Πώς να εμπιστευτείς το απολωλός μεσογειακό χαμηλό;

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με κέντρα στις Βαλεαρίδες Νήσους, την Κορσική και τη Σικελία παραμένει σχεδόν στάσιμο, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) στη χώρα μας δεν προβλέπονται βροχές και θα επικρατήσουν και πάλι Α-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής.


Το Σάββατο (13/11), αναμένονται περισσότερες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα και κυρίως στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Την Κυριακή (14/11), προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα και αργότερα στη Δ. Θεσσαλία, την κεντρική στερεά και την Α. Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (15/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και ίσως στη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη ΒΑ Ελλάδα. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (16 & 17/11), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι ενισχυμένοι Α-ΒΑ άνεμοι και η ψύχρα κυρίως στην κεντρική και τη Β. Ελλάδα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές και ίσως στο Ιόνιο. 

22 σχόλια:

  1. Αν και "τα μωρά και απολωλότα του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη",ο τίτλος δεν αφήνει ιδαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.Εκείνες οι υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια στο στομάχι μου κάθονται.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με εξαίρεση, δηλαδή, το ΣΚ θα μας φάνε τα ξερβόρια. Και σήμερα στο Θυμάρι ήταν σαρωτικός ο βοριάς και πάλι καλά που μου έκατσε διάστημα με ηλιοφάνεια στην αγαπημένη μου ακτή. Νωρίτερα είχαν αναπτυχθεί θυσανοσωρείτες και θυσανοστρώματα, τα οποία μετά το μεσημέρι σταδιακά πύκνωσαν πολύ.

    Γενικά, ο βοριάς είναι πάντα πιο δυνατός στη νότια Αττική. Και αυτό γιατί δέχεται τις πάντα πιο ισχυρές ριπές του νότιου Ευβοϊκού. Αντίθετα, στον βόρειο Σαρωνικό, από Φάληρο ως Βάρκιζα, είναι και πιο ασθενείς οι βορειοανατολικοί άνεμοι και κοπάζουν πιο γρήγορα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο…

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να το αναφέρω πριν. Για σένα Διονύση και γενικότερα για τους λάτρεις των υψηλών πιέεσεων έχω ένα δώρο. Είναι η ανάρτηση με τον τίτλο "Ύμνος στον Αντικυκλώνα" που ανέβηκε στις 19-12-2015 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για το δώρο κύριε Ζιακοπουλε! Να είστε καλα,γερός και δυνατός!!!!

      Διαγραφή
    4. Και ήταν και προφητική η συγκεκριμένη ανάρτηση στα Επίκαιρα, καθώς ο χειμώνας 2015-16 ήταν πολύ ήπιος, με εξαίρεση την παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν είχε ρίξει χιονόνερο και στο Θυμάρι κι έχω ακόμα τη φωτογραφία από την παραλία. Νομίζω το 2016 είχαμε και επικράτηση του El Nino.

      Και σήμερα 12/11/21 (διαβάζεται και ανάποδα) καλή μέρα είχαμε και μόνο μερικά θυσανοστρώματα έσπαγαν τη μονοτονία του γαλάζιου ουρανού και του σκούρου μπλε του βυθού.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Οι αντικυκλώνες πάντως,μπορούν να κάνουν θαύματα,αρκεί να βρίσκονται στην σωστή θέση.Είναι αυτή η άσπονδη φιλία,που έχουν με τις υφέσεις,όπως είπε και ο δάσκαλος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Πάνε έξι χρόνια πια, από το Νοέμβρη του 2015, που είχα αρχίσει να πρωτογράφω στο blog.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα.
    Μια φορά κι έναν καιρό,όταν στο αγαπημένο μας Ιόνιο ο άνεμος γινόταν ΝΑ, ήταν και ο προάγγελος κάποιου βαρομετρικου που έρχοταν απο τη Σικελία η τη Σύρτη.Σιγουρα είχε πολύ καλά νερά, κυρίως η Δυτική- κεντρική κ νότια χώρα.
    Τώρα?
    Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος μέχρι τώρα,ο ΝΑ άνεμος στο Ιόνιο απωθεί τα βαρομετρικά χάρη στον αντικυκλωνα των Βαλκανίων.Καινουργια δεδομένα αυτά τουλάχιστον απ'ότι θυμάμαι (πενήντα είμαι τώρα).
    Παιδιά ο αντικυκλωνας που έχει μπαστακωθει από πάνω μας, είναι προέκταση του Σιβιρηκου αντικυκλωνα προς τα Δυτικά;
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για Αττική ευτυχώς έβρεξε μία εβδομάδα και τέλος. Ας μην κατηγορούμε το κρύο για την βροχή και τον βοριά. Ναι βρέχει και με βοριά στην Αθήνα. Απλά έχουμε ξεχάσει τι θα πει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανομβρίας συνέχεια ...θα έλεγα εγώ αν και κάποια λίγα φαινόμενα θα έχουμε αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε επιλεκτικές περιοχές.Τωρα για την μετέπειτα πορεία αυτό που είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση αλλαγή προς το χειμωνιάτικο το τρίτο 10 ήμερο του Νοεμβρίου διαφενεται.Ο ποιο βροχερός μήνας του χρόνου τινει να εξελίσσεται μέχρι στιγμής ανομβρος.Καποτε βέβαια ήταν ο ποιο βροχερός τώρα η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τα δεδομένα . Χρήστος απο Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορείτε να μα πείτε τους πιο βροχερούς και τους πιο άνομβρους νοέμβριους των τελευταίων χρόνων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. --Προσωπικά τυγχάνω λάτρις της Αριστοτελικής "μεσότητος",αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τον ποιητικό οίστρο του αναρτήσαντος κατά την 19-12-2015.Παραδίπλα με τον Ρωμανό τον Μελωδό ή τον Οδυσσέα Ελύτη. "Χαίρε ξύλον ευσκιόφυλλον υφ ου σκέπονται πολλοί" (Ακάθιστος)."Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των κήπων " (Ελύτης).Για την ιστορία,τον Δεκέμβρη εκείνο πηγαίναμε εδώ για μηδέν,έλα όμως που την 31-12-15 ένα απολωλός ξέφυγε του λύκου και μας έφερε,παραμονή Πρωτοχρονιάς, 35mm!!.


    Οσον αφορά στον Νοέμβρη ,τα τελευταία 15 χρόνια εδώ στη Δ. Κορινθία,οι πλέον άνομβροι ήσαν τα έτη 2011 και 2020 με μηδεν χιλιοστά και οι πλέον βροχεροί τα έτη 2005 και 2013 με 125 και 140 χιλιοστα αντίστοιχα.-------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υψηλών πιέσεων ...συνέχεια!; Φαίνεται ότι ο Οκτώβρης έφερε τα πολλά νερά (των καταστροφών) και ο Νοέμβρης τα ξεροβόρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα σε ολους! Τελικα ουτε ψυχρη εισβολη θα ερθει ( το πιστευα και το ειχα γραψει), ουτε καποιες σημαντικες βροχες φαινονται για το επομενο 6-8ημερο πλην της δυτικης νοτιοδυτικης χωρας. Η κυκλοφορια δεν ειναι απαγορευτικη για καποια σημαντικη αλλαγη στον καιρο στο 3ο δεκαημερο του νοεμβριου. Υπομονη και βλεπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν έχουμε να κάνουμε με καιρό ψυχρής λίμνης ανώτερης ατμόσφαιρας κ όχι με οργανωμένα χαμηλά δυστυχώς η προβλεψιμότητα αρχίζει και μειώνεται σημαντικά ως προς το χρόνο και τον τόπο εκδήλωσης φαινομένων.
    Όπως και να έχει ο καιρός θερμοκρασιακά αρχίζει και παίρνει το δρόμο τού(χειμωνιάτικα τα πρωινά στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία με 6αρια ελάχιστες κ πολλή υγρασία)ενώ από βδομάδα θα ψυχράνει λίγο ακόμη κυρίως στα ανατολικά και βόρεια λόγω εκ νέου ενίσχυσης των ΒΑ ανέμων.
    Αυτός ο καταραμένος αντικυκλώνας των Βαλκανίων όμως δε λέει να απομακρυνθεί οριστικά και ετσι όσο πιό ανατολικά και βόρεια ΒΑνατολικά πάμε στη χώρα μας,τόσο λιγότερα έως καθόλου φαινόμενα θα έχουμε.
    Ακόμη και έτσι πάντως η δυτική ΝΔυτική ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα το Ιόνιο από δω και πέρα κατά διαστήματα θα δέχονται αξιόλογες βροχές εκτιμώ καθώς θα επηρεάζονται απο την ψυχρή λίμνη της κεντρικής Μεσογείου(και όμως οι γείτονες Ιταλοί συνεχίζουν και πνίγονται από βροχές επιβεβαιώνοντας την γκίνια της χώρας μας)και τη βοήθεια τού πότε πότε ΝΑ και υγρού ανέμου.
    Εγώ λοιπόν αν και παρακινδυνευμένα σε αυτά πού εχώ πει εδώ και πάρα πολλές ημέρες συνεχίζω και επιμένω ότι έστω και τμηματικά αρχικά αλλάζει ο καιρός και θα είναι καθαρά φθινοπωρινός απο δω και μπρος(καμία σχέση με το 1ο 10ήμερο πού είχαμε)ενώ μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για κάτι γενικευμένο και καλό.
    Άλλωστε να ζητάμε από τώρα χαμηλά χιόνια νομίζω είναι υπερβολή.
    Νερά θέλουμε πολλά αλλά εκεί όπου υπάρχει θέμα θα πρέπει οι κάτοικοι να κάνουν υπομονή λίγο ακόμη.
    Εύχομαι τέλος το γύρισμα τού φεγγαριού την Παρασκευή να μας βρει με νεφελώδη και γεμάτο καιρό ανά περιοχή γιατί αν μας βρει όπως στο προηγούμενο γύρισμα κλάφτε τα καθώς είναι το μοναδικό πού εμπιστεύομαι απο φυσικά σημάδια και όντως σπάνια πέφτει έξω.
    Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμη και ας μη βιαζόμαστε να προδικάσουμε όλο το μήνα.
    Καλό ΣΚ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώστας Γκαϊτατζής13 Νοεμβρίου 2021 στις 8:38 π.μ.

    Καλημέρα σας. Γράφω πρώτη φορά στο blog αν και το παρακολουθώ εδώ και 6 χρόνια.Απο πολύ μικρός έχω αυτή την "τρέλα" που λέμε για το χιόνι αλλά και τον χειμώνα γενικότερα.Εμαθα να διαβάζω χάρτες καιρού τα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπι (έφθασα τα 52 φέτος) αλλά έχω και εγώ, όπως ο Χριστόδουλος, τους μετεωρολόγους μου,τα ταχυδρομικά μου περιστέρια!(το άλλο μου χόμπι). Είμαι από την Καρυώτισσα Γιαννιτσών και είμαι και υπεύθυνος για τον σταθμό του Αστεροσκοπείου που είναι στο χωριό μου.Αυτα προς το παρόν και ελπίζω να συμμετέχω ποιο ενεργά πλέον στην όμορφη παρέα εδώ μέσα. Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε. Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες κοντοπατριώτη (βλ. Αλεξάνδρεια 28 χρόνια), τώρα Καλαμαριά. Μαζί λοιπόν αρχίσαμε να παρακολουθούμε το blog. Να γράφεις, να μαθαίνουμε για την αγαπημένη καμπανία.

      Διαγραφή
    2. Καλώς όρισες στην παρέα μας, Κώστα.

      Διαγραφή