Φήμες...

Φήμες λένε ότι μετά τα τελευταία ψευτοκρύα ο Νοέμβριος ζήτησε να έχει κι αυτός αλκυονίδες. Η αίτησή του, όμως, απορρίφθηκε και του διαμηνύθηκε να πάρει τον ίσιο δρόμο. Μην μπορώντας να κάνει κι αλλιώς, ετοιμάζει τους γαρμπήδες του και  φαίνεται ότι θα αντριέψει το κρύο κατά ειωθότα!

17 σχόλια:

  1. Μακάρι Δάσκαλε μακάρι
    Γιατί πολύ βαρετοκαιρια
    Βροχες, κ τα χιόνια στην ώρα τους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα μεσάνυχτα ξεκίνησε ψιλόβροχο στην περιοχή μου και συνέχισε σχεδόν μέχρι τις πρωινές ώρες,ενώ το πρωί έως αργά το μεσημέρι είχαμε μουντό σκηνικό με χαμηλή νεφωση και αυτό το "σπαστικό" πουσι ή άχνη,όπως λέμε,3-4 μποφόρ ΒΔ άνεμο και έντονη ψύχρα αφού η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 9-12 βαθμούς,ενώ στα ορεινά του Ελικώνα ήταν ακόμη χαμηλότερη.
    Το σκηνικό σήμερα ήταν άκρως φθινοπωρινό για να μην πω χειμερινό.
    Πυκνή συννεφιά έχει ακόμη αυτή την ώρα.
    Ο ήλιος είναι ακριβοθωρητος,αφού το τελευταίο 15θημερο έχει κάνει την εμφάνισή του 2-3 φορές όλες και ολες,αυτό βέβαια δεν αρκεί αφού το ποθούμενο είναι να πέσουν καλά νερά.
    Συνεχίζω να πιστεύω ότι όλα θα αλλάξουν σύντομα και αυτό βλέπω σε καθημερινή βάση από την επαφή μου με την φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά! τι γίνεται με την περιοχή σου φίλε? Πέρασε και την Ήπειρο σε ημέρες χωρίς ήλιο! Ευνοείται με όλους τους καιρούς!

      Διαγραφή
  3. Έμαθα και τι σημαίνει "ειωθότα".Πανεπιστήμιο είναι το blog μας!Ευχαριστούμε..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ. καθηγητά, τώρα μένει να τεθεί και το "Α new milestone" της 30ης Ιανουαρίου τρέχοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ea fama vagatur (αυτή η φήμη πλανάται),που έλεγαν και οι Ρωμαίοι.Ολα καλοδεχούμενα.Εστω και στο παραπέντε. Προσέξατε τη λεζάντα στη φωτογραφία του Φώτη?

    Και να σκεφθούμε Δημήτρη ότι χρησιμοποιείται αυτούσια από τον Θουκυδίδη (και νωρίτερα) μέχρι τον Ζιακόπουλο.Αυτό ειναι Ελληνισμός-Ελληνικότητα και όχι η γραμμή αίματος.Ο πολιτισμός (γλώσσα,ήθη κτλ) μιλάει,το αίμα δεν μιλάει΄. Ομόρριζα είναι ,έθος-έθιμο-εθίζω-ήθος κ.ά. .Ακόμα και το έθ-νος από εκεί προέρχεται,δηλ.ομοιογενές σύνολο προσώπων με κοινά ήθη και έθιμα.

    Υ .Γ.Πάω για ύπνο,νιώθω ωραία............Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι θερμοκρασίες που έχουμε φέτος και είχαμε και πέρυσι το Νοέμβριο, φυσιολογικές για την εποχή, στα χρόνια της κλιματικής κανονικότητας συνέβαιναν με νοτιάδες και δε χρειαζόταν τέτοια εμμονή βοριάδων! Οι βοριάδες κάποτε, αυτό το μήνα είχαν μικρή διάρκεια αλλά έφερναν κανονικό χειμώνα ακόμα και χιόνια! Προπερυσι που είχαμε κυριαρχία νοτιαδων και βροχών οι θερμοκρασίες θύμιζαν περισσότερο αρχές Οκτωβρίου παρά Νοέμβρη! Και με ηλιοφάνεια πιάναμε 25άρι για πλάκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφητικός ο δάσκαλος προχθές με τη Φωτογραφία μού και την αναμονή των γαρμπήδων!
    Να λοιπόν που σήμερα το επιβεβαιώνει στην ανάρτησή τού.
    Τώρα μόλις διάβασα το μπλογκ κάθως πριν λίγες ώρες γύρισα απο τα Ευρυτανικά μέρη και τη μονή Προυσού.
    Ευλογημένα και με άγρια ομορφιά μέρη και το συννεφιασμένο μουντό και υγρό σκηνικό πού επικρατούσε έκανε ακόμη πιό όμορφη την κοντινή μού εκδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι κ. Ζιακόπουλε! Μας φτιάξατε το βράδυ! Καλό βράδυ από την Άρτα, αναμένοντας το γαρμπή!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στα τού καιρού μελλούμενα θα ήθελα αρχικά να πω στούς φίλους πού βλέπουν συνεχώς αντικυκλώνες και θερμές εισβολές ότι βιάζονται και καλό θα ηταν να μη παίρνουν στα σοβαρά το κάθε ραν τού τζίφου...
    Άλλωστε τον εαυτό μού δεν τον βγάζω έξω καθώς πριν καιρό είχα παρασυρθεί και βιάστηκα να φέρω ψυχρή εισβολή αλλά ηταν από τις λίγες φορές πού την έπαθα,ενώ στην τελική δε λες οτί είχε και ζέστη τις τελευταίες ημέρες....ένα κρύο κυριως στα ανατολικά και βόρεια το είχε...
    Στην εξέλιξη έως τα τέλη τού μήνα είμαι αρκετά χαρούμενος καθώς σύσσωμα όλα τα μοντέλα,όπως και τα ensemble των δύο μεγάλων προγνωστικών κέντρων,επιβεβαιώνουν τη σοβαρή αλλαγή διαρκείας με πολλές βροχές και καταιγίδες(δυτική κυκλοφορία με λίγα λόγια με συνεχείς κυκλογεννέσεις στην κεντρική-ανατολική Μεσόγειο)ιδιαιτέρα για περιοχές σχήματος Π(δυτικά κυρίως,βόρεια και ανατολικό Αιγαίο),χωρίς όμως κατά περιόδους να εξαιρούνται απο τα φαινόμενα τα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας.
    Οι θερμοκρασίες θα είναι λογικές για την εποχή(στα νότια ως είθισται θα τσιμπήσει λίγο)ενώ κάτι καλό μαγειρεύετε από πλευράς κρύου και χαμηλών χιονοπτώσεων προς τις πρώτες ημέρες τού Δεκέμβρη(αυτό σαν τάση).
    Καλά φαινόμενα λοιπόν να έχουμε απο δω κ πέρα!
    Υ.Γ. Χριστόδουλε ωραία τα είπες,σε εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια.
    Γυρίζει και το φεγγάρι Παρασκευή πρωί πού τόσο υπολογίζεις και περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άντε, καιρός ήταν. Οι υψηλές πιέσεις και οι αντικυκλώνες, να πάνε στο καλό!! Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω Γιάννη Θεσπρωτε τι κόλλημα έχουμε φάει φέτος και μας έχει τρελάνει στην συννεφιά και την ψύχρα,μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα(ψίχουλα είναι για εμάς αυτά τα χιλιοστά)και αν βάλεις και τον αέρα που δεν σταματά σχεδόν ποτέ,τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς την στιγμή που δίπλα μας άλλες περιοχές σε λίγα μόλις χιλιόμετρα έχουν λιακάδα.
    Ίσως μας προετοιμάζει για τα επερχόμενα...Τι να πω..
    Και σήμερα δεν βλέπουμε ήλιο,αφού κυριαρχεί ξανά πυκνή συννεφιά.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω ότι με τη φράση "θα αντριέψει το κρύο" ο κ. Ζιακόπουλος εννοεί ότι θα κατέβει ψύχος κατά τις 30 Νοεμβρίου, που είναι η γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Η λέξη "αντριέψει" έχει διττή έννοια, συμβολίζοντας και ότι η μεταβολή του καιρού προς το ακόμα ψυχρότερο (γιατί δεν έχουμε σε καμία περίπτωση ζέστη, ούτε για την εποχή) θα είναι σημαντική και ότι θα συμβεί εκεί κοντά στην γιορτή του Αγ. Ανδρέα.

    Όσο για το γεγονός ότι ο καιρός - παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη - βαίνει προς το ψυχρότερο στην Ελλάδα, αποδεικνύεται και από μελέτη του meteo.gr, σύμφωνα με την οποία η ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται συνεχώς από το 2000 και περισσότερο στην περιοχή της Μεσογείου και τη χώρα μας, σε αντίθεση με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως, έχουμε χάσει τον ήλιο για καμιά βδομάδα πάλι, οι ειδήσεις μας μαυρίζουν κάθε μέρα την καρδιά και ζούμε μέσα στη μελαγχολία και την καταχνιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να επανέλθω, όμως, καθώς η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας οφείλεται τόσο στη συννεφιά (χορτάσαμε πια δεν θέλουμε άλλη), όσο και στα μικροσωματίδια από ανθρώπινες δραστηριότητες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κρύβει και τον ήλιο, δηλαδή, πέρα από το ότι ευθύνεται για 7 εκ. πρόωρους θανάτους ετησίως (σχεδόν τριπλάσιους από τον κορωνοϊό, για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους, ενώ oι περισσότεροι θάνατοι με Covid 19 δεν είναι και πρόωροι). Το 2019 σημειώθηκαν 307 χιλ. πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης έναντι 346 χιλ. το 2018, γράφει η Le Monde, που επισημαίνει ότι παρά τη μείωση τους κατά 10%, η οποία οφείλεται και στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν, παραμένουν πολλοί. Έχουν υποχωρήσει, πάντως, κατά 1/3 από το πικ των 450 χιλιάδων το 2005.

    Η ΕΕ έχει στόχο να μειωθούν κατά 55% ως το 2030 οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο, καρδιακά, ασθένειες των πνευμόνων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης (η οποία μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών) σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Αν τηρηθούν τα μέτρα ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ως το 2032, ωστόσο, τροχοπέδη αποτελούν η γήρανση του πληθυσμού και η αστυφιλία. Κι αυτό διότι ένας γερασμένος πληθυσμός που ζει και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις είναι πιο ευάλωτος στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/11/15/la-mortalite-liee-a-la-pollution-de-l-air-dans-l-ue-baisse-mais-reste-importante_6102066_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο γερασμένος πληθυσμός είναι ένα θέμα αλλά και ο υπερπληθυσμός ένα άλλο θέμα.Καλημέρα σε όλους,ευθυμούντες και δυσθυμούντες .----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Δάσκαλος μίλησε οποίος κατάλαβε κατάλαβε.Εδω και μέρες είχα πει η οποία αλλαγή του καιρού το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και ως φενεται θα άρχιζει να παίρνει "σάρκα και οστά". Χρήστος από Όθρυς αν και τις τελευταίες τρεις μέρες είχαμε εδώ βροχουλες ποτιστικου τύπου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση αυτά πού βιώνουμε Χρήστο ο καιρός έχει αλλάξει από τις 14 Νοέμβρη και δεν έχει καμία σχέση με πέρσι.
      Απο εκεί ψιλόβροχα κρύο κ συννεφιά,και απο δω αρκετές βροχές όπως σήμερα ήδη,και επίσης ψύχρα.
      Απλα μετά τις 20 έρχονται οι πολυπόθητοι νοτιάδες με τα πολλά νερά.
      Αρα λοιπόν,μία χαρά φθινοπωρινό καιρό έχουμε απο τις 14 τού μήνα κ μετά!
      Για μένα οι εκτιμήσεις απο τα τέλη κιόλας τού Οκτώβρη πηγαίνουν πολύ καλά.
      Άλλωστε τα χιόνια στα χαμηλά δεν ενδιαφέρουν κανέναν τέτοια εποχή.

      Διαγραφή
  15. Kαλημέρα από τη βροχερή και άκρως φθινοπωρινή σήμερα, Κέρκυρα! Μακάρι ο καιρός να επιστρέψει προς το ¨κανονικότερο" για την εποχή! Και τις βροχές τις θέλουμε (τις ποτιστικές) και φυσικά το κρύο και το χιόνι στην ώρα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή