Το κρύο θα «αντριέψει», αλλά δεν θα κρατήσει πολύ!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από ισχυρό ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Β. Αφρική, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές (Β. Ελλάδα-Ήπειρος). Με το πέρασμα του ψυχρού  μετώπου, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Παράλληλα, τα φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις) θα εξασθενήσουν και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. 


Την Τετάρτη (1/12), δεν προβλέπονται βροχές και στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της (παγετός κατά τόπους στο εσωτερικό ης ηπειρωτικής Ελλάδας). 

Την Πέμπτη (2/12), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι:  η σταδιακή στροφή των ανέμων σε ΝΔ, η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και οι τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Παρασκευή (3/12), αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις προσήνεμες στο ενισχυμένο Ν-ΝΔ ρεύμα περιοχές.  

32 σχόλια:

  1. Χαμός γίνεται από ριπές αέρα στο Παλαιό Φάληρο. Έχουν σπάσει και τέντες. Κάτω στην θάλασσα που κατέβηκα γίνεται όλεθρος από τον αέρα και τον κυματισμό στον Φλοίσβο. Φοβερές καταστάσεις. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίδια εικόνα και στο Θυμάρι, Φραγκίσκο. Βέβαια, επειδή ξέρω απ' έξω και ανακατωτά την παραλία και κυρίως του βυθού τη μορφολογία, βούτηξα στη μία άκρη του κόλπου, που το ακρωτήρι κόβει κάπως την ένταση του νοτιά. Και πάλι με 8 beaufort κόντρα έκανα πέντε λεπτά μέχρι να κολυμπήσω μέχρι τον πρώτο σκόπελο, ενώ σε κανονικές συνθήκες φτάνεις σε 20-25 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, το κύμα είχε ξεβράσει πάρα πολλά σκουπίδια, εκτός από τα αμέτρητα μαραμένα φύλλα της ποσειδωνίας. Δεν μάζεψα τίποτα, όμως, αυτή τη φορά. Κάπου κουράζεσαι και ψυχολογικά, όταν - όπως αναφέρει και η σημερινή πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου - οι κακοκαιρίες έρχονται ξανά και ξανά.

      Τουλάχιστον, όλα αυτά δεν επηρέασαν τα σκυλιά, που έτρεχαν πάνω, κάτω μέσα στην καλή χαρά. Και οι σέρφερ στην παραλία της Π. Φώκαιας, που τα νερά είναι πιο ρηχά και τα κύματα πιο μικρά, έκαναν τα γνωστά τους ακροβατικά. Τα πανιά των ιστιοσανίδων τους ήταν τα μόνα που έδιναν λίγο χρώμα σε ένα γκρίζο και μουντό σκηνικό για άλλη μία φορά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Όμορφα όλα αυτά που περιγράφεις. Μπράβο Βαγγέλη. Και βλέπω δεν το βάζεις κάτω, όσον αφορά το κολύμπι. Υπήρξα και εγώ χειμερινός κολυμβητής μέχρι το 2014___ Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  2. Από τις ριπές του αέρα που φθάνουν τα 9 μποφώρ (χώρια τα έντονα πλευρικά ρεύμαα που υπάρχουν δυστυχώς με ΝΔ άνεμο στην περιοχή του αεροδρομίου), και τη χαμηλή ορατότητα, ακυρώθηκαν το πρωί όλες οι πτήσεις προς Ρόδο από και προς Ρόδο. Τώρα σιγά σιγά εξομαλύνεται η κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχονται εκ νέου σφοδροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων τις επόμενες ώρες από τα δυτικά.
    Προσοχή γιατί ήδη είχαμε αρκετά θέματα κ κυριως σε περιοχές καναλισμού αυτού τού ανέμου.
    Ξεκάθαρα και βάση της προηγούμενης ανάρτησης τού δασκάλου βλέπουμε οτί απο ΝΑνατολική Στερεά,Πελοπόννησο και κάτω ο υποτροπικός καταπίνει τις εκεί περιοχές με σκόνη υψηλές θερμοκρασίες κ δυνατούς νοτιάδες.
    Αντίθετα από το ύψος της δυτικής Στερεάς και βορειότερα ο πολικός αεροχείμαρρος μαζί με το δυτικό πιά ρεύμα έχει στρέψει τον καιρό στο πιό χειμερινό με καταιγίδες στα πεδινά και πυκνά χιόνια στα ορεινά.
    Το αυριανό πρωινό θα θύμιζει προχωρημένο Χειμώνα στα δυτικά κεντρικά βόρεια ορεινά και ΒΔυτικά ημιορεινά.
    Υ.Γ. Χάθηκε ο γέροΠαναχαϊκός να μας πει για τον καιρό της περιοχής τού.
    Πραγματικά τις τελευταίες ημέρες η Αχαΐα έχει κάνει φοβερό comeback στο θέμα υετού.
    Γαρμπής γαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To αεροδρόμιο βρίσκεται σε σημείο που είναι πολύ εκτεθειμένο στους ανέμους, Θάνο; Θυμάμαι, όταν είχα έρθει 17 χρονών στη Ρόδο με έναν φίλο του πατέρα μου, εκείνος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού, που έπαιζε στα τοπικά τότε, κι εγώ για να κάνω κάνα μπανάκι, πόσο κουνούσε το αεροπλάνο κατά την προσγείωση. Ο φίλος του πατέρα μου, που φοβόταν τα αεροπλάνα ξεφυσούσε, αλλά εμένα με άγνοια κινδύνου - λόγω νεαρής ηλικίας - με είχε συνεπάρει ένα κοπάδι δελφίνια που έβλεπα από το φινιστρίνι, όταν είχαμε κατέβει πια χαμηλά.

    Και είδα ξανά πολυάριθμο κοπάδι δελφίνια στη Ρόδο, όταν είχαμε έρθει με το ναρκαλιευτικό οκτώ χρόνια μετά. Είχα φάει και ποινολόγιο και κανονικά θα έμενα όλη μέρα μέσα στο πλοίο, αλλά ο ύπαρχος - πιτσιρικάς κι εκείνος - μου είπε, "άντε ετοιμάσου, είναι δυνατόν να μην έρθεις βόλτα στη Ρόδο, θα ισχύσει άλλη μέρα το ποινολόγιο". Πολύ όμορφο το νησί σας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εποχές που έπαιζε ο Κολοσσός στα τοπικά? Θα πρέπει να μιλάμε για περιπου 25 χρόνια πριν...🙂😉! Μεγάλη ιστορία ο Κολοσσός του ελληνικού μπάσκετ των τελευταίων χρόνων!
      Όσο για το αεροδρόμιο, ναι η περιοχή είναι γενικά εκτεθειμένη σε ΒΔ κ ΝΔ ανέμους (περιοχή Παραδεισι στη δυτική ακτογραμμή), όμως το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια λοφοσειρα στα ανατολικά του (και όχι μακριά από τη θάλασσα) και λίγο πιο πάνω και ο λόφος της Φιλερημου και όταν υπάρχουν ισχυροί ΝΑ άνεμοι όπως σήμερα, δημιουργείται κάποιου τύπου καναλισμος (νομίζω πλευρικά ρεύματα τα λένε) με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις προσγειωσεις ειδικά

      Διαγραφή
    2. «Το αεροδρόμιο της Ρόδου (Παραδείσι) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναταράξεων στα χαμηλά στρώματα, όταν επικρατούν νοτιοανατολικοί άνεμοι έντασης μεγαλύτερης των 15 kn» (Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου-Προγνώστη παρ. 6.1.4).

      Διαγραφή
  5. Σήμερα πέταξαν δύο συνάδελφοι για την Κωνσταντινούπολη. Το αεροπλάνο έφτασε πάνω από το αεροδρόμιο και δε μπορούσε να προσγειωθεί από τις ριπές του ανέμου. Το κούνημα που υπέστησαν δεν περιγράφεται. Ο κόσμος φώναζε από πανικό. Τελικά γύρισαν στην Αθήνα και είναι όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, υπάρχουν δημοσιεύματα για τέσσερις νεκρούς και 19 τραυματίες από τους ανέμους στην Κωνσταντινούπολη. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε πλημμύρες στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Le Monde.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω για την Κωνσταντινούπολη, ότι οδηγοί δύο λεωφορείων έκαναν ασπίδα με τα οχήματα τους για να προστατεύσουν τρεις διανομείς την ώρα που περνούσαν με τα μηχανάκια τους από γέφυρα και κινδύνευαν να τους ρίξουν οι άνεμοι. Κυκλοφορεί και το σχετικό βίντεο σε διάφορα σάιτ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Στα 159 χλμ/ώρα μέγιστη ταχύτητα του ανέμου στην Κάρυστο, σύμφωνα με το meteo. Μιλάμε για μίνι τυφώνα, δηλαδή. Στα 116 στην Τήνο, στα 105 στη Λέσβο, στα 103 στη Νάξο. Ούτε στο ΝΒΑ τόσες κατοστάρες. Αλλά και στην Κερατέα Αττικής έφτασαν τα 98 χλμ/ώρα οι μέγιστες ριπές. Βέβαια, τις παραλίες Κακή Θάλασσα και Δασκαλειό της Κερατέας δεν τις πιάνει ο νοτιάς. Δεν θα είχε κύμα, δηλαδή. Όμως, με βοριά έχουν και κρύο και κύμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνεται θα μας πάνε τραίνο τα Βαρομετρικά χαμηλά εκ δυσμάς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπικά είναι ο λατρεμένος μου καιρός. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Το καλοκαίρι, την περίοδο του καύσωνα, ήμουν για 11 ημέρες στην Κάρυστο και στην Παξιμάδα. Δεν κουνιόταν φύλλο, έβραζε ο τόπος. Πήγα στο Κάβο Ντόρο, τα ίδια. Και τώρα σημειώνεται 160 km/h άνεμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια και θερμή στη νότια Ελλάδα.
    Αυτή η σύγκλιση λαμβάνει χώρα ακριβώς πάνω από την κεντροβορειοδυτική Ελλάδα των δύο μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών,εξού και οι έντονες καταιγίδες πού εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή συνοδεία αλεπάλληλων ηλεκτρικών εκεί όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τη δορυφορική.

    https://www.blitzortung.org/en/live_lightning_maps.php?map=14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Χαμός και πανικός σήμερα, στην Ήπειρο. Καταιγιδες, βρόχο θύελλες, βροντές και χαλάζι! Και αύριο έρχεται και το χιόνι στα ημιορεινα. Εν τω μεταξύ μίλησα με ένα πουλάκι σήμερα και μου είπε, :Γιάννη! Γαρμπης όσο πάει το ματι για αρχές Δεκέμβρη. Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.
      Γαρμπής και ενίοτε θα έλεγα πουνέντες με μαΐστρο πού θα κατεβάζουν τα χιόνια ελαφρώς χαμηλότερα στα ορεινά μας.
      Η καλύτερη κυκλοφορία γιά τούς δυτικούς.

      Διαγραφή
  11. Καραβατακης Αντώνιος29 Νοεμβρίου 2021 στις 8:52 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους, πράγματι σήμερα στην Λέσβο,μας πήρε κ μας σήκωσε, μακάρι το κρύο να κρατούσε περισσότερες ημέρες, δεν πειράζει θα έρθουν κ ποιο κρύες ημέρες κ με μεγαλύτερη διάρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάρα πολύ δυνατός ΝΔ άνεμος σήμερα στην περιοχή μου.Για βροχή βέβαια ούτε καν να το συζητάμε.Δε βρέχει σε εμάς εδώ με αυτό τον καιρό, και μάλιστα με τόσο πολύ αέρα.
    Με αυτή πάντως την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όλο και κάποια ουρά θα αρπάζουμε και εμείς εδώ πέρα.
    Χριστόδουλε το φεγγάρι πήγε διάνα στο δεύτερο μισό του.Μπραβο σου.Μακαρι να έχει νερά και το επόμενο (φεγγάρι)με το γύρισμα του.Καλα να είσαι να το δεις και να μας πεις.
    Καληνύχτα στην όμορφη παρέα, και στον οικοδεσπότη κύριο Ζιακοπουλο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολόκληρη την νύχτα και το ξημέρωμα λες και είχε πέσει όλος ο αεροχείμαρρος στο κεφάλι μας. Μιλάμε για πολύ σφοδρούς ανέμους στο Παλαιό Φάληρο. Το πέρασμα του μετώπου τα σήκωσε όλα στον αέρα. Μόνο η άσφαλτος δεν ξηλώθηκε. Συνέβηκαν και ζημιές επίσης. Ταμπέλες και τέντες έσπασαν. Οι ριπές που έκανε ο άνεμος ήταν απίστευτες. Δεν θυμάμαι τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο εμμονή να έχει ξανακάνει. Μου φαίνεται ήταν ακραίο. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Φραγκίσκο και πρέπει να είχε γυρίσει σε βορειοδυτικό από τα ξημερώματα στο Π. Φάληρο. Αντίθετα, στο Θυμάρι βούτηξα με νοτιά κατά το μεσημεράκι και λίγο πριν την αλλαγή σε δυτικό, που γιγάντωσε το κύμα,εξαφανίζοντας κυριολεκτικά την παραλία. Η θάλασσα βγήκε τόσο έξω που έσκαψε ακόμα και το χώμα από το ύψωμα πάνω από τις δύο παραλίες που δεν έχουν μεγάλο πλάτος, σκορπίζοντας παντού πέτρες και βραχάκια. Στην τρίτη παραλία που είναι πιο φαρδιά, τα νερά έφτασαν σχεδόν μέχρι ένα μπιτσόμπαρο που είναι κλειστό τώρα, ενώ ξήλωσαν τη μία σειρά από σημαδούρες, που οριοθετούν το χώρο από όπου περνούν οι βάρκες για να μην χτυπήσουν τους λουόμενους, μέχρι να ξανοιχτούν.

      Το έχω παρατηρήσει κι άλλες φορές, πάντως, να έχει γυρίσει σε δυτικός ο άνεμος στον βόρειο Σαρωνικό και να είναι νοτιάς ακόμα από τη Βάρκιζα και μετά. Μάλλον το ακρωτήριο της Βουλιαγμένης καθυστερεί το κύμα του βορειοδυτικού ανέμου, κι έτσι μέχρι αυτό να προωθηθεί και πιο κάτω, κυριαρχεί ακόμα αυτό του νοτιά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κόλποι της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας δεν έχουν κύμα με δυτικό άνεμο (τις προστατεύει το ακρωτήρι), ενώ με νοτιά γίνεται χαμός από τη φουσκοθαλασσιά. Για αυτό και η παραλία της Βάρκιζας είναι το επίσημο προπονητήριο της εθνικής ομάδας σέρφινγκ.

      Ούτε η Π. Φώκαια έχει κύμα με δυτικό άνεμο, διότι την προστατεύει το ακρωτήριο του Αγίου Νικολάου. Με νοτιά τα μικρότερα κύματα παρατηρούνται στη Βούλα (επίσης την προστατεύει το ακρωτήριο της Βουλιαγμένης, αλλά από την αντίθετη πλευρά) και στη Σαρωνίδα. Όσο για το Θυμάρι, Ατλαντικός, είτε είναι ο άνεμος νοτιάς, είτε δυτικός. Και πολύ κρύο όταν είναι βορειοανατολικός.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Χωρισμένη στα δύο είναι από εχθές το βράδυ ο νομός Βοιωτίας,καθώς η στροφή των ανέμων σε ΔΝΔ άφησε πολύ καλό νερο στα δυτικά και κεντρικά τμήματα και από την Θήβα(λιγσ πράγματα έφθασαν και εκει) και ανατολικότερα ψιχουλα.
    Πολύ χιόνι έβαλε ο Παρνασσός έως και το ανατολικό τμήμα του, που δύσκολα βάζει χαμηλά,ενώ με την θερμοκρασία στους 3,7 βαθμούς στο Ζερικι,σίγουρα έχει ρίξει χιόνι και στον Ελικώνα.
    Την νύχτα τρομερή βροχοθυελλα ξέσπασε στο χωριό μου με τις ριπες του ανέμου να ξεπερνούν τα 8 ίσως και τα 8 μποφόρ την ώρα της καταιγίδας.
    Το πρωί στις 5 που έφυγα για δουλειά,περισσότερο δούλευαν οι υαλοκαθαριστηρες στο πίσω παρμπρίζ παρά στο μπροστινό αφού βροχή και αέρας έσπρωχναν ακόμη και το αυτοκίνητο.
    Όμορφο θέαμα,αλλά και επικίνδυνο συνάμα,καθώς τα σκουντηματα ήταν πολύ δυνατά και έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.
    Μέχρι πριν λίγο διαδοχικά περάσματα συνέχισαν να περνούν ανά τακτά διαστήματα.
    Πολύ ωραίος,ιδανικός καιρός για την περιοχή μου θα ελεγα,αφού με τέτοιο ρεύμα(Ζαγαριτη τον λέμε εδω)μας θάβει στην κυριολεξία στο χιόνι.
    Μια τέτοια περίπτωση έχει συμβεί από τις 31-12-15 εως 2-1-16 που είχαμε πάνω από 1,5 μέτρο χιόνι.
    Το φεγγάρι αγαπητέ φίλε Δημήτρη,όντως έπεσε διάνα 100% ανάλογα την περιοχή,όπως είχα τονίσει(Πολύ καλό γύρισμα και κατά περιοχή ιδανικό,είχα γράψει για όποιον θυμάται) και μάλιστα βγήκε και το χειμερινό σκηνικό που περίμενα,αφού πολλές περιοχές(ορεινές συν τα βουνά μας) της χώρας ντύθηκαν στα λευκα και είχαμε και εκπλήξεις αφού τα χιόνια κατέβηκαν και στα πιο νότια βουνά.
    Ελπίζω και εύχομαι το επόμενο γύρισμα του φεγγαριού το Σάββατο να είναι ακόμη καλύτερο και να πάρουν καλά νερά και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
    Ρα ΔΒΔ τμήματα της χώρας μας θα είναι φυσικά πρωτοπόρα στον υετο,μετά θα έρθει και η σειρά μας...
    Χρόνια πολλά σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα σήμερα.
    Υ.Γ: συνεχίζει η έντονη...μυρουδιά να μου...γαργαλαει την μύτη για όμορφα καιρικά δρώμενα κοντά στις γιορτές και δεν μπορώ να διακρίνω καθαρά γιατί έχει πολύ...θολούρα...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ---Καλημέρα και χρόνια πολλά στούς εορτάζοντες.Σήμερα πανηγυρίζουν οι γείτονες Πατρινοί,δυστυχώς με πολλά προβλήματα από τον καιρό.Το κρύο όντως άντρειεψε .Την ίδια πρωινή ώρα 18,5 εχθές,10,5 σήμερα.Αέρας σφοδρός,κυρίως στις ριπές του.Καναλισμός Κορινθιακού.Βροχή λίγα πράγματα.Από χθες αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές ρεύματος.Στό βάθος Δυτικά μαυρη μαυρίλα.Το χιονοδρομικό Καλαβρύτων δίπλα μας με αρκετό χιόνι.Ο Νοέμβρης εγκαταλείπει φορτσάτος και φαίνεται να παραδίδει τη σκυτάλη της ίδιας σκυταλοδρομίας στον Δεκέμβρη.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πρώτο χιόνι για της κορυφές του Όρους Όθρυς ήρθε για φέτος, έχουν ασπρίσει οι κορυφές από υψόμετρο 150Ομ και πάνω όλο το βράδυ χιόνιζε,σήμερα επικρατεί ηλιοφάνεια με ένα δυνατό χαλαζια που λέμε και εμείς εδώ στη περιοχή, δηλαδή ένας παγερός δυτικός άνεμος.Το καιρικό μέλλον φαίνεται πολύ ενδιαφέρον καθως μπαίνει ο Δεκέμβριος, έρχεται πάντως για αρχή με πολλά νερά.Χρονια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν σήμερα . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι πρώτες νιφάδες στην Περιστερά Θεσσαλονίκης τώρα. Άντε και στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Νοέμβρης πνέει τα λοίσθια.Σε λίγες ώρες εκπνέει.Τα δύο πρώτα 10ήμερα δεν είχαν κανένα καιρικό ενδιαφέρον.Κάποιοι εσπευσαν να προδικάσουν το ίδιο και για το τρίτο.Δεν συμφωνούσαν όμως κυρίως ο Φώτης και ο Χριστόδουλος.Μάλιστα ο φώτης είχε πει τότε "στο τέλος γίνεται ταμείο¨", ό εστί μεθερμηνευόμενον στη δημώδη γλώσσα "στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό".Ο γαμπρός ξυρίστηκε σήμερα και σε μας απέφερε 105mm πολύτιμου υετού.Οι ζημιές που σημειώθηκαν σε αρκετά μέρη δεν νομίζω ότι μπορούν να λειτουργήσουν αναιρετικά .Θα μπορούσαν κάλλιστα να γινόντουσαν και στα μέρη μου.--------Π.Α.

    Υ.γ.Κατόπιν αυτού οι μετοχές "Φώτης"-"Χριστόδουλος" παίζουν ακόμα πιο δυνατά στο μετεοχρηματιστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ανάρτηση "Φήμες" της 17ης Νοεμβρίου με τους "γαρμπήδες" και τα "ειωθότα" την ξέχασες ή θεωρείς ότι ο "δάσκαλος" δεν έχει ανάγκη επαίνου;
      Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα!

      Διαγραφή
    2. Διαφωνώ για τις ζημιές. Αν καταστρεφόταν το δικό μας σπίτι, αν χάναμε δικό μας άνθρωπο, δεν θα λέγαμε το ίδιο. Σε κάθε κακοκαιρία πια έχουμε καταστροφή. Αυτό θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση από εδώ και πέρα. Επειδή βιώνω τα διάφορα καιρικά φαινόμενα στη φύση (θάλασσα) η αίσθηση μου είναι ότι είναι πολύ πιο βίαια απ' ό,τι πριν δέκα χρόνια. Υπάρχει και κόστος από κακοκαιρίες που δεν φαίνεται, όπως η υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος, λόγω της ρύπανσης που προκαλείται, αλλά και της διάβρωσης του εδάφους. Γενικά, το όλο σύστημα καταρρέει σιγά, σιγά, αυτό έχω αρχίσει να καταλαβαίνω για την Ελλάδα.

      Ήταν στραβό το κλήμα από τη διάλυση των υποδομών στη χώρα μας, λόγω των μνημονίων, το έφαγε και ο γάιδαρος. Ο κακός καιρός, δηλαδή. Τα έγραψε και ο Φραγκίσκος για τις ζημιές που έγιναν στο Φάληρο και αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στις στέγες που ξηλώθηκαν, τις κατασκευές που κατέρρευσαν, τις βάρκες που βούλιαξαν, τα σπίτια και τα μαγαζιά που πλημμύρισαν, τους ανθρώπους που κινδύνευσαν. Και από σύμπτωση σώθηκαν. Στην Τουρκία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

      Δεν τα γράφω όλα αυτά για να σας πικάρω, ούτε για να γκρινιάξω, απλά για να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι η πραγματικότητα θα είναι πλέον πολύ σκληρή. Αυτό αφορά γενικότερα την κοινωνική ζωή, αλλά και τα φαινόμενα που σας αρέσουν και πλέον θα είναι όλο και πιο συχνά μία ακόμα απειλή. Ας ελπίσουμε να πέσω έξω. Καλό μήνα, παρεμπιπτόντως.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  19. Καραβατακης Αντώνιος1 Δεκεμβρίου 2021 στις 9:00 π.μ.

    Καλημέρα, καλό μήνα στον Δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχουμε δρόμο ακόμα, να μαζεύουμε χιλιοστά βροχής. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους και στον δάσκαλο μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. -----Ακριβώς έτσι δάσκαλε.Ουδεμία ανάγκη.Δεν ξέχασα τίποτα.Αλλωστε δεν με άφηνε και το γλωσσικό,η ωραία μετοχή παρακειμένου "ειωθότα".Στην παιδαγωγική είναι παμπάλαιο το σύστημα "αμοιβών και ποινών".

    ----Αγαπητέ Βαγγέλη έχω γράψει,και όχι μία φορά,ότι ανήκω σε εκείνους που χαίρουν μετά χαιρόντων και κλαίουν μετά κλαιόντων.Αυτός ο τύπος καιρού δεν μου αρέσει.Εάν η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη,είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι εισηγούνται οι ειδικοί προς αναστροφή της.Εάν όμως αναποτρέπτως αποτελεί μια νέα "κανονικότητα" ,θεωρώ ότι πρέπει να προσαρμοστούμε.Έτσι έκανε πάντα το ανθρώπινο είδος.Εν πάση περιπτώσει ,το έχω ξαναπεί,κατανοώ τις ευαισθησίες σου .Να είσαι καλά.Καλές καταδύσεις και αναδύσεις!.
    ----Καλό μήνα σε όλους,με πολλά και ήσυχα νερά και όμορφα χιόνια.Σήμερα με την ξαστεριά χόρτασε τα μάτι χιονισμένα βουνά τριγύρω.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παππούς μου έλεγε ότι την Ελλάδα διοικούν οι Μοραΐτες και οι Ρουμελιώτες, οι οποίοι κατά καιρούς μαλώνουν, αλλά συχνότερα τα βρίσκουν και αλληλοϋποστηρίζονται. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, οι συγκεκριμένοι Ρουμελιώτες δεν έχουν ανάγκη υποστήριξης!
      Όσο για μας τους Ηπειρώτες, έναν Κωλέττη είχαμε που κι αυτόν καλύτερα να μην τον είχαμε!

      Διαγραφή