Βαρδάρης ή Ελλησπόντιος άνεμος;


Το καλοκαίρι του 480 π. Χ. ο Ξέρξης με την τεράστια στρατιά του πέρασε χωρίς προβλήματα τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου έφθασε προ των Θερμοπυλών. Παράλληλα, ο περσικός στόλος, κινούμενος από τον Θερμαϊκό προς το νότο, αγκυροβόλησε κοντά στις ακτές της Μαγνησίας, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία πόλη Κασθαναία και το ακρωτήριο Σηπιάδα. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος περιγράφει ως εξής τον τρόπο που ελλιμενίστηκαν τα περσικά πλοία: «Τα  καράβια που έφτασαν πρώτα έδεσαν στη στεριά, ενώ όσα έφτασαν κατόπιν τα κρατούσαν στις άγκυρες· γιατί, καθώς ο γιαλός δεν ήταν μεγάλος, άραξαν στ᾽ ανοιχτά με την πλώρη προς το πέλαγος, οχτώ σειρές καράβια».


Για το τι ακολούθησε ας αφήσουμε να το εξιστορήσει ο ίδιος ο πατέρας της ιστορίας: «Λοιπόν, εκείνη τη νύχτα έμειναν σ᾽ αυτή τη θέση, όμως με τα χαράματα από αίθριο καιρό και νηνεμία πήραν να βράζουν τα κύματα κι έπεσε πάνω τους αγριοκαίρι μεγάλο και σφοδρός ανατολικός άνεμος, αυτός που οι Έλληνες της περιοχής ονομάζουν Ελλησπόντιο. Λοιπόν, όσοι απ᾽ τους βαρβάρους αντιλήφτηκαν τον άνεμο να δυναμώνει κι είχαν βολικό αραξοβόλι, πρόλαβαν το αγριοκαίρι σέρνοντας τα καράβια τους στη στεριά και σώθηκαν και οι ίδιοι τους και τα καράβια τους· όσα όμως τα έπιασε το αγριοκαίρι στ᾽ ανοιχτά, άλλα τα πέταξε έξω στην τοποθεσία του Πηλίου που λέγεται Ιπνοί κι άλλα στο γιαλό· κι άλλα τσακίζονταν εκεί, γύρω στη Σηπιάδα, κι άλλα στην περιοχή της πόλης Μελίβοια κι άλλα τα ξέβρασε ο άνεμος στην Κασθαναία· τέτοιο αγριοκαίρι άνθρωπος δεν μπορεί να το βαστάξει».

Οι μετεωρολογικές συνθήκες
Από μετεωρολογικής πλευράς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη θύελλα που έπληξε τον περσικό στόλο στην ανατολική Μαγνησία προκάλεσε το πέρασμα από τα Βαλκάνια ενός ψυχρού μετώπου που σηματοδότησε το μπάσιμο ισχυρού μελτεμιού στο Β. Αιγαίο. Στις περιπτώσεις αυτές, στον Θερμαϊκό αλλά και νοτιότερα κατά μήκος των ακτών της Θεσσαλίας σε πρώτη φάση συνήθως επικρατούν Β-ΒΔ άνεμοι, οι οποίοι, πέρα όλων των άλλων λόγων (καναλισμός στην κοιλάδα του Αξιού, βαροβαθμίδα), ενισχύονται σημαντικά με βάση την αρχή που λέει ότι όταν ο άνεμος πνέει παράλληλα προς την ακτογραμμή, ενισχύεται στην άκρη της στεριάς και μάλιστα όσο πιο απότομη είναι η στεριά τόσο μεγαλύτερη είναι η ενίσχυσή του. Στις παραπάνω περιοχές επικρατούν εξ αρχής ΒΑ άνεμοι μόνο αν το ψυχρό μέτωπο κινηθεί από την Α-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας (ψυχρό μέτωπο της πίσω πόρτας). Οι συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ο  Ηρόδοτος στη διήγησή του αναφέρεται στην ξαφνική επικράτηση ανατολικού και όχι βορειοανατολικού ανέμου, σπεύδοντας όμως αμέσως να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο άνεμο Ελλησπόντιο. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το τότε ανεμολόγιο περιελάμβανε μόνο τις τέσσερις βασικές διευθύνσεις των ανέμων.

Στα γραπτά του Ηροδότου υπάρχει και ένα άλλο σημείο που στηρίζει την υπόθεση περί Β-ΒΔ ανέμων, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας. Ο πατέρας της ιστορίας, αν και αρχικά γράφει ότι ο στόλος των Περσών αγκυροβόλησε σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κασθαναίας και της Σηπιάδας, στη συνέχεια αναφέρεται σε καταστροφές που έγιναν και στη Μελίβοια, πόλη που βρισκόταν βορειότερα της Κασθαναίας. Αν υποτεθεί ότι επρόκειτο για συντρίμμια που ξεβράστηκαν στις ακτές της Μελίβοιας, αυτό ήταν δύσκολο να γίνει με ΒΑ άνεμο.

Δεν είμαστε σίγουροι για το σε ποια ακριβώς περιοχή των ακτών της Θεσσαλίας αγκυροβόλησε ο περσικός στόλος. Ούτε ο Ηρόδοτος φαίνεται να το γνώριζε. Το πιθανότερο είναι μοίρες του περσικού στόλου να είχαν αγκυροβολήσει και σε περιοχές βορειότερα της Κασθαναίας και οι καταστροφές των πλοίων να προκλήθηκαν από την επικράτηση ισχυρού Β-ΒΔ ανέμου. Μόνο έτσι δικαιολογούνται το μέγεθος και η έκταση της καταστροφής της ναυτικής δύναμης των Περσών. Αναφορικά με τη διάρκεια των ανέμων, η πληροφορία για τις τρεις ημέρες θεωρείται απολύτως ρεαλιστική. Ακόμα, λογικό είναι να υποθέσει κάποιος ότι από τη δεύτερη ημέρα η ένταση των ανέμων έβαινε μειούμενη.

13 σχόλια:

  1. Ο Ηρόδοτος ειναι ο πατερας της ιστορίας ομως θα πρεπει να λαμβάνουμε σοβαρα υπ όψιν οτι έγραφε τα γεγονότα που του ελεγαν οι κάτοικοι των περιοχών που επισκεπτόταν χωρίς να κανει αξιολόγηση.Αυτο σημαίνει οτι αυτα που γράφει ειναι απο πραγματικά έως τρέχα γύρευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε σε ευχαριστουμε για το πολυ μεστο αρθρο σας Βλεποντας τις φορες των ανεμων μου δημιουργηθηκαν καποια ερωτηματα Πρωτον ο σφοδρος ΒΔ ανεμος θα μπορουσε να συντριψη τον Περσικο στολο στην ξηρα η λογω της φορας του θα ηταν πιο ευκολο να σπασουν τα αγκυροβολια και να σπρωχθουν προς το ανοιχτο κεντρικο ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.Η ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ?Δευτερον Μηπως αφου διαλυσε ο ΒΔ ανεμος την διαταξη του στολου με το περασμα του.μετωπου αποΒΔ προςΝΑ στραφηκε σε σφοδρο.ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ο οποιος εσπρωξε τον ακυβερνητο στολο πανω στα θεσσαλικα πσραλια συντριβοντας τον? Νομιζω λοιπον οτι η καταστροφη του ΠΕΡΣΙΚΟΥ στολου εγινε απο τον συνδιασμο στη διαρκεια του ασχημου τριημερου των ΒΔ ΚΑΙ.ΜΕΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ..ΑΝΕΜΩΝ σαν αποτελεσμα του γρηγορου περασματος ψυχρου μετωπου!!Ο Ηροδοτος δεν ειναι πολυ κατατοπιστικος και ετσι κανουμε υποθεσεις με αρκετο ρισκο
    Εχω βρεθει χειμωνα με βαρυχειμωνια στην ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ ΠΗΛΙΟΥ με καιρο ανατολικου ρευματος και δεν εχω δει τοσο τεραστια κυματα να σφυροκοπουν τις ακτες πουθενα αλλου και συτο με εβαλε στις παραπανω σκεψεις Εχετε ολοι την εκτιμηση μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αρχαία Κασθαναία το πιθανότερο να ήταν η Παλαιά Μιτζέλα στο Βόρειο Πήλιο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το σημερινό Πουρί. Σύμφωνα με άλλες πηγές που τώρα δεν μπορώ να βρω στο διαδίκτυο, μέρος του στόλου είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Λημνιώνα, λίγο νοτιότερα από τον Μυλοπόταμο και πιο βόρεια από τη Σηπιάδα. Επίσης μερικά πλοία του στόλου των Περσών καταστράφηκαν σε ξέρες στη Δυτική Σκιάθο, ακριβώς απέναντι από τη Σηπιάδα.
    Αν συνυπολογήσουμε ότι η καταστροφή έγινε καλοκαιρινούς μήνες, το πιθανότερο να πέρασε ψυχρό μέτωπο από τα Βόρεια Βαλκάνια και ο στόλος να βρέθηκε στο μέσο μια ισχυρής σύγκλισης του Βαρδάρη με τον "Ελλησπόντιο" άνεμο. Στη Μελιβοία ο ισχυρός Βαρδάρης σε τέτοιες βαρομετρικές διατάξεις προκαλεί επίσης προβλήματα, ακόμη και σήμερα, και δεν αποκλείω να ευθύνεται για τις καταστροφές. Από την άλλη, ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό με νοτιοανατολική κίνηση από την ηπειρωτική χώρα προς το Κεντρικό Αιγαίο θα μπορούσε να προκαλέσει θυελλώδεις ανατολικούς ανέμους ταυτόχρονα σε Σηπιάδα και Μελιβοία, όμως Αύγουστο μήνα νομίζω είναι ακόμη πιο σπάνια διάταξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Mr Jim εχει βαση η παρατήρησή σου ,αλλα οχι και...."τρεχα γυρευε"!Ενας επιμελης και προσεκτικος ιστοριοδίφης μπορει να αντλησει πολυτιμα στοιχεια για την έρευνά του.Αυτο κανει,θεωρω επιτυχως,στις σχετικες αναρτησεις του ο κ. Ζιακοπουλος.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως ο πατέρας της ιστορίας από τον Κικέρωνα. Στο πέρασμα των αιώνων η αξιοπιστία του αμφισβητήθηκε από ορισμένους ιστορικούς, αλλά η στάση των σύγχρονων μελετητών απέναντί του έχει μεταστραφεί. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποδέχονται ότι ο χαρακτηρισμός του Κικέρωνα δεν είναι υπερβολικός και ότι η πατρότητα της ιστορικής έρευνας ανήκει πραγματικά στον Ηρόδοτο. Σ' αυτό συνετέλεσαν οι γνώσεις πού αποκτήθηκαν με την πρόοδο των ιστορικών επιστημών αλλά και οι ειδικές μελέτες πού εξέτασαν το έργο του ιστορικού με διαφορετικό μάτι.

      Διαγραφή
    2. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί οτι η δυναμη του Ξέρξη κατα την εκστρατεία του το 480 ηταν περισσότεροι απο 5 εκατομμύρια!Απο την έρευνα των ιστορικών απο παλαιά μεχρι σήμερα φαίνεται οτι οι αριθμοί που μας δινει ο Ηρόδοτος ειναι φανταστικοί και δεν έχουν καμια σχέση με την πραγματικότητα οπως μας λέει ο Αγγλος στρατηγός Sir Fredrick και ο στρατηγός E.v.Fischer.

      Διαγραφή
    3. Πατηρ ο Ηροδοτος,επιστημων ο θουκυδιδης.Η ακριβης απαριθμηση των στρατων διαχρονικο προβλημα της ιστοριογραφιας (και του Θουκυδιδη).Στο θεμα αναφερεται εκτενως ο Κων/νος Παπαρρηγοπουλος ( β τομος).Ούτως ή άλλως οι αναφερομενοι αριθμοι δεν αφορουν αποκλειστικα σε μαχιμους........Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Δεν θα αναφερθώ στο πόσο ρεαλιστικά η όχι είναι τα γεγονότα που αναφέρει ο Ηρόδοτος μέσω του άρθρου του δασκάλου.
    Για μένα ήταν απλά μια ωραία ανάγνωση για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω κ δεν έχω καμία ειδικότητα για να εκφέρω άποψη.
    Στο παραπέρα τώρα, μόλις βγήκαν οι εκτιμήσεις των Αμερικανών για την καιρική εξέλιξη του φετινού φθινοπώρου.
    Το ρεζουμέ που κατάφερα να "πιάσω" από μετάφραση κ χάρτη του άρθρου είναι ότι τα πολύ δυτικά της Ευρώπης θα έχουν τροπικό καιρό με ανεβασμένη θερμοκρασία κ απειλές έντονων καιρικών φαινομένων με πολύ πιθανές τις εισβολές μίνι τυφώνων από τον Ατλαντικό,η υπόλοιπη κεντρική κ βορειοανατολική Ευρώπη θα διάγει γενικά ξηρό κ ζεστό φθινόπωρο, ενώ τέλος Ιταλία κ νοτιανατολική Ευρώπη (μέσα κ η χώρα μας)θα έχουν ένα καταιγιδάτο φθινόπωρο με πολλά χιόνια μάλιστα στα χιονοδρομικά κέντρα των χωρών αυτών, κυρίως όμως από τα μέσα του φθινοπώρου κ μετά.
    Σας παραθέτω το λινκ με τον χάρτη κ τις επεξηγηματικές σημειώσεις γραμμένες όμως στα αγγλικά.

    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-autumn-forecast/798069

    Τέλος βγήκαν κ κάποιες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις από Ισπανούς κ Γάλλους μετεωρολόγους για τον Σεπτέμβρη που συμπίπτουν με αυτά που λέμε κ στο μπλογκ εδώ κ καιρό,δλδ αρκετή ζέστη όλο τον μήνα για την εποχή,με κάποιες φθινοπωρινού τύπου κακοκαιρίες που θα μας έρχονται από τα δυτικά κ θα επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τα πιο δυτικά κ ΒΔυτικα τμήματα της χώρας.
    Όσοι θα βρίσκονται στα ανατολικά κ νότια κυρίως παράκτια κ νησιωτικά τμήματα νομίζω ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ καλύτερος μήνας για διακοπές σε σχέση με τον Αύγουστο....
    Καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε. Πως δικαιολογειται αυτή την τόσο μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ βορείου και νοτίου ημισφαιρίου? Παρατηρείται σχεδόν ολόχρονα. https://climatereanalyzer.org/wx_frames/gfs/ds/gfs_world-ced_t2anom_1-day.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε ανωνυμε για πια θερμοκρασιακη διαφορα αναφερεσαιΓιατι κατ αρχας οι εποχες δεν ταυτιζονται Το καλοκαιρι του νοτιου ημισφαιριου ειναι θερμοτερο του αντιστοιχου βορειου ενω.ο χειμωνας συνολικα λογω της τεραστιας εκτασης και του.εντονου ψυχους της ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣειναι πιο ψυχρος χωρις βεβαια και το βορειο ημισφαιριο να υπολεεπεται παρα πολυ Σιγουρα εαν κοιταξουμε τα μετεωρολογικα τωρινα δεδομενα στο νοτιο ημισφαιριο λογω αντιστροφων εποχων εκει θα εχουμε χαμηλες θερμοκρασιες Εαν ομως ριξεις μια.ματια στα στοιχεια του Γεναρη τοτε θα ειναι τελειως διαφορετικα Τελειωνοντας.για πιο ασφαλες συμπερασμα.θα μελετας τα στοιχεια ανα 6 μηνες και τοτε θα δεις οτι η ετησια διαφορα ειναι ελαχιστη Ολα αυτα στα εξηγω με γνωμονα την ενημερωση και με την εκτιμηση μου Ο δασκαλος θα σου τα εξηγησει με τον δικο του αξεπεραστο τροπο και με επιστημονικη γνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασιακή διαφορά υπάρχει ολόχρονα ανεξαρτητου εποχής. Το βόρειο ημισφαιριο τα τελευταία χρόνια είναι πολύ θερμότερο από ότι το νότιο.

      Διαγραφή
  8. Ενα συμπληρωματικο στοιχειο για το προηγουμενο σχολιο μου που δεν το ανεφερα αλλα ειναι πολυ σχετικο με το ερωτημα σου αγαπητε ανωνυμε ειναι τα αστρονομικα δεδομενα Ετσι λοιπον η θεση της γης και η αποσταση της σπο τον ηλιο ειναι βασιλο δεδομενο γιατι οταν εχουμε χειμωνα στο βορειο ημισφαιριο.η γη βρισκεται στο κοντυνοτερο σημειο ως προς το ηλιο ενω οταν εχουμε καλοκαιρι στο πιο μσκρυνο Αντιστοιχα στο Νοτιο ημισφαιριο εχουνε το ακριβως αντιθετο!!Επιμενω ομως οτι η διαφορα των ΜΕΣΩΝ.θερμοκρασιων βορειου-νοτιου ημισφαιριου ειναι πολυ μικρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή