι). Στο περιστατικό που εξιστορείται παρακάτω κάποιοι αγνόησαν τον κανόνα του Ησίοδου με αποτέλεσμα να υποστούν «τη μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας» (Πολύβιος 1.37).

Στη διάρκεια του Α’ Καρχηδονιακού Πολέμου (264-241 π. Χ.) και πιο συγκεκριμένα την άνοιξη του 255 π. Χ., με τους Ρωμαίους του Ρήγουλου να βρίσκονται προ των πυλών της πρωτεύουσάς τους, οι Καρχηδόνιοι δεν είχαν άλλη λύση από το να υπερασπιστούν την πόλη τους με κάθε κόστος. Για καλή τους τύχη επικεφαλής του στρατού τους ήταν ο ικανότατος Σπαρτιάτης Ξάνθιππος που είχε προσληφθεί ως μισθοφόρος. Ο Ξάνθιππος κατάφερε να νικήσει τις δυνάμεις του Ρήγουλου, τον οποίο και αιχμαλώτισε. Όσοι Ρωμαίοι επέζησαν κλείστηκαν εντός των τειχών της Ασπίδας (Κλυπέας), περιμένοντας τη διά θαλάσσης σωτηρία τους. Οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να μη σπεύσουν προς βοήθεια των υπολειμμάτων του αφρικανικού εκστρατευτικού τους σώματος. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέπλευσε από τη Ρώμη στόλος 330 πολεμικών και μεταφορικών πλοίων, ο οποίος αφού έδωσε νικηφόρα ναυμαχία εναντίον του καρχηδονιακού στόλου κοντά στο Έρμαιο, έφθασε στην Ασπίδα. Οι Ρωμαίοι έλυσαν εύκολα την πολιορκία της πόλης, περιμάζεψαν τους στρατιώτες και τα εναπομείναντα σκάφη του στόλου του Ρήγουλου και σύμφωνα με τις οδηγίες της Συγκλήτου αναχώρησαν για την Ιταλία.

Κατά την επιστροφή του ρωμαϊκού στόλου στην Ιταλία και ενώ βρίσκονταν μεταξύ της Μάλτας και των Ν-ΝΑ ακτών της Σικελίας οι επικεφαλής του ύπατοι Σέρβιος Φούλβιος Νομπίλιορ και Μάρκος Αιμίλιος Παύλος πήραν την απόφαση να πλεύσουν δυτικά κατά μήκος των Ν-ΝΔ ακτών της Σικελίας προς εκφοβισμό των Καρχηδονίων που κατείχαν ακόμα περιοχές του νησιού. Όπως αναφέρει ο Πολύβιος, πολλοί από τους κυβερνήτες των πλοίων διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση των υπάτων. Φοβούνταν, όχι άδικα, τον καιρό, καθώς είχε περάσει ήδη η περίοδος του έτους που τα θαλασσινά ταξίδια γίνονταν με σχετική ασφάλεια. Πέρα από αυτό, διαισθάνονταν ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν θα εύρισκαν εύκολα καταφύγιο στις απόκρημνες και δυσπρόσιτες νότιες ακτές της Σικελίας. Οι ύπατοι όμως είχαν πάρει την απόφαση τους, η οποία σε λίγο θα αποδεικνυόταν μοιραία. Η τρομερή θύελλα που ενέσκηψε έπληξε θανάσιμα το ρωμαϊκό στόλο. Από τα 364 πλοία του σώθηκαν μόνο τα 80. Ο Πολύβιος γράφει ότι τα ρωμαϊκά πλοία τσακίστηκαν πάνω στα βράχια των Ν-ΝΑ ακτών της Σικελίας και ότι η καταστροφή του ρωμαϊκού στόλου στην Καμαρίνα συνέβη την εποχή της ανατολής του Ωρίωνα. Εικόνα της καταστροφής έχουμε και από τον Διόδωρο: «Πτώματα ανδρών και κτηνών καθώς και συντρίμμια ήταν σκορπισμένα στις ακτές από την Καμαρίνα ως την Πάχυνον άκρα» (Διόδωρος 23.18.1).

Από μετεωρολογικής πλευράς, αναμφίβολα το ρωμαϊκό στόλο έπληξαν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι του θερμού τομέα μετωπικής ύφεσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα κινήθηκε από τη δυτική προς την κεντρική Μεσόγειο. Στη Δ. Μεσόγειο δύο είναι οι βασικές κυκλογενετικές περιοχές: η θαλάσσια περιοχή  Καταλονίας-Βαλεαρίδων και η θαλάσσια περιοχή κοντά στις αλγερινές ακτές. Οι αλγερινές υφέσεις, που σχηματίζονται Β-ΒΔ της οροσειράς του Άτλαντα, είναι διαφορετικές από τις σαχαριανές υφέσεις που σχηματίζονται Ν-ΝΑ της ίδιας οροσειράς. Οι πρώτες βασικά σχηματίζονται όταν η ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή κινείται προς την περιοχή από τα Ν-ΝΔ, ενώ οι δεύτερες δημιουργούνται  όταν η ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή κινείται προς την περιοχή από τα ΒΔ. Πέρα από αυτό, οι σαχαριανές υφέσεις κατά κανόνα κινούνται προς την κεντρική Μεσόγειο και μόνο ελάχιστες από αυτές κινούνται προς τη Δ. Μεσόγειο. Επισημαίνεται ότι οι αλγερινές υφέσεις επηρεάζουν με θυελλώδεις ανέμους όλη τη Δ. Μεσόγειο και μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύματα. Η υπόθεση ότι η ύφεση που το 255 π. Χ. κατέστρεψε το ρωμαϊκό στόλο κοντά στις Ν-ΝΑ ακτές της Σικελίας ήταν αλγερινή και αρκετά βαθειά δεν είναι αβάσιμη.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,συγχαρητηρια για το άρθρο σας,απ ότι κατάλαβα ή δυτική μεσόγειος πλητεται με πολύ πιο ισχυρούς νοτιαδες,σε σχέση με παράδειγμα το αιγαιο μας,καλο σαββατοκυριακο,καλο βράδυ από μυτιληνη σε σας κ σε όλη την παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To περιβόητο χειμέριο κύμα. Ειδικά για τον Σαρωνικό, το κύμα του δυτικού ανέμου είναι ακόμα χειρότερο από του νοτιά (με βοριά και ανατολικό έχει μπονάτσα, τουλάχιστον στην ακρογιαλιά). Αλλά και ο δυτικός άνεμος δεν επηρεάζει τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα και την Π. Φώκαια, όπου είχα καταφύγει κάποιες φορές, όταν τα πράγματα είχαν γίνει σκούρα στο Θυμάρι. Αντίθετα, ο νοτιάς πιάνει σχεδόν παντού στον Σαρωνικό (1-2 παραλίες της Σαρωνίδας τη γλιτώνουν μόνο και στη Βούλα δεν έχει πολύ μεγάλα κύματα), αλλά επειδή δεν είναι κατά μέτωπο η φορά του, μπορείς να βουτήξεις σχετικά άνετα στη μία άκρη της ακτής στο Θυμάρι.

    Ακόμα κι εκεί, όμως, μία φορά τέλη Γενάρη μου είχε βγάλει τη μάσκα ένα κύμα, ενώ μία άλλη αν και έκανα αγώνα δρόμου για να βγω και να αποφύγω ένα μεγάλο κύμα με πέτυχε ενώ είχα σηκωθεί στην πλάκα (ένας επίπεδος βράχος είναι) της αγαπημένης μου ακτής και με έριξε κάτω. Και μία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, αλλά με δυτικό άνεμο είχαν σταματήσει αμάξια πάνω από την παραλία και κοίταζαν αν θα καταφέρω να βγω. Αυτό που σου δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια είναι όταν το κύμα σε βυθίζει και σε σπρώχνει βίαια μερικά μέτρα, αλλά και όταν σε τραβάει πίσω και όσο και αν κολυμπάς δεν μπορείς να πας μπροστά. Πρέπει να περιμένεις να σβήσει το κύμα για να συνεχίσεις και στις δύο περιπτώσεις. Γενικά πρέπει να αποφεύγεις παραλίες που δεν ξέρεις τη μορφολογία του βυθού, αλλά και να έχεις υπ' όψιν ότι κάθε 20 κύματα, σχηματίζονται και 2-3 πολύ μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα.

    Αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα το κύμα κινείται πάνω - κάτω (και όχι από μέσα προς τα έξω όπως φαίνεται), οπότε αυτά τα 2-3 κύματα ουσιαστικά τροφοδοτούνται "κλέβοντας" όγκο από τα υπόλοιπα. Η κίνηση πάνω - κάτω του κύματος είναι και ο λόγος που έχει μεγαλύτερο ύψος σε βαθιές παραλίες. Αντίθετα, στην Π. Φώκαια που είναι ρηχά τα νερά, ακόμα και με 10 beaufort νοτιά δεν έχει κύμα πάνω από 1 μέτρο. Σε μία τέτοια περίπτωση, αρχές Φλεβάρη με τον ισχυρότερο νοτιά των τελευταίων ετών και ένα γκρι πέπλο να έχει σκεπάσει τα πάντα, είχα καταφύγει στην Π. Φώκαια. Μόνο τα πανιά των σέρφερ έδιναν λίγο χρώμα σε ένα απόλυτα μουντό σκηνικό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως οι ανατολικές παραλίες της Αττικής (Π.χ Ραφήνα, Λούτσα), τουλάχιστον οι περισσότερες, είναι υπέροχες με δυτικό η νότιο άνεμο (εξαίρεση ισως ο Αγιος Σπυρίδων στο Πόρτο Ράφτη που είναι ανοιχτός στο νοτια). Ωραίο χρώμα, ωραίος βυθός κ όχι ιδιαίτερος κυματισμος. Με το βοριά βέβαια (που είναι κ τα καλοκαίρια ο επικρατέστερος άνεμος) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά

      Διαγραφή
    2. Παρεμπιπτόντως δυνατή βροχή σημερα στα ανατολικά παράλια της Αττικης που βρίσκομαι για λίγες μέρες

      Διαγραφή
  3. Άλλο ένα εξαίρετο ιστορικό άρθρο που μας δείχνει επιπλέον ποσό άγριος είναι ο καιρός από το Φθινόπωρο κ μετά σε όλα τα νερά της Μεσογείου όπως κ στην Αδριατική από τα παλιά χρόνια.
    Υ.Γ. Τελικά έβγαλε πολύ αστάθεια σήμερα σε όλα τα ηπειρωτικά κ στο Ιόνιο με τη Στερεά από Αιτωλοακαρνανία μέχρι κ Αττική να κατέχει μέχρι στιγμής ρεκόρ ηλεκτρικών εκκενωσεων.
    Βρίσκομαι στην περιοχή της Ναυπάκτου για τα τελευταία μπάνια κ έφυγα άρδην από τη θάλασσα καθώς μέσα σε λίγα λεπτά έγινε ο κακός χαμός.
    Πάντως δε με χάλασε καθόλου,ίσα ίσα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Γαλλία, 700 επιστήμονες καλούν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση για μία κοινωνία χωρίς άνθρακα, όπως αναφέρει η Le Monde. "Mόνο άμεσες αλλαγές και βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις με ορίζοντα το 2030 μπορούν να μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση" γράφουν σε άρθρο τους στην Liberation. Kαι καθώς "Η πορεία για το Κλίμα" πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και του κόσμου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βλέπουμε ήδη την κλιματική αλλαγή με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την έλλειψη οξυγόνου στους ωκεανούς και την οξίνισή τους και τέτοιες διαδηλώσεις θα είναι όλο και πιο συχνές. Οι 700 επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι οι συζητήσεις που γίνονται είναι ανεπαρκείς, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας βαθύς κοινωνικός μετασχηματισμός. "Αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι ουτοπία και έχει πολλές διαθέσιμες λύσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, στροφή στην ενέργεια χωρίς άνθρακα, καλύτερη μόνωση των κτιρίων, αποφυγή των θερμικών κινητήρων και όλα αυτά με στόχο η κλιματική αλλαγή να μπει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας".

    Η αιφνίδια παραίτηση του Nicolas Hulot από το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης σε συνδυασμό με κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 2018 ώθησε πολλούς πολίτες να δεσμευτούν για το περιβάλλον, πρώτα μέσω των κοινωνικών δικτύων και πλέον και με πορείες στους δρόμους, όπου θα ενωθούν με μέλη ΜΚΟ, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
    https://www.lemonde.fr/politique/article/2018/09/08/climat-700-scientifiques-francais-lancent-un-appel_5351987_823448.html

    Να επανέλθω, όμως, στον Γάλλο υπουργό Νικολά Ουλό, στον οποίο αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, καθώς ο λόγος της παραίτησής του ήταν τα μέτρα που πήρε ο Μακρόν υπέρ των κυνηγών. Μακάρι να γινόταν κι εδώ κάτι ανάλογο για τους κυνηγούς και τους ψαράδες που αποδεκατίζουν την πανίδα. Και σαν να μην έφταναν όλο το καλοκαίρι οι ψαράδες, μπήκε ο Σεπτέμβρης και έχουμε τώρα και τους κυνηγούς, που εκτός του ότι σκοτώνουν αθώα πουλιά, κακομεταχειρίζονται και τα σκυλιά.

    Και με ξύπνησαν και στις 6:30 το Σάββατο, αλλά εντάξει είχα αρχίσει να κοιμάμαι πριν τις 12, παρά το live party στη δαντελένια ακρογιαλιά. Toυλάχιστον το Σάββατο είχε μόνο έναν ψαρά. Αλλά από όσο είδα δεν έπιανε τίποτα στα κρυστάλλινα νερά. Αντίθετα, εγώ έπιασα έναν μεγάλο βασιλικό κάβουρα, αλλά τον άφησα ελεύθερο μετά. Αφού πρώτα τον έκανα διάσημο, μαζί με κάτι μελανούρια, καλόγριες, κακαρέλους, σάλπες, κέφαλους, κι ένα μπαρμπούνι. Δεν είδα, όμως, τους μεγάλους σαργούς στα άσπρα βράχια, απ' όπου έκανα μετά από καιρό μία βουτιά με το κεφάλι. Μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια από την παραλία των γυμνιστών εκεί κοντά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως μετά το μεσημέρι,έβγαλε αστάθεια και σε μας,αλλα ευτυχώς μόλις είχαμε τελειώσει τον τρύγο και έτσι όταν ανεβηκαμε στο πατητήρι το μόνο που έκανε ήταν να ψιχαλίζει.Κατα τις δυο που άρχισε να βρέχει πιο δυνατά,το κατσίκι είχε κατέβει απο την σούβλα και παρότι,μια ψιλοβρεχει και μια δυνάμωνει,το στιψιμο και το γλέντι συνεχίζεται κανονικά,μιας και κάτω απο τα σκεπαστρα το μόνο που μας απασχολεί είναι η θερμοκρασία που έπεσε στους 21,αλλα το κρασί...βοηθάει πολύ...!!Καλο απόγευμα σε όλους σας.Υ.Γ:Εξαιρετικό το άρθρο του κυρίου Ζιακοπουλου.Αν αύριο πάρουμε...ρεπο λόγω βροχής,ελπίζω να προλάβω να γράψω,Για ΗΣΙΌΔΟ και μούσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταιγίδα είχαμε γύρω στις 7μμ. ενώς 20λεπτού στο χωριό μου Νομή Τρικάλων και στην γύρω περιοχή,με πολους ξερούς κεραυνούς,θυελλώδη άνεμο και δυστυχώς για 10 λεπτά σκέτο χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού που το έστρωσε στις αυλές και για λίγα λεπτά ήταν άσπρα τα πάντα.Ακολούθησε μετά καταρακτωδη βροχή.Μετά απο μισή ώρα πήγαμε στο χωράφι με τον πατέρα μου που είναι ΒΔκα προς Φανερωμένη.Και πηγαίνωντας προς τα κει με πιασε στομαχοπονος και ο πατέρας μου αλαξε τρία χρώματα.Δίπλα στις άκρες του
    δρόμου και γύρω απο τα χωράφια ήταν ασπρισμενα,το χαλάζι δεν ειχε λιώσει ακόμα,και όταν φτάσαμε είδαμε σημαντική ζημιά στο βαμπακι μας και στα γύρω χωράφια φυσικά.Το πλέονεκτημα με το δικό μας βαμπακι απο άλλα είναι ότι είναι προημοτερο και πρόλαβε άνοιξε σε μεγάλο ποσοστό αλλά ως εδώ...ότι προλάβουμε θα πάρουμε!Οι άλλοι πού τα 'χουν πιο όψημα και δεν πρόλαβαν να ανοίξουν πολύ θα πάρουν τα...!Δεν λέω τίποτα άλλο. Καλή διασκεδαση σ'όσους διασκεδάσουν σήμερα!Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταιγιδάρα σήμερα στην Κηφισιά με ένταση (στιγμιαίο rare 480mm/hr !!!) επιμονή (είχε 4 βαρβάτα κύματα), διάρκεια (έβρεχε από τις 12:30 έως και τις 7:30 το απόγευμα), Σύνολο 59mm. Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα από διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς ευνοήθηκε σκανδαλωδώς η Πεντέλη και οι πέριξ αυτής οικισμοί και δευτερευόντως όλη η βόρεια Αττική και κατόπιν το ανατολικό κομμάτι της. Δρόσισε πάρα πολύ (θερμοκρασία 18 βαθμοί), ελπίζουμε σε επανάληψη των φαινομένων και αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mε αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα (ξημερώματα 9-10/9/2017), θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή που έλεγαν τα MΜΕ "ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα καθαρίσει ο Σαρωνικός, πάνε τα μπάνια, πάνε και τα ψάρια", φιλοξενώντας και απόψεις "ειδικών". Στη συντριπτική πλειοψηφία των ακτών του Σαρωνικού δεν έφτασε, βέβαια, ποτέ η πετρελαιοκηλίδα, με εξαίρεση κάποια κομματάκια πίσσας που ξεβράζονταν σποραδικά, όποτε είχε δυτικό άνεμο ή, νοτιά. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε έναν τύπο στο ΚΤΕΛ να δείχνει τα μακροφύκη (τα φύλλα στην πραγματικότητα) της ποσειδωνίας που έβγαζε το κύμα στην ακρογιαλιά και να λέει σε τουρίστες, αλλά και Έλληνες επιβάτες "τα βλέπετε τα πετρέλαια";

    Τι να λένε άραγε όλοι αυτοί σήμερα και κυρίως τα ιδιωτικά ΜΜΕ που ουσιαστικά αποτελούν γραφείο τύπου του εκάστοτε ιδιοκτήτη τους και ουδεμία σχέση έχουν με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας; Έχουν βρει άλλα θέματα να κάνουν προπαγάνδα, αφού αυτό ήταν το ζητούμενο και με την πετρελαιοκηλίδα και όχι η ευαισθησία τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Άλλωστε, η θάλασσα καταστρέφεται καθημερινά από τόνους πλαστικά που καταλήγουν στα νερά της και καταναλώνονται από τα πλάσματά της και τελικά και από εμάς μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Αυτό το ΣΚ εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις - εκδηλώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον που καταστρέφονται. Ναι, καλά καταλάβατε ποια ήταν η χώρα που έλαμψε διά της απουσίας της από αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση. Αλλά εντάξει, είχαμε και τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ.

    Υ.Γ: Βρέθηκα σήμερα σε μία παραλία της Σαλαμίνας, όπου δεν έφτασε ποτέ η πετρελαιοκηλίδα. Αλλά η επιβάρυνση στα νερά είναι μόνιμη, το ίδιο και τα σκουπίδια στην ακρογιαλιά. Και με τα τζετ σκι να πηγαινοέρχονται από τα ανοιχτά στην ακτή, έπαιρνες και μία γεύση από πετρέλαιο τελικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειπα λογω βροχης,μηπως παρουμε καμια ανασα,αλλα υπηρξαν περιοχες που δεν εριξε σταγονα και ετσι εχθες στο πατητηρι που εχω εγινε ο κακος χαμος.Το καλο ηταν οτι λογω πολυκοσμιας,ηταν αρκετα και τα εδεσματα που ηρθαν στην παρεα και γι'αυτο ηπιαμε και λιγο μοσχατο φετινο(απο τις 2 Αυγουστου κομμενο)και μπορω να πω οτι εχει"ερθει"και σε λιγες ημερες θα ειναι ετοιμο για τα καλα.Εμαθα φιλε Γιωργο για το χαλαζι στην περιοχη σας,σε καταλαβαινω απολυτα,οπως και τους υπολοιπους,γιατι ξερω τι ειναι να παιδευεσαι ολο τον καιρο και μεσα σε 10' να παθαινεις τετοια ζημια.Και σε μας η βροχη που εριξε 27-28 Αυγουστου,ηταν αρκετη και μαλλον εκανε πιο πολυ ζημια τελικα,γι'αυτο,οσοι τρυγησαν γρηγορα,εσωσαν την σοδεια τους,οσοι αργουν τοσο χανουν μερα με την μερα και ειδικα εδω και μερες που η θερμοκρασια πεφτει τα πρωινα πολυ χαμηλα(15 ειχε σημερα το πρωι).Καλη εβδομαδα σε ολους.Υ.Γ:Ζητω συγνωμη προχθες που στο σχολιο μου βγηκε μονο το αρχικο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακοπουλε,πολύ θα με ενδιέφερε η γνώμη σας για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου! Στο βιβλίο των Πράξεων αναφέρεται η αναχώρησή του από Κρήτη για Ιταλία όταν"έπνευσε νότος" και στη συνέχεια συνέβη στη Μεσόγειο κακοκαιρία που την ονομάζει"ευρωκλύδωνα"και η οποία προκάλεσε το ναυάγιο! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ήταν Οκτώβριος! Ευχαριστώ πολύ! Παπαηλίας Χρήστος,Δασοπόνος, Μέγαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ,θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον!Ζητώ συγγνώμη που δεν έχω πρόγραμμα που να υποστηρίζει πολυτονικό για τα χωρία που ανέφερα!Καλό απόγευμα σε όλη τη μετεοπαρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή