Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σιγά-σιγά αποκτά ευρυθμία!

Ομορφιές της Ευρυτανίας
Φωτ. Φώτης Ματραλής

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από τη Ν. Ιταλία προς την Α. Λιβύη, θα επηρεάσει με παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις ΝΔ περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια τόσο με το προαναφερθέν χαμηλό όσο και με το χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή της Κύπρου θα προκαλέσει στη χώρα Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ πελάγη). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ασθενείς ορογραφικές βροχές στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. 
Το Σάββατο (20/11), ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στην Α. Στερεά - Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προ τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές της στα ηπειρωτικά θα είναι χαμηλές. 


Την Κυριακή (21/11), με την επέκταση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου προς την περιοχή μας, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι και πάλι χαμηλή ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 Τη Δευτέρα (22/11), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη Δ. Μεσόγειο προς την περιοχή μας θα στρέψει τους ανέμους σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, με τους νοτιάδες θα ανέβουν οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, αλλά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, με τη συννεφιά και τις βροχές, θα πέσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. 

23 σχόλια:

  1. Επιτέλους βροχές
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους αγίους Θεόδωρους που υποφέρουν όπως όλη η περιοχή Κορινθίας από ξηρασία, έβγαλε 25mm νερό, έστω!! Επιτέλους

      Διαγραφή
  2. Δείχνει να πάει να το παλέψει, πάντως, ο υποτροπικός, εκεί προς τα τέλη του μήνα. Όπως το πάλεψε ο ήλιος σήμερα, όμως; Πού απόντος του γαλάζιου στον ουρανό, βλέπουμε μόνο το σκούρο μπλε στον βυθό. Τουλάχιστον, εμφανίστηκαν και κάνα δυο μαυρολίτσες (λέγονται έτσι από τα μαύρα στίγματα στο ραχιαίο, το θωρακικό και το ουραίο τους πτερύγιο), σπάζοντας λίγο με το τσαχπίνικο κολύμπι τους τη μονοτονία από το μουντό - κυριολεκτικά και μεταφορικά - σκηνικό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία,γιατι το αρκετό προηγούμενο διάστημα παρουσίαζε έντονη ....κολπική μαρμαρυγή.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ βαρύς ο καιρός και σήμερα στην περιοχή μού με βροχές(5 με 8mm ανά περιοχή μέχρι στιγμής)υγρασία σταθερά πάνω τού 95% και τη θερμοκρασία μεταξύ 12 και 14 βαθμούς μέγιστη.
    Όλα good που λένε και οι Άγγλοι με τα καλύτερα να έρχονται.
    Υ.Γ. Δάσκαλε όντως ομορφιές η Ευρυτανία.
    Υ.Γ.2. Νομίζω οτί ο Χριστόδουλος για το Μαυρομμάτι Βοιωτίας αυτό πού λέει πολλές φορές γιά την περιοχή τού έχει βάση καθώς λόγω τού Παρνασσού δυτικά τούς,τού Ελικώνα απο πάνω τούς και τού Ευβοϊκού κόλπου βορειοανατολικά τούς,τούς πιάνει ο δυτικού ρεύματος καιρός,ο βορείου ρεύματος γενικά,καθώς και ο νότιος νοτιοανατολικός(Κορινθιακός).
    Ο μοναδικός άνεμος πού δρα τις περισσότερες φορές ως νεφοδιαλυτής στην εκεί περιοχή είναι ο ΝΔυτικός.
    Από ύψη βροχής βέβαια ποτέ δεν είπε ότι συγκρίνεται η περιοχή τού με τη ΔΒΔυτική χώρα και αυτό δε θέλει και πολύ να το διαπιστώσει κάποιος.
    Η κάθε περιοχή με τα δικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκτική ταλάντωση,δείκτες AO NAO,φάση ENSO(el nino la nina)QBO,σχέση μεταξύ τροπόσφαιρας-ατμόσφαιρας,πολικός αεροχείμαρρος(ατμοσφαιρικός ποταμός αλλιώς)και κύματα Rossby πού στην ουσία αυτά τα πλανητικά καμπυλωτά κύματα είναι υπεύθυνα για όλη την κυκλοφορία από δω και πέρα όπως και το φαινόμενο της ΑΣΘ.
    Όλα αυτά το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσουν τον επερχόμενο χειμώνα και όποιος έχει όρεξη για καιρική μάθηση σας δίνω το λινκ απο ένα απο τα καλύτερα άρθρα τού δασκάλου πάνω στην κυκλοφορία τού χειμώνα,
    στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποσφαιρική ουρά.

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/11/blog-post_61.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στρατόσφαιρας ήθελα να γράψω και όχι ατμόσφαιρας στην αρχή.

      Διαγραφή
  6. Αχ βρε Φώτη,φτάσαμε να λέμε βαρύ καιρό,Νοέμβρη μήνα,τα 8μμ στην δυτική Ελλάδα.Καταλαβαίνεις πώς το λέω έτσι?Καλό βράδυ..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε αυτό πού λες Δημήτρη...αλλά στο τέλος τού μήνα γίνετε το ταμείο.
      Κάτι μου λέει οτί τουλάχιστον για εδώ τα νούμερα υετού θα είναι για δεύτερο σερί μήνα αρκετά μεγάλα συνολικά.

      Διαγραφή
  7. Ξουτ!!! αντικυκλωνα εξαφανισου από δω, για να ανοίξει η Δυτική πόρτα της χώρας μας και να περάσουν τα βαρομετρικα που εξαιτίας σου έχουν αργήσει.
    Έστω και με Γαρμπή,θα πάρουμε και εμείς καμιά ψιχαλα.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάνω από 80 τόνους νερό ανά στρέμμα έως αυτή τη στιγμή έχουν πέσει στούς επίσημους σταθμούς Ιθάκης και Κεφαλονιάς με τοπικές πλημμύρες μικρής όμως έκτασης όπως είδα.
    Πολυ πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδραιώνεται η τάση για θερμή μεταφορά στα 850hPa προς το τέλος του μήνα. Δεν θα κάνει, πάντως, ζέστη, καθώς οι επιφανειακοί άνεμοι θα είναι ισχυροί νοτιάδες, που στα πολλά beaufort είναι σχετικά ψυχροί. Οπότε μπορεί να έχει από δροσιά ως ψύχρα στις προσήνεμες στον νοτιά, τουλάχιστον, περιοχές, ειδικά αν επικρατήσουν και συννεφιές. Κατά μία έννοια, επαναλαμβάνεται το μοτίβο του Νοεμβρίου 2017 με ισχυρούς νοτιάδες και τότε στο φινάλε του, αλλά και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, που είχε οδηγήσει στον ήπιο χειμώνα του 2018.

    Οι ζυγοί χειμώνες βγαίνουν επίσης ως επί το πλείστον ήπιοι τα τελευταία χρόνια (2014, 2016, 2018, αλλά και 2020 που είχε τις ψυχρές εισβολές του και στην Αττική, αλλά με χιόνια μόνο μέχρι την Πάρνηθα). Αν συνυπολογίσουμε ότι πέρσι χιόνισε πάρα πολύ και σχεδόν σε όλη την επικράτεια, δύσκολα θα έχουμε μία επανάληψη φέτος, ειδικά στα νότια και τα παραθαλάσσια της Αττικής. Εκτός αν η κλιματική αλλαγή (με τα ακραία φαινόμενα παντός τύπου) έχει βαθύνει πια τόσο πολύ.

    Κάτι ψιλά έριξε, τέλος, στην Αττική και συγκεκριμένα 0,4 χιλιοστά στο Φάληρο, 1,2 χιλιοστά στην Ανάβυσσο με τον μηνιαίο υετό να είναι μέχρι στιγμής 2,6 και 1,8 χιλιοστά αντίστοιχα. Πολύ λίγα πράγματα, αλλά όχι και αφύσικα, αφού πλημμύρισε όλη η Αθήνα στα μέσα με τέλη Οκτώβρη, όταν έπεσε η μισή βροχή του έτους. Επόμενο ήταν να ακολουθήσει μεγάλο διάστημα ανομβρίας. Ο ουρανός είναι, πάντως, ακόμα βαρύς, κλείνοντας παράλληλα και μία βδομάδα που ο ήλιος δεν βγήκε σχεδόν καθόλου στην Αττική.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αν συνυπολογίσουμε ότι πέρσι χιόνισε πάρα πολύ και σχεδόν σε όλη την επικράτεια, δύσκολα θα έχουμε μία επανάληψη φέτος, ειδικά στα νότια και τα παραθαλάσσια της Αττικής."
      Πραγματικά Βαγγέλη κάνεις το άσπρο μαύρο. Που είδες πέρσι τα χιόνια παντού εκτός της Αττικής; Πολύ βαρύς άρα ο περσινός χειμώνας και δεν γίνεται να είναι τόσο βαρύς και φέτος...

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη πανελλαδικά πέρσι εάν εξαιρεθούν τα πολλά νερά Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στη δυτική κυρίως χώρα,και τις 2 όλες και όλες σοβαρές ψυχρές εισβολές πού πλην των σφοδρών χιονοπτώσεων στην Αττική για ενα διήμερο,ο χειμώνας σαν σύνολο ηταν γενικά πολύ ήπιος και αν συνυπολογίσουμε την άθλια άνοιξη πού ακολούθησε βράστα....
      Εγώ προσωπικά φέτος αν έχουμε σαν σύνολο τον περσινό χειμώνα θα σκίσω τα πτυχία μού(λέμε τώρα...)
      Δηλαδή οι χειμώνες τού 2016-17 καί 2011-12 τι ήταν Βαγγέλη μού αν ο περσινός ήταν βαρύς??
      Η έννοια βαρύς χειμώνας έχεις ενημερωθεί τι σημαίνει?
      Βλέπω ότι γενικά έχεις αποκτήσει αρκετές γνώσεις μετεωρολογικές και μπράβο,όμως στο θέμα βαρύς και ήπιος πού επιμένεις συνεχώς σε πιάνω αδιάβαστο.
      Ευτυχώς βέβαια πού με όσα βλέπω εγώ απο την κυκλοφορία δεν έχει καμία σχέση το φετινό Φθινόπωρο με το περσινό αλλά ούτε με χρονιές πολύ ήπιων χειμώνων στην Ελλάδα.
      Καλά το πάει.

      Διαγραφή
    3. Ήταν γεμάτος ο περσινός χειμώνας και επικαλούμαι τη μαρτυρία του συνονόματου μου από την Κηφισιά ότι χιόνισε εννέα φορές εκεί. Γενικότερα, στην Αττική, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας νομίζω, είχαμε ψυχρές εισβολές στις 16-18 Ιανουαρίου, στις 27-28 Ιανουαρίου, στις 13-17 Φεβρουαρίου, ακόμα και την 25η Μαρτίου έπεσαν νιφάδες στην Αθήνα. Μιλάμε για τις βαρβάτες ψυχρές εισβολές, τα ξεροβόρια που πάντα σφυροκοπούν τη νότια Αττική ειδικά, δεν τα συμπεριλαμβάνω.

      Απλά, επειδή υπήρχαν πέρσι και αρκετά μεγάλες περίοδοι με ζέστη, ο χειμώνας κακοχαρακτηρίστηκε από τους χιονόφιλους. Πολλές φορές, όμως, η ζέστη ερχόταν με ισχυρούς νοτιάδες, η θάλασσα είχε πολύ υψηλό κυματισμό και είναι μία άλλη όψη του χειμώνα κι αυτό. Τουλάχιστον για την Αττική, ο χειμώνας 2020-21 επιφύλαξε περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις νομίζω για ένα χιονόφιλο από αυτόν του 2016-17, που ουσιαστικά τελείωσε στις 10 Ιανουαρίου. Χωρίς υπερβολή. Είχε σημειωθεί ένας χιονιάς με πασπάλισμα στις 29-30/12/16 και η Αριάδνη (6-11/1/17), κατά την οποία στην Αττική χιόνισε μόνο τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιανουαρίου, κατά το μεσημέρι έβγαλε και ήλιο και πήγα και για μπάνιο. Όλος ο υπόλοιπος χειμώνας, δηλαδή, πάνω από τον μισό Γενάρη και ο Φλεβάρης είχαν ήπιες συνθήκες, τουλάχιστον για την Αττική.

      Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν ξέρω τι έγινε, ενώ δεν θυμάμαι ιδιαίτερα τον χειμώνα 2011-2012, οπότε μπορεί να έχεις και δίκιο και να ήταν πιο πλούσιος σε φαινόμενα. Επί της ουσίας, βαρύς χειμώνας με την έννοια να κάνει τρεις μήνες σερί
      τσουχτερό κρύο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι και το ζητούμενο για έναν χιονόφιλο. Μπαίνοντας στη θέση του, θα προτιμούσα 3-4 ψυχρές εισβολές, άλλες τόσες βροχές με νοτιάδες και ήπιο καιρό στο υπόλοιπο διάστημα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. είχε ενδιαφέρον ο περσινός: βροχές τον Γενάρη, χιόνι του Αγ. Βαλεντίνου, βροχές και σεισμούς τον Μάρτιο. ισχύει και η ηπιότητα των τελευταίων ζυγών χειμώνων. υπάρχουν όμως και άλλα στατιστικά, όπως αυτό που καταγράφει το τελευταίο πεδινό δεκεμβριάτικο χιόνι, στο μακρινό 2010. ακόμα και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και όψιμων εποχών, οσονούπω θα ξανασυμβεί.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους με ευχάριστη έκπληξη στην Κορινθία την ποτιστική βροχούλα που από το βράδυ ποτίζει την διψασμένη γη ! Δημήτρη , Πέτρο ! ελπίζω να γράψουν χιλιοστά και γιατί όχι και εκατοστά όλες οι περιοχές. Καλημέρα και καλό ΣΚ να έχουμε, όσο αυτό είναι δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Αρχισαν τα όργανα,το μπουζούκι εργάζεται...".Κλειστός καιρός,βροχή συνεχόμενη και ποτιστική.Μάλιστα στα Ανατολικά βλέπω χορταστικά νούμερα.Και αυτά ως προκαταβοή .Από βδομάδα βλέπω βολές κατά ριπάς.Μόνο δεν ξέρω αν είναι εκ του ορθίως ή εκ του πρηνηδόν!.Οι "φήμες" που λέγαμε.Δημήτρη και λοιποί φίλοι Κορίνθιοι φαίνεται να απομακρύνεται και από εμάς η ...λακέρδα.Σήμερα,νομίζω,αλλάζει και τό φεγγάρι.Θέμα αρμοδιότητος κυρίως Χριστοδούλου.-------------Π.Α.

    Υ.γ. Χαίρε Φώτη.Ο κατά σύστημα και μεθοδικά μελετηρός μαθητής ποτέ δεν φοβήθηκε τις Πανελλήνιες!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πέτρο το συγκεκριμένο μεγάλο και αναλυτικό άρθρο τού δασκάλου πού επισύναψα χθες,το διαβάζω εδώ και δύο χρόνια κάθε τέτοια εποχή απο 5 φορές αργά και αναλυτικά για να το εμπεδώσω ενώ παράλληλα αποκωδικοποιώ την κάθε φυσική διεργασία ξεχωριστά για να εχώ ένα μπούσουλα.
      Ακόμη έχω πολλά να μάθω ως μαθητής.
      Ευτυχώς η εξέλιξη της Google και των υπολογιστικών συστημάτων μας τα παρέχουν όλα στο πιάτο αρκεί να υπάρχει όρεξη.
      Τι να το κάνω εγώ να βλέπω χάρτες καιρού με χρωματισμούς και να λέω ότι δείχνουν όταν δε ξέρω τα βασικά της συνοπτικής κυκλοφορίας?
      Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα.
      Στα τού καιρού τώρα εσείς ειδικά οι Κορίνθιοι όπως είδα από τούς σταθμούς,μας ξεπεράσατε για πλάκα καθώς έφτασαν έως τα 30mm οι σταθμοί σας σήμερα.
      Εμείς μείναμε με ψίχουλα(2-3mm)
      Μεγάλη εντύπωση τέλος προκάλεσαν για άλλη μία φορά φέτος τα 168mm τρέχουσας πού είχαμε στην Ιθάκη,πράγμα πού κανένα μοντέλο δεν μπόρεσε να προβλέψει αυτό το τόσο τοπικό φαινόμενο.
      Το νησί πλημμύρισε γιά άλλη μία φορά φέτος και χρήζει προσοχής για τη δύσκολη συνέχεια πού έρχεται.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  12. Πάντως,εδώ στην Φθιώτιδα έχουμε κουραστεί απο την συννεφιά,το ψιλόβροχο και την υγρασία.Δεν έχω που να βάλω τα άπλυτα ρούχα,όποιος έχει μικρό παιδί που πάει σχολείο ξέρει...Για να μην πω για τις ιώσεις που περάσαμε τον μήνα αυτόν.Μαζέψαμε ότι κορονοιό κυκλοφορεί πλην του σαρς(απ'όσο ξέρω τουλάχιστον).Άντε μπας και βρέξει.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όνειρο ήταν και πάει,το χθεσινό μικρό άνοιγμα του καιρού και κάποιες σκόρπιες ακτίνες του ήλιου που πρόλαβαν να μας επισκεφτούν στην περιοχή μου(Η αλήθεια είναι ότι από την Θήβα και ανατολικότερα έσπασε αρκετά ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ήλιου)όμως το βραδάκι η πυκνή συννεφιά άρχισε να βγάζει ψιλόβροχο που έγινε κανονική βροχή την νύχτα αφήνοντας 2 χιλιοστά συνολικά.
    Το πρωί ξεκίνησε με πολύ μουντό καιρό,χαμηλή νεφωση και ψιλόβροχο που άφησε αλλά 1,8 χιλιοστά έως το μεσημέρι και συνεχίζει μέχρι τώρα νε αυτό το σπαστικό πουσι ή άχνη και πολύ αυξημένη υγρασία(απόλυτο δίκιο έχει ο Δημήτρης.ρ)και χαμηλή θερμοκρασία που κυμαίνεται από 10-12 βαθμούς,με την αίσθηση πολύ χαμηλότερη λόγω του αέρα.
    Το φεγγάρι κάνει πολύ ωραίο γύρισμα και κατά περιοχή ιδανικό,θα ελεγα,αφού πολλά στοιχεία του ήταν αυτά που πρέπει για να έρθουν ...καλύτερες βροχερες ημέρες και όχι μόνο.
    Εξαιρούνται φυσικά οι δυτικοί φίλοι μας οι οποίοι έχουν κάνει δικό τους ...κόμμα και βάλουν εναντίον μου...Μετανοείτε αγαπητοί μου γιατί δεν θα αφήσουμε κανένα σύστημα να περάσει από τα μέρη σας...Φυσικά κάνω πλάκα ετσι;Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα.
    Ο Φώτης με κάλυψε πλήρως σε όσα είπε για την περιοχή μου και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο εφόσον και εγώ τα έχω γράψει πολλές φορές.
    Ο Ελικώνας ειδικά είναι το ορόσημο για την περιοχή μου και μας χαρίζει απλόχερα τα "δωρα" του,τόσο σε βροχή όσο και στο χιόνι.
    Βλέπεις φίλε Γιάννη Θεσπρωτε ότι δεν λέω υπερβολές όταν γράφω πως ο ήλιος έχει γίνει ακριβοθωρητος στα μέρη μου και αυτό φαίνεται καθαρά από όσα ανέφερε ο αγαπητός Βαγγέλης Σπανός που στην Αττική έχει μια εβδομάδα να βγάλει ήλιο,οπότε φαντάσου τι γίνεται στην δική μου.
    Πιστεύω ότι το προσεχές διάστημα λίγο πολύ όλοι θα πάρουμε το μερίδιο μας για να αρχίσουμε μετά να μπαίνουμε στο κυρίως...πιάτο που κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον επερχόμενο χειμώνα.
    Καλό απόγευμα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο περυσινός χειμώνας όχι μόνο βαρύς δεν ήταν στην Αττική αλλά θυμάμαι και τα 20άρια που είχαμε σερί.

    Τι και αν χιόνισε και Φεβρουάριο και 25η Μαρτίου στη Νέα Φιλαδέλφεια η κατάσταση ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη. Βαρύ χειμώνα έχει να κάνει από το 2016/17.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, κολυμπάω εδώ και περίπου 10 χρόνια τον χειμώνα, οπότε τον βιώνω κυριολεκτικά στο πετσί μου, που λένε. Για παράδειγμα εσείς θυμάστε τη χιονόπτωση της 25ης Μαρτίου, αλλά μάλλον όχι τα ξεροβόρια που είχε για 2-3 μέρες κάθε βδομάδα από τις αρχές Μαρτίου, ως τις αρχές Απριλίου. Και αυτά χειμώνας είναι. Και οι ισχυροί νοτιάδες, που φέρνουν βαριές συννεφιές και φουσκοθαλασσιές είναι επίσης ένα άλλο πρόσωπο του χειμώνα, που είχε λίγο απ' όλα πέρσι, όπως αναφέρει και ο Νίκος Παππάς παραπάνω.

      Από την άλλη και ο χειμώνας 2016-17 είχε πάρα πολλά 20άρια, ειδικά τον Φεβρουάριο (επαναλαμβάνω ότι τα θυμάμαι από τα μπάνια), ενώ ο καιρός μαλάκωσε οριστικά από τις 10-11 Ιανουαρίου 2017, μετά τον χιονιά Αριάδνη. Το δεύτερο μισό εκείνου του χειμώνα ήταν πολύ ήπιο. Επίσης, το 2016-17 η θάλασσα δεν κρύωσε ποτέ τόσο πολύ, όσο το διάστημα μετά τον χιονιά της 15ης - 16ης Φεβρουαρίου 2021. Για μερικές μέρες μετά ήταν σαν να κολυμπάς σε παγάκια.

      Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία κυρία που έφερνε τα παιδιά της για μπάνιο τις μέρες με ηλιοφάνεια, όπως ήταν η Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021. Μπήκα στη θάλασσα και βγήκα σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Η κυρία παρότρυνε το ένα παιδάκι της, που έπεφτε στο νερό, φορώντας και ένα ισοθερμικό μπλουζάκι, εκτός από μαγιό, να συνεχίσει και ότι θα συνηθίσει το νερό, αλλά της είπα τότε ότι ήταν πολύ παγωμένο.

      Εν κατακλείδι, αν ο περσινός χειμώνας με τέσσερις ισχυρές ψυχρές εισβολές (νομίζω τον Γενάρη χιόνισε και στη Θεσσαλονίκη και σίγουρα σε μεγάλο μέρος της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας) ήταν ήπιος, τότε πώς θα έπρεπε να χαρακτηριστούν οι χειμώνες του 2014 (δεν χιόνισε ούτε μία φορά στην Πάρνηθα), του 2016 με το Ελ Νίνιο και του 2018, που θυμάμαι είχαμε πάει μονοήμερη στον Παρνασσό στις 2 Ιανουαρίου και είχε 10 βαθμούς, η Αράχωβα δεν είχε χιόνια πουθενά και το χωριό Λιβάδι μόνο κάτι χιονούρες δεξιά και αριστερά; Και αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε όλο το χειμώνα του 2018.

      Στην Ελλάδα είμαστε. Δεν γίνεται να κάνει κρύο σερί 3-4 μήνες τον χειμώνα. Τα 20άρια είναι αναπόφευκτα. Οπότε 2-3 καλές ψυχρές εισβολές είναι δώρο για έναν χιονόφιλο. Θα μπορούσαμε να είμαστε και σαν την Ισπανία (περίπου ίδιο γεωγραφικό πλάτος) που χιονίζει καλά μία φορά στα 20-25 χρόνια και μάλιστα σε παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μάλαγα ποτέ, όσο κρύο κι αν κάνει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή