Πόσο πιθανό είναι να ανέβει η θερμοκρασία στην Ελλάδα στους 50 βαθμούς;



Με βάση τα συμπεράσματα της 6ης Έκθεσης της IPCC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στη Ν. Ευρώπη προβλέπεται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και αύξηση του αριθμού των τροπικών νυχτών, των ζεστών ημερών και των ημερών καύσωνα. Από στατιστικής πλευράς, όταν ανεβαίνει η μέση τιμή της θερμοκρασίας, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταρριφθούν κάποια στιγμή τα θερμοκρασιακά ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα το ρεκόρ της απολύτως μέγιστης θερμοκρασίας. Αν με τη διακεκομμένη καμπύλη του παραπάνω σχήματος παριστάνεται η κατανομή της θερμοκρασίας του προηγούμενου κλίματος, το τριγωνοειδές τμήμα με το σιέλ χρώμα στα αριστερά της καμπύλης αντιπροσωπεύει τις πιθανότητες η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη από κάποια τιμή, ενώ  το τριγωνοειδές τμήμα με το ροζ χρώμα στα δεξιά της καμπύλης αντιπροσωπεύει τις πιθανότητες η θερμοκρασία να είναι υψηλότερη από κάποια τιμή. 


Με αυτή τη βάση, οι -10,4 και οι 45,0 βαθμοί είναι τα ακρότατα της θερμοκρασίας στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) του προηγούμενου κλίματος. Με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, η κανονική κατανομή μετατοπίζεται προς τα δεξιά (συνεχής καμπύλη), πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες κατάρριψης του ρεκόρ της απολύτως ελάχιστης θερμοκρασίας ελαττώνονται και ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες κατάρριψης του ρεκόρ της απολύτως μέγιστης θερμοκρασίας. Έτσι, οι 45,0 βαθμοί έγιναν 46,2 βαθμοί, τιμή που στο προηγούμενο κλίμα είχε ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί. Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες απολύτως ελάχιστες και οι απολύτως μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας της Ν. Φιλαδέλφειας είναι τιμές κλωβού απολύτως συγκρίσιμες.

Σε παλιότερες αναρτήσεις μου είχα αμφισβητήσει το ρεκόρ των 48,0 βαθμών που είχαν καταγράψει τα μεγιστοβάθμια θερμόμετρα των σταθμών της Ελευσίνας και του Τατοΐου τη 10η Ιουλίου 1977 και είχα γράψει ότι οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις για τα μετεωρολογικά χρονικά της Αττικής και γενικότερα της χώρας μας ίσως να οφείλονται στη φωτιά που είχε παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας. Οι βασικοί λόγοι απόρριψης του συγκεκριμένου ρεκόρ, που έχει υιοθετήσει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, είναι ότι η αντιστοίχηση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών (σταθμών) είναι κακή (βλέπε παρακάτω πίνακα) και ότι η αντιστοίχηση της θερμοκρασίας - ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην Ελευσίνα και το Τατόι είναι επίσης κακή. Και κάτι ακόμα που ανέφερε παλιότερα στο μπλογκ ο Βασίλης Πανάκογλου: όλα τα ημίωρα μέταρ του αεροδρομίου της Ελευσίνας εκείνης της ημέρας έδωσαν θερμοκρασίες ως τους 46 βαθμούς, αλλά το μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο του σταθμού έδωσε θερμοκρασία 48 βαθμών. Συνήθως, οι αποκλίσεις δεν ξεπερνούν τους 0,5 βαθμούς.



Η θερμοδυναμική εξίσωση ενέργειας, λέει ότι η τάση (μεταβολή) της θερμοκρασίας σε έναν τόπο ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα: (α) της οριζόντιας θερμικής μεταφοράς, (β) της κατακόρυφης θερμικής μεταφοράς, (γ) της αδιαβατικής εκτόνωσης / συμπίεσης λόγω των κατακόρυφων κινήσεων και (δ) της διαβατικής θέρμανσης (απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, εκπομπή ακτινοβολίας από το γήινο περιβάλλον, επιφανειακή ροή λανθάνουσας θερμότητας και επιφανειακή ροή αισθητής θερμότητας). Πέρα από αυτά, καθοριστική είναι η επίδραση του πεδίου των ανέμων που δεν είναι ανεξάρτητη από τους παραπάνω όρους. Για να σημειωθεί μια εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία σ έναν τόπο πρέπει να ευνοήσει η συγκυρία, δηλαδή να υπάρξει «ευθυγράμμιση» της ανώτερης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και των συνθηκών στο κατώτερο οριακό στρώμα, όπως, για παράδειγμα, συνέβη τον Ιούλιο του 2010 στη Μόσχα.



Με βάση το αρχείο παρατηρήσεων της ΕΜΥ που έγιναν με κλωβό, η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ελλάδα ήταν οι 47,2 βαθμοί που σημειώθηκαν στα Τρίκαλα Θεσσαλίας με ευνοϊκό δυτικό ρεύμα. Η αντικατάσταση των συμβατικών μετεωρολογικών σταθμών με αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά και η εγκατάσταση αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών σε περιοχές που δεν είχαν σταθμό δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι όποιες αποκλίσεις που υπάρχουν στη μέτρηση της θερμοκρασίας από τους δύο διαφορετικού τύπου σταθμούς είναι ένα πρόβλημα όταν μελετούμε διαχρονικά τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε μια περιοχή, αλλά με την πύκνωση των παρατηρήσεων στη χώρα παίρνουμε πλέον πληροφορίες από περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «μαύρα κουτιά». Αρκεί βέβαια οι παρατηρήσεις αυτές να είναι αξιόπιστες με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα θερμοκρασίες που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Προσωπικά, θεωρώ εξωπραγματικό το ενδεχόμενο στο κοντινό μέλλον η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα να εκτοξευτεί από τους 47 ή έστω από τους υπό αμφισβήτηση 48 βαθμούς στους 50 βαθμούς. Δεν στέκομαι όμως πολύ σε αυτό. Το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι το ανέκαθεν μακρύ, ξηρό και ζεστό ελληνικό καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο μακρύ, ξηρό και ζεστό. Πέρα από αυτό, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η σε διαχρονική πλέον βάση προβλεπόμενη αύξηση των ημερών ανομβρίας και ξηρασίας.    

28 σχόλια:

  1. Διαφωτιστικό το άρθρο σας δάσκαλε.
    Μπορώ να πω πως η ανάλυσή σας εκτός από πειστική με επιχειρήματα,ήταν και αρκετά ευνόητη γιά το ευρύ κοινό.
    Με λίγα λόγια, οι πιθανότητες να δούμε ακραίες μέγιστες καυσωνικές τιμές τα αμέσως επόμενα χρόνια στη χώρα μας,όπως είναι λογικό είναι ελάχιστες.
    Το κυρίαρχο θέμα όμως πού θα συνεχίσει να ταλανίζει τούς κατοίκους της Ευρώπης και κατ'επέκταση της Μεσογείου δεν θα είναι άλλο από τη μείωση οργανωμένων διαταραχών το φθινόπωρο και το χειμώνα, τη συρρίκνωση των "κρύων" ημερών, την αύξηση της διάρκειας των θερμών ημερών όπως και των ισχυρών καταιγίδων η μπουρινίων το καλοκαίρι ως συνέπεια τού παραπάνω.
    Τα πράγματα νομίζω είναι απλά γιά να τα καταλάβουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια ακόμα φορά, απλά, λιτά, και κατανοητά ! Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ "ωραία" . Όλο και πιο μακρύ,ξηρό και ζεστό το Καλοκαίρι.Πέραν όλων των άλλων, η ....."χαρά" της πυρκαγιάς !. Δύσκολοι καιροί.---===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλη την παρέα του blog!!

    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στο όνομά μου από τον Δάσκαλο.

    Μερικά λάθη στις απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες της χώρας είναι τόσο εξόφθαλμες που με λίγο ψάξιμο απορρίπτονται εύκολα.

    Στα των 50 βαθμών Κελσίου και εγώ θεωρώ αρκετά δύσκολο οι αξιόπιστοι μετεωρολογικοί σταθμοί στη χωρα μας να σημειώσουν εύκολα θερμοκρασίες πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

    Δεν είναι τυχαίο ότι και στις άλλες μεσογειακές χώρες οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες ανεβαίνουν σιγά-σιγά.

    Αν μάλιστα υπολογίσουμε το τεράστιο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της Ιταλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και το ότι βρίσκονται και πιο κοντά στην πηγή των θερμών αέριων μαζών την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται η δυσκολία στο να ξεπεραστούν εύκολα οι οι 47 βαθμοί κελσίου.

    Δεν ξεχνάμε το απόλυτο ρεκόρ Ευρώπης είναι οι 47,6 βαθμοί κελσίου που σημειώθηκαν το 2021 και ξεπεράστηκαν μόλις για 0,2 από το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 47,4 όλα αυτά στην Πορτογαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας κατέχει η Σικελία με 48,9 βαθμούς από τον Αύγουστο του 2021, εκτός κι αν δεν αναγνωρίστηκε (κατοχυρώθηκε) από τους επίσημους φορείς. Επί της ουσίας, συμφωνώ με τον κ. Ζιακόπουλο ότι δεν έχει σημασία αν μπορεί η θερμοκρασία να προσεγγίσει τους 50 βαθμούς τα επόμενα καλοκαίρια, αλλά πόσο ξηρά και ζεστά θα είναι γενικά αυτά. Δηλαδή, αν έχουμε ένα μήνα 40άρια θα είναι χειρότερο από το να ανέβει η θερμοκρασία στους 47-48 βαθμούς για 1-2 μέρες και να πέσει ξανά.

      Κατά την ταπεινή μου άποψη, πάντως, περισσότερο θα ταλαιπωρηθεί από τη ζέστη και την ξηρασία η Ιβηρική, κάτι που ήδη βλέπουμε, άλλωστε, παρά η Ελλάδα. Ίσως παίζει ρόλο ο Αζορικός κυκλώνας που τους επηρεάζει εκεί, ίσως, επειδή δεν έχουν μεγάλη θαλάσσια έκταση που να τους χωρίζει από την Αφρική. Σε αντίθεση με τη χώρα μας, δηλαδή. Και τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τη δυτική Ευρώπη, έχοντας βιώσει μόνο δύο καλοκαίρια (2017, 2021) με ισχυρούς καύσωνες.

      Αλλά και ο χειμώνας είναι επίσης πιο θερμός στην Ιβηρική απ' ό,τι στη χώρα μας. Μπορεί να λέμε εδώ ότι βιώνουμε ήπιους χειμώνες σε γενικές γραμμές, αλλά σε πολλές περιοχές της Ισπανίας (με εξαίρεση τα βόρεια, στα Πυρηναία), αλλά και της Πορτογαλίας οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν σε μονοψήφιες τιμές σχεδόν ποτέ.

      Διαγραφή
  5. Δάσκαλε καλά τα λες και απλά και κατανοητά και δεν πρόκειται να ακούμε κραυγές που αφήνουν ένα πυροτέχνημα να χαμε να λέγαμε αλλά φωνές λογικής και μετρημένες.
    Τώρα για να κάνω και λίγη πλάκα εγώ αναμένω επιτέλους να έρθει το μακρύ ξηρό ελληνικό καλοκαίρι με αδημονία διότι φτάσαμε Μάη και δεν έχουμε ζεσταθεί της προκοπής. Αντίθετα πρωί και βράδυ κάνει ψύχρα. Δίνω περιθώριο μέχρι τα μέσα του μήνα, μετά θα ζητήσω «λογαριασμό»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα τα λέτε ως ανω ο ανωνυμος αλλα οχι ως πλαάκα τα προηγουμενα χρόνια στο δευτερο μισο του Απρίλη ειχαμε ηδη τα πρωτα 26αρια 28αρια και ακομη παραπάνω και τωρα μετα βιας πιάνουμε 19-21ο και στη βόρεια ελλαδα τοπικά θα ανάβουν τζάκια και καλοριφερ το οτι έχει αποσυντονιστει το κλιμα ειναι γεγονός αλλα θερμοκρασιακα πολυ προς τα κάτω και οχι προς τα πάνω δυστιχως ακόμη εχω θερμοκουβερτα στο κρεβάτι που μεχρι προσφατα τα τελευταια χρόνια την εκλεινα απο το 1ο δεκαήμερο του Απρίλη τι εχει γίνει με τον καιρό της Αθήνας και γενικοτερα τι τυχεροι οι ισπανοι 36-38 πόσο σας ζηλεύω

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν ζηλεύω τους Ισπανούς, όμως συμφωνώ με το ότι στην Ελλάδα έχει επιμηκυνθεί η ψυχρή περίοδος, φτάνοντας χαλαρά ως τον Μάιο, κάτι που στην Αττική, τουλάχιστον, δεν το θυμάμαι παλιότερα. Πέρσι είχαμε κρύο όχι απλά για την εποχή, στις 18/5, με το ξεροβόρι να ξυρίζει κόντρα, όπως λέει και μια ψυχή. Η πλάκα είναι ότι έχει ανοίξει συζήτηση για 50 βαθμούς στην Ελλάδα, ενώ με το ζόρι πιάνουμε 20άρια στα τέλη Απρίλη.

      Αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι από τη ζέστη και την ξηρασία θα πληγεί κυρίως η Ιβηρική, ίσως και η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, ενώ εδώ θα έχουμε πιο δροσερό κλίμα. Κοντεύει μία δεκαετία, άλλωστε, που επικρατεί αυτό το καιρικό μοτίβο. Φαίνεται ότι λόγω του Αζορικού είναι σε πολύ πιο δυσχερή θέση εκεί.

      Διαγραφή
  6. Λοιπόν λόγω του post σας διαβασα την συνέντευξη του κυριου Λέκκα..και θα είμαι λίγο σκληρός,νομίζω ότι εργολάβους της πολιτικής προστασίας...δεν χρειαζόμαστε...ειδικά δε όταν ένας γεωλόγος περνάει και μιλάει για κλιματική κρίση για μένα είναι ενα ωμό παράδειγμα..το πως διαχειρίζονται και εκμεταλεύονται τον καιρό να τα λέμε στα ίσια..
    Θεωρώ την ευαισθησία σας απένταντι στην ενημέρωση του κοινού..ως το ερέθισμα..για αυτο το post που χρησιμοποιώντας..μόνο την στατιστική καταρίψατε την υπόθεση των 50 βαθμών.Ακόμα βλέπω ότι μιλήσατε και σωστά για ημερες ξηρασίας και όχι για υετό και ετσι μου κόψατε την φόρα.
    Εγώ απλά..πέρνω ως παράδειγμα αυτήν την συνέντευξη...για όλους εμάς ,δεν νομίζω να είναι μόνο τα κλικ αλλά είναι και η διαρκής προσπάθεια να χωνέψουμε στο υποσεινήδητο μας την κλιματική κρίση...θέλουμε δεν θέλουμε.
    Και αφού μιλάμε πλεον για πολιτική προστασία...ψάχνουμε τους 50 βαθμούς....αλλά δεν λέμε ότι μια ζεστή Μεσόγειος...είναι πολυ επικύνδηνη για τις περιοχές που θα βρίσκονται στα κράσπεδα...των θερμών μαζών και μπορεί να υποδέχονται ψυχρές λίμνες από τα βόρεια.Ποιος μπορεί να αποκλείσει φέτος ότι τα Βαλκάνια και η χώρα μας θα είναι σε αυτό το σταυροδρόμι? με ισχυρές καταιγίδες οποτε γινεται συνάντηση.θερμών αερίων μαζών?.Αλλά μας ενδιαφέρει μόνο...αυτό...τι θα περάσει στον σκληρό μας δίσκο.Θυμίζω το μπουρίνι του 2019...στην Χαλκιδική με τους νεκρούς.Αν θελουμε να μιλαμε για πολιτική προστασία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί..και νομίζω ότι η κοινότητα των μετεωρολόγων είναι πολύ ευγενική απέναντι σε όλους αυτούς."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Λέκκας υπερβάλλει όταν υπεισέρχεται στα της Μετεωρολογίας. Στις πλημμύρες της Δυτικής Κρήτης του Φεβρουαρίου 2019, ανέφερε το ανεκδοτολογικό ότι "μπορούν να συγκριθούν μόνο με το τσουνάμι της Ινδονησίας", ενώ ένας συνάδελφός του είπε - και χρησιμοποιήθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ - ότι επρόκειτο για φαινόμενο που παρατηρείται κάθε ... 500 χρόνια. Αν διαιρούσε την περίοδο αυτή διά του 15 θα ήταν ακριβέστερο.

      Διαγραφή
  7. Νέo ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας καταγράφηκε για τον Απρίλιο εκτός από την ηπειρωτική Ισπανία (38,8β.) και στην Πορτογαλία (36,9β.), όπως μεταδίδει το Reuters. Το απόλυτο ρεκόρ εξακολουθούν να κατέχουν, πάντως, τα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό, που ανήκουν, όμως, στην Ισπανία, από τον Απρίλιο του 2013 με 40,2 βαθμούς. Στην Πορτογαλία, το ρεκόρ έσπασε μετά από 78 χρόνια, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν 36 βαθμοί από τον Απρίλιο του 1945.
    https://www.marketscreener.com/news/latest/Spain-Portugal-swelter-as-April-temperature-records-broken--43681616/

    Θερμοκρασίες Ελλάδας, κοντά στους 21 βαθμούς έχει, εξάλλου, η Βρετανία, όπως αναφέρει ο Guardian. Στη Σκωτία, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, ενώ στο Λονδίνο θα κυμαίνονται από 17 ως 20 βαθμούς. Σύμφωνα, πάντως, με το MetOffice θα υπάρξουν και βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς, κυρίως στη Βόρεια Ιρλανδία, τη βορειοδυτική Ουαλία και την κεντρική Αγγλία, καθώς ο θερμός αέρας από τον Ατλαντικό θα μεταφέρει και αρκετή υγρασία. Οι περισσότερες βροχές θα εκδηλωθούν την Κυριακή 30/4, επηρεάζοντας σχεδόν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Αγγλία, ενώ την Πρωτομαγιά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2023/apr/29/bank-holiday-weather-forecast-to-be-warm-and-sunny-but-wet-for-some

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τα όσα επισημαίνετε, δάσκαλε και στέκομαι ιδιαίτερα στα ανησυχητικά της τελευταίας παραγραφου. Το βιωνουμε τα τελευταία χρόνια,που περιμένουμε τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη κλπ μήπως και δούμε βροχή και χειμώνα...Πάντως, "πενηντάρια" και πολύ περισσότερο ακόμη , ζούμε όλοι όταν βρισκόμαστε υπό τον ήλιο το καλοκαίρι, χρόνια τώρα, κι ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους. Οι συνήθεις 35° υπό σκιά, εύκολα δίνουν 50°+ στον ήλιο."Υπο σκιάν" δεν θέλω να φανταστώ τους 50, αν και σε κάποιες περιοχές π.χ. περσικός κόλπος,το ζουν κάθε μέρα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ζουν κάθε μέρα, έχω γνωστό που μένει πλέον μόνιμα στο Κατάρ. Απλά, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 50 βαθμούς, αγωνίζεσαι πραγματικά να πάρεις ανάσα, λόγω, όμως, και της υψηλής σχετικής υγρασίας. Αποπνικτική την ατμόσφαιρα δεν κάνει τόσο η ζέστη, όσο η υγρασία και αυτό μας το είχε πει και οικογενειακός φίλος που πήγαινε συχνά στις Φιλιππίνες για δουλειές. Μετά τη βροχή, όταν έβγαινε ο ήλιος εκεί δεν μπορούσες να πάρεις ανάσα.

      Από αυτή την άποψη, στην Ελλάδα δύσκολα θα βιώσουμε - η γενιά μας, τουλάχιστον - τέτοιες συνθήκες, διότι δεν έχουμε υψηλή υγρασία, χάρη και στα μελτέμια που επικρατούν σε μεγάλο μέρος του καλοκαιριού.

      Τέλος, δεν είναι τυχαίο που μετριέται η θερμοκρασία υπό σκιά. Για παράδειγμα, μια φορά τον Γενάρη με λιακάδα και 15 βαθμούς είχα πάρει θερμόμετρο στην παραλία. Μετά από καμιά ώρα στον ήλιο έδειχνε 35β., αλλά σε καμία περίπτωση δεν ένιωθες ότι είχε πολλή ζέστη.

      Διαγραφή
  9. Ακόμα μια φθινοπωρινή μέρα σήμερα στην Ξάνθη με θερμοκρασία 4 βαθμούς το πρωί και 16 το μεσημέρι. Ως τώρα δεν έβρεξε και έχουμε εναλλαγές ήλιου με συννεφιά. Πρωί και βράδυ χρειάζεται θέρμανση οπωσδήποτε. Μετά από ένα ζεστό και άνυδρο φθινόπωρο και χειμώνα αλλά και Μάρτη έχουμε ένα κρύο και υγρό Απρίλη. Η ισορροπία της φύσης αυτή είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύμφωνα με την πεπατημένη πλέον, φαίνεται ότι όπως μετά από κάθε άνυδρη χρονιά θα πούμε και φέτος, Μάη μου με τα πρωτοβρόχια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια υπέροχη άνοιξη η φετινή, πολλά υποσχόμενος ο Μάιος στην αρχή του σύμφωνα με τα μοντέλα! Αλλά ας μην μας ξεγελάει ο καιρός των τελευταίων εβδομάδων. Θα έρθει το καλοκαίρι και θα είναι βαρύ όπως όλα τα τελευταία, φυσικά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 50αρι δε, θα έρθει και αυτό κάποτε, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην υπόθεση "καύση ορυκτών καυσίμων". Αλλιώς αν όχι εγώ, τότε σίγουρα η κόρη μου θα το δει και αυτό. Καλή, βροχερή, δροσερή πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουν πει τοσα και τοσα για τις μακροπροθεσμες προγνωσεις γενικοτερα και εχουν πεσει εξω αμετρητες φορες.
      Δεν ξεχναμε για το καλοκαιρι του 2021 που ελεγαν για δροσερο καλοκαιρι και τελικα ειχαμε βρασει....

      Διαγραφή
  12. Πολύ παραστατική αναλυτική επιστημονική και μακριά από τα τελευταία απαράδεκτα τρομοκρατικά σχόλια η ανάρτηση σας. Οι περισσότερες μέρες καύσωνα δεν σημαίνει 50 βαθμούς. Σε ότι αφορά στις βροχοπτώσεις και με την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι ακραία κατανεμημένες δεν μπορεί να υπάρξει κανονική κατανομή άρα δυσκολεύει μια μελλοντική πρόγνωση ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ και 11 μέρες πριν,σας είχαμε δώσει πρώτοι από όλους(με ρίσκο), την τάση γιά πολύ άστατο καιρό την πρώτη εβδομάδα τού Μαΐου σε μεγάλο μέρος της χώρας.
    Να πού τελικά και αυτή η μεσοπρόθεσμη βγαίνει.
    Στον καιρό της Πρωτομαγιάς τώρα, όλα δείχνουν ότι στο πρώτο μισό της ημέρας κάποιες βροχές θα τις έχει η δυτική ΝΔυτική κυρίως ηπειρωτική και νησιωτική χώρα όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.
    Από το μεσημέρι και έπειτα όμως η αστάθεια θα μεταφερθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά(εσωτερικό Στερεάς δυτικής Θεσσαλίας και κυρίως Ηπείρου Μακεδονίας Θράκης καθώς και το βόρειο Ιόνιο).
    Τοπικές βροχές πιθανόν να σημειωθούν και στο βόρειο και εσωτερικό κομμάτι της Κρήτης.
    Γενικά πάντως αν και θα τα χαλάσει σε αρκετές περιοχές δεν περιμένουμε και κάτι ιδιαίτερα άσχημο από πλευράς έντασης και έκτασης φαινομένων.
    Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες θα εντοπίζονται στα πολύ ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
    Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τούς φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αύριο Πρωτομαγιά ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος και ήδη έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από την πυροσβεστικη αρχή εδώ στη Ρόδο για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι λόγω και των χαμηλών βροχοπτώσεων. Πράγματι το πρώτο 1/3 του 2023 τελειώνει με περίπου 240 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαμε κάπου στα 550 χιλιοστά. Όλοι οι μήνες του υδρολογικου έτους 2022- 2023 κινήθηκαν χαμηλότερα από τα κανονικά, με εξαιρεση το Νοέμβριο του 2022 κ τον Απρίλιο του 2023 που ήταν απλώς στα αναμενόμενα. Στα νότια του νησιού υπάρχει θέμα με τα αποθέματα του νερού.
    Το μόνο θετικό ήταν ότι φέτος είχαμε ίσως την πιο υγιεινή άνοιξη μέχρι τώρα. Ελάχιστες μέρες η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς, ενώ ζήτημα 2 μέρες το Μάρτιο να είχαμε μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακή ήταν η άνοιξη, Θάνο και όχι υγιής (το υγιεινή έχει άλλη έννοια, υγιής είναι νομίζω η σωστή λέξη για την περίσταση). Μην ξεχνάμε και πόσες καλλιέργειες καταστράφηκαν από το χαλάζι. Έβλεπα τις προάλλες έναν αγρότη στην τηλεόραση να λέει ότι με πέντε λεπτά χαλάζι καταστράφηκε όλη η σοδειά του. Επίσης, δεν είναι καλό, όσον αφορά τις πυρκαγιές, να έχει βρέξει πολύ πριν το καλοκαίρι, διότι αυξάνεται υπερβολικά η βλάστηση και επομένως και η καύσιμη ύλη, σύμφωνα με όσα έλεγαν, τουλάχιστον, ειδικοί το 2018.

      Γενικά, παν μέτρον άριστον. Ούτε οι 38,8 (σαν πυρετός ακούγεται) της Ισπανίας είναι, βέβαια, καλοί, αλλά ούτε το να μοιάζει η άνοιξη σαν χειμώνας από το 2020 και μετά στην Ελλάδα είναι επίσης υγιές.

      Διαγραφή
    2. Ο κ. Θάνος ορθά γράφει υγιεινή (για τον άνθρωπο), ενώ εσείς ορθά γράφετε υγιής (για την Άνοιξη).

      Διαγραφή
    3. Υγιής : Αυτός που έχει υγεία (νους υγιής).
      Υγιεινός:Αυτός που συντελεί στη διατήρηση της υγείας (υγιεινή διατροφή).

      (Παν) μέτρον άριστον.
      Το "παν" μπορεί και να παραλείπεται,προς αποφυγήν ακραίας υποκειμενικότητας .
      Αρκετά δυσχερής ο προσριορισμός του "μέτρου"
      Με το "άριστον" σχετίζεται το αφηρημένο ουσιαστικό αριστεία,την οποία κάποιοι απορρίπτουν ή και.....βδελύσσονται !.--=====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Αναφερόμουν φίλε Ανώνυμε των 8.21 π.μ. για εδώ στο νησί. Είδα φωτογραφίες με χαλαζοπτωσεις από διάφορες περιοχές τις προηγούμενες ημέρες και πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου. Τεράστιες πραγματικά καταστροφές! Χθες έμαθα ότι έριξε πολύ χαλάζι κ στην Κύπρο.
      Κρατάω παντως ως θετικό το γεγονός ότι η εβδομάδα που έρχεται και το μπάσιμο του Μαΐου φαίνεται αρκετά βροχερό γενικά. Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα σε όλους μας...

      Διαγραφή
  15. Σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σημειώθηκε με την πληρη ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους χθες 29 Απριλίου 2023 στην Θεσσαλία. Μάλιστα βρέθηκαν στο τοπ 10 της χώρας πολλές περιοχές όπως η Καρδίτσα και η Λάρισα.

    Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας από απόλυτα αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν η εξής:

    Λάρισα EAA 23,9

    Λάρισα ATA  23,9

    Δένδρα Τυρνάβου 23,3

    Πλατανούλια 23,2

    ΑΣ Πλατανούλια 22,6

    Χάλκη Λάρισας 22,6

    Πλατύκαμπος Λάρισας 22,6

    Μελία Λάρισας 22,4

    Νέσσωνας Συκούριου 22,1

    Λάρισα ΕΜΥ 22,0

     

    Kαι για συγκρίσεις με παθητικούς κλωβούς Davis Vue Λάρισα ΑΤΑ 24,7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με την άποψη του Δημήτρη .
    https://www.kolydas.gr/content/48-βαθμοί-στην-αθήνα-10-ιουλίου-1977-–-ένα-αμφισβητήσιμο-ρεκόρ-θερμοκρασίας

    Προσθέτω τα μεταρ της Ελευσινας με πηγή την DWD
    1:20 LGEL 101020Z 00000KT CAVOK 9999 43/25 RMK CAVOK NOSIG
    1:50 LGEL 101050Z 27005KT CAVOK 9999 45/14 RMK CAVOK NOSIG
    2:20 LGEL 101120Z 30010KT CAVOK 9999 46/MM RMK CAVOK NOSIG
    3:20 LGEL 101220Z 29010KT CAVOK 9999 46/MM RMK CAVOK XX NOSIG
    3:50 LGEL 101250Z 27010KT CAVOK 9999 45/MM RMK CAVOK XX NOSIG
    4:20 LGEL 101320Z 29010KT CAVOK 9999 45/MM RMK CAVOK XX NOSIG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Θοδωρή.
      Ποτέ δεν είναι αργά για τη διόρθωση. Θα έρθουν κάποια στιγμή στο μέλλον τα πραγματικά 48άρια κι εμείς θα λέμε έχει ξαναγίνει!

      Διαγραφή