Ο καθοριστικός ρόλος του ανάγλυφου

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Παρασκευή (26/11/2021). Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / καφέ για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές). 

20 σχόλια:

  1. Δηλαδή, δεν θα έχει ισχυρούς νοτιάδες την Παρασκευή 26/11 στην Αττική; Μακάρι. Σήμερα Τετάρτη ήταν, πάντως, σαν χειμώνας με τον βοριά και τη συννεφιά την Τετάρτη στην αγαπημένη μου ακρογιαλιά. Αφού έκανα ζέσταμα με τα σκυλιά πριν τη βουτιά. Μεταξύ άλλων φωτογράφισα κι έναν σκαρμό στα ρηχά. Με το σχεδόν τέλειο καμουφλάζ έμεινε ακίνητος για πολλή ώρα, χαρίζοντας μου ένα καλό πλάνο, αφού η υποβρύχια μηχανή έχει αρχίσει να μου κάνει νερά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο ισχυρά και άλλο ακραία καιρικά φαινόμενα!

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα... Από τα ξεροβόρια στις φουσκοθαλασσιές. Νομίζω ότι οι νοτιάδες θα κρατήσουν και το ΣΚ 27-28/11, για να απαντήσω και στο ερώτημα του κ. Αποστόλη Μαντζαβίνου από κάτω, αλλά δεν ξέρω για βροχές. Φαίνεται, πάντως, ότι στις 30/11-1/12 θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή για φέτος. Και αν θυμηθώ ότι και στις 30 Νοεμβρίου 2018 είχαμε τότε ψυχρή εισβολή και ακολούθησε ο βαρύς χειμώνας 2018-19 με χιόνια και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και στις 8 και 15 Ιανουαρίου μέσα στην Αθήνα και στις 23-25 Φεβρουαρίου την παγερή Ωκεανίδα, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο νοτιάς άργησε μια μέρα...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Πάντως θα είναι σύντονη η αλλαγή της Παρασκευής, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναλόγως στο πού αναφέρεσαι.
      Στα δυτικά για παράδειγμα ο καιρός θα είναι συνεχώς κλειστός και βροχερός.
      Η υπόλοιπη χώρα περάσματα.

      Διαγραφή
  3. Μάλιστα δάσκαλε. Aber alert για τους Βδυτικους! Φώτη ετοιμασου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο δάσκαλος πολύ σωστά τονίζει νωρίς νωρίς τις όποιες επιπτώσεις των επομένων ημερών.
    Το Ευρωπαϊκό ECMWF πάντα ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα μοντέλα,χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα.
    Σήμερα είδα έπεσαν τελικά τα πολυπόθητα νερά και στην υπόλοιπη χώρα,ενώ τα βουνά μας έβαλαν αξιόλογο χιόνι με το χιονοδρομικό τού Παρνασσού να ντύνεται επιτέλους στα λευκά.
    Εδώ σε εμάς ο καιρός βελτιώθηκε μέσα στην ημέρα με κάποια ψιλόβροχα μόνο,ενώ απο το μεσημέρι και μετά με την ενίσχυση τού ΑΒΑ ανέμου η ψύχρα έγινε αισθητή.

    Στα μελλούμενα τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά πού λέγαμε από καιρό με τις βροχές και την πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή από τα ΒΔυτικά να είναι γεγονός στο τέλος τού μήνα.
    Αυτό πού αρχίζει και με προβληματίζει είναι ότι συνεχίζουν και τα δύο μεγάλα παγκόσμια μοντέλα μαζί με τα ensemble τούς να δίνουν για τη δυτική ΒΔυτική χώρα το επόμενο 10ήμερο συνεχείς και δυνητικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες πού είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα ανά περιοχή.
    Επειδή εμείς σε αυτό το μπλογκ δεν κινδυνολογούμε χωρίς σοβαρό λόγο,αυτή τη φορα ας πάρουν από νωρίς μέτρα οι αρμόδιες αρχές των δυτικών περιοχών έτσι ώστε να μη ζήσουμε πάλι καταστάσεις "Μπάλλου" ή και χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε συνέχεια της σημερινής ανάρτησης να συμπληρώσω ότι για τις ανατολικά της Πίνδου ηπειρωτικές περιοχές της χώρας ισχύει πάντα το «Φοβού τους Γαρμπήδες και (μοντελικά) δώρα φέροντας» κατά το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» που είναι η μετάφραση στα Ελληνικά της παροιμιώδους φράσης «Timeo Danaos et dona ferentes» που λέγεται δια στόματος Λαοκόοντος στην Αινειάδα, του Βιργιλίου.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Λαοκόων εύστοχα προειδοποίησε τους Τρώες,αλλά τελικά ο Δούρειος Ίππος έκανε τη δουλειά του.Αλήθεια ,στην ιστορία,πόσοι Δούρειοι Ίπποι,υπό οποιανδήποτε μορφή,δεν εξαπάτησαν λαούς και ηγεσίες,με τραγικές συνέπειες!!.------Π.Α.

    Φώτη πράγματι,και εγώ,αν και διψασμένος ακόμα, με αυτά που βλέπω,δεν ζηλεύω καθόλου τους Δυτικούς φίλους μας.Εσύ δεν είσαι μέσα?.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο ο παραλληλισμός σού με τούς Τρώες και τον Δούρειο ίππο είναι φοβερά εύστοχος!
      Εύχομαι αυτή τη φορά οι συνέπειες να μην είναι μεγάλες και να υπάρξει πρόληψη.
      Προσοχή θέλει και με τούς ανέμους σε πολλές περιοχές να προσθέσω.

      Υ.Γ. Όχι μόνο μέσα είναι η Αιτωλοακαρνανία και η περιοχή μού Πέτρο,αλλά έχουν βουτήξει και χέρια και πόδια και κεφάλι,μέχρι και τα μαλλιά!
      Θα δούμε τι θα γίνει τελικά.

      Διαγραφή
    2. Σε γειτονική χώρα οι δάσκαλοι έλεγαν στα παιδιά ότι οι Έλληνες είναι πονηροί και ως παράδειγμα ανέφεραν το "Ξύλινο Άλογο". Πάλι καλά! Στις μέρες μας ίσως να λενε ότι ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας και ο Αγαμέμνων ήταν πρόγονοί τους!
      Για την εξέλιξη του καιρού το μεσημέρι.
      Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  7. Καλό νερό έριξε σε όλη την Βοιωτία με αρκετά μεγάλη τοπικότητα γι'αυτό και τα χιλιοστά κυμάνθηκαν από 10-55 με τα περισσότερα στα ορεινά του Ελικώνα.
    Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα από 9-13 στα ημιορεινά- πεδινά και 5-7 στα ορεινά.
    Πυκνή συννεφιά, κρύο και "αχνη" μας συνοδεύουν και σήμερα κάνοντας το σκηνικό χειμωνιάτικο.
    Τα καλύτερα έρχονται λίαν συντόμως...
    Χρόνια πολλά στις Κατερίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είμαι βέβαιος για τα ονόματα πού αναφέρεις δάσκαλε.Πάντως ο Όμηρος είναι,λέει,ελληνοποιημένη απόδοση του Ομάρ!!.----Π.Α.

    Υ.γ.Αναμένουμε τα νεότερα για τις αναμενόμενες βροχές και την αντρειοσύνη του κρύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H κλιματική αλλαγή κάνει ακόμα και τα μονογαμικά και πάντα αγαπημένα άλμπατρος να χωρίζουν, όπως αναφέρει ο Guardian. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νερά των ωκεανών γίνονται θερμότερα και φτωχότερα σε ψάρια, με συνέπεια τα άλμπατρος να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά προς αναζήτηση τροφής. Έτσι, αρκετά δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν εγκαίρως για την περίοδο της αναπαραγωγής, με συνέπεια το ταίρι τους να βρίσκει άλλον σύντροφο. Υπολογίζεται ότι τα "διαζύγια" έχουν αυξηθεί από 1%-3% σε 8%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε για 15 χρόνια σε μία αποικία με 15.500 ζευγάρια άλμπατρος στα νησιά Φώκλαντ.

    Τα άλμπατρος μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, από την άποψη ότι ζουν 50-60 χρόνια, κατά την εφηβεία τους προσπαθούν να γοητεύσουν το άλλο φύλο και στη συνέχεια κάνουν "καριέρα", δηλαδή, πετούν σε πολύ μακρινά μέρη προς αναζήτηση τροφής. Επειδή, δυσκολεύονται, όμως, να την βρουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που τους επιφυλάσσει θερμότερα νερά κι ένα πιο αφιλόξενο περιβάλλον, μειώνεται και ο πληθυσμός τους κατά 5-10% σε ετήσια βάση από το 2005 και μετά. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και ότι πολλά από αυτά τα θαλασσοπούλια σκοτώνονται κατά λάθος από μεγάλα αλιευτικά τόνων στα μεγάλα ταξίδια τους. Το μεγάλο διάστημα χωρισμού ενός ζευγαριού έχει επίσης ως συνέπεια να αυξάνονται οι στρεσογόνες ορμόνες και τα άλμπατρος να κατηγορούν το ταίρι τους για αυτό.

    Μάλιστα, η αδυναμία να βρουν άλλον σύντροφο οδηγεί πολλές φορές τα άλμπατρος και σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που έχουν παρατηρήσει σε ορισμένα νησιά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες. Όχι, όμως, στα Φώκλαντ, όπου οι πληθυσμοί των άλμπατρος παραμένουν ισχυροί με τα νεαρά αρσενικά να προσπαθούν ακόμα να προσεγγίσουν τα θηλυκά με ένα ιδιότυπο χορευτικό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, όμως, ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα, ειδικά από τα αλιευτικά τόνων, που σκοτώνουν τα υπέροχα αυτά θαλασσοπούλια, τότε τα άλμπατρος μπορεί να κινδυνεύσουν και με εξαφάνιση.
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/24/climate-crisis-pushes-albatross-divorce-rates-higher-study
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας προσθέσουμε Βαγγέλη ότι το πουλί αυτό έχει ένα καταπληκτικό αεροδυναμικό σχήμα,το οποίο του επιτρέπει να διανύει πολύ μεγάλες αποστάσεις με την καταβολή μικρής προσπάθειας (μικρό έργο).Ταυτόχρονα έχει και εξαιρετική ικανότητα προσθαλάσσωσης.Αυτό έχει μελετηθεί από την Αεροναυπηγική.Έτσι,πριν από χρόνια,όταν κατασκεύασαν ένα αμφίβιο αεροσκάφος με ανάλογα χαρακτηριστικά,του έδωσαν το όνομα "almbatross".------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν τα γνώριζα αυτά. Πρέπει να έχει και μεγάλο άνοιγμα φτερών, πάντως, διότι κάποτε είχαν δώσει το παρατσούκλι "το άλμπατρος του Όφενμπαχ" στον ολυμπιονίκη κολυμβητή Μίκαελ Γκρος, επειδή τα χέρια του ήταν τεράστια, όταν τα άνοιγε στην πεταλούδα. Το θαλασσοπούλι σούλα με τα γαλάζια πόδια είναι νομίζω το ικανότερο στις καταδύσεις, αφού φτάνει μέχρι και τα 25 μέτρα βάθος, όσο και ο "δικός μας" θαλασσοκόρακας, αλλά σίγουρα το άλμπατρος είναι το πιο επιβλητικό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αξίζει να επισημανθεί πως ομοφυλοφιλική συμπεριφορά (ειδικά μεταξύ των αρσενικών) παρουσιάζουν τα περισσότερα ζώα του πλανήτη μας ενίοτε. Έχει καταγραφεί πολύ έντονα σε καμηλοπαρδάλεις, πιθήκους μπονόμπο, ακόμα και σε λιοντάρια. Και μια και ο λόγος για πλάσματα της θάλασσας, σύμφωνα με έρευνες το 14% των γλάρων παρουσιάζει επίσης ομοφυλόφιλικη συμπεριφορά, και μάλιστα στους γλάρους είναι πιο έντονη ανάμεσα στα θηλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα του καιρού, πολύ ισχυρές καταιγίδες σήμερα είχε η κεντρική Μεσόγειος σήμερα σύμφωνα με το ραπόρτο που μου έστειλε σήμερα ο καιρόφιλος φίλος μου που ζει στη Μάλτα. Σύντομες αλλά υπερβολικά ραγδαίες. Κάπως έτσι πιστεύω πως θα είναι και για εδώ η μεταβολή που θα αρχισει απόψε από τα δυτικά. Μια ματιά στο χάρτη της δορυφορικής και φαίνεται ότι Σικελία και πέριξ έχουν πάρει φωτιά (και έρχεται προς νησιά Ιονίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή