Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΒΑ και δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο χαμηλό που σχηματίζεται μεταξύ Τυνησίας, Σικελίας και Μάλτας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι Ν-ΝΑ άνεμοι μόνο στην περιοχή του Ιονίου θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πάντως, εκείνο το στοιχείο του καιρού που χρειάζεται προσοχή είναι οι ομίχλες που θα υπάρχουν το πρωί κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. 


Το Σάββατο (6/11), προβλέπεται και πάλι σχετικά ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις, που κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια πιο πυκνές, και ομίχλες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς. 

Την Κυριακή (7/11), προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. 

Τη Δευτέρα (8/11), γενικά, προβλέπεται καλός καιρός με αραιές νεφώσεις, τοπικές ομίχλες το πρωί και ανέμους το πολύ 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (9/11), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά τις επόμενες δύο ημέρες ( Τετάρτη και Πέμπτη 10 & 11/11) προβλέπεται επικράτηση ενισχυμένων ΒΑ ανέμων και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Λίγες βροχές θα σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. 

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!! Θα σχολιάσω όπως και πριν.. Βαρετοκαιρίας συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα στην μετεοπαρέα.
    Καθαρά ανοιξιάτικη μέρα σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία με ζέστη έντονη το μεσημέρι,υγρασία κ ψύχρα το πρωί.
    Από ομίχλες ούτε στο ελάχιστο εδώ καθώς ο ΝΑ άνεμος δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.
    Το κοντομάνικο το μεσημέρι επανήλθε μετά απο καιρό.
    Υπομόνη ακόμη ένα 10ήμερο περίπου εκτιμώ καθώς η κυκλοφορία αυτή τέτοια εποχή(αντικυκλώνας)δεν καταρρέει τόσο εύκολα(το ΒΑ ρεύμα πού θα έρθει από Κυριακή μην περιμένετε πολλά ακόμη και στα προσήνεμα).
    Τα στοιχεία από εκεί και μετά συνεχίζουν και είναι ενθαρρυντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πάμε ολοταχώς για Ωμέγα μπλοκάρισμα ατελείωτο όπως πέρυσι!!

      Διαγραφή
    2. Έως τα μέσα τού μήνα ναι Κωστή.
      Μετά επιμένω ότι η κυκλοφορία θα αλλάξει αρκετά.

      Διαγραφή
  3. Ρεκόρ σφοδρότερης χιονόπτωσης για τον Νοέμβριο, σημειώθηκε στις ΗΠΑ, ελέω lake effect, όπως αναφέρει το Accuweather. Αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην έκτη θέση, ανεξαρτήτως μηνός, όσον αφορά το χιόνι που πέφτει σε μία μόνο μέρα. Το ρεκόρ αφορά την περιοχή Gaylord, που βρίσκεται 225 μίλια βόρεια του Ντιτρόιτ και εκτείνεται ως τις λίμνες του Μίτσιγκαν, καθώς εκεί έπεσαν 11,7 ίντσες χιονιού (σχεδόν 30 εκατοστά, μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά).

    Την Τετάρτη 4/11 η θερμοκρασία υποχώρησε, μάλιστα στους 30 βαθμούς Φαρενάιτ στο Gaylord, δηλαδή, 30-32/1,8= -1,1 βαθμός Κελσίου. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία αυτή την εποχή στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 47 βαθμοί Φαρενάιτ, δηλαδή, 47-32/1,8= 8,33 βαθμοί Κελσίου. Κι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή μίας σεζόν χιονοπτώσεων ελέω lake effect, δηλαδή, οι ψυχρές αέριες μάζες περνώντας πάνω από τα νερά των Mεγάλων Λιμνών της περιοχής τροφοδοτούνται με υγρασία και δίνουν χιονοπτώσεις, όπως συμβαίνει περίπου και με το Αιγαίο και τα ανατολικά προσήνεμα. Με το Accuweather να επισημαίνει ότι οι Μεγάλες Λίμνες δεν έχουν μιλήσει ακόμα, με εξαίρεση κάποιες ήπιες ψυχρές εισβολές τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα επίσης με το ΝΟΑΑ καταγράφηκε ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στις πέντε Μεγάλες Λίμνες στις 29 Σεπτεμβρίου. Και όσο θερμότερα είναι τα νερά τους, τόσο περισσότερο χιόνι μπορεί να πέσει προσεχώς με την έλευση ψυχρών αερίων μαζών. Αυτή τη βδομάδα χιόνισε επίσης στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια, το Βερμόντ και τη Νέα Υόρκη, στην οποία έπεσαν τοπικά 9 ίντσες (22,86 εκατοστά χιονιού).

    Ωστόσο, επειδή είχε προηγηθεί ένα διάστημα με ζεστό καιρό, οι δρόμοι δεν κράτησαν χιόνι, απλά ήταν ολισθηροί και άσπρισαν μόνο το γκαζόν και τα πεζοδρόμια. Αλλά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ο ήλιος γίνεται όλο και πιο ακριβοθώρητος και οι θερμοκρασίες υποχωρούν, δρόμοι που δεν θα καθαρίζονται, θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο χιόνι.
    https://www.accuweather.com/en/winter-weather/blockbuster-lake-effect-snow-northern-michigan/1042926

    Υ.Γ: Όποτε έχει χιόνια και κακοκαιρίες στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα έχουμε καλοκαιρία, κάτι που έχω παρατηρήσει και στο παρελθόν αποδεικνύεται, άλλωστε, αυτές τις μέρες. Στην Κρήτη η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 29 βαθμούς, στην Αττική είχαμε 23 στα παράκτια, λόγω της θαλάσσιας αύρας του νοτιά. Σε πολύ καλά επίπεδα είναι προς το παρόν η διαύγεια τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στον βυθό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη δε Θεσσαλονίκη με συννεφιές, υγρασία και μέγιστη 19 β. τσιμπάμε για λίγο το καλοριφέρ.

      Διαγραφή
  4. Πάλι ο Νοέμβρης.Μας κάνει κόλπα Αντίγραφο μέχρι τώρα του παρισινού Νοέμβρη Ανάπτυξη ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑ ΜΕ.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΥΠΟΥ (Ω) ΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗ Κρίμα χωρίς βροχές και με.ζέστη λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή