Φθινοπωρινές εικόνες

Καστανιά στη Μακρυρράχη Πηλίου. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης



Κυρίαρχοι πλέον στην παραλία του Χορευτού οι γλάροι. Φωτ. Γιαννης Κακανιάρης

Ηλιοβασίλεμα στη Ρόδο. Φωτ. Θάνος Κοτταράς

Γωνιά της κονιτσιώτικης αυλής μου. Στο βάθος ο πλάτανος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου 

                                                                                              Καλή Κυριακή, φίλοι μου

10 σχόλια:

  1. Με βαριά συννεφιά, όπως στη δεύτερη φωτογραφία ξημέρωσε η Κυριακή 14/11 στην Αττική. Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο είδος γλάρου ονομάζεται ποταμογλάρονο - ή χελιδόνι της θάλασσας στην αργκό - αν και κατά κύριο λόγο ζει σε γλυκά νερά και μεταναστεύει από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη στα μέρη μας τον χειμώνα. Όπου υπάρχουν μεγάλα σμήνη αυτών των μικρόσωμων γλάρων, συνήθως έχει κοντά γλυκά νερά, ή κάποιον υγροβιότοπο, ανεξάρτητα αν μαζεύονται και στη θάλασσα.

    Το ότι έχουν έρθει τα ποταμογλάρονα, που έχω δει κι εγώ στο Φάληρο, αλλά και στην Π. Φώκαια - και στις δύο περιοχές υπάρχει ρέμα κοντά στην παραλία που συχνάζουν - σημαίνει ότι ο χειμώνας έχει καταφθάσει πιο βόρεια στην Ευρώπη. Προσωπικά, ελπίζω να κρατήσει στην Ελλάδα λίγο ακόμα η καλοκαιρία. Αφού αν κάνει κρύο από τώρα θα είναι ταλαιπωρία, την οποία γλιτώσαμε τουλάχιστον σε αντίθεση με χθες, σήμερα το πρωί που πήγα και πάλι τη φίλη μου στη δουλειά. Αν και έχουν κλείσει τους δρόμους από το ύψος της διασταύρωσης Καλλιρόης - Βουλιαγμένης και πάνω, αυτή τη φορά δεν είχε λαϊκή αγορά - όπως σε έναν άλλο μαραθώνιο προ μηνός - στην Κάρπου/Φιλολάου, τη μοναδική εναλλακτική διαδρομή.

    Βασικά, δεν είχαν ξυπνήσει ακόμα και οι πιο πολλοί. Επί τη ευκαιρία, καλός ο μαραθώνιος - αν και τα τελευταία χρόνια έχει εμπορευματοποιηθεί πολύ, αφού τα πάντα κινούνται με γνώμονα το κέρδος σε αυτή τη ζωή - αλλά ακόμα καλύτερη η κολύμβηση. Όχι μόνο επειδή τη συνιστούν όλοι οι ειδικοί, αλλά κυρίως γιατί τη θάλασσα δεν χρειάζεται να βάλεις περιορισμούς και κορδέλες, στο απέραντο γαλάζιο νιώθεις περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την αίσθηση της ελευθερίας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιες φθινοπωρινές εικόνες.Εδω μια ακόμα ηλιόλουστη ημέρα.Με τέτοιον εμμονικό εμποδιστή, νομίζω ότι πολύ δύσκολα ο δημόσιος κατήγορος θα μπορούσε να προσάψει στα εκ Δυσμών βαρομετρικά χαμηλά τον χαρακτηρισμό-κατηγορία "εφαψίας".
    Υ.γ.Ο καθένας τον πόνο του και ο μυλωνάς τη δέση του.Μόνον μια υπόμνηση.Η θάλασσα,κρύα ή ζεστή,είναι πάντα "ποτισμένη"!.-------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος14 Νοεμβρίου 2021 στις 12:32 μ.μ.

    Καλή Κυριακή στον Δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ, από την συννεφιασμένη Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, ένας ακόμα λόγος που πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας της οποίας θα κλείσουν από τη Δευτέρα 15/11 και για μία βδομάδα τα σχολεία στο Νέο Δελχί, όπως αναφέρει η Le Monde. Oι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουλέψουν επίσης με τηλεργασία, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν το ίδιο, όσο αυτό είναι δυνατό. Κάθε δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής θα σταματήσει επίσης για τέσσερις μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα Κυριακή 14/11 για να μειωθούν οι ρυπογόνες εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

    Την Παρασκευή 12/11 τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφτασαν στην επικίνδυνη ζώνη στην πρωτεύουσα της Ινδίας, με συνέπεια να κηρυχθεί υγειονομικός συναγερμός. Η καύση γεωργικών απορριμμάτων σε ινδικές πολιτείες που συνορεύουν με το Νέο Δελχί, συνεχίζεται, παρά την απαγόρευση που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2021/11/13/en-proie-a-la-pollution-new-delhi-annonce-la-fermeture-de-ses-ecoles-pour-une-semaine_6101969_3210.html

    Τουλάχιστον εδώ είναι καθαρός από ρύπους τόσο ο ουρανός, όσο και ο βυθός. Αν και σήμερα ανέσυρα ένα δίχτυ πλεγμένο σε σύρμα σπιράλ από 2-3μ. βάθος. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα καλάθι ψαρέματος ξεχασμένο στη θάλασσα, όπου είχε γίνει καταφύγιο για μικρούς κάβουρες αράχνη, μερικά ακόμα καβουράκια, αρκετά μαργαριτοφόρα στρείδια και τσακνάρια (είδος κοχυλιού σε σχήμα κώνου). Για αυτόν τον λόγο δεν έπρεπε να το βγάλω στη στεριά, αλλά δεν ήξερα εκ των προτέρων ότι θα είχε τόσα πλασματάκια μέσα, τα οποία έβαζα με νερό στη μάσκα, μέχρι να τα συλλέξω όλα (τα καβούρια σίγουρα) και να τα ρίξω ξανά στη θάλασσα.

    Μόνο μερικά μαργαριτοφόρα στρείδια δεν τα κατάφεραν, γιατί είχαν μπλεχτεί τόσο πολύ στα δίχτυα, που ήταν αδύνατον να τα βγάλω, ενώ ορισμένα εξ αυτών είχαν σπάσει κιόλας στα δύο. Λέγεται ότι 1 στα 1.000 μαργαριτοφόρα στρείδια έχει μαργαριτάρι μέσα, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή έχουν όλα, αλλά τα μαργαριτάρια τους είναι πάρα πολύ μικρά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίες φωτογραφίες!
    Όσο γιά τον καιρό στην περιοχή μου ήδη πήρε φθινοπωρινή στροφή καθώς από χθες το βράδυ έχουν πέσει 3,2mm στο σταθμό μου,ενώ στούς υπόλοιπους από 1,8 έως 7,8mm.
    Προς το βραδάκι και μετά έρχεται η συνέχεια.
    Υ.Γ. το ευλογημένο Ιόνιο ακόμη και με αντικυκλώνα,τα απόνερά τού έστω θα μας τα δώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνεχίζει εκ νέου απο αργά το απόγευμα ποτιστικού τύπου βροχή στις περισσότερες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
    Πιάσαμε τα 10 χιλιοστάκια τρέχουσα μέχρι στιγμής.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εβδομάδα των "Παθων" αποδείχθηκε περασμένη για μένα καθώς ελαιομαζεμα και μεγαλου φόρτου εργασίας στο ΚΤΕΛ, δεν μου επέτρεψαν ούτε να διαβάσω έστω τα σχόλια στο μπλογκ.
    Δεν είχε βέβαια και κάποια ιδιαίτερη αλλαγή του καιρού,αφού την Δευτέρα είχαμε στην περιοχή μου ξανά ομίχλη και χαμηλή νεφωση όλη μέρα,την Τρίτη κάπως καλύτερή η κατάσταση,Τετάρτη και Πέμπτη χειμωνιάτικο σκηνικό με ψιλόβροχο,αέρα δυνατό και θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς,την Παρασκευή έσπασε λίγο μετά το μεσημέρι,Σάββατο σαφώς καλύτερη εικόνα αφού είδαμε και ήλιο και εχθές Κυριακή,συννεφιά πυκνή κατά διαστήματα και αρκετή ψύχρα.
    Ίδια εικόνα έχει και σήμερα με χαμηλή νεφωση και ένα "πουσι να μουσκευει κάπου κάπου τον δρόμο.
    Εχθές το βράδυ έβγαλα και την 3η δόση λαδιας,τελειώνω το επόμενο Σ/Κ εάν πάνε όλα καλά,η αναλογία ελιά-λάδι ξεκίνησε στα 5/1 και κατέβηκε στα 4,700/1,οξύτητα κάτω απο 0,2 οπότε μιλάμε για εξτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
    Όσο για τα "εδέσματα" του τραπεζιού που ανέφερε ο φίλος Π.Α,εγώ συμπλήρωσα και λίγη φάβα Σαντορίνης που πάντα την τιμούμε ιδιαιτέρως.
    Αγαπητέ Πέτρο ζήτω συγνώμη που δεν μπόρεσα να σου απαντήσω αλλά ο χρόνος μου δεν έφθανε ούτε να ασχοληθώ με τα παιδιά μου,ελπίζω σύντομα να αναφερθώ πάνω σε όσα είπαμε.
    Αγαπητοί φίλοι Δημήτρη και Γιάννη από Χαλκίδα,το θεμα είναι να μπορέσουμε να δεχτούμε όλοι μας τα νερά που τόσο πολύ χρειάζονται και όχι μόνο να δούμε και να απολαύσουμε το τιμημένο που για μας φέτος ειδικά είναι στάνταρ άσσο από εδώ μέχρι την...αρκούδα της Σιβηρίας...!!
    Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία λογικά είναι ασσός στάνταρ και μένει να δούμε τι θα γίνει με την δυτική Ελλάδα που δεν έχει και τα...καλύτερα παιδιά...
    Τον λευκό επισκέπτη θα χαρούν εκτός απροόπτου,πολλά νησιά του Αιγαίου, φυσικά η Κρήτη και η Θράκη,όπως και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
    Και ποιός μένει ακομη;
    Η Ήπειρος που λογικά θα έχει την τιμητική της...
    Κυκλάδες και Δωδεκάνησα παίζουν δυνατά στο κουπόνι και γρίφος παραμένει η δυτική Ελλάδα που θέλει "υποστήριξη"...!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.
    Υ.Γ:Εχθές το μεσημέρι τα παιδιά μας(οικογενειακώς μαζεύουμε) απόλαυσαν ωραίο θέαμα,καθώς έπεσαν πάνω σε υπέροχη αερομαχία μεταξύ των αγαπημένων μου γερακιών και σε ενα ζευγάρι σταυρααετωβ,που κράτησε σχεδόν μιση ώρα και έληξε με νικητές τα γεράκια,βλέπετε η κυριοτητα των "κεκτημένων"τους ήταν μεγάλο κίνητρο για αυτά και παρόλο που είναι λιγότερο δυνατά από τους αντιπάλους τους η επικράτηση ήταν μονόδρομος όπως και έγινε.
    Μεγάλο μάθημα για τα παιδιά αυτή η αερομαχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από συννεφιά ...κάργα, από....τηγανίτα τίποτα.Για την ακρίβεια κατεγράφησαν μηδέν κόμμα δύο δέκατα του χιλιοστού.Λίγο τόχεις!!. Φίλε Φώτη είπαμε,είστε προνομιούχοι.Από παντού εισπράττετε.Ακόμα και από τον "εφαπτόμενο" υετό.Αγαπητέ Γιάννη Θεσπρωτέ λογικά εσύ έπρεπε να ευρίσκεσαι εντός...εφαπτομένης.Πάντως σε καταλαβαίνω απολύτως.

    Και κάτι άσχετο.Η κόρη μου εκ πεποιθήσεως και κατ επιλογήν διαμένει με την οικογένειά της μονίμως στα Εξάρχεια. Αγαπάμε Εξάρχεια.Γνώριζα ότι η συνοικία οφείλει το όνομά της σε έναν Ηπειρώτη έμπορο ,ονόματι Έξαρχο.Δεν γνώριζα ότι ο έμπορος αυτός ήταν από την Κόνιτσα!.
    Καλημέρα σε όλους και εν αναμονή της επικείμενης πρόγνωσης,αν και δεν βλέπω κάτι.Εχω την αίσθηση ότι αρχίζει να κολοβούται και το γ 10ήμερο.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε,με αυτό που είπες μου θύμησες το ανέκδοτο(Για όσους το γνωρίζουν)της χήρας που έλεγε σε αυτούς που κουβαλούσαν τον συγχωρεμένο,όχι κάτω από την συκιά,μην πάθουμε τα περσινά.
    Φίλε Γιάννη,πέρσι δεν πρέπει να έχεις παράπονο από τα νερά που πήρατε στην περιοχή σου,το μόνο παράπονο που πρέπει να έχεις είναι που δεν ήρθαν οι συγκλίσεις την ώρα που είχατε υετο και δεν πήρατε τι χιόνι που περιμένατε,εκεί υπήρξατε άτυχοι,υπάρχει όμως λύση,πάρτε τον υετο σας και ελάτε στην περιοχή μου να απολαύσετε χιόνια ονειρικά...!!
    Ελπίζω να μην σε πειράζει που κάνω λίγο πλάκα έτσι;
    Φέτος πιστεύω ότι θα έχετε καλύτερες ευκαιρίες για να σκοραρετε,θα το δειξει η πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή