Πενθήμερο από τα παλιά με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τα νησιά του Ιονίου, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγάλος κυρίως για τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Πέρα από αυτό, προβλήματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα είναι πιθανό να δημιουργήσουν οι θυελλώδεις Ν-ΝΑ άνεμοι οι οποίοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. 


Το Σάββατο (27/11), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έρθει από την κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει νέο κύκλο ισχυρών βροχών και καταιγίδων αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και σταδιακά ως αργά τη νύχτα σε όλες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Β-ΒΑ Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι για τη Δ. Ελλάδα, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι και πάλι υπαρκτός. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (28/11), βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και το πρωί στη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές. 

Τη Δευτέρα (29/11), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της ΒΔ Ελλάδας. 

Την Τρίτη (30/11), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση ισχυρών ΒΔ ανέμων και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), με τις οποίες θα ξεκινήσει η ημέρα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 

46 σχόλια:

  1. Ίσως και η συνέχεια να είναι από τα παλιά! Καλό σας απόγευμα, κ. Ζιακόπουλε!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία στις έξι μέρες για το έτος από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι αυτόν του 2021 ήταν ακατάλληλη για κολύμβηση στην Αγγλία και την Ουαλία, επειδή απόβλητα κατέληγαν στη θάλασσα, όπως αναφέρει το Skynews. Οι εταιρίες αποχέτευσης Αγγλίας και Ουαλίας εξέδωσαν 5.517 σχετικές προειδοποιήσεις - τις 3.328 το καλοκαίρι - κάτι που συνιστά μία αύξηση 87,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2.941). Μετά τη γενική κατακραυγή, τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ελέγχους στις εταιρίες που ρυπαίνουν με απόβλητα θάλασσες και ποτάμια. Ειδικά όταν βρέχει καταρρακτωδώς απόβλητα και λύματα απελευθερώνονται εσκεμμένα σε ποτάμια και θάλασσες, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους υπονόμους και κατά συνέπεια τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Και καθώς με την κλιματική αλλαγή οι βροχοπτώσεις είναι όλο και πιο έντονες, δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο το αποχετευτικό σύστημα, με συνέπεια οι εταιρίες να απελευθερώνουν συχνότερα τα λύματα στη θάλασσα και τους ποταμούς.

    Η οργάνωση Σέρφερ κατά των Λυμάτων εκδίδει συχνά προειδοποιήσεις για κολυμβητές, σέρφερ, καγιάκερ, κ.λ.π., υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης αυξάνεται όταν έχει καταιγίδες. Αναφέρει επίσης ότι μερικές εταιρίες αποχέτευσης δίνουν στοιχεία για τη θαλάσσια ρύπανση μόνο το καλοκαίρι, που κολυμπάει η συντριπτική πλειοψηφία και μόνο για τα παράκτια ύδατα. Οι αριθμοί, εξάλλου, μάλλον είναι συντηρητικοί, ενώ ειδικά στα ποτάμια η ποιότητα του νερού είναι πολύ κακή και σε 6 στις 8 τοποθεσίες που έγιναν έλεγχοι διαπιστώθηκε αυξημένη παρουσία του επικίνδυνου βακτήριου E.coli.

    Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Κάτι που διαπίστωσα για άλλη μία φορά την Πέμπτη 25/11 και μάλιστα στο Π. Φάληρο, όπου η θάλασσα είχε γίνει καφέ την Τρίτη 23/11, αμέσως μετά τις δυνατές βροχές και σε συνδυασμό με τους νοτιάδες. Αρκούσαν, όμως, μόνο δύο μέρες με βοριά για να επανέλθει η διαύγεια στα νερά.

    Η καλύτερη απόδειξη ότι η θάλασσα έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται ήταν το 2017 με την πετρελαιοκηλίδα. Και τότε έλεγαν για ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, όμως, η απεραντοσύνη της θάλασσας αραίωσε σταδιακά την πυκνότητα της πετρελαιοκηλίδας, καθιστώντας την σε λιγότερο από δύο μήνες μηδαμινή.
    https://news.sky.com/story/one-in-six-bathing-days-unswimmable-last-year-due-to-sewage-discharges-into-the-sea-12477651
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα που φτάσαμε.Με αυτά που διαβάζω,να μην ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή όχι!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός, καλό απόγευμα στον δάσκαλο κ όλοι την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εν αναμονή λοιπόν και προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από πολυετή "ασωτία" , ο καιρός αποφάσισε να επιστέψει στην...κανονικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους!

    Ώρα 7:35, κοιτάζω την δορυφορική και μάλλον έρχονται δύσκολες ώρες στα Δυτικά. Ας ελπίσουμε να περάσει σχετικά γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καραβατακης Αντώνιος25 Νοεμβρίου 2021 στις 9:33 μ.μ.

    Καιρικές συγκινήσεις από τα παλιά. Προσωπικά θα με δυσκολέψουν πάρα πολύ, λόγω της δουλειάς μου στο ελαιοτριβείο, όμως αξίζουν το κόστος.Ας ελπίσουμε μόνο οι συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί κ να υπάρξουν μόνο υλικές ζημιές. Καλό βράδυ σε όλους.Χρονια πολλά στις Κατερίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 12 βαθμούς θερμοκρασία στην περιοχή μού αυτή την ώρα και ήδη 6 με 7 μποφόρ ΝΑ άνεμος με πυκνή νέφωση.
    Φαντάζομαι τι θα γίνει αργότερα τη νύχτα όταν η θύελλα θα χτυπήσει στην ουσία τα δυτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα. Ελπίζω να είστε καλά. Ένας πολύ καλός Καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος είχε διατελέσει και Διευθυντής στο ΕΜΚ της ΕΜΥ έλεγε: "στη Δ. Ελλάδα τα ποτάμια και τις λίμνες τα γεμίζει ο γαρμπής". Χαιρετισμούς από Ιωάννινα. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς, εννοείς τον αείμνηστο Διονύσιο Μεταξά, Χρήστο. Εγώ δεν τον πρόλαβα στην ΕΜΥ, αλλά τον γνώρισα στη συνέχεια από τις εργασίες του και τις συναντήσεις μας στα συνέδρια. Εξαιρετικός μετεωρολόγος! Επιχειρησιακός και θεωρητικός! Όταν συναντιόμασταν, μου έλεγε συχνά: "Πές τους, μωρέ να μη δίνουν βροχές στη Δ. Ελλάδα με μαΐστρο!" Εκτός των άλλων μας συνέδεε η κοινή καταγωγή (Δ. Ελλάδα) και η αγάπη μας για τον γαρμπή, τον γενάρχη όμβρου των δυτικών περιοχών της χώρας μας.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, όπως είπατε προχθές, ο Δούρειος Ίππος των Γαρμπήδων έφερε ως δώρο στη Θεσσαλονίκη το 1 mm βροχής.

      Διαγραφή
  11. Ραγδαία βροχόπτωση αυτή την ώρα με αστραπές και κεραυνούς, πέριξ της λίμνης Σμοκόβου.
    Καλοκαιρινού τύπου καταιγίδα, με τα όλα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βαρύς καιρός με πυκνή συννεφιά και ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης που μέχρι στιγμής έχει αφήσει 10 χιλιοστά σύνολο στην περιοχή μου,ενώ προς τα δυτικά της Βοιωτίας τα χιλιοστά είναι διπλάσια.
    Άνεμοι ΒΔ ασθενείς και θερμοκρασία γύρω στους 10βαθμούς στα πεδινά και 6-8 στα ορεινά του Ελικώνα.
    Χρόνια πολλά στον Στέλιο του μπλογκ και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α π ί σ τ ε υ τ ο.Βροχή συνεχόμενη ,γενικευμένη,ραγδαία τόσο όσο...-,με τα σχετικά ηλεκτρικά,με χαμηλή νέφωση,με θερμοκρασία που παραπέμπει σε καλό χιόνι στα ορεινά.Τα είχαμε ξεχάσει αυτά εδώ στη Δυτική Κορινθία.1παρά15 και συνεχίζεται αμείωτη.Το βράδυ θα κάνουμε ταμείο ημέρας.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα..ως συνήθως τα μοντέλα δεν πιασανε σωστά το cape καιυπερεκτιμησαν τον υετο στην Ήπειρο, ενώ τον υποεκτιμησαν στη Δυτική Πελοπόννησο. Ως τώρα η γραμμη των καταιγίδων και των ισχυρών φαινομένων βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμάτας ενώ στα Γιαννενα έριξε κάτω από 10χιλ..υετικη φτώχεια ως τώρα, και μάλιστα εμφανίστηκε και ο ήλιος. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντοχωριανέ, η προσομοίωση του υετού και κυρίως αυτού που προέρχεται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού.

      Διαγραφή
  15. Καλημερα απο τον ακρως βροχερο Βολο😀⛈️⛈️⛈️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σφοδρή καταιγίδα τώρα στην περιοχή μου.Γεια σου Νοέμβρη βροχαρη.
    Από τη νύχτα βροχή κατά διαστήματα, πότε πιο δυνατή και πότε πιο σιγανή.Δυνατος ΝΑ άνεμος.
    Καλό απόγευμα, και προσοχή στα έντονα φαινόμενα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν το ειχαν προβλεψει τοσο ισχυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η μαυρίλα του καιρού είναι ασορτί με τη γενικότερη κατάσταση την καταθλιπτική. Ακόμα και τα σκυλιά δεν είχαν όρεξη για πολλά, πολλά στη συννεφιασμένη - για άλλη μία μέρα - δαντελένια ακρογιαλιά. Ακόμα και η ημερομηνία στην υποβρύχια μηχανή γύρισε πίσω στην προ κορωνοϊού εποχή, γράφοντας 1/1/20, αντί για 26/11/21 (λες και επηρεάστηκε από την κακοκαιρία και αυτή), αλλά τουλάχιστον αποτύπωσε και πάλι την πάντα συναρπαστική υποβρύχια ζωή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εβδομάδα Νοεμβρίου όπως την ήξερα από παιδί ήταν αυτή που κλείνει,τα είχε όλα,ψύχρες,βοριάδες αλλά με απόλυτη κυριαρχία βροχερών νοτιάδων, το τονίζω το βροχερών γιατί τα τελευταία χρόνια ήταν κυρίως κονιορτοφόροι και εξόχως θερμοί! Νοέμβριος από τα παλιά! Κοιτάζω και εκτιμώ και τα μακροπρόθεσμα αλλά αποφεύγω να εκφέρω εδώ γνώμη ταπεινά απέναντι σε τόσους φίλους του μπλογκ που έχουν πολύ καλές γνώσεις και κυρίως προσπαθώντας να αρπάζω την ευκαιρία να μαθαίνω από το δάσκαλο!
    Μια εκτίμηση θα τολμήσω να εκφράσω, έχω την πεποίθηση ότι η ευρυθμία της κυκλοφορίας θα φέρει και Νικολοβάρβαρα από τα παλιά! Κάποτε νιώθαμε δέος μπροστά στις μεγάλες πολυήμερες κακοκαιρίες μεγάλης έντασης που μας έφερναν αλλά τα τελευταία χρόνια έπαψαν να προκαλούν αίσθηση! Ή τη ζέστη και την υγρασία, τον επικρατέστερο καιρό πλέον της ψυχρής περιόδου ή ανούσια ψυχρά ξεροβόρια!
    Οι χιονιάδες και οι λεγόμενες μεγάλες βροχές έπαψαν να είναι το χαρακτηριστικό ενός,αν όχι βαρύ, τουλάχιστον ενός κανονικού χειμώνα και έχουν γίνει φωτοβολίδες σε ζεστούς και συχνά άνυδρους χειμώνες! Ταυτόχρονα οι εντάσεις των κακοκαιριών όποτε ενσκήπτουν είναι όλο και πιο συχνά ακραίες!
    Την τελευταία πενταετία, το σημερινό καιρό τον έχω δει σε όλες τις εποχές του έτους, ακόμα και στα τέλη Ιουνίου του 2018 αλλά όχι το Νοέμβριο που του ανήκει δικαιωματικά!
    Η ουσία είναι ότι εδώ και χρόνια πλέον, στα βουνά της περιοχής μου, δεν κατεβάζουν νερό οι πηγές, μια βρυσούλα στο όρος Πατέρας που έτρεχε πολύ ωραίο νερό από το χειμώνα μέχρι τον Ιούνιο πλέον δε βγάζει ούτε Μάρτιο! Την τελευταία δεκαετία, μόνο το 2015 τα κατάφερε ενώ μέχρι το 2006 ήταν κανόνας!
    Τα Μέγαρα, αν και είναι από τις ξηροτερες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν έναν χαρακτηριστικό σπάνιο υγροβιότοπο διαχειμασης ο οποίος βασίζεται στη δημιουργία των εποχικών λιμνών από τις χειμερινές βροχές! Η διαπίστωση είναι ότι παρά τις μεγάλες πλημμύρες και τους σφοδρούς χιονιάδες των τελευταίων ετών, αυτή η εποχική λίμνη δε βγάζει χειμώνα, σχηματίζεται στις πλημμύρες και στεγνώνει σε μερικές μέρες και τα υδρόβια πουλιά πλέον βολεύονται με τη γειτονική λιμνοθάλασσα!
    Τυχαίο άραγε το ότι και αυτή η εποχική λίμνη σχηματίστηκε μόνο το 2015 τα τελευταία 16 χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λάθος όσων λένε ότι δεν προβλέπονταν τόσο δυνατά φαινόμενα κ στην υπόλοιπη χώρα πλην των δυτικών.
    Είχαμε πει οτί ναι μεν ο καιρός θα είναι τύπου Π(δυτικά,ανατολικό Αιγαίο)αλλά όλοι θα ξεδιψάσουν με την μορφή ισχυρών περασμάτων βροχών και καταιγίδων,παρόλο πού οι φίλοι μας Κορίνθιοι είχαν πολλές αμφιβολίες.
    Με αυτά πού είδα σήμερα χαίρομαι ιδιαιτέρα καθώς ολα τα ανατολικά ηπειρωτικά πήραν ισάξια νερά με τούς δυτικούς ΝΔυτικούς.
    Φίλε Γιάννη θεσπρωτέ έχεις δίκιο σήμερα για την Ήπειρο,όμως εκεί ο καιρός στην ουσία δε θα βελτιωθεί καθόλου,οπότε σύντομα θα αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος.
    Το ενδιαφέρον μεγάλο στη συνέχεια,τα είπαμε ας μη τα ξανά λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα. Τι εννοείτε όταν λέτε από τα παλιά? Δηλαδή παλαιότερα προ κλιματικής αλλαγής ηταν ο κανόνας να έχουμε τέτοια επικίνδυνα και έντονα φαινόμενα? Μου κάνει εντύπωση και το ρωτάω γιατί υποτίθεται ότι παλιά δεν είχαμε συχνά επικίνδυνα φαινόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε. Μέσα στην ίδια βδομάδα, ένιωσα δύο φορές ότι κινδυνεύω οδηγώντας τις προάλλες στη Συγγρού και σήμερα 26/11 στη Λεωφόρο Σουνίου, όπου κυριολεκτικά δεν έβλεπα μπροστά μου τίποτα. Αν δεν γνώριζα τον συγκεκριμένο δρόμο τόσο καλά, θα είχα τρακάρει σίγουρα. Η δε βροχή και το χαλάζι χτυπούσαν με τέτοια ένταση το παρμπρίζ που νόμιζα ότι θα σπάσει.

      Το χειρότερο είναι, βέβαια, ότι σχεδόν σε κάθε κακοκαιρία πια θρηνούμε θύματα. Ο καιρός έχει γίνει βίαιος στην Ελλάδα, είτε αυτό έχει να κάνει με τις καταιγίδες και τις πλημμύρες κυρίως, είτε και με τους καύσωνες και δυστυχώς έχει χάσει τη γλύκα που είχε παλιότερα, εναρμονισμένος μάλλον κι αυτός στο γενικότερο πνεύμα μίας σκληρής από όλες τις απόψεις εποχής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ο Χρήστος Παπαηλίας περιέγραψε με ενάργεια έναν Νοέμβριο από τα παλιά!

      Διαγραφή
    3. Αν εξαιρέσουμε τον περσινό άνυδρο Νοέμβρη από ποτε έχουμε να δούμε;

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, δεν ξέρω για παλιά και καινούρια, αλλά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά. Ιδιαίτερο κρύο δεν έκανε ποτέ στην Ελλάδα απ' όσο θυμάμαι τουλάχιστον. Ανέκαθεν φωτοβολίδες ήταν ο χειμώνας και μάλιστα στα late 80's και στα 90's δεν υπήρχαν ούτε αυτές και είχε χιονίσει έναν χειμώνα (1991-92) σε 15 χρόνια στα πεδινά της Αττικής.

      Μιας και ο λόγος για 80's, αξέχαστα τραγούδια από τα παιδικά μας χρόνια τώρα παίζουν τώρα στο Βινύλιο στον ΑΝΤ1 οι Ράδιο Αρβύλα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  22. Καιρικές ομορφιές στην Αττική. Χαίρομαι που βρέχει σε περιοχές όπου χρειάζεται όπως ο φίλος Δημήτρης από την Κορινθία. Και αύριο βραδάκι αργά, η Αττική θα έχει την τιμητική της. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έβρεξε αρκετά στην Φθιώτιδα σήμερα,μάλλον περισσότερο απ'ότι περίμενα.Εντυπωσιακή ήταν και η χαμηλή νέφωση που εξαφάνισε την Λαμία για ώρες και σε συνδυασμό με τον αέρα και την βροχή,έδωσε μια απόκοσμη αίσθηση στο πρωινό.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η σύντροφός μου σήμερα, μου έστειλε όμορφες φωτογραφίες από το χιονισμένο Μόναχο, την πατρίδα της όπου βρίσκεται για λίγες μέρες. Πιστεύω ότι με το κλείσιμο του γύρου των νοτιάδων, από την επόμενη εβδομάδα, θα ζήσουμε κι εμείς όμορφες εικόνες του λευκού αγαπημένου φίλου...εμείς εδώ στα νότια βέβαια θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά για να τον χαρούμε! Ήδη πάντως οι κορυφές του Ταυγέτου έχουν ασπρίσει στην αλπική ζώνη. Είχε χρόνια να γίνει αυτό και δίνει ελπίδα μέσα στα "σκοτεινά" χρόνια που ζούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "Χαράς τα πάντα πεπλήρωται".34 ολόκληρα ποτιστικά χιλιοστά .Ο ΝΑ και πάλι μας πηγε καλά.Ευτυχώς ζημιές δεν είδα .Ταμείο την Τρίτη το βράδυ.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν πρόλαβα να στείλω το σχόλιο το μεσημέρι και μέσα σε 10 λεπτά μαύρισε ο τόπος και ξεκίνησε καταρρακτώδης βροχή συνοδεία ισχυρών ανέμων από ΔΒΔ διευθύνσεις,πλημμύρισαν οι δρόμοι και έπεσε η θερμοκρασία σε μονοψήφιο αριθμό.
    Μέσα σε σχεδόν 1,5 -2 ώρες έπεσαν ανά περιοχή 30-45 χιλιοστά.
    Ο σταθμός μου,εχθές και σήμερα έφθασε τα 65 χιλιοστά.
    Μετα τις 15 βγήκε ήλιος λαμπρός και η συννεφιά περιορίστηκε στους γύρω ορεινούς όγκους.
    Όλα βαίνουν καλώς και όπως τα περίμενα,φυσικά τα καλύτερα έπονται...
    Φίλε Χρήστο Παπαηλια,όταν με το καλό γεμίσει η λίμνη σας με νερό και όμορφα πουλιά,μην ξεχάσεις να στείλεις φωτογραφίες,επίσης και από τις πηγές σας,που σίγουρα οι περισσότερες θα "σκάσουν" φέτος.
    Το ίδιο ισχύει και για τις πηγές στην ορεινή Αργιθεα που άλλες τρέχουν λίγο και άλλες έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να τρέχουν και το ίδιο συμβαίνει και με πολλές πηγές του Ελικώνα.
    Για μια ακόμη φορά επιμένω ότι φέτος οι περισσότερες περιοχές της χώρας θα πάρουν το αίμα τους πίσω όσο αναφορά τον υετο.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Βιάστηκα.Δεν γνώριζα για τις ζημιές και τον νεκρό στην Ηλεία.Λυπάμαι ειλικρινά.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Από τη θάλασσα το περίμενα λόγω των ισχυρών νοτιάδων και στη στεριά με βρήκε η τρομερή νεροποντή, που συνοδευόμενη από χαλάζι πλημμύρισε για τρίτη φορά σε ένα μήνα την Αττική. Και υπάρχουν και χειρότερα, καθώς ένας οδηγός έχασε τη ζωή του στην Ηλεία. Στη λεωφόρο Σουνίου σταμάτησα για λίγο σε έναν παράδρομο, αλλά επειδή ήταν κατηφόρα, μικροί χείμαρροι έρχονταν στο αμάξι. Έτσι, αναγκάστηκα να συνεχίσω, χωρίς να βλέπω σχεδόν τίποτα από το Λαγονήσι μέχρι την Αγία Μαρίνα. Το σύστημα κακοκαιρίας έφτασε λίγο αργότερα και στο Θυμάρι, ενώ νωρίτερα είχε περάσει από τη Γλυφάφα, τη Βούλα και τη Βάρκιζα, όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια, ακινητοποιώντας και μερικά οχήματα. Στο μεταξύ ο ήλιος είχε βγει, αλλά η πλημμυρισμένη Ποσειδώνος και στο ύψος της Καλαμακίου προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων, ως συνήθως στην παραλιακή. Ακινητοποιημένος για ώρα, πήρα τηλ. μία φίλη για να κλαφτώ, αλλά άρχισε να μου λέει το δικό της πρόβλημα.

    Νοερά γύρισα τον χρόνο στο 2010, στις 26/11 και τότε, που γεμάτος χαρά έβγαινα από τη θάλασσα και έπαιρνα τηλ. μία άλλη φίλη για να της πω τα καλά νέα. Μέχρι τότε το πιο μακρινό από το καλοκαίρι μπάνιο που είχα κάνει ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2007, αλλά όπως μου είπε κι εκείνη, "26 Νοεμβρίου σήμερα, έσπασες το ρεκόρ σου". Κι επειδή τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, τα Χριστούγεννα του 2010 με βρήκαν στη θάλασσα. Αν και από το 2012-13 κολυμπάω όλο τον χειμώνα πια, ποτέ δεν θα ξεχάσω την 26η Νοεμβρίου 2010.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για το θέμα της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου σε παλιότερες αναρτήσεις. Ο βασικός πυρήνας της ένστασής μου έχει να κάνει με το σε ποια ακριβώς ατμοσφαιρική διαταραχή δίνουμε όνομα. Άλλο είναι ένας τροπικός κυκλώνας ή ένα εξωτροπικό βαθύ χαμηλό με συγκεκριμένη πορεία και άλλο πράγμα είναι μια αόριστη κακοκαιρία που προκαλείται από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που συνδέονται με ένα ή περισσότερα πλανητικά κύματα.
    Αν οι πολίτες έχουν συνδυάσει την ονοματοδοσία με την αυξημένη ένταση μιας διαταραχής και κατ' επέκταση του κινδύνου που μπορεί να προέλθει από τα καιρικά φαινομενα που τη συνοδεύουν, η παράλειψη της ονοματοδοσίας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όταν ένα σύστημα καιρού προκαλέσει εντονότερα του αναμενομένου φαινόμενα.
    Η σημερινή μέρα είναι η πρώτη μιας σειράς πέντε ημερών με καιρικά φαινόμενα ικανά να προκαλέσουν προβλήματα. Αλήθεια, αν προχωρούσαμε στη διαδικασία ονοματοδοσίας, τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε; Το θέμα είναι δύσκολο για κάποιον που θέτει την επιστημονική δεοντολογία πάνω από όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κρίμα για την ανθρώπινη απώλεια, και για τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δυστυχώς καλέ μου Χριστόδουλε, υπάρχουν και περιοχές στην Ελλάδα όπως το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη που πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα ρεφαρουν υετικα την ανομβρία όλης της χρονιάς. Αν και την εβδομάδα που πέρασε έβρεξε καλούτσικα κ εδώ, δεν ξέρω κατά πόσο τα συστήματα που έρχονται από τα δυτικά θα δώσουν κάτι σημαντικό. Χειρότερα είναι ακόμα τα πράγματα σε Κυκλάδες κ Κρήτη. Εν τω μεταξύ σήμερα έχουμε κ σκονοσυννεφα (μπλιαχχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά την ονοματοδοσία. Οσο και αν κάποιο προσπαθούν να πείσουν για τη χρησιμότητα της "μόδας" αυτής, η κατάχρηση οδηγεί σε ευτελισμό και δεν είναι άμοιρη προσπάθειας αυτοδιαφήμισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μιλάτε για κακοκαιρίες από τα παλιά αλλά λησμονείτε να σας ενημερώσω ότι εδώ η Κρήτη βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 15 ετών τουλάχιστον!
    Η επικράτηση αυτού του νοτια εδώ και ένα χρόνο είναι ολέθρια καθώς σχεδόν καμία καλοκαίρια δεν μας επηρέασε παρά μονον με κάποιες ψιχάλες η πολύ τοπικές μπόρες και καταιγίδες.
    Μετά από έναν θερμότατο χειμώνα και ένα καλοκαίρι κόλαση, οι νοτιάδες συνεχίζονται, η ζέστη δε λέει να φύγει και οι βροχές έχουμε ξεχάσει πως είναι;
    Γνωρίζει κανείς για ποιο λόγο τετοια εμμονή φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει καμία εμμονή κατά την άποψή μού στην Κρήτη.
      Έτσι συμπεριφέρεται ο καιρός εκεί,εδώ και πολλά χρόνια τώρα.
      Μαζεμένα χιλιοστά με πλημμύρες κάποιες χρονικές περιόδους και ανομβρία με σκόνη και νοτιάδες όταν η υπόλοιπη χώρα δέχεται πολλά νερά από δυτικές υφέσεις.
      Όταν πάμε αργότερα σε πιό μεσημβρινή κυκλοφορία θα γυρίσει και εκεί ο τροχός.
      Νομίζω οτί εσείς εκεί κάτω έχεται συνηθίσει και μάθει σε τέτοιους τύπους καιρού ακόμη και μέσα στο Φθινόπωρο.
      Όλα θέμα τύχης είναι.
      Πρόσφατο παράδειγμα τα 2000 χιλιοστά πού πήραν πέρσι το Νοέμβρη σύνολο τα ορεινά σας.
      Καλή συνέχεια και υπομονή.

      Διαγραφή
  34. Αγαπητέ Θάνο,ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η περιοχή σου στον υετο,όπως σε όλα τα πολύ ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και γι'αυτό έγραψα πολλές φορές ότι θα πάρουν το αίμα τους πίσω,σχεδόν οι περισσότερες περιοχές.
    Βλέπω τι γράφει πιο πάνω και ο φίλος από την Κρήτη,το γνωρίζω και αυτό πολύ καλά,καθώς έχω πολλούς συγγενείς και φίλους που μένουν σε όλη την Κρήτη,θα ήθελα όμως να σας πω ότι καλό θα είναι να έχετε λίγη υπομονή γιατί δεν θα υπάρχουν μόνο τα συστήματα που θα έρχονται απο τα δυτικά της χώρας,αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα στις γιορτές και περισσότερο μετά από αυτές,θα έχουμε πολύ καλές "εξορμησεις"απο τα ΒΑ που νομίζω ότι δεν θα σας αφήσουν στο παράπονο και θα παρετε τα νερά που χρειάζεστε.
    Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον ίδιο τον καιρό.
    Μετά από μια αρκετά καλή ημέρα με ήλιο και σύννεφα,καλές θερμοκρασίες που έκαναν ιδανικό το ελαιωμαζεμα,από τις 15 και έπειτα άρχισε να φορτώνει και από τις 5,30 βρέχει ποτιστικά.
    Δεν έχω παράπονο για την περιοχή μου αφού μας τιμάει δεόντως τις τελευταίες ημέρες.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου Χριστοδουλε, έτσι απλά πληροφοριακά εδώ στα Δωδεκάνησα βρεχομαστε περισσότερο από δυτικού τύπου υφεσεις, παρά από εξορμήσεις από τα ΒΑ (Η Κρήτη είναι άλλη περίπτωση, εννοείται από τα ΒΑ). Αρκεί η δυτικού τύπου ύφεση να έχει λίγο πιο νότια συνιστώσα (κυκλογενεση Συρτη κατά προτίμηση). Τώρα που υπάρχουν τέτοιες υφεσεις, δεν μας βοηθούν και πολύ ουτε η θέση, ούτε η κίνηση τους, με αποτέλεσμα απλά να τρώμε υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη χθες και σήμερα. Και ίσως αυτό είναι που μου "βγάζει παράπονο". Και πάλι ομως λέω Δόξα σοι ο Θεός, γιατί βλέποντας κάποια νούμερα στις γειτονικές Κυκλάδες και μαθαίνοντας απο γνωστούς ότι έχουν πει το νερό νερακι σε κάποια νησιά (120 χιλιοστά το ετος στέλη Νοεμβρίου είναι πολύ λίγα και για Κυκλάδες), το οποίο σημειωτέον το πληρώνουν και πολύ ακριβότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα (αφαλάτωση κλπ), κάπου λες "Έλεος"! Πόση καιρική εμμονή πια...

      Διαγραφή
  35. Εάν συνεχιστεί αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που θα πάει θα βραχεί και η Κρήτη.Ετσι θέλω να πιστεύω.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ισχυρές βροχές εκ νέου έχουμε σήμερα σε όλα τα δυτικά.
    Το πρώτο κύμα πέρασε αλλά ήδη απο το νότιο Ιόνιο κινείται ανατολικά άλλο ένα.
    Θέλει προσοχή κάθως στο επίκεντρο των χιλιοστών είναι και θα είναι πάλι η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος όπου είχαμε ήδη αρκετά θέματα.
    Στην Αχαΐα ήδη οι σταθμοί μετρούν σήμερα άλλα 50mm και συνεχίζει.
    25mm έως τώρα στην περιοχή μού σήμερα και όλα ήσυχα ευτυχώς μέχρι στιγμής.
    Σύμφωνα με τα τελευταία μεσοπρόθεσμα στοιχεία,απο την ερχόμενη Πέμπτη και μετά από ένα διάλειμμα 24άρων ωρών με κρύο και ήλιο την Τέταρτη,πάμε σε νέες έντονες δυτικές υφέσεις με πολλά νερά κυρίως στα δυτικά και πάλι.
    Εύχομαι αύτη η αναμονή για νερά στο τέλος να μη μας βγεί σε κακό.
    Υ.Γ. Πυκνά χιόνια σημειώνονται αυτή τη στιγμή στα χιονοδρομικά μας απο Παρνασσό μέχρι Ήπειρο και δυτική Μακεδονία!
    Καιρός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χωρίς καθαρό και συνεχή ΝΑ μειώνονται τα χιλιοστά μας εδώ.Αλλά πάλι καλά είναι και τα 16mm μέχρι στιγμής.Προσυπογράφω τις αναρτήσεις-απαντήσεις Φώτη και Χριστόδουλου.Καηνύχτα σε όλους,χωρίς ζημιές.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή