Το ταξίδι του Νέαρχου


Σε παλιότερη ανάρτησή μου στο μπλογκ είχα αναφέρει ότι στη μεγαλειώδη προς ανατολάς εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ηττήθηκε από κανέναν αντίπαλο στρατό. Οι μόνοι που νίκησαν τον Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν οι μουσώνες. Στην παρούσα ανάρτηση θα αναφερθώ στα προβλήματα που δημιούργησαν οι μουσώνες στο ναυτικό των Μακεδόνων, το οποίο υπό την ηγεσία του Νέαρχου επιχείρησε αρχικά τον κατάπλου του Ινδού ποταμού (από τον Υδάσπη ως τα Πάταλα) και στη συνέχεια το προς δυσμάς ταξίδι του που το έφερε από το Δέλτα του Ινδού στις εκβολές του Ευφράτη στον Περσικό Κόλπο.


Στον κατάπλου του Ινδού ποταμού ο Αλέξανδρος και  ο στόλος του αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι Ν-ΝΔ μουσώνες, που έπνεαν αντίθετα από το ρεύμα του μεγάλου ποταμού, προκαλούσαν συχνά πλημμύρες με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στα πλοία. Ο Αρριανός αναφέρεται και στα φαινόμενα της άμπωτης και της παλίρροιας που έκαναν τα πλοία άλλοτε να μένουν στη ξηρά και άλλοτε να σηκώνονται πάνω από τα νερά, προς κατάπληξη των Μακεδόνων που δεν γνώριζαν τα συγκεκριμένα φαινόμενα.

Πριν την αναχώρησή του από τα Πάταλα ο Αλέξανδρος είχε δώσει εντολή στον Νέαρχο να καθυστερήσει τον προς την Περσία εξερευνητικό του πλου έως ότου σταματήσουν οι θερινοί μουσώνες. Όμως, επειδή μετά την αναχώρηση του στρατού οι παραποτάμιες ινδικές φυλές άρχισαν να  κινούνται απειλητικά εναντίον των Μακεδόνων, ο Νέαρχος άφησε τα Πάταλα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου του 324 π. Χ. Μετά από διάστημα λίγων ημερών ο στόλος έφθασε στον ωκεανό και άρχισε το προς δυσμάς ταξίδι του. Όμως, οι ΝΔ μουσώνες ήταν ακόμα δραστήριοι και ανάγκασαν τον Νέαρχο να ρίξει άγκυρα σε έναν όρμο κοντά στο σημερινό Καράτσι για διάστημα 24 ημερών.

Όταν οι θερινοί μουσώνες κόπασαν, ο στόλος βγήκε και πάλι στο πέλαγος για τη συνέχιση του ταξιδιού. Σημειώνεται ότι οι θερινοί μουσώνες, αν και εξασθενημένοι, κάνουν σποραδικά την εμφάνισή τους περίπου ως τα μέσα Νοεμβρίου. Στη συνέχεια εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους στους πλέον ευνοϊκούς για την επιστροφή χειμερινούς μουσώνες που πνέουν από τα ΒΑ. Στο διάστημα που μεσολαβεί από την κατάπαυση των θερινών μουσώνων ως την αποκατάσταση των χειμερινών μουσώνων κυρίαρχη είναι η θαλάσσια αύρα του Ινδικού.

Ο Αρριανός στην Ινδική του αναφέρει πολλές φορές ότι ο στόλος ξεκινούσε το ταξίδι το βράδυ ή τη νύχτα, γεγονός παρακινδυνευμένο για την ακτοπλοΐα σε άγνωστα νερά. Οι άνδρες τους Νέαρχου, χωρίς οπτική  επαφή με τις ακτές, όχι μόνο διακινδύνευαν να τσακιστούν στα βράχια, αλλά δεν μπορούσαν ούτε εξερεύνηση να κάνουν που υποτίθεται ήταν ο βασικός στόχος της αποστολής. Οι Μακεδόνες, όμως, δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Στη διάρκεια της ημέρας η ισχυρή θαλάσσια αύρα αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο, αλλά τη νύχτα οι νεαροί χειμερινοί μουσώνες, συνεπικουρούμενοι από τις απόγειες αύρες, ευνοούσαν σημαντικά την προς δυσμάς πλεύση του στόλου.  Όσο περνούσαν οι μέρες και δυνάμωναν οι χειμερινοί μουσώνες, ο καιρός γινόταν όλο και πιο ευνοϊκός για το Νέαρχο, αλλά τώρα προβλήματα δημιουργούσε το άγονο κλίμα των ακτών στις οποίες κατέφευγαν για αναζήτηση νερού και τροφής. Τελικά, έφθασαν με μεγάλες δυσκολίες στην είσοδο του Περσικού Κόλπου στα μέσα Δεκεμβρίου του 324 π. Χ., οπότε τελείωσαν και τα βάσανά τους. 

Εμπειρία του τι σημαίνει θαλάσσια αύρα ωκεανού είχα το 1999, όταν, στα πλαίσια της προετοιμασίας της ΕΜΥ για τη μετεωρολογική υποστήριξη των ΟΑ του 2004, με ένα καλό φίλο και συνάδελφο επισκεφθήκαμε το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Θυμάμαι ότι τις παραμονές των δοκιμαστικών αγώνων της Ιστιοπλοΐας το Γραφείο Μετεωρολογίας του Σίδνεϊ μάς παραχώρησε ένα μικρό ταχύπλοο με τον οδηγό του για να δούμε από κοντά το δίκτυο των πλωτών μετεωρολογικών σταθμών που είχαν εγκαταστήσει οι Αυστραλοί συνάδελφοι στο τεράστιο φυσικό λιμάνι της πόλης. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Τα κύματα ανεβοκατέβαζαν με ορμή το μικρό σκάφος κι εμείς μισοβρεγμένοι και φοβισμένοι -μας είχαν πει ότι στο λιμάνι υπήρχαν καρχαρίες- προσπαθούσαμε όπως μπορούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι. Κάποια στιγμή ο κυβερνήτης του σκάφους, βλέποντας την κατάσταση, μας ρώτησε αν είμαστε καλά. Του είπαμε ότι στην πατρίδα μας η θαλάσσια αύρα έχει ένταση 3 με 4 μποφόρ και όχι γεμάτο «εξάρι». Τότε εκείνος αποκρίθηκε: «Άλλο Μεσόγειος και άλλο Ειρηνικός Ωκεανός!». 

37 σχόλια:

  1. Με το καλημέρα νάσου και μια εξαιρετική ανάρτηση,απολαυστική σε περιεχόμενο αλλά και σε μορφή,ως συνήθως.Ο Αλέξανδρος,λαμβανομένης υπ όψιν της εποχής καθ ήν έδρασεν ,είναι ο Μέγιστος των Μεγάλων της Παγκόσμιας Ιστορίας.Τα άγνωστα αυτά φαινόμενα οι δεισιδαίμονες Μακεδόνες ναύτες τα απέδιδαν σε κακοποιές θεότητες και δυσανασχετούσαν,κάποτε δε αρνούνταν να συνεχίσουν.Και αυτό το αντιμετώπισε ο σπουδαίος αυτός ναύαρχος.Εκτός όλων των άλλων,ίδιον των μεγάλων ηγετών αποτελεί και η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών.

    Σύντροφοι χιονόφιλοι όλου του κόσμου ενωθείτε και χτυπάτε αμείλικτα τον Ήλιο τον Ηλιάτορα.Εάν αυτό είναι δυσχερές,στόχος ας είναι ο Άμμων Ρα΄.Εάν και αυτό είναι ανέφικτο,τα βέλη ας πλήξουν τον Αρχάγγελό Του,....Βαγγέλη Σπανό!!.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και με σημαδεύετε με τα φαρμακερά βέλη σας, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα τα σχόλια σας στις πολύ ωραίες ιστορικές αναδρομές του κ. Ζιακόπουλου, που είναι πάντα διανθισμένες και με μετεωρολογικές πινελιές.

      Μιας και ο λόγος, όμως για την Αυστραλία, μόνο στις θάλασσες της και στη Μεσόγειο ευδοκιμεί το θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία (posidonia oceanica) που θα έχουμε δει όλοι λίγο, πολύ να ξεβράζουν τα κύματα στην ακτή.

      Στον βυθό η ποσειδωνία αποτελεί καταφύγιο για μικρά ψάρια και άλλα είδη, παράγει οξυγόνο, ενώ τα μακρόστενα φύλλα της που ξεβράζονται στις παραλίες, μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν και σαν λίπασμα σε χωράφια.

      Έχω δει να τις μαζεύουν από παραλίες στο Θυμάρι και την Π. Φώκαια, αλλά χρειάζεται και η κατάλληλη επεξεργασία, δηλαδή, να αφαιρεθούν το αλάτι και η υγρασία, πριν τη χρήση ως λίπασμα.

      Η ποσειδωνία ήταν πριν εκατομμύρια χρόνια παράκτιο φυτό και για αυτό απαντάται μόνο σε μικρά βάθη (μέχρι 25 μέτρα περίπου) έτσι ώστε να τη φτάνει το φως του ήλιου (να πάλι ο ακατανόμαστος)...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Αξέχαστη πραγματικά φαντάζομαι θα σας έμεινε η εν πλω εμπειρία σας στο Σϊδνευ κύριε Ζιακόπουλε, φαντάζομαι πως 6άρι αύρα στον ωκεανό θα είναι με σουέλ (ό,τι πιο επικίνδυνο ειδικά για κολυμβητές). Εξαιρετικό και το ιστορικό χρονικό σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Θάνο ότι το swell δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τους κολυμβητές, όσο το κύμα κατά τη διάρκεια μίας κακοκαιρίας. Για να μην γράφω και ανακρίβειες το swell δεν είναι το κύμα που συνεχίζεται, ενώ έχει σταματήσει η αιτία που το προκάλεσε (δηλαδή, ο άνεμος) και έχει και το χαρακτηριστικό να μην αφρίζει η θάλασσα; Είναι πιο αργό από την κλασική φουσκοθαλασσιά και με μεγάλες κοιλίες από το ένα κύμα μέχρι το επόμενο (μεσολαβεί, δηλαδή, αρκετά μεγάλο διάστημα). Είναι επίσης το αγαπημένο κύμα των σέρφερ, ενώ τα μεγαλύτερα swell τα είχα δει μετά τον μεσογειακό κυκλώνα του 2018 στη Βάρκιζα, όπου ήμασταν και σήμερα καμιά 150αριά άτομα με μπονάτσα αυτή τη φορά.

      Μιας και έγινε και λόγος για τη θαλάσσια αύρα, αυτή ήταν που συγκράτησε και πάλι τη θερμοκρασία κάτω από τους 23 βαθμούς στα παράκτια της Αττικής, ενώ άγγιξε τους 30 στην Κυπαρισσία και ξεπέρασε τους 29 και στην Ηλεία, την Ηγουμενίτσα και τα Φιλιατρά. Και στην Αττική, πάντως, η αίσθηση ήταν ότι έκανε περισσότερη ζέστη απ' ό,τι έδειξαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί. Άλλωστε, κατά τόπους στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία άγγιξε τους 25 βαθμούς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Καθόλου ανακρίβειες δεν γράφεις Βαγγέλη. Ακριβώς αυτό είναι το σουελ: η αποθαλασσια, δηλαδή το κύμα που βλέπουμε, του οποίου το αίτιο (αέρας) είτε έχει πρακτικά σταματήσει, είτε- σε καποιες περιπτώσεις- βρίσκεται μακριά χωρικά, αλλά βλέπουμε τα "απόνερα" του. Είναι πιο έντονο σε ωκεανούς και σε σχετικά κλειστές θαλάσσιες λεκάνες (π.χ λιμάνια). Για αυτό και πιθανολογώ ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα βίωσε ο κος Ζιακοπουλος στο Σίδνεϊ, χωρίς βέβαια να παίρνω κ όρκο. Τα σουελ, η βουβά κύματα όπως λέγονται στην καθομιλουμενη, είναι συνήθως επικίνδυνα για τους κολυμβητές για έναν απλο λόγο: Δεν είναι πάντα αντιληπτά ενώ είναιπολλές φορές μεγάλα. Ακόμα πιο επικίνδυνα μπορούν να αποβούν, εάν συνυπάρχουν και επιφανειακά θαλασσια ρεύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Προσωπικά είχα δυστυχώς βιώσει κάτι τέτοιο πριν αρκετά χρόνια, στην παραλία Κάθισμα της Λευκάδας. Ευτυχώς βγήκα έγκαιρα από τη θάλασσα. Θυμάμαι μάλιστα έναν ντόπιο κύριο που μου είπε (όταν κατάλαβε από την τρομάρα μου τι μου συνέβη): "Άτιμο πράγμα το σουελ"

      Διαγραφή
    3. Άσχετος με τις ονομασίες των κυμάτων και τα εξηγείτε πολύ κατανοητά.
      Για το Κάθισμα στη Λευκάδα παλιά μου τέχνη κόσκινο Θάνο και χαίρομαι πού την έχεις επισκεφθεί απο τόσο μακριά.
      Όταν μπουκάρει ο δυνατός μαΐστρος ακόμη και κατακαλόκαιρο να είναι τα κύματα πού σηκώνει αυτή η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι εντυπωσιακά σε ύψος θυμίζοντας Μαϊάμι!
      Όσοι το έχουν πετύχει καταλαβαίνουν τι Θέλω να πω.

      Διαγραφή
    4. Αποθαλασσία, ρεστία ή σάλος. Παλαιότερα αλλά και στις μέρες μας οι ναυτικοί παρατηρούν με πολύ μεγάλη προσοχή τους ήχους των κυμάτων της τα οποία συχνά συνδέονται με ανέμους που πνέουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά κι έτσι μπορούν να κάνουν πρόγνωση του ανέμου που μετά από λίγες μέρες θα επικρατήσει στην περιοχή τους. Οι ψαράδες της Σκωτίας ονομάζουν Τραγούδι της Θάλασσας ένα συγκεκριμένο ήχο των κυμάτων τον οποίο θεωρούν προάγγελο της επικράτησης νοτιοανατολικού ανέμου.
      Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο Θάνο ότι το swell κύμα δεν φαίνεται και ειδικά αν κοιτάζεις τη θάλασσα από κάποια απόσταση μπορεί να νομίζεις ότι είναι και λάδι. Γενικά, μεγάλα κύματα σηκώνονται εκεί που η μορφολογία του βυθού είναι ακανόνιστη, με βράχια να υψώνονται σχεδόν μέχρι την επιφάνεια. Αλλά και σε αμμουδιές, που ο βυθός κάνει κούρμπα, δηλαδή, βαθαίνει απότομα και όχι προοδευτικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε το κολύμπι, όταν έχει πολύ κύμα και κυρίως σε παραλίες που δεν ξέρουμε τη μορφολογία του βυθού.

      Ακόμα και στο Θυμάρι θυμάμαι μία φορά μου είχε βγάλει τη μάσκα ένα μεγάλο κύμα και είχα πιει μπόλικο νερό, ενώ σε μία άλλη περίπτωση, ενώ είχα σχεδόν βγει από τη θάλασσα κυριολεκτικά με γκρέμισε και χτύπησα λίγο και στο χέρι. Γενικά, αν το κύμα σε βυθίζει, ακόμα και όταν έχεις κατακόρυφη στάση στο νερό, καλό είναι να μην κολυμπήσεις. Παρά το γεγονός ότι στα βαθιά στην πραγματικότητα είναι καλύτερα και περισσότερους κινδύνους αντιμετωπίζεις όταν επιχειρήσεις να βγεις. Ψυχολογικά, όμως, είναι πολύ δύσκολο να ανοιχτείς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Φώτη δεν το συζητώ...απίστευτα νερά το Κάθισμα, όπως και όλη η δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας. Το Κάθισμα ειδικά λόγω και της αμμουδιας του, αλλά και του δυτικου προσανατολισμου σου βγάζει όντως κάτι καλιφορνέζικο θα έλεγα. Την είχα επισκεφθεί τη Λευκάδα το 2005 (ζούσα ακόμα στην Αττική τοτε). Παραδεισος ήταν....Βέβαια είναι και δυνητικά επικίνδυνες αυτές οι ακτές. Γνωστός μου μάλιστα από Ζάκυνθο μου είχε αναφέρει ότι παλιά οι ντόπιοι δεν κολυμπουσαν ποτέ στο Ναυάγιο, λογω του μόνιμου σουελ

      Διαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος5 Νοεμβρίου 2021 στις 1:22 μ.μ.

    Καλημέρα Δάσκαλε, συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Προσωπικά περιμένω να έρθει ο βοριάς κ να ξεζαλιστουμε από τον σημερινό καυτό Ήλιο.Χωρις υπερβολή χρειάζεσαι καπέλο και ντυμένος καλοκαιρινά για να αντέξεις όλη την ημέρα στο χωράφι.Βεβαια δεν είναι η πρώτη φορά έχει συμβεί αρκετές φορές κ στο παρελθόν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να είναι αρκετά ζεστό με θερμοκρασίες αρκετά ποιο πάνω από τις κανονικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.Να είστε καλά κύριε Ζιακοπουλε και να μας ενημερώνετε, εκτός από τον καιρό, και για άλλα πράγματα.Οπως το παραπάνω άρθρο, και πολλά άλλα που έχετε γράψει μέχρι τώρα.
    Στα του καιρού αρχίζω να απογοητεύομαι.Βλεπω ένα Νοέμβρη ίδιο με τον περσινό.Οι βροχές σταματούν μέχρι Ιταλία-Σικελια, και απο δω τίποτα.Ακουω κιόλας ότι μισοβδομαδα θα έρθει και Βοριάς.Δεν κάνουμε δουλειά έτσι.
    Ο ήλιος είναι η πηγή της ζωής, αλλά και το νερό το ίδιο.
    Φυσικά ότι και να λέμε ο καιρός έχει το πάνω χέρι, και θα κάνει το δικό του.
    Χριστόδουλε το φεγγάρι γύρισε με καλοκαίρια.Τι λες; Εμείς εδώ λέμε ότι τουλάχιστον μέχρι την πανσέληνο, έτσι θα πάει.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος ο δάσκαλος αλλά καθόλου ωραίος ο Νοέμβριος, μέχρι στιγμής. Είχα υπόνοια τότε με τον Μπάλλο και με τα νερά που έδωσε, μπάς και μας έβγαινε ξινό στην πορεία. Αντικυκλώνας με το όνομα >κατάθλιψη< μας έχει κατατσικωθεί. Σφουγγάριζα προχθές το σπίτι και δεν είχε στεγνώσει για δυόμισι ώρες. Έπιανα τους τοίχους, και η αφή που είχα στα χέρια ήταν σαν να είχες πλύνει τους τοίχους με νερό. Θα τρίξει τα δόντια του ο Νοέμβριος στην συνέχεια. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πού να δεις στο Θυμάρι, Φραγκίσκο, που πήγα τις προάλλες και νόμιζα ότι είχε βρέξει από τα νερά, τα οποία ήταν, όμως, από την υγρασία. Τα μεσημέρια, πάντως, είναι εξαιρετικός ο καιρός και έχει και διαύγεια η ατμόσφαιρα, αφού σκόνη δεν ήρθε τελικά. Χρειαζόταν αυτό το καλοκαιρινό διάλειμμα και μην ξεχνάμε ότι ο ψυχρός καιρός του Οκτωβρίου ήταν ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν και τα κρούσματα. Όχι ο μόνος και ίσως ούτε ο πιο σημαντικός, αλλά έπαιξε και το κρύο τον ρόλο του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ας κάνει Βαγγέλη μου καλό καιρό, αλλά όχι και έτσι από το ένα άκρο στο άλλο. Τους βοριάδες που λυσομανούσαν Οκτώβριο μήνα, τι το ήθελε ο καιρός? Γκρινιάζω καθημερινά όταν βλέπω βοριάδες Οκτώβριο μήνα και Νοέμβριο. Και ακόμα χειρότερα όταν έχει νοτιάδες με σκόνη και τζούφιες ψευτοβροχές. Ελπίζω να μας διαβάζει και η Λιβύη μπας και μας στείλει κάνα χαμηλό από την σύρτη. Εγώ θέλω βαρομετρικά χαμηλά το φθινόπωρο, να έρχονται από την δυτική Μεσόγειο και να ταξιδεύουν προς τα ανατολικά. Να πιάνουν όλο το μεσογειακό τόξο βρε παιδί μου. Ονειροπόλος κατάντησα. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Καλό Σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. τι μαθαίνει κανείς από ιστορικά στοιχεία και επίσης αξιο παρατήρησης ειναι το πως δένουν οι καιρικές αναφορές των αναρτήσεων με τις ιστορικές.Χιλια μπράβο σας κ.Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τους όρους αυτούς του συγκεκριμένου κυματισμου τους αγνοούσα. Γνώριζα μόνο τη....φουσκοθαλασσιά.Πέραν της περιγραφής,η ερμηνεία θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Φυσική,αρχή της αδράνειας?.Ειδικός δεν είμαι.
    Στην Πάτρα πληροφορήθηκα ότι στέρεψαν δύο γεωτρήσεις της ύδρευσης,με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές σε κάποιες περιοχές.Ο φίλος γ.παναχαικός που συχνά "γκρινιάζει",έχει απόλυτο δίκιο.Κάποιες περιοχές χρειάζονται ΠΟΛΛΑ νερά.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πρέπει να έχει να κάνει και με την αρχή της αδράνειας. Στο μεταξύ, σήμερα Σάββατο 6/11 είχαμε και μεταφορά σκόνης, η οποία είχε δημιουργήσει ένα πέπλο με τη συννεφιά (θυσανοστρώματα). Το πρωί είχε και χαμηλή νέφωση στο Θυμάρι και το βραδάκι της Παρασκευής 5/11 παρατηρήθηκε και το φαινόμενο sea smoke, δηλαδή, η θάλασσα να καπνίζει, κάτι που συμβαίνει όταν ο υπερκείμενος αέρας είναι ψυχρότερος από τα νερά της. Πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις, βέβαια, που δεν γνωρίζω.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Φραγκίσκο απόλυτο δίκιο έχεις στο σχόλιο σου στις 09:06.Δεν είσαι ονειροπόλος.Αυτη την εποχή, έτσι πρέπει να είναι ο καιρός.Ολοι αυτό θέλουμε.
    Ο τόπος δε θέλει με τη μια το νερό που ρίχνει σε ένα μήνα.Θελει συνέχεια και απο λίγο.Δυστυχως δεν ξέρω αν είναι η κλιματική αλλαγή που φταίει σ'αυτό.Παντως απ'ότι βλέπω πρέπει να μάθουμε να ζούμε έτσι.Περιοδος έντονων βροχοπτώσεων και περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας.
    Καλό απόγευμα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δούμε, τι άλλο θα δούμε, Δημήτρη. Βλέπω ήλιο συνεχώς τούτη την εποχή και με πιάνει κατάθλιψη. Καλησπέρα σε όλους μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  9. Μιας και ο κ. Ζιακόπουλος αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις που τους είχαν γίνει για καρχαρίες στην Αυστραλία, κολυμβητής αγνοείται στη Δυτική Αυστραλία μετά από επίθεση δύο καρχαριών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, που βοήθησαν άλλους ανθρώπους να βγουν από τη θάλασσα. Η αστυνομία, σκάφη και ελικόπτερα διάσωσης χτενίζουν την περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του Περθ για να εντοπίσουν τον αγνοούμενο. Η Αυστραλία ήταν δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ, όσον αφορά τις επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους το 2019, ενώ φέτος καταγράφηκαν 17, εκ των οποίων οι δύο ήταν θανατηφόρες.

    Κάτι που δείχνει ότι οι επιθέσεις καρχαριών, αν και οδυνηρές για τους ανθρώπους σπάνια είναι θανατηφόρες. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική του καρχαρία, που μετά το πρώτο δάγκωμα αποσύρεται, περιμένοντας από το θύμα του να εξαντληθεί ή να πεθάνει από αιμορραγία. Ο λόγος που το κάνει είναι για να μην ρισκάρει και ο ίδιος τραυματισμό και μάλιστα τα μάτια των καρχαριών κλείνουν όταν κάνουν επίθεση με κάτι σαν περσίδες. Αυτή τη τακτική συχνά έχει αποτέλεσμα, όταν το θύμα είναι μία φώκια, με τις οποίες μας μπερδεύουν - ειδικά τους σέρφερ και κυρίως οι λευκοί καρχαρίες, που έχουν και κακή όραση. Για έναν άνθρωπο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, όμως, το χρονικό διάστημα που ο καρχαρίας θα φύγει και μέχρι να επιστρέψει, αφού μπορεί να τον περισυλλέξουν από τη θάλασσα άλλοι λουόμενοι ή το λιμενικό κ.λ.π.

    Τέλος, οι καρχαρίες δεν μυρίζουν το αίμα, αλλά εντοπίζουν το ηλεκτρικό φορτίο με κάτι τρυπούλες στο ρύγχος τους που λέγονται κύστεις του Λορεντσίνι. Και το ηλεκτρικό φορτίο είναι περισσότερο έντονο, όταν ένα πλάσμα αιμορραγεί και πιθανότατα βρίσκεται σε κατάσταση αγωνίας.
    https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-11-06/swimmer-missing-after-shark-attack-off-western-australia-coast

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα από καλοκαιρινή Ηγουμενίτσα με 29 ολόκληρους βαθμούς. Έχω την αίσθηση ότι το μεγάλο κύμα της θερμής εισβολής το έφαγε η Δυτική Ελλάδα με τις υψηλότερες μέγιστες πανελλαδικά. Τα ανατολικά τη γλίτωσαν λόγω της συννεφιάς και της ομίχλης. Αρκετοί σήμερα στις παραλίες που δεν είναι απαραίτητα χειμερινοί κολυμβητές. Και μη χειρότερα δηλαδή! Τέλος σαν σήμερα το 1961 είχαμε μεγάλες πλημμυρες στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή τη στιγμή Δυτικά της Ιταλίας γίνεται πανηγύρι από αστραπές.Εμεις ας χαιρόμαστε τον αντικυκλωνα.Που να αφήσει να έρθει τίποτα προς τα δω.Θα μας φάει η αρκούδα φέτος.Νωρις είναι ακόμα, αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
    Καλό Σαββατόβραδο σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Δημήτρη.
      Η κεντρική Μεσόγειος θα συνεχίσει να απολαμβάνει φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές ενώ εμείς και την επόμενη εβδομάδα θα βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο.
      Ας μη περιμένουμε τίποτα αξιόλογο το επόμενο διάστημα πλην κάποιας λογικής διόρθωσης της θερμοκρασίας και κάποιων τοπικών και ανεμικών βροχών Δευτέρα προς Τρίτη στα βόρεια και ΒΔυτικα και Τετάρτη στα ανατολικά.
      Στο δεύτερο μισό τού μήνα συνεχίζεται η τάση πού έχουμε δώσει για πιό χειμερινή στροφή τού καιρού,χωρίς να ξέρουμε όμως ακόμη,αν θα συνδυαστεί με αρκετά φαινόμενα η λίγα καθώς τα μοντέλα συνεχίζουν σύσσωμα να παλινδρομούν γεννώντας και εξαφανίζοντας χαμηλά και αντικυκλώνες σε κάθε run.
      Κρατάμε λοιπόν μια μέση τάση των τρεξιμάτων και κυριως στα υποσενάρια των ensemble για κάτι καλό στο 2ο μισό,και θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος(ότι και να λέμε αυτοί είναι οι τελικοί κριτές)θα δούμε καλές αλλαγές.
      Υ.Γ. Ήθελα να ήξερα πρώτον,από πού βλέπουν κάποιοι μετεωρολόγοι ότι θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες(στην πραγματικότητα πάλι σε υψηλότερα επίπεδα για Νοέμβρη θα βρίσκεται),και δεύτερον,το κόλλημα πού έχουν φάει αρκετοί με τις τοπικές και ανούσιες ομίχλες πού είχαμε,την ίδια στιγμή πού όλες οι παραλίες της χώρας γέμισαν λουόμενους καθώς ακόμη και σε περιοχές με θαλάσσιες ομίχλες το πρωί ο υδράργυρος άγγιξε τούς 23β μέγιστες με άπνοια και αποπνικτική υγρασία.
      Προσωπικά θα έλεγα και να μου επιτραπεί η εκφράση "με πορδές αβγά δε βάφονται" και "την τρίχα την κάνουμε τριχιά".
      Συνεχίζουμε τις ήπιες και βαρετές ανοιξιάτικες μέρες τού Νοέμβρη προσδοκώντας την ακαριαία αλλαγή αργότερα.
      Όμορφη Κυριακή σε όλους και καλά μπάνια σε όσους πάνε θάλασσα όπως ο Βαγγέλης ο Σπανός.

      Διαγραφή
    2. Είχε ένα βοριαδάκι 4-5 Beaufort σήμερα Κυριακή 7/11 και κατέβηκαν λιγότεροι απ' ό,τι το Σάββατο στη θάλασσα. Καθάρισε, όμως, και η ατμόσφαιρα, εκτός από τα νερά και έφυγε και η υγρασία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Και έχει και συνέχεια τρελή σε εκείνα τα μέρη Δημήτρη.Και είναι τόσο κοντά μας ."Τι πάθος ετελείωτο που είναι το δικό μας",που θάλεγε κι ο Μάρκος Βαμβακάρης.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέσα σε μια εβδομάδα γευτήκαμε πολλούς και διαφορετικούς καιρούς στην περιοχή μου,από το βράδυ της περασμένης Κυριακής δυνατοί ΝΔ άνεμοι έως και την Τετάρτη το βράδυ όπου και κοπασαν δεν άφηναν την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 22 βαθμούς(στον κάμπο όμως είχε 2-3 βαθμούς επάνω),την Πέμπτη και την Παρασκευή παρόλο τις πυκνές ομίχλες το πρωί,τα μεσημέρια έκανε ζέστη και η θερμοκρασία ανέβηκε στους 24-25 κατα περιοχη τους 26(μάλιστα την Παρασκευή παρατηρήθηκε το φαινόμενο να έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία στο Ζερικι με υψ 850 μέτρα και 25,4 βαθμούς, την ώρα που η Κωπαιδα είχε 23,6 βαθμούς.
    Από το βράδυ της Παρασκευής έως και λίγο πριν το ξημέρωμα σήμερα,πυκνή ομίχλη και χαμηλή νεφωση μας χάρισαν Λονδρεζικες εικόνες,αλλά δυσκόλεψαν πολύ το ελαιωμαζεμα καθώς όλη μέρα εχθές βραχηκαμε ως το κόκκαλο αφού όλα ήταν μούσκεμα και η θερμοκρασίαέπεσε στους 16-17 βαθμούς.
    Τώρα επικρατεί συννεφιά και ένας ΒΒΔ άνεμος 4-5 μποφόρ με την θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα.
    Φίλε Δημήτρη από Κορινθία,στο κάθε γύρισμα του φεγγαριού δεν παίζει ρόλο μόνο ο καιρός που έχει,αλλά πολλά πράγματα όπως,το χρώμα του,το σχήμα του,εάν είναι "ρηχο",εάν έχει "βάθος",από ποιά πλευρά "αδειαζει" ή "γεμίζει",τα "στεφάνια" που είναι γύρω του και σε ποια απόσταση και τι χρώμα έχουν και πολλά πολλά άλλα.
    Επιστήμη ολόκληρη είναι η μελέτη του "μεγαλου" μας αδερφού χρειάζεται μακροχρόνια παρατήρηση και φυσικά την σωστή ερμηνεία του καθώς εάν σου ξεφύγει μια μικρή λεπτομέρεια τότε πήγες στον "κουβα".
    Εγώ δεν νομίζω ότι ήταν τόσο άσχημο το γύρισμα του και αυτό θα φανεί στην πορεία.
    Μπορεί δικαιολογημένα να υπάρχουν παράπονα για την καιρικη απραξία στην χώρα μας όταν ακριβώς δίπλα μας γίνεται πανηγύρι,αλλά δεν νομίζω πως είπε κάποιος ότι σχεδόν μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο,ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη και τα καλύτερα έπονται.
    Αυτά μου "λενε" καθημερινά όλα τα πλάσματα της φύσης και ειδικά οι απίστευτοι "μετεωρολογοι"μου στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.
    Πιστεύω ότι θα γευτούμε στον επερχόμενο χειμώνα όμορφα καιρικά δρώμενα που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονούμενο.
    Ο λόγος στον ίδιο τον καιρό που μόνο αυτός ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.
    Εξάλλου τον καιρό τον αποκαλούμε και ΧΑΟΣ,όμορφη λέξη και με ιδιαίτερο νοημα(Χ+αος)που έχει όμως την δική της εξήγηση.
    Εσείς κ.καθηγητα Π.Α,τι λέτε,υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της λέξης ΧΆΟΣ με τα καιρικά δρώμενα;
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα ,καλή Κυριακή σε όλους.Προχωρημένη Άνοιξη.Το πρωτο 15ήμερο στεγνό.Για το δεύτερο κάτι φαίνεται,όπως λέει ο Φώτης,αλλά όχι πάλι .....σταγονόμετρα για εδώ. Αν είναι έτσι,καλύτερα δυό τρεις καλές....πλημμύρες .Τι να κάνουμε, "νύφη όχι όπως ήξερες,όπως βρήκες".Νέα κανονικότητα?.

    "....καθώς εάν σου ξεφύγει μια μικρή λεπτομέρεια,τότε πήγες στον κουβά".Φίλε Χριστόδουλε έχω την αίσθηση ότι ,κατά μίαν έννοια,εδώ ακολουθείς τον Edward Lorenz,Maθηματικό και Μετεωρολόγο,ο οποίος πρωτος εισήγαγε την έννοια του "χάους",όχι όμως με την Ησιόδεια αντίληψη "εν αρχη ην το χάος(=αταξία)",(Χάος-Γη-Ερως).Εδώ πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα (καιρός),που παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία ακόμα και σε ελάχιστες αλλάγές στις αρχικές συνθήκες .Είναι απρόβλεπτο σε βάθος χρόνου.Τέτοια χαοτικά συστήματα είναι και άλλα,όπως π.χ. η οικονομία,η βιολογία (επίκαιρο...!) κ.λ.π. --------Π.Α.

    Υ.γ. E.Lorenz,Eνας Μαθηματικός που έκανε το χόμπυ του επάγγελμα και έγινε μετεωρολόγος.Κάτι μου θυμίζει αυτό!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. γεια σε όλους!
    μια χαρά καιρό έχει αυτές τις ημέρες.Ευκαιρία είναι να βγούμε από τα σπίτια μας για περπτάτημα για να μας χτυπήσει και λίγο ήλιος ιδαίτερα για εκείνους από θεσσαλία και βορειότερα.Καθόλου δεν σκάσαμε από την ζέστη που εδώ που τα λέμε δεν ειναι τίποτα οι 25 βαθμοι τα μεσημερια ενω και ο ηλιος τον νοέμβριο δεν ειναι ενοχλητικός καθως αυτην την εποχη δεν "ανεβαίνει"ψηλά στον ουρανό και ετσι λοιπον οι ακτίνες του είναι περισσότερο σαν να σε χαιδεύουν παρά να σε "καίνε".
    Αλλά τι να κάνουμε;υπάρχουν και άτομα που γκρινιάζουν με την παραμικρή αφορμή.Το ένα τους ξινίζει,το άλλο τους βρωμάει.Αλλά δεν πρέπει να παραλείπεται από κανέναν πως και οι λιακάδες είναι μέσα στον καιρικό προγραμματισμό συν πως θεωρούνται και αυτές κατά μια εννοια ενα καιρικό φαινόμενο.Δεν γίνεται κάθε μέρα να βρέχει και να φτάνει μέχρι τους 10 βαθμούς.
    Μας αρέσουν τα κρύα και οι βροχές αλλά δεν πέφτει επίσης και λόγος να "βαράμε"παραλογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χριστόδουλε μακάρι να πέσεις μέσα στις προβλέψεις σου βλέποντας τον μεγάλο αδελφό στο γύρισμα του.
    Εγώ δεν γνωρίζω πολλά σημάδια από το φεγγάρι.Λιγα πράγματα, και αυτά σε γενικές γραμμές.
    Εάν δεν βάλει το χέρι του πάντως ο Γαρμπης, και ο σοροκος, Φθινόπωρο με βροχές δε θα δούμε.
    Τα βαρομετρικά της Σύρτης πάνε για την Γαλλία.Λετε να μας έρθει κανένα απο Σουέζ;(Αστειεύομαι φυσικά).
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά από λίγες μέρες απουσίας λόγω υποχρεώσεων εις τας Αθήνας επιστροφή στα πάτρια εδάφη .Βαρετόκαιρια συνέχεια βλέπω εγώ ,άνοιξη σήμερα στην Όθρυ με το κοντομανικο .Αν αλλάξει κάτι στο τρίτο 10 ήμερο το βλέπω εγώ,ως τότε είπαμε βαρετοκαιριας συνέχεια με μικρές εξάρσεις τίποτα το σπουδαίο .Αυτά με λίγα λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα από Χαλκιδα σε όλους!Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι τα λεγόμενα του Χριστόδουλου πάντα έχουν μια βάση με όσα βλέπει από την φύση,πέρσι πάλι μας είχε υποσχεθεί ωραία πράγματα και όντως ήρθαν(αξιοπρεπης χιονιάς στα όρια ιστορικού για ανατολικά προσηνεμα).Χριστόδουλε από τα λεγόμενά σου τουλάχιστον αφήνεις ελπίδες για κάτι δυνατό από το τιμημένο και για φέτος για ανατολικά προσηνεμα...ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται!Τον τελευταίο λόγο ο καιρός και έπειτα οι ακριβείς προγνώσεις του δασκάλου πάντα στην ώρα τους.Καλο βράδυ και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες αύριο με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 27άρια πιάσαμε σήμερα μέγιστες στην περιοχή μού,ενώ και στην υπόλοιπη χώρα οι 22 πλας βαθμοί ηταν γεγονός ακόμη και σε ημιορεινά τμήματα.
    Άνετα κυκλοφορεί κανείς με κοντομάνικο τα μεσημέρια ενώ τα σπίτια ευτυχώς ξανά ζεστάθηκαν.
    Οι παραλίες είχαν εκ νέου την τιμητική τούς λόγω Κυριακής όπως είδα.
    Φίλε Πέτρο ευχαριστούμε για τις πρόσθετες γνώσεις πού μας προσφέρεις απλόχερα σε θέματα πού δεν γνωρίζουμε αλλά θέλουμε να μαθαίνουμε.
    Όσο για την εξέλιξη τού καιρού αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά η χειμωνιάτικη στροφή πού λέμε και ξανά λέμε για το δεύτερο μισό τού μήνα.
    Όλα συγκλίνουν σε κατάβαση πολύ ψυχρών μαζών απο την ερχόμενη Κυριακή στην ανατολική Μεσόγειο και εγκαθίδρυση ριντζ υψηλών πιέσεων στα δυτικά της Ευρώπης.
    Ταυτόχρονα η οριστική κάθοδος τού πολικού αεροχειμάρρου προς την περιοχή μας θα αναγκάσει μαζί με το κρύο πού θα κατέβει την ανάπτυξη κυκλογέννεσης στο Ιόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς εκδήλωσης φαινομένων βροχής καταιγίδας η χιονιού ανά περιοχή.
    Μάλιστα η κυκλοφορία αυτή δείχνει να έχει και κάποια διάρκεια.
    Αναλυτικά λοιπόν θα τα βλέπουμε μέρα τη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη είναι διφορούμενα τα μοντέλα. Άλλα λέει το Αμερικάνικο, άλλα το Ευρωπαϊκό και άλλα το Καναδικό. Το σίγουρο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο καιρός. Βέβαια εσύ ξέρεις πολύ περισσότερα από μένα. Θα δείξει. Καληνύχτα σας.

      Διαγραφή
    2. Νομιζω ότι σχεδόν όλα πλην τού gfs δείχνουν το ίδιο πιά,δηλαδή στροφή στο αρκετά ψυχρό και βροχερό.
      Απλά ο τζίφος δυτικίζει περισσότερο την όλη κατάσταση κ δείχνει μικρότερη πτώση της Τ,με τα ensemble τού ιδίου όμως να τρέχουν αρκετά καλά υποσενάρια,οπότε πάλι μπορούν στο επόμενο run να αλλάξουν.
      Πιστεύω ότι πάμε για όμορφα σκηνικά καιρού επιτρέποντος πάντα.

      Διαγραφή
    3. Ναι, περίπου έτσι είναι τα πράγματα. Ο τζίφος δίνει τον αυλώνα στη δυτική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο και στο σημερινό (8/11) πρωινό του τρέξιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση η κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών και στην Ελλάδα από τα μέσα του μήνα έχει κλειδώσει. Το πού θα κάτσει ακριβώς ο αυλώνας είναι αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί και θα φανεί στην πορεία.

      Νομίζω, πάντως, ότι στα μακρινά σενάρια (και αυτό σχετικά μακρινό είναι), ο τζίφος είναι καλύτερος από το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι εξαιρετικό στις λεπτομέρειες μία κακοκαιρίας 1-2 μέρες πριν εκδηλωθεί. Δηλαδή, ο τζίφος πιάνει καλύτερα την τάση του καιρού για 7-10 μέρες μετά και αυτό έχει αποδειχτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Δυτικίζει και το ευρωπαϊκό στο του πρωινό τρέξιμο (8/11), τοποθετώντας τον αυλώνα μεταξύ κεντρικής Μεσογείου και Ιταλίας στις 14-15/11. Στη συνέχεια έχουμε αποκοπή, που φέρνει μία ψυχρή λίμνη στα βόρεια σύνορα μας στις 17-18/11, αλλά ακόμα είναι θολό το τοπίο σχετικά με το αν θα μας επηρεάσει ή θα κινηθεί ανατολικότερα προς την Τουρκία. Πάντως, το ευρωπαϊκό φαίνεται να ακολουθεί τον τζίφο και τουλάχιστον σε πρώτη φάση να επηρεάζονται χώρες δυτικά της Ελλάδας από τη - μίνι έτσι κι αλλιώς - ψυχρή εισβολή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή