Ίνα πληρωθή το ρηθέν περί εύρυθμης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, γαρμπήδων και του κρύου που θα αντρειέψει στα τέλη του μήνα!

Τα φύλλα πήραν το βαθύ φθινοπωρινό τους χρώμα και ο Βενέτικος των Γρεβενών περιμένει τα νέα νερά. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται Α-ΒΑ, ενώ ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, στη χώρα μας, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και οι νοτιάδες, ενώ την Τετάρτη (24/11) τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και θα πέσει η θερμοκρασία κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. 


Την Πέμπτη (25/11), μόνο τις πρωινές ώρες στη Ν-ΝΑ νησιωτική χώρα και το βράδυ στα νησιά του Ιονίου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Την Παρασκευή (26/11), αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυρούς νότιους ανέμους. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ, αλλά κατά τόπους θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Το Σάββατο (27/11), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έρθει από τα Δ-ΝΔ θα προκαλέσει νέο κύκλο ισχυρών βροχών και καταιγίδων που ουσιαστικά θα αρχίσουν το απόγευμα στη Δ. Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί Ν-ΝΔ άνεμοι. 

Την Κυριακή και τη Δευτέρα (28 & 29/11), ο καιρός γενικά θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιοδυτικοί και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τέλος, την Τρίτη (30/11), οι νοτιάδες θα παραχωρήσουν τη θέση τους στους Β-ΒΔ ανέμους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

26 σχόλια:

  1. Νοτιάδες βροχές και καταιγίδες. Μάλαμα η ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο. Τα σέβη μου Δάσκαλε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο φορές έγραψα Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο......Με τέτοια χαρά που έχω λόγω βαρομετρικών χαμηλών, τα έχω χάσει.

      Διαγραφή
  2. Με γκολ στις καθυστερήσεις ο Νοέμβριος θα φέρει τις βροχές που του αρμόζουν. Καλή σας εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πρωτοβρόχια ήρθαν μέσα Οκτωβρίου, το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου μετά την αργοπορία του το λες και καλοκαιράκι των Ταξιαρχών, τα νερά του Νοέμβρη έρχονται στο τέλος του...με αυτά και τα άλλα τα Χριστουγεννιάτικα κρύα θα έρθουν του Αγίου Γρηγορίου και πάει λέγοντας. Όχι, δεν είναι κλιματική αλλαγή, απλά κάτι στραβό γίνεται με το ημερολόγιο...Και για να μην με πείτε γκρινιάρη, να ευχηθώ σε όλους τους φίλους "καλό φθινόπωρο"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπό νωρίς τη Δευτέρα 22/11 έκανε αισθητή την παρουσία του στα παραθαλάσσια της Αττικής ο νοτιάς, φέρνοντας και μερικές μέδουσες πελαγία από τα ανοιχτά. Αυτό που με ενόχλησε, βέβαια, ήταν οι ακαθαρσίες ανθρώπου - αφού υπήρχαν και χαρτιά - που βρήκα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Άλλωστε, οι μέδουσες είναι πλάσματα της θάλασσας κι αυτά. Και ήταν μόνο 2-3 pelagia noctiluca, όχι κοπάδι σαν την αθερίνα, που ήρθε πιθανότατα με τα ρεύματα του νοτιά. Η πιο ωραία φωτό ήταν, πάντως, με έναν χάνο στα ρηχά. Καλή ήταν και μία με τα σκυλιά με φόντο τη θάλασσα και τη συννεφιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Βαγγέλη κατανοητή η ενόχλησή σου,αλλά το θέμα χαρακτηρίζεται από διαχρονία.Παραθέτω δύο στίχους από το ποίημα "Αθήνα",του 1883,του Γ.Σουρή.

      Αθήνα....ξέρεις τι θα πει,πουλάκι μου,Αθήνα?.
      απόπατος απέραντος εν μέσω αποπάτων!.

      Και άλλος ένας στίχος από το ίδιο ποίημα "Αρρώστια,τύφος και ευλογιά χωρίς γιατρούς και μπόλι." Όποιος θέλει ενδιαφέρον έχει,νομίζω,να διαβάσει και το ποίημα του ιδίου "ο Ρωμηός".

      Πάντως ,γλωσσικά είμαστε ψηλά. Αποπατώ (από+πατώ)-απόπατος ,αφοδεύω(από+οδεύω)-αφοδευτήριο , {αποχωρώ (από+χωρώ)}-αποχωρητήριο.----------------Π.Α.

      Υ.γ.Στα καιρικά,σωστά σημειώνει ο Φώτης,στο τέλος γίνεται ταμείο.

      Διαγραφή
  5. Κατά Ματθαίου λοιπόν,ήρθε η ώρα της εκπλήρωσης!
    Πάντα ευρυματικός ο δάσκαλος!
    Όσο για τον καιρό των επομένων ημερών όλα πάνε όπως τα περιμέναμε.
    Μπορεί φίλε Πέτρο η δυτική χώρα να έχει την τιμητική της πάλι αλλά διαφωνώ κάθετα ότι η υπόλοιπη χώρα δε θα πάρει αξιόλογο υετό.
    Οι επόμενες πολλές διαταραχές εκ δυσμών θα έχουν τη δυναμική να υπερπηδούν τον ορεινό όγκο της Πίνδου και αναλόγως τούς εκεί ανέμους τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα.
    Η Τετάρτη μάλλον θα θυμίζει χειμώνα στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία σήμερα και αύριο θα πέσει πολύ νερό σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας(πού αλλού)και της δυτικής Πελοποννήσου οπού τοπικά ίσως ξεπέρασουν τούς 80 με 100 τόνους νερό σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κ Ζιακοπουλε! Πάντα πρώτος στις σωστές προβλέψεις κ πάρα πολύ ευχάριστος όταν μας ενημερώνεις για εύρυθμη λειτουργία της φύσης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους βροχες που τις έχει ανάγκη ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Με αυτή την επερχόμενη μεταβολή του καιρού, πιστεύω ότι θα βραχουμε όλοι για τα καλά.
    Είναι μια κίνηση συστημάτων του παλιού καλού καιρού.Μακαρι.Εχει ανάγκη ο τόπος από ποτιστικες βροχές.
    Να είστε καλά κύριε Ζιακοπουλε, και να μας λέτε συχνά τέτοιες προβλέψεις για τον καιρό.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καραβατακης Αντώνιος22 Νοεμβρίου 2021 στις 8:57 μ.μ.

    Καλή εβδομάδα σε όλους. Επιτέλους τα νερά που χρειαζόμαστε, μιλάμε για ονειρική καιρική εβδομάδα κ όχι μόνο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια χαρά βροχή άρχισε εδώ και λίγη ώρα στην Ανατολική Αττική. Καλώς τα δεχτήκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κωστας Γκαϊτατζης23 Νοεμβρίου 2021 στις 5:55 π.μ.

    Καλημέρα σας. 2,2 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός από χθες το βράδυ εδώ στην Καρυώτισσα με θερμοκρασία αυτή την ώρα στους 11 βαθμούς. Η μοντελο-αναγνωση δείχνει βροχές και αρκετό κρύο εδώ στο βορρά όσο πηγαίνουμε προς το τέλος του μήνα. Τα "σημάδια" από τα πουλιά μου δείχνουν πολύ κρύο και χιόνια μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου (Χρήστο Σιμουλη ετοίμασε τα χιονοπέδιλα για πρίν τα Χριστούγεννα 😋😋). Αυτά είναι τα ωραία!!! Σας χαιρετώ Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Κώστα. Ποια χιονοπέδιλα λες; Στην ηλικία μου και στα κιλά μου είμαι μόνο για να παριστάνω την κυλιόμενη χιονόμπαλα! Μακάρι βέβαια να βγουν αληθινά τα περί κρύου και χιονιού πριν τα Χριστούγεννα, γιατί τότε έχει γούστο το χιόνι, που είναι χαμηλά ο ήλιος.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα! Πάνω από 50χιλιοστα βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί της Θεσπρωτίας. Όλο το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα έριξε πολύ πράμα εδώ. Προς το παρόν είμαστε ευχαριστημένοι και χωρίς ζημιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως το περίμενα, την Τρίτη 23/11 είχαν θολώσει σχεδόν όλες οι παραλίες στην Αττική από τον νοτιά και τη λίγη βροχή που έπεσε από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε, όμως, τους 20 βαθμούς στα νότια προάστια για τρίτη μέρα σερί και ο ήλιος έβγαινε όλο και πιο συχνά μέσα από την παχιά συννεφιά (σωρείτες, αλλά και στρώματα ψηλά). Τελικά, βρήκαμε το λιμάνι μας στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης... Βροχή δεν μας έπιασε αφού την Τρίτη την τιμητική τους είχαν τα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα το Τατόι με 34 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα, ενώ στα νότια - με εξαίρεση την Κερατέα, όπου έπεσαν 20 χιλιοστά - έριξε κάτι ψιλά.

    Στα Λιμανάκια και συγκεκριμένα στο τρίτο με το μπιτσόμπαρο, αν ως πρώτο λογιστεί αυτό απέναντι από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, δεν είχαν θολώσει ακόμα τα νερά, επειδή είναι πολύ βαθιά. Και φωτογράφισα και δύο όμορφες μέδουσες πελαγία, που κολυμπούσαν μαζί με τις καλόγριες και την αθερίνα, καθώς τα ρεύματα τις είχαν φέρει μέσα στον κολπίσκο από τα ανοιχτά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μία 50αρα σύνολο εδώ και αρκετή ψυχρά,περιορισμένη ορατότητα τώρα,και υγρασία στο ζενίθ.
    Τα καλύτερα έρχονται.
    Πολλά νερά σε όλη τη χώρα έρχονται.
    Τα πρώτα σοβαρά χιόνια στα χιονοδρομικά μας έρχονται απο τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ και δύο ώρες σιγανή ποτιστική βροχή στην περιοχή μου, με ΝΑ άνεμο.Καλα το πάει.
    Πέτρο απ'εκεί τι γίνεται;
    Φώτη θέλω να πιστεύω ότι θα πέσεις μέσα στην πρόβλεψη.
    Είναι μια κυκλοφορία συστημάτων, που αρμόζει αυτή την εποχή.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρομαι για την ευρυθμία της κυκλοφορίας και την αλλεπαλληλία των εκ δυσμών υφέσεων.Η πρώτη των αλλεπαλλήλων χάρισε καλά νερά σε πάρα πολλούς.Σε μας δυστυχώς επεφύλαξε ...ούρησιν τέττιγος.Αναμένουμε τα καλύτερα που έρχονται,ίνα πληρωθούν και τα ρηθέντα.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απίστευτη καταιγίδα στην Καλλιθέα όπου έπεσε δύο φορές και η τάση του ρεύματος, όπως και στον δημόσιο φωτισμό της παραλιακής, μόλις βγήκα εκεί, αφού κατάφερα να περάσω το ποτάμι της Συγγρού. Ούτε στον χιονιά του 2008 δεν είχα δυσκολευτεί τόσο πολύ να φτάσω στο Π. Φάληρο από 4-5 χλμ. μακριά, τότε από Πειραιά. Η κλιματική αλλαγή χτυπάει για άλλη μια φορά αλύπητα την Αττική. Τουλάχιστον ζούνε όλοι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα σε δυόμισι ώρες νομίζω έπεσαν 75 τόνοι νερό στο στρέμμα!

      Διαγραφή
  18. Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ας δούμε και την απογραφή... Σε δύο μέρες έπεσε η βροχή σχεδόν ενός μήνα σε όλη την Αττική. Κάτι που σημαίνει ότι - παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα - οι ποσότητες πέφτουν, απλά δεν είναι καλή η κατανομή, με συνέπεια να είναι μικρό το όφελος και μεγάλη σε κάποιες περιπτώσεις η καταστροφή.

    Π. Φάληρο: Υετός Νοεμβρίου 31,8 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 29,2 so far (με τα 22 να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης).

    Καλλιθέα: Υετός Νοεμβρίου 51 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 48,5 so far (με τα 32-33 να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης).

    Ανάβυσσος: Υετός Νοεμβρίου 12 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 10,2 so far.

    Τατόι: Υετός Νοεμβρίου 83,8 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 82,3 χιλιοστά so far (με τα 35 να πέφτουν το πρωί της Τρίτης κι άλλα τόσα τη νύχτα).

    Κερατέα: Υετός Νοεμβρίου 31 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 30 χιλιοστά so far (με τα 20 να πέφτουν το πρωί της Τρίτης).

    Αθήνα (Γκάζι): Υετός Νοεμβρίου 36,4 χιλιοστά - Τρέχουσα κακοκαιρία 34,2 χιλιοστά (so far (με τα 20 περίπου να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης.

    Και κάπως έτσι μπορεί να υπερβούν οι περισσότερες περιοχές της Αττικής τον μέσο μηνιαίο υετό μέχρι σήμερα Τετάρτη 24/11 το μεσημέρι. Τουλάχιστον θα μείνουν στεγνοί αυτή τη φορά οι διανομείς από το απόγευμα και μετά. Γιατί χθες τους λυπήθηκα πραγματικά. Την πρώτη φορά που επιχείρησα να φύγω από ένα σπίτι στην Καλλιθέα, έφτασα μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας και γύρισα πίσω. Αλλά και όταν έκοψε λίγο (λέμε τώρα) έγινα μούσκεμα, τρέχοντας για μόλις 20-25 μέτρα και το ίδιο μετά στο Φάληρο. Ακόμα και ο γάτος της πολυκατοικίας με κοίταζε με απορία. Εκτός αν είχε μείνει κι αυτός έκπληκτος από τη ραγδαιότητα της βροχής. Ο tempora, o mores.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εννοείται πως ισχύει αυτό που λες Βαγγέλη για την ανορθολογική κατανομή του υετού με αποτέλεσμα να μειώνονται τα οφέλη, και να δημιουργούνται επίσης- πέρα από ζημιές- και ζητήματα διάβρωσης του εδάφους. Καλημέρες από τη βροχερή σήμερα και χθες Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικά στη στροφή,και απο την ουρά του συστήματος,και αφού το ρεύμα εστράφη καθαρά ΝΑ ,πήραμε και εμείς εδώ,στα Δυτικά της Κορινθίας,μετά τα μεσάνυχτα,15mm.Για τη φτωχολογιά καλά είναι.Άλλωστε είπαμε "τα καλύτερα έπονται".Το ΕΑΑ στο Δερβένι δίνει 6,8mm,αλλά το παραβλέπω.----------Π.Α.

    Υ.γ. Δάσκαλε, κατά που τα βλέπω,δεν θα πιούν "πάντες" αλλά "άπαντες" (πάντες=όλοι ,άπαντες=όλοι ανεξαιρέτως).Πώς λέμε (λέγαμε) "άπαντες,πλην ενόπλων,την δεξιάν τείνατε"!.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πέτρο το ίδιο νερό έπεσε περίπου και από εδώ στα κεντρικά και ανατολικά του νομού μας.Ευχομαι να έρθουν τα καλύτερα στη συνέχεια.
    Ο τόπος θέλει πολύ νερό αυτή την εποχή.Υπομονη λοιπόν.Εχει συνέχεια.Ειναι νωρίς ακόμα.Προτεραιοτητα έχει η Δυτική Ελλάδα.Μετα εμείς εδώ στα Ανατολικά.Αρκει να μη χαλάσει αυτή η καιρική κυκλοφορία.Ελπιζουμε.
    Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή