To θερμοκρασιακό «rex block» του Οκτωβρίου στην Ευρώπη


Λένε κάποιοι: οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου Οκτωβρίου στη Ν-ΝΑ Ευρώπη θυμίζουν την παλιά κανονικότητα του κλίματος. Ναι, αλλά μέχρι εκεί. Τις προ της κλιματικής αλλαγής δεκαετίες ανάλογα χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες και στις Β-ΒΑ περιοχές της ηπείρου μας, καθώς οι προς το νότο μετατοπισμένες τροχιές των υφέσεων έφερναν συχνότερα πολικές αέριες στη Β-ΒΑ Ευρώπη. Θα μου πείτε ότι και τότε παρατηρούνταν θερμοκρασιακά «rex block» (όρος που χρησιμοποιείται στην περίπτωση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας εμποδισμού με τον αντικυκλώνα εγκατεστημένο βόρεια του χαμηλού) και θα συμφωνήσω. Απλά, δεν συνέβαινε τόσο συχνά. Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είναι πολύ πιθανό η νέα κλιματική κανονικότητα να καθορίζεται πλέον από τον εξασθενημένο πολικό αεροχείμαρρο, τις βορειότερες βασικές τροχιές των υφέσεων και τα συχνότερα blocking στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει ίδιες καιρικές συνθήκες (αντικυκλωνικές ή κυκλωνικές) επί πολλές ημέρες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές (μέσες) κλιματικές τιμές.  


Τέλος, να πούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέση θερμοκρασία του φετινού Οκτωβρίου ήταν κατά 0,42°C υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και ότι ο μήνας ήταν ο τρίτος κατά σειρά θερμότερος Οκτώβριος, οριακά λίγο πιο ψυχρός από τους Οκτώβριους του 2015 και του 2019. Πολύ θερμότερες από το μέσο όρο συνθήκες παρατηρήθηκαν στο Β. Καναδά, τη Β. Ρωσία και την Α. Ανταρκτική, ενώ συνθήκες ψυχρότερες από το μέσο όρο παρατηρήθηκαν στη Ν. Αφρική, τη Ν. Αυστραλία και τη Δ. Ανταρκτική. 

43 σχόλια:

  1. Παγιώνεται, πάντως, η τάση για θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις στη Σιβηρία, τη Σκανδιναβία και γενικά σχεδόν όλη τη ζώνη της Αρκτικής. Η ευρύτερη αυτή περιοχή τροφοδοτεί κυρίως την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

    Αντίθετα, σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη κάποιοι μήνες βγαίνουν θερμότεροι και κάποιοι ψυχρότεροι από τον μέσο όρο. Στο Πεκίνο χιονισε, εξάλλου, χθες 7/11 και είχε κάποια πλάνα το AccuWeather, επισημαίνοντας και ότι ο χειμώνας ήρθε νωρίς στην πρωτεύουσα της Κίνας που θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες τον Φεβρουάριο του 2022. Εν μέσω πανδημίας, όπως φαίνεται και τότε, αν και η Κίνα την έχει σταθερά υπό έλεγχο εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραβατακης Αντώνιος8 Νοεμβρίου 2021 στις 7:48 μ.μ.

    Δεν θα ξεχάσω τον Νοέμβριο του 2005, είχαμε πασπαλισμα στα ορεινά του νησιού.(Μυτιλήνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το κύμα ζέστης που διανύει η χώρα και οι αντιδράσεις μερικών σε ανάλογες καιρικές σελίδες χαρακτηρίζονται από ρεσιτάλ τραγελαφικότητας.Οι ανθρωποι δεν μπορούν να πάρουν...ανάσα από την τάχα ζέστη.Χειρότερα και από τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού.Μαρτύριο δίχως τέλος μέσα στο νοεμβριάτικο καμίνι σύμφωνα με τους μεγάλης αξίας σχολιασμούς τους απέναντι στον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι. Δεν είχε ζέστη, αλλά απλά καλοκαιρία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα με κακοκαιρίες (ψυχρές συνθήκες και πολύ μεγάλα ύψη βροχής) τον Οκτώβριο. Μία "διόρθωση" συνέβη, δηλαδή, απλά τα διάφορα μοτίβα του καιρού διαρκούν πλέον μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, λόγω της εμμονής της κυκλοφορίας που ανέφερε και ο κ. Ζιακόπουλος.

      Νομίζω, ότι επειδή με την κλιματική αλλαγή έχει δαιμονοποιηθεί πολύ η ζέστη, ενώ οι επιπτώσεις της θα είναι ποικίλες (πλημμύρες, σφοδρές χιονοπτώσεις, πολύ ισχυροί άνεμοι), για αυτό αρκετοί όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία λίγο παραπάνω από το κανονικό σπεύδουν να φέρουν την καταστροφή. Όμως, κι αν τον ήλιο πολλοί εμίσησαν, από την ευεργετική του επίδραση όλοι ωφελούνται.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη φίλοι αλλά θα διαφωνησω..μπορει στην ανατολική Ελλάδα και στην Αττική να μην καταλάβατε έντονη ζέστη αλλά εδώ στα δυτικά καήκαμε πραγματικά για ένα τετραήμερο με θερμοκρασίες κοντά στους 30.Αν αυτό δεν θεωρείται υπερβολικό και αφύσικο για Νοέμβρη, τότε τι είναι? Δεν μιλάμε για κάποιες μέρες με απλή ηλιοφάνεια και ζεστουλα!

      Διαγραφή
    3. Γιάννη,οι 30 βαθμοί δεν είναι θερμοκρασίες που να μην αντέχονται.Μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότερες οι Τ από την τωρινή εποχή αλλά μια χαρά ανεκτές είναι στις ανθρώπινες αισθήσεις.Το 30αρι του νοεμβρίο είναι πολύ περισσότερο υποφερτό από αυτό του ιουλίου η του αυγούστου λόγω της πλάγιας θέσης του ήλιου τα μεσημέρια.Ποιος ο λόγος διαμαρτυρίας,να δυσανασχετούν και να φέρνουν την "συντέλεια της μαύρης απελπισίας στο πιάτο"μερικοί χρήστες των καιρικών σελίδων όταν τα καλοκαίρια βιώνουν στην χλαπάτσα τους μέχρι και 40αρια σε ηπειρωτικές περιοχές;Μια χαρά είναι τα 30αρια σε μια θερμή εισβολή η οποία όπως έρχεται συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες φεύγει όπως συμβαίνει και τώρα.Με δυο λόγια τόσος σάλος και νταβαντούρι για το τίποτα.

      Διαγραφή
  4. Και εσύ τέκνον Ευάγγελε!!.Προφανώς ουδείς λογικός μισεί τον Ηλιο ,άνευ του οποίου δεν υπάρχει ζωή.Αλλά και άνευ ύδατος δεν υπάρχει ζωή.Είσθε,επώνυμοι και ανώνυμοι, εκτός θέματος........--------Πέτρος Αλιφέρης του Κων/νου και της Σοφίας ,από την διψώσαν και δια τούτο αγωνιώσαν Κορινθίαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι είναι δώρο... καιρού και το νερό της βροχής. Απλά, δεν κατανοώ το να φέρνουμε την καταστροφή και να νομίζουμε ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, αν δεν βρέξει για 15-20 μέρες. Και ήταν φυσιολογικό να μην βρέξει στο ξεκίνημα του Νοέμβρη, μετά τις νεροποντές από τα μέσα και σχεδόν ως τα τέλη Οκτώβρη. Σε γενικές γραμμές και ειδικά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν στερείται ούτε βροχοπτώσεων, ούτε χιονοπτώσεων, ούτε με εξαίρεση τους φετινούς καύσωνες κυρίως και εκείνους του 2017 κατά δεύτερο λόγο έχει κάνει ακραία ζέστη.

      Είναι παράδοξο, λοιπόν, να σου δίνει ο καιρός συνέχεια φαινόμενα και να έχεις παράπονο. Αν δεν πιστεύετε εμένα, σας παραπέμπω στον συνονόματο μου από την Κηφισιά, που ανέφερε ότι πέρσι τον χειμώνα χιόνισε εννέα φορές στην πόλη του. Ε, τι άλλο να ζητήσεις; Δηλαδή, οι Ισπανοί καιρόφιλοι (θα υπάρχουν φαντάζομαι κι εκεί) τι να πουν με μόλις δύο ψυχρές εισβολές στην πενταετία και όχι σε όλη τη χώρα. Βαρκελώνη, Μάλαγα και σία παίζει να μην έχουν δει και νιφάδα ποτέ. Και στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν χιονίζει επίσης ποτέ. Μάλιστα, ένας ξάδερφος μου που σπούδαζε στη Νίκαια (Κυανή Ακτή) μου έλεγε ότι εκεί έχει πιο πολλή ζέστη από την Ελλάδα το φθινόπωρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άσχετο αλλά σχετικό με το κλίμα. Η πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το διάστημα 1945 -1977 πιστεύετε ότι κατά κύριο λόγο είχε προκληθεί λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων? Αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι κάποτε κάπου το είχατε αναφέρει αυτό. Ευχαριστώ. Ηλίας από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά το 1940 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μειώθηκε περίπου κατά 0,2°C και παρέμεινε χαμηλή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μετά άρχισε να ανεβαίνει ξανά γρήγορα.
      Η ψύξη στα μέσα του αιώνα φαίνεται ότι οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή συγκέντρωση θειικών αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, που εκπέμπονται από βιομηχανικές δραστηριότητες και ηφαιστειακές εκρήξεις. Τα θειικά αερολύματα έχουν ψυκτική επίδραση στο κλίμα επειδή διασκορπίζουν το φως από τον Ήλιο, αντανακλώντας την ενέργειά του πίσω στο διάστημα.
      Η αύξηση των θειικών αερολυμάτων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι λόγοι: η μεγάλη έκρηξη του όρους Agung το 1963 που έψυξε την κατώτερη ατμόσφαιρα περίπου κατά 0,5°C και η αισθητή μείωση της ηλιακής δραστηριότητας μετά την αύξηση που είχε παρουσιάσει στις αρχές του αιώνα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αν και έχω απορία. Δηλαδή σήμερα δεν έχουμε αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα που να εκπέμπει θειικά αερολύματα? Επίσης και κάτι άλλο. Οι μετρήσεις της ηλιακής δραστηριότητας όπως και στη NASA δείχνουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα κορυφώθηκε από τα μέσα του περασμένου αιώνα το 1950 μέχρι πρόσφατα το 2000 και μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε αισθητή μείωσή της στον τελευταίο 11ετή ηλιακό κύκλο.

      Διαγραφή
    3. -Εδώ και πολλές δεκαετίες στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και αλλού γίνεται αποθείωση των καυσαερίων των εργοστασίων και των καυσαερίων των αυτοκινήτων (καταλύτες).
      -Ο αριθμός των κηλίδων στην ηλιακή επιφάνεια αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια. Υπάρχουν όμως και πιο μακροπρόθεσμες, μεταβολές πάνω σε αυτόν το βασικό κύκλο. Για παράδειγμα, από το έτος 1900 ως τη δεκαετία του 1960 ο αριθμός κηλίδων στα μέγιστα της ηλιακής δραστηριότητας αυξανόταν, ενώ από τότε μέχρι σήμερα παρουσιάζει κάποια μείωση.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό Πέτρο.
    Ανώνυμε αν θες γράψε αλλού τα καλοκαιρινά σου σχόλια.
    Για πρώτη φορά στην ουσία φέτος πάει να έρθει μία σοβαρή ψυχρή κατάβαση για την εποχή μετά απο συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα δυτικά κ συνεχή ανομβρία στα ανατολικά κ νότια(οι επίσημοι σταθμοί λένε όλη την αλήθεια)και εσύ Θες να μας πείσεις ότι όλα είναι φυσιολογικά νοέμβρη μήνα.
    Τσάμπα βγάζεις χολή σε ενα από τα σοβαρότερα και μετρημένα σάιτ καιρού στη χώρα καθώς δεν πρόκειται να αλλάξεις τη γνώμη κανενός από εμάς πού ασχολούμαστε ενεργά με το κλίμα και τα φαινόμενα πού το ακολουθούν γνωρίζοντας το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολείσαι με το κλίμα ενεργά και δεν γνωρίζεις ότι έχουμε δεκάδες Νοέμβριους στο παρελθόν σαν τον φετινό? Μάλιστα. Μέχρι 30νταρια στην Αθήνα είχαμε Νοεμβριο στα τέλη του 19ου αιώνα καταγεγραμμένο από το μετεωρολογικό σταθμό του Θησείου. Όσο για το φυσιολογικό ποιος ορίζει το φυσιολογικό? Το κλίμα πάντα έχει σκαμπανεβάσματα άλλοτε θερμότερα και άλλοτε ψυχρότερα. Ο άνθρωπος ζει ελάχιστα και μόλις δει μια αλλαγή στα ελάχιστα χρόνια που ζει νομίζεις ότι αυτό δεν έχει ξανα συμβεί ποτέ στο παρελθόν και δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είμαι το παλικάρι ο ανώνυμος που αναφέρθηκες απλά είδα το σχόλιό σου και επειδή τυχαίνει και εγώ να ασχολούμαι πάρα πολύ ενεργά με το κλίμα σου λέω αυτά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε.... Κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Είχαμε και παλιά 30άρια το Νοέμβριο, ποιος ορίζει το φυσιολογικό, το κλίμα έχει σκαμπανεβάσματα και άρα (συμπεραίνω εγώ) μην ανησυχείτε, δεν τρέχει και τίποτα. Δυστυχώς, ένας στους τρεις κατοίκους αυτής της χώρας δεν αποδέχεται ότι κάποιοι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από αυτόν και γενικότερα δεν εμπιστεύεται την επιστήμη. Δυστυχώς, ξανά, οι άνθρωποι αυτοί, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, αποτελούν τα βαρίδια της κοινωνίας που δεν την αφήνουν να πάει όπως πρέπει μπροστά.

      Διαγραφή
    4. Όπως το είπατε κ.Ζιακόπουλε.Βαρίδια της κοινωνίας είναι και τίποτα άλλο.Έχω έναν ακόμη λόγο να σας θαυμάζω.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε φίλε ζήσε στο παραμύθι σού οτί όλα βαίνουν φυσιολογικά για σένα,άλλωστε τα θέλω τα δικά μας πολλές φορές συμβαδίζουν με την κανικότητα πού εμείς πιστεύουμε.
      Δε θα κάτσω πάλι να βρω στοιχεία παλαιών Νοέμβρηδων γιατί είναι σίγουρο ότι θα εκτεθείς.
      Με κάλυψε πλήρως ο δάσκαλος.
      Χαιρετίσματα πολλά στον φίλο συντοπίτη και καιρολάτρη γέρο-παναχαϊκό απο το όμορφο και ανεμώδες Ρίο.
      Τέλος γιά να απαντήσω και στον φίλο Πέτρο,εγώ βάση και των τελευταίων στοιχείων πού ανέλυσα θεωρώ σίγουρη τη μεταβολή τού καιρού προς το Φθινοπωροχειμωνιάτικο απο Κυριακή και μετά και για αρκετές μάλλον μέρες και το λέω και το πιστεύω εδώ και πολύ καιρό.
      Όμως λόγω συνεχών αλλαγών των μοντέλων είναι αδύνατον από τόσο νωρίς να προσδιοριστεί το πόσο αισθητά θα πέσει η όχι η θερμοκρασία και πόσο γενικευμένες βροχές η όχι θα έχουμε πανελλαδικά.
      Είναι αρκετά ρευστή η όλη κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
      Έως την Παρασκευή λογικά θα έχουμε έναν μπούσουλα.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    6. Unknown Κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου πού ο μετεωρολογικός σταθμός στο κέντρο της Αθήνας έχει καταγράψει 30.5 βαθμους Νοέμβρη μήνα πριν από 100 χρόνια? Τι να σου πω κλασικός νεοέλληνας. Και που απάντησα αξία δίνω.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε, μην δώσεις άλλη αξία γιατί στο τέλος θα φανείς ανάξιος. Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχώς όμως όσο ψυχρότερος ο Νοέμβριος τόσο λιγότερες οι βροχές. Δε φαίνεται να κυλάει καλά ο μήνας στην συνέχεια και οι βροχές ήταν πολύ λίγες φέτος ειδικά στην περιοχή μας ( Παγγαίο). Για να δούμε τι θα πει κι ο Δάσκαλος για το υπόλοιπο του Νοέμβρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλησιάζω τα 65 Μελετώ τον καιρό πάνω από 50 χρόνια Λατρεύω τον χειμώνα το χιόνι τις καταιγίδες και τα αστραποβροντα ΠΟΣΟ μου αρέσει ο ψυχρός βοριάς και ο άγριος μαΐστρος Δεν χορταίνω την άγρια ομορφιά των βουνών τωνχιονισμενων υψιπεδων και των δεδομένων κοιλαδων Δεν είμαι μεγαλωμένος σε πόλι αλλά στην δροσερή αγκαλια του ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ Τι ομορφιά που κρύβουν οι καλοκαιρινές χιονουρες στα βουνά Με συνταραζουν τα αγριεμένα χειμωνιάτικα ποτάμια και με.ηρεμούν τα ήσυχα Ρέματα με τους μικρούς καταρακτες το καλοκαίρι Ίσως φαίνομαι ρομαντικός αλλά τι να κάνουμε Το κάθε ανθρώπινο ΌΝ είναι μοναδικό και μεγαλειώδες ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ σέβομαι τα θέλω σου και τις ιδέες Σου αλλά αυτό δεν σημα
    μπαίνει ότι συμφωνώ και μαζί σου και δεν μου αρέσει που λοιδορίες αυτό που αρέσει στους περισσότερους φίλους του blog τον ΜΥΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΛΑΤΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΦΩΤΗ ΤΟΝ ΣΙΜΟΥΛΗ.ΤΟΝ.ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟ ΠΕΤΡΟ ΑΠΟ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ.ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΑΝ θα έριχνε τον Ιούλιο η τον Αύγουστο ένα χιονακι μέχρι τις παραλίες τι θα έλεγες?Εάν αντί για αναβροχια τόσων ημερών έβρεχε 15 μέρες τι θα έλεγες?Είναι γυρίσματα του καιρού Όλα αυτά και δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι μας μπάνιο όλο το χρόνο όπως εσείς γιατι δεν μου αρέσει κιολαςΑΡΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ στις απόψεις των άλλων και όπως εγώ δηλώνω ότι σέβομαι τις απόψεις σου δεν μου αρέσει να φαινομε.εξωγήινος και τελειώνοντας λέω την λαϊκή παροιμία για όλα.αυτα ΚΟΤΑ ΠΙΤΑ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΙΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ!!!ΟΣΟ για εμένα δηλώνω ότι δεν τα αντέχω του ΚΑΜΠΟΥ ΤΑ ΛΙΟΒΟΡΙΑ!@@ ΑΡΓΥΡΗΣ ΨΗΛΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ (ΓΕΡΟΠΑΝΑΧΑΙΚΟΣ).9/11/2021)Αγαπητέ δάσκαλε Σας χαιρετώ με απέραντη εκτίμηση και.περιμένω την ανάρτηση σας.για τις ψυχρές αέριες μάζες που μας γλυκοκοιταζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το manifesto ενός γνήσιου καιρόφιλου εκ του Ρίου του Αχαϊκού!
      Χαίρε, Αργύρη!

      Διαγραφή
    2. Τα έχετε μπερδέψει λίγο αγαπητέ. Αναφέρεστε σε μένα τον Βαγγέλη που κάνω μπάνια όλο τον χρόνο ή στον ανώνυμο φίλο που απάντησε στον Φώτη ή στον άλλο ανώνυμο φίλο που απλά αναναφέρθηκε στην υστερία που όντως πιάνει κάποιους αν κάνει καμία βδομάδα να βρέξει; Ή μήπως μας πήρε η μπάλα και τους τρεις. Πας μη κρυόφιλος βάρβαρος, δηλαδή;

      Η ανεξικαιρία που ευαγγελίζεστε πού είναι τελικά; Πρέπει να τα ακούμε κάθε φορά που τολμάμε να κάνουμε κάποια νύξη στην καλοκαιρία;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Γειά σου ορέ λεβεντοπαναχαϊκέ, με την πανέμορφη ορεινή Αχαΐα σου, την έχω γυρίσει σχεδόν όλη, είναι φανταστική. Εύχομαι να χαρείς πολλά χιόνια φέτος.

      Διαγραφή
  9. - Αργύρη γειά σου.Its a meteopoem (που λενε και στα χωριά μας!).Να είσαι καλά.
    -Η παρατήρηση του Κωστή πιο πάνω νομίζω ότι έχει βάση.Φώτη τι λές?.
    -Αγαπητέ ανώνυμε ΄τώρα προσέχω την ατάκα σου περί "ρεσιτάλ τραγελαφικότητας" κάποιων σχολιαστών (εν οις και εγώ).Απλά θα σου έλεγα ότι "ηλικίαν έχομεν,νουν έχομεν και γράμματα γνωρίζομεν" ούτως ώστε ,εάν μη τι άλλο,δυνάμεθα τουλάχιστον να διακρίνομεν τον τράγον από την έλαφον!. ----------Π.Α.

    Υ.γ. Δάσκαλε το σκεπτικό και η εξαγωγή πορίσματος στην ανωτέρω αναρτηση περί "rex block",μου έφεραν στον νου σχετικά πορίσματα του καθηγητή Σαρρηγιάννη ,σε άλλο πεδίο βέβαια.Και στις δυο περιπτώσεις,τι σύμπτωση!, δεν συμπίπτουν με τα πορίσματα ικανής μερίδας της κοινωνίας.---------Π.Α. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για ποιο θέμα εβγαλε πόρισμα ο καθηγητής σαρηγιάνης;

      Διαγραφή
  10. Kε Ζιακόπουλε ακόμη με τα μετεωρολογικά και του ψεκασμένους αρνητές της κλιματικής αλλαγής ασχολείσαι? Σε είχα για ανώτερα πνευματικά μονοπάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν ασχολείται ο άνθρωπος...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Ψεκασμενος όποιος έχει αντίθετη γνώμη με στοιχεία? Μάλιστα. Η επιστήμη κύριοι είναι λόγος και αντίλογος. ψεκασμενος είναι οποίος έχει φορέσει παρωπίδες και κανει οτι του λεει η τηλεοραση. Δεν το λέω και τον κύριο Ζιακόπουλο που εκφέρει την γνωμη του για σένα ανώνυμε το λέω επάνω που αμφιβάλλω αν έχεις ασχοληθεί έστω και στο ελάχιστο με κλιματολογία παρά μόνο με την τηλεόραση. Τουλάχιστον οι υπόλοιποι έχουμε μία γνώμη μετά από έρευνα ακόμα και αν κάνουμε λάθος οπως λες. Εσύ τι έχεις κάνει τι έχεις ερευνήσει? Τίποτα.

      Διαγραφή
  11. Οπως ειχα γραψει απο την προηγουμενη βδομαδα, απο 14 και μετα φαινεται η πρωτη ψυχρη εισβολη στην χωρα. Μενει να δουμε ποσο εντονη για την εποχη θα ειναι, ποια διαρκεια θα εχει, και ποια τα χαρακτηριστικα της. Απο ξεροβορι με κλασικες βροχουλες και λιγα χιονακια στα προσηνεμα, μεχρι καποιο συνδυασμο με καποιο χαμηλακι απο δυτικα. Με τα τωρινα στοιχεια πολυ δυσκολα δεν θα κατεβουν ψυχρες αεριες μαζες στην χωρα καθως ο αντικυκλωνας εχει πολυ καλη θεση και δυναμικη ( σκανδιναβικος 1040mb), και θα σπρωξει τις ψυχρες μαζες προς τα μερη μας. Το ποσο γρηγορα θα καταρρευσει ο αντικυκλωνας και αν αυτο συμβει πανω απο τα βαλκανια μενει να το δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους Ευγενεστατε κύριε Β ΣΠΑΝΕ δεν εννοώ εσάς γιατί πάντα γράφεται σεβόμενος όλες τις αποψεις ενώ δεν χορταίνω να επολαμβανω τις εκπληκτικές γνώσεις σας σε παρα πολλά καιρικά κλιματικά και Κοινωνικά Θέματα.Άρα κάθε μη κρυοφιλος όχι βάρβαρος και κάθε μη ζεστοφιλος όχι εξωγήινος Λυπαμε.παρά πολύ που μάλλον ο ίδιος Ανώνυμος φίλος ακάθεκτα συνεχίζει να αναφέρεται σε ψεκασμενους Έλεος πλέον Φίλε ΣΠΑΝΕ ΣΕ.ΧΑΙΡΕΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΩΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδίδω τα χαιρετίσματα και τα καλά σας λόγια. Κι εδώ, στην Αττική, σήκωσε ξεροβόρια. Να είστε πάντα καλά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  13. Και όλα άρχισαν, επειδή τόλμησαν 1-2 ανώνυμοι φίλοι να πουν ότι δεν χάλασε και ο κόσμος που έκανε και λίγο παραπάνω ζέστη τον Νοέμβριο. Και να οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και να τα μειωτικά ως και προσβλητικά σχόλια, που στην πραγματικότητα χαρακτηρίζουν, βέβαια, όσους τα κάνουν. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει ως κοινωνία να δεχόμαστε τη διαφορετική άποψη - και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτό - και είμαστε φανατικοί για τα πάντα, από τις ομάδες και την πολιτική, μέχρι τον καιρό.

    Τουλάχιστον, ένας πράος και καλοσυνάτος άνθρωπος, όπως ο κ. Ζιακόπουλος, θα έπρεπε να μην επιτρέπει στο blog του τον καιρικό φανατισμό. Δεν θα χρειαζόταν καν να κόψει σχόλια, αλλά να πάρει έστω και μία φορά το μέρος όσων τους αρέσει ο ήλιος και ο καλός καιρός, όταν δέχονται αναίτια επιθέσεις επί προσωπικού, δείχνοντας τους έμπρακτα ότι δεν είναι ανεπιθύμητοι στο blog. Ακόμα και τα συστημικά ΜΜΕ κρατούν τα προσχήματα, όσον αφορά την πολυφωνία. "Διαφωνώ με ό,τι λες...".

    Υ.Γ: Μιας και έπιασα τα ΜΜΕ, από τα οποία έχω περάσει, καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που δεν μπορείς να καταλάβεις την κομματική του τοποθέτηση, ούτε τη συλλογική του προτίμηση. Ισχύει και γενικότερα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο σχόλιο 9-11-2021 12:39 εννοούσα πως ακόμα και να τύχει να κάνει 30αρια μεσα στον νοεμβριο δεν θα πάθουμε απολύτως τίποτα ούτε θα έρθει η συντέλεια που φέρνουν ορισμένοι λες και πρόκειται για μεγάλο τραγικό γεγονός.Ειναι απλά πάνω από τον μέσο όρο θερμοκρασίες ενώ ενδέχεται να βάζει και το χέρι της μέχρι κάποιου σημείου η κατ'τ'άλλα ΥΠΑΡΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ(το τονίζω για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης).Κράτησε 2-3 μέρες και αυτό ήταν όλο.Σήμερα έπεσαν οι θερμοκρασίες.Εχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν και θα ξανασυμβεί.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους κι όλες,
    Δεν έχω παρακολουθήσει αναλυτικά τις διαφωνίες.
    Θα ήθελα να προτείνω σε όλους να περιορίσουμε τους φανατισμούς και να πέσουν οι τόνοι από όλους, είτε «προκάλεσαν» είτε «προκλήθηκαν». Κατά καιρούς ανεβαίνουν τα αίματα αλλά νομίζω ότι επειδή είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο καιρικό μπλογκ του κ. Ζιακόπουλου που είναι πράος, μετριοπαθής κι ευγενικός θα πρότεινα όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και βέβαια αλίμονο αν όλοι συμφωνούσαμε. Ας μην πιανόμαστε από λέξεις κι ας αποφύγουμε οξείς χαρακτηρισμούς. Άλλωστε, τι έχουμε να χωρίσουμε δηλαδή βρε παιδιά; Ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο πάντα.
    ΥΓ: Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να εξαντληθεί σε ένα καιρικό μπλογκ αφού σε αυτό συμμετέχουν/συμμετέχουμε και άνθρωποι που δεν είμαστε ειδικοί. Γνώμη μου είναι ότι οφείλουμε πρωτίστως να ακούμε τους ειδήμονες. Κι ο δάσκαλος όταν κατά καιρούς έχει μιλήσει το έχει κάνει με στοιχεία, μελέτες και επιχειρήματα της επιστήμης του. Ασφαλώς όλοι εμείς μπορούμε να εκφράζουμε άποψη και προσωπικούς προβληματισμούς στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται στο μπλογκ. Πάντα όμως ακούγοντας και σεβόμενοι τις απόψεις των συνομιλητών μας. Αν κάποιος είναι προκατειλημμένος ή έχει «μπετόν» άποψη μπορεί να την εκφράσει αλλά μάλλον δεν έχει να κερδίσει κάτι από τον διάλογο στο μπλογκ αυτό.
    Εκφραζόμαστε, ακούμε, σεβόμαστε και προχωράμε μπροστά…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους.Αγαπητέ ,αξιόλογε και ευαίσθητε Ευάγγελε νομίζω ότι υπερβάλλεις όταν λες ότι νιώθεις ανεπιθύμητος στο blog.Aπο πουθενά δεν προκύπτει και πάντως όχι απο τον δάσκαλο.Αλλά για αναλογίσου "τίς ήρξατο χειρών αδίκων".Ξέρεις τι είναι ξαφνικά να σε αποκαλούν "τραγελαφικό" και "υστερικό"?.Θυμάσαι ένα τραγούδι που σου πρότεινα κάποτε? "φέρτε μου τη θάλασσα να την προσκυνήσω,φέρτε μου τον ήλιο της να προσευχηθώ,μέκλεισες στα σπλάχνα σου κύμα πελαγίσιο........".Αλλά ΄...έτερον εκάτερον.Είμαστε πολλόί που υποφέρουμε απο λειψυδρία.Σε πάρα πολλά μέρη,μέσα και η Κορινθία,η μέχρι τώρα βροχόπτωση είναι ανεπαρκέστατη.Ο Νοέμβρης είναι ο κατ εξοχην "βροχάρης" και οι διψώντες περιμένουμε πολλά απ αυτόν.Δεν διαβάζεις τον φίλο και συντοπίτη Δημήτρη και την αγωνία του?.Αλλης ΄ταξεως ζήτημα τα χιονάκια στο Μαρούσι!.Εσύ ,ως διαθέτων ιδιαίτερο e.q. ,ανέμενα να μην παρασυρθείς.Κατά τα άλλα,επειδή δεν είμαστε αγέλη προβάτων,θεμιτό και σεβαστό κάποιοι να προτάσσουν τη θάλασσά τους και κάποιοι τα βουνά μας ,"ο απτόμενος των ορέων και καπνίζονται".Να είσαι καλά και ....."να μας γράφεις"!!. ------------Π.Α.

    Υ.γ.φώτη ευχαριστώ .Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία.Πάντως μέσα είσαι.Εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι,ενω ανήκεις στούς χορτάτους,καταλαβαίνεις τους πεινασμένους.Μεγάλη αρετή φίλε.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειρήνη υμίν παιδιά.
    Ο ήλιος είναι η πηγή της ζωής και το νερό επίσης.
    Τώρα,τι αρέσει στον καθένα μας, δεν εξηγείται με λόγια.Ειναι αυτό που λέμε "Πάρε τα μάτια μου να δεις". Όλοι με τα δίκια τους.
    Το θέμα είναι ότι η κάθε εποχή πρέπει να έχει τις καιρικές συνθήκες που αρμόζει.Και οποσδήποτε όχι σε ακραίες καιρικές συνθήκες.Ουτε δυνατούς καύσωνες, ούτε δυνατό κρύο και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.Δυστυχως όμως βλέπουμε όλο και πιο συχνά ακραίες καιρικές καταστάσεις.Μπορει και να έχουν ξαναπεράσει και στο παρελθόν τέτοιες συνθήκες.Απολυτα δε το γνωρίζουμε.

    Κάποτε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πήγε επίσκεψη στις δύο παντρεμένες κόρες.Στην κουβέντα ο γέρος με τον έναν γαμπρό πως πάνε οι δουλειές,ο γαμπρός του είπε όλα καλά μόνο που θέλουμε πολύ βροχή για να τραβήξει το ποτάμι νερό να δουλέψει ο μύλος.Ηταν μυλωνάς βλέπετε.
    Στην ίδια κουβέντα με τον άλλο γαμπρο για τις δουλειές, αυτός δεν ήθελε καθόλου βροχή για να μην του σβήσει το καμίνι.Ηταν καμινιερης αυτός.
    Στην επιστροφή στο σπίτι το ζευγάρι, ρωτάει η γριά το γέρο πως είδε τα πράγματα.Απαντα ο γέρος:"γριά κάποιον απο τους δύο θα πάρει ο διάολος.Η τον μυλωνά, ή τον καμινιερη".
    Καλό απόγευμα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Του καιρου τα παραμύθια από τα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙ ΤΟΥΓΕΡΟΚΑΛΑΜΕΝΙΟΥ 1872 24 του Γεναριου φάνηκε ο ουρανός σκεπασμένο με ένα κοκινο χρώμα Οι γραμματισμενοι τολεγαν ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΛΑΣ!!1872 Όλος Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΖΕΣΤΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ όπου φύτρωσαν καλοκαιρινά λουλούδια μανουσακια!!1878 ΟΚΤΩΒΡΗ 30ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΤΡΟΜΕΡΗ Άραγε στο πέρασμα των χρόνων και στο κουβάρι του καιρου τι να πρωτογραψεις και τι να θυμηθεις για το γαϊτανάκι του καιρουκαι πόσο πίσω μπορούν να φτάσουν οι γραπτές πληροφορίες που χάνονται στο λαβύρινθο των αιώνων Μέσα σε αυτούς τους αιώνες ο καιρος έχει και αυτός το ατέρμονο ταξίδι του και σε αυτό το ταξίδι συντροφεύει το ανθρώπινο γένος άλλοτε χαρίζοντας μας γαλήνη και χαρά και άλλοτε τρομαζοντας μας Παιζει κρυφτούλι μαζί μας αλλα ειναι κοματι της ζωης μας ΑΣ ΜΗ ΒΑΡΥΓΚΟΜΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΔΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ Καληνύχτα από το σφόδρα ανεμωδες ΡΙΟΝ.ΟΠΟΥ σημερα στην κυριολεξια μας πηρε κσι μας σηκωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τη μετέθεσε για σχεδόν μία βδομάδα μετά (στις 22-23/11 από 15-16/11) ο τζίφος την ψυχρή εισβολή, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο που είχε κάνει από χθες το βράδυ (10/11) στροφή. Αυτό δείχνει και την αβεβαιότητα που επικρατεί, αλλά και ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται και τοις μετρητοίς εκτιμήσεις για 10-12 μέρες μετά. Άλλωστε, αρχικά η ψυχρή εισβολή θα ερχόταν - σύμφωνα με τα μοντέλα - μετά τις 7-8 Νοέμβρη και πάει για το τέλος του μήνα πια, κάτι που είναι πιο φυσιολογικό. Αλλά και πάλι είναι εξαιρετικό αμφίβολο να βγουν όλα αυτά που δίνει ο τζίφος για εκείνο το διάστημα, καθώς Νοέμβρης είναι - και μάλιστα μετά από ψυχρό Οκτώβρη - οπότε πόσο κρύο να κάνει πια;

    Μάλλον ο καιρός θα ψυχράνει σταδιακά με τους βοριάδες να έρχονται όλο και πιο συχνά. Παρεμπιπτόντως, οι βοριάδες κόπασαν σήμερα 11/11, τουλάχιστον σε Καλλιθέα και Π. Φάληρο, διότι στο Θυμάρι λογικά θα φυσάει ακόμα δυνατά. Τουλάχιστον, μέχρι χθες η θάλασσα κρατούσε ακόμα αρκετή ζεστασιά. Το πιο ζεστό μέρος, όταν όλα τα άλλα σταδιακά παγώνουν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γουαντα φταίει εξ ατλαντικου
      Τα ανακάτεψε
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή