Φθινοπωρινές εικόνες

Άποψη του Πόρου από τον Γαλατά. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας



Αθηναϊκή Ριβιέρα. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Άποψη του Λεκανοπεδίου από τον Υμηττό. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Η λίμνη Πουρναρίου στην περιοχή της Άρτας. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας 

Τοπίο στην περιοχή της Κόνιτσας. Στο βάθος το χωριό Οξυά. Φωτ. Γιώργος Ξυλιάς

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μακριά. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

 

15 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας και καλή Κυριακή. Μεγάλη γιορτή σήμερα, Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγύρι στον Βυθό (Ντόλο) Βοΐου Κοζάνης, 1.000 μ. υψόμ., χωριό καταγωγής της μητέρας μου, η οποία μου εξιστορούσε ότι κάποτε χόρευαν στο "Μάρμαρο" (πλατεία) εν μέσω χιονοπτώσεων. Αχ, πάνε τώρα και τα χιόνια και τα πανηγύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφες φθινοπωρινές εικόνες εδώ, αλλά την άλλη όψη του νομίσματος βιώνουν στον Καναδά, όπου οι σοροί τριών ακόμα θυμάτων από κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στη Βρετανική Κολομβία, όπως γράφει ο Guardian.
    To δυτικό τμήμα της βορειοαμερικάνικης χώρας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς παρατηρούνται και ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα. Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι εξαιτίας ενός "ατμοσφαιρικού ποταμιού" η βροχή ενός μήνα έπεσε σε δύο μέρες, βυθίζοντας δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και αποκόπτοντας το Βανκούβερ από τον υπόλοιπο Καναδά.

    Ατμοσφαιρικό ποτάμι χαρακτηρίζεται η συγκέντρωση υδρατμών, που ταξιδεύοντας σε ύψος 2 μίλια πάνω από τη θάλασσα, μπορεί να μεταφέρουν 20πλάσια ποσότητα νερού από αυτή που έχει ο ποταμός Μισισσιπής. Άλλο ένα τέτοιο σύστημα αναμένεται να πλήξει σήμερα Κυριακή 21/11 τη Βρετανική Κολομβία φέρνοντας νέες καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή, όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στη διανομή καυσίμων και στις μη απαραίτητες μετακινήσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα, ούτε και στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Οι ανθρώπινες απώλειες ανέρχονται σε τέσσερις, ενώ αγνοείται ακόμα ένας άνθρωπος, με τη Lisa Lapointe να κάνει λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη Βρετανική Κολομβία, καθώς έκλεισε ένας αγωγός στο Trans Mountain και οι δύο κύριες σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στο Βακνούβερ, δυσχεραίνοντας έτσι τη διανομή καυσίμων και αγαθών στο καναδικό λιμάνι.

    Επίσης 14 χιλιάδες άνθρωποι είναι σε αναμονή για το αν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή. Τουλάχιστον, μετά από καμιά δεκαριά μέρες έβγαλε ήλιο στην Αττική. Όπως λέει και το τραγούδι, "Θα έρθει και για μας μια Κυριακή"...
    https://www.theguardian.com/world/2021/nov/21/western-canada-braces-for-new-atmospheric-river-as-three-more-bodies-recovered-from-mudslides
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,ωραίες φωτογραφίες.Εξ αφορμής της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και 23,νομίζω,παρομοίων στην Ελλάδα,αναλογίζομαι τις επιφυλάξεις έως τις σφοδρες αντιδράσεις που υπήρξαν σχεδόν για όλες από άτομα,φορείς και οργανώσεις.Τελικά τα αποτελέσματα δεν τούς δικαίωσαν.Πέραν από τις όποιες πρακτικές ωφέλειες,αναπτύχθησαν θαυμάσια οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας.Κάθε παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δεν είναι εκ ποοιμίου και κατ ανάγκην αρνητική..........Π.Α.

    Υ.γ. Τελικά το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων το γκρέμισε η ίδια η φύση και όχι κάποιο φράγμα του Αράχθου.Εν αναμονή του γ ,πολλά υποσχόμενου,10ημέρου του Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι έβρεξε στο Ν. Χανίων, έχω αρρωστήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτίμηση για τον καιρό τις επόμενες έξι εβδομάδες (ως τις 10/1/22) κάνει στην ιστοσελίδα του (weathergroup.gr) o ερασιτέχνης μετεωρολόγος Βασίλης Πανάκογλου, χωρίζοντας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε πενθήμερα. Μπορεί να χωριστεί, όμως, και σε δύο περιόδους, με την πρώτη από τις 26 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου να έχει αρκετές βροχές, καθώς αναμένονται διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και απ' ό,τι κατάλαβα ένας καιρός τύπου Π (τον λέμε έτσι, επειδή όταν βρέχει κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι σαν να σχηματίζεται νοερά το γράμμα Π στον χάρτη της Ελλάδας).

    Κατά τη δεύτερη περίοδο από τις 16 Δεκεμβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται ήπιος καιρός με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όσο για το πιο ψυχρό διάστημα θα είναι αυτό μεταξύ 11-15 Δεκεμβρίου, με τη θερμοκρασία να πέφτει 3 με 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα (εκτός από τη νότια χώρα) και τα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους και σε χαμηλά υψόμετρα. Στην βροχερή περίοδο 26/11 - 15/12 θα χιονίζει στα ορεινά.
    https://weathergroup.gr/2021/11/21/%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-6-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc/

    Όλα αυτά αποτελούν εκτιμήσεις και όχι πρόγνωση, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι εφικτή για διάστημα άνω των 5 ημερών, όπως τονίζει, άλλωστε, και στην ιστοσελίδα του ο Βασίλης Πανάκογλου. Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις θα είναι, πάντως, η δεύτερη σερί χρονιά με καλό καιρό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πιθανό κάτι τέτοιο, διότι πέρσι άλλαξε το μοτίβο, που από το 2014-15 μέχρι το 2019-20 ήταν να έρχονται ψυχρές εισβολές την Πρωτοχρονιά (με εξαίρεση το 2017-18) και κάποιες χρονιές και τα Χριστούγεννα και την κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζει η εμμονή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις 2 εβδομάδες το ποσοστό επαλήθευσης πέφτει κάτω και από το 30%,οπότε θα δούμε μέχρι τότε.
      Για τις επόμενες 15 μέρες ναι,έτσι λογικά θα εξελιχθούν τα πράγματα με πολλά νερά και θερμοκρασίες φυσιολογικές για την εποχή,πλην της νότιας χώρας πού ίσως ο καιρός εκεί να είναι πιό θερμός.
      Μάλιστα τα πρώτα πυκνά χιόνια στα βουνά αρχικά της ΒΔυτικής και βόρειας χώρας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
      Άλλωστε και ο ίδιος ο Βασίλης τονίζει ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει νέα και ίσως διορθωμένη εκτίμηση για τότε.

      Διαγραφή
    2. Δεν αντιλέγω, αλλά μετά από 15 μέρες με βροχές και ψύχρα, όπως λες, είναι λογικό να ακολουθήσει και πάλι ένα διάστημα "διόρθωσης", κάτι που έγινε, άλλωστε, και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, μετά τον άστατο και κρύο καιρό του Οκτωβρίου.

      Ο καιρός έχει περιοδικότητα. Για αυτό ανέφερα ότι μετά από μία πενταετία με ψυχρές εισβολές την Πρωτοχρονιά (κάποιες φορές και τα Χριστούγεννα), πέρσι άλλαξε το μοτίβο. Και τώρα μπορεί να έρθουν κάποια χρόνια με καλοκαιρίες τις μέρες των γιορτών, λόγω της περιοδικότητας, αλλά και της εμμονής της κλιματικής αλλαγής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Άντε πάλι καιρός τύπου Π. Παρελθέτω αφ ημών των κεντρικών το ποτήριον τούτο.Θα βλέπουμε τριγύρω μας τα ποτήρια πλήρη ύδατος,όπως ο Ηλιόπουλος.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάναι ευλογημένο..........----------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αυτό για καιρό τύπου Π είναι δική μου εντύπωση από τα συμφραζόμενα. Δεν το γράφει ο Βασίλης Πανάκογλου, που επί τη ευκαιρία έχει μεγάλο ποσοστό επαλήθευσης στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Επιτέλους είδαμε και εμείς εδώ τον ήλιο,λιγότερο εχθές,πολύ περισσότερο σήμερα,με λίγα σύννεφα και λίγο αέρα και την θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 13-14 βαθμούς εχθές και στους 16-18 σήμερα.
    Πολύ υγρασία τα πρωινά και χαμηλές ελάχιστες μαζί με ομίχλη στον κάμπο.
    Πιστεύω πως θα έχουμε αρκετά ενδιαφέρον καιρό τις επόμενες ημέρες και καλό είναι να μην προδικαζουμε τίποτα για καμία περιοχή καθώς θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιόρταζαν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή