Ο υπεράκτιος, ο χερσαίος και ο «εφαπτόμενος» υετός της Δ. Ελλάδας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο αξιόπιστος άνεμος που φέρνει βροχές στη Δ. Ελλάδα είναι ο νοτιοδυτικός (γαρμπής). Ακολουθεί ο νοτιάς (όστρια) και τελευταίος έρχεται ο νοτιοανατολικός άνεμος (σιρόκος). Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να βρέξει και χωρίς δυναμικό αίτιο (ορογραφικός υετός), ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις συνήθως υπάρχει δυναμικό αίτιο (σύγκλιση). Καθοριστική στις περιπτώσεις αυτές είναι η παρουσία αντικυκλώνα (υψηλών πιέσεων) στα Β-ΒΑ Βαλκάνια που προκαλεί στην περιοχή ΝΑ έως ΒΑ ανέμους.


Η ένταση του προαναφερθέντος αντικυκλώνα και η δυναμική της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα πλησιάσει την περιοχή μας από τα δυτικά είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την κατανομή και την ένταση του υετού στο Ιόνιο και την ξηρά της Δ. Ελλάδας. Έτσι, σε κάποια τουλάχιστον φάση της διαταραχής, ο υετός μπορεί να είναι υπεράκτιος (offshore) ή χερσαίος (onshore). Όταν στην κεντρική Μεσόγειο υπάρχει αποκομμένο χαμηλό και τα Β-ΒΑ Βαλκάνια καλύπτονται από ασθενούς ως μέτριας έντασης αντικυκλώνα, η όλη κατάσταση παρουσιάσει στασιμότητα και στη Δ. Ελλάδα η πρώτη ισοΰετη μπορεί να πάρει τη μορφή εφαπτομένης (βλέπε σχήμα). Στις περιπτώσεις αυτές οι ισορροπίες στα πεδία των ανέμων στα διάφορα γεωδυναμικά ύψη που μαζί με άλλα δυναμικά αίτια καθορίζουν τις συγκλίσεις είναι λεπτές και αυτός είναι ο λόγος που τα προγνωστικά μοντέλα συχνά παλινδρομούν ως προς την κατανομή και την ένταση του υετού.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

9 σχόλια:

  1. Για να δούμε η ανεμοδαρμένη Κορινθία τι από αυτά τα πρέπει θα έχει και αν θα βάλει μερικά χιλιοστά νεράκι ! Καλό Σαββατοκύριακο , όσο απόμεινε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιες βροχές σημειώνονται αυτή τη στιγμή στο ευρύτερο νότιο Ιόνιο. Έχω την αίσθηση πως ο άνεμος είναι Σιροκος με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του υετου τις επομενες μέρες στα δυτικά να είναι offshore

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή μέρα το Σάββατο 13/11, αφού κόπασαν οι βοριάδες, κάνοντας πιο γαλήνια και τη θάλασσα, αλλά και πολλή κίνηση στην Αθήνα, λόγω των αγώνων των 10 χιλιομέτρων. Έκανα σχεδόν τρεις ώρες να πάω από το Θυμάρι στην Αθήνα, με μια ολιγόλεπτη στάση στο Φάληρο, για να πάρω μια φίλη από τη δουλειά και άλλη μία ώρα να γυρίσουμε από το ύψος του Χίλτον στην Καλλιθέα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεμινάριο η ανάρτησή σας δάσκαλε!
    Τέτοια άρθρα θέλουμε απο σας,πού να δίνουν μία πιό εμπεριστατωμένη ματιά στην όλη υπάρχουσα κυκλοφορία.
    Ο τρίτος άνεμος κατά σειρά(ΝΑ)όπως αναφέρετε γιά εμάς,μπορεί και βγάζει πολύ υετό σε περιοχές της ακτογραμμής και κυρίως των Ιόνιων νήσων.
    Αντίθετα στα ενδότερα το ρεύμα είναι συνήθως πιό ανατολικό με την απουσία σοβαρού δυναμικού αιτίου.
    Έστω κ έτσι πάντως θεωρείτε σχεδόν σίγουρο(άλλωστε και εσείς το λέτε ότι σε κάποια φάση ο υετός θα είναι και χερσαίος)οτί με την παρουσία της ανώτερης ψυχρής στάσιμης λίμνης ανοιχτά τού Ιονίου για αρκετές ακόμη μέρες,η επόμενη εβδομάδα το Ιόνιο πρώτα κ τα δυτικά ηπειρωτικά σε δεύτερο χρόνο θα έχουν κάποιες αξιόλογες φθινοπωρινού τύπου βροχές.
    Εν αναμονή για τα νεότερα και ελπίζω πιό αισιόδοξα ραν των μοντέλων πού όντως αυτό το διάστημα έχουν χάσει λίγο το μπούσουλα.
    Ήδη πάντως στη δορυφορική εντοπίζονται οι πρώτες βροχές να έχουν κάνει την εμφάνισή τούς σε περιοχές τού νοτίου Ιονίου και των ακτών της Αχαΐας και της νότιας Αιτωλοακαρνανίας όπως ακριβώς περιμέναμε με την τοπικότητα και πάλι όμως παρούσα.
    Την καλησπέρα μού να δώσω με τη σειρά μού και εγώ στον νέο φίλο τού μπλογκ Κώστα Γκαϊτατζή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φθινόπωρο,καταντησε η χειρότερη εποχή για έναν καιροφιλο,χίλιες φορές καλοκαίρι καλύτερα και για το οτι δεν έχουμε έξοδα για θέρμανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάει και το β 10ήμερο του κατ όνομα ΄"βροχάρη",το ξεγράψαμε.Ο Σιρόκος αγαπημένος μας,αλλά ο εμποδιστής καλα κρατεί.Πάμε για offshore.Αλλωστε σε κάποιους και σε άλλο πεδίο ασκούν ιδιαίτερη γοητεία!.Προσβλέπουμε στο γ 10ήμερο.
    Σήμερα είχαμε ελαιομάζωμα στον αδελφό μου (ΣΕΑΠ).Εννοείται ποτιστικές ελιές .Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου έγινε το κοντόβραδο.Εξαιρετικό αγουρέλαιο.Οξύτητα 0,4.Απόδοση όχι καλή ,6,5/1.Πέραν μιας περιμέτρου απο τον κορμο της ελιάς,το έδαφος είναι κόκαλο!.Το βράδυ έχει ψωμί ολικής στα κάρβουνα στο τζάκι βουτηγμένο στο αγουρέλαιο,κρεμύδια και πατάτες στη χόβολη,ραδίκια βραστά,φέτα Τροπόλεως,ελιές τσακιστές και καλαμών,κρασάκι απ το βαρέλι.Κρέας απόν.Για μένα ,από ένα τέτοιο περιβάλλον με καλή παρέα η ευτυχία δεν απέχει πολύ,έστω και στιγμιαίως.Καληνύχτα σε όλους.------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάει και το β και το γ δεκαήμερο κύριε Πέτρο μου. Ξυπνάω σήμερα το πρωί και ανοίγω το παντζούρι μπας και δω συννεφιασμένο βαρύ καιρό όπως διαβάζαμε στις προβλέψεις και βλέπω πάλι ένα ήλιο να..καπου κούρασε αυτή η κατάσταση,ο χειρότερος μηνας του έτους καιρικά έχει καταντήσει ο Νοέμβρης, μιλάμε για έκτρωμα!!!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστούμε πολύ κ. Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις (όχι πρόγνωση) περί πιθανής ανομβρίας τον Νοέμβριο, ύστερα από ένα αρκετά "φορτσατο" Οκτώβρη...Έχει ξανασυμβεί. Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή