Ο καιρός βελτιώνεται, αλλά οι πληγές μένουν…


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτές τις συνθήκες, η ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας έχει γίνει πλέον αρκετά ευσταθής, με αποτέλεσμα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι όμβροι και οι καταιγίδες να περιοριστούν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (12-14/8), ο καιρός θα είναι τυπικά καλοκαιρινός με περιορισμένη αστάθεια στις βορειότερες περιοχές της χώρας και ανέμους βόρειων διευθύνσεων με εντάσεις 4 με 5 και κατά τόπους στα ανατολικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με καλό καιρό θα περάσει και ο Δεκαπενταύγουστος. Μόνο στη Β. Ελλάδα το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Μερικές σκέψεις επί της τελευταίας τραγωδίας
Η τελευταία τραγωδία στην Εύβοια έφερε στο νου μου μια άλλη τραγωδία που συνέβη πριν από 30 χρόνια περίπου στην ίδια περιοχή. Ήταν η νύχτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου 1990, όταν κοντά στα Βασιλικά της Εύβοιας φούσκωσε ένας χείμαρρος και έπνιξε 8 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, η εμφάνιση αιφνίδιων πλημμυρών (flash floods) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η μορφολογία του εδάφους της πατρίδας μας και το κλίμα της ευνοούν τις πλημμύρες. Ένα μεγάλο μέρος του αποστραγγιστικού συστήματος του ελλαδικού χώρου αποτελείται από εφήμερους ορεινούς χειμάρρους και μικρές έως μεσαίου μεγέθους λεκάνες απορροής με περιορισμένη δυνατότητα απορροής.

Καθήκον της Πολιτείας είναι η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για τον περιορισμό των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο, πολλές από τις καταστροφές είναι αναπόφευκτες, όπως μας δείχνουν τα ανά τον κόσμο συμβαίνοντα τέτοιου είδους περιστατικά. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτό που πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρμόδιων φορέων είναι η ασφάλεια της ζωής των πολιτών. Το ζήτημα δεν είναι εύκολο, καθώς: (α) η επιστήμη της μετεωρολογίας δεν έχει φθάσει ακόμα στο επίπεδο να εκδίδει ακριβείς στο χώρο και στο χρόνο προγνώσεις του υετού που παράγεται από τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και (β) η έγκαιρη ενημέρωση του συνόλου των κατοίκων μιας περιοχής δεν είναι εφικτή.

Τυπικά, η ΕΜΥ είναι ο αρμόδιος φορέας της Πολιτείας για την έκδοση προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Όμως, η κοινή γνώμη ενημερώνεται και από άλλους φορείς, με αποτέλεσμα τη σύγχυση των πολιτών. Αν η ΕΜΥ, λόγω διαφόρων προβλημάτων, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή της, η καλύτερη λύση δεν είναι να καλύπτονται τα κενά από άλλους υπερδραστήριους φορείς. Η Πολιτεία οφείλει είτε να αναβαθμίσει το ρόλο και τη λειτουργία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είτε να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με ένα άλλο πιο αποδοτικό

6 σχόλια:

  1. Δίκιο έχετε κ ζιακοπουλε! Άποψη μου,στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βροντά.Δυστηχως χάθηκαν τόσες ψυχές άδικα.Εχω καταλάβει ότι για να εκσυγχρονιστεί η ΕΜΥ, πρέπει να αποδεσμευτεί από το κράτος, τέλος πάντων, μελτέμι Μυτιλήνη κ δροσιά,τις προηγούμενες ημέρες υποφέραμε αρκετά, από ζέστη κ υψηλά ποσοστά υγρασίας,τα οποία δημιουργούσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα, δηλαδή εφιάλτης πραγματικός.Καλη εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε συμφωνω απολυτα με αυτα που αναφερεται στο αρθρο σας πληρη και σωστη ενημερωση
    απο την ΕΜΥ σε συνεργασια με την πολιτικη προστασια και τις κατα τοπους υπηρεσιες Οχι ενημερωση απο τα διαφορα καναλια που διεπωνται απο τρομολαγνια και αγριοφωναρες Ομως και τα διαφορα καιρικα σαιτ μπερδευουν την.κατασταση.Ας κοψουν και καποιο κονδυλι για ενισχυση της ΕΜΥ τοσοι σοβαροι επιστημονες εργαζονται εκει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν έτει 2020 είναι λυπηρό που η ΕΜΥ δεν προειδοποιεί για έκτακτα φαινόμενα και μάλιστα σε συγκεκριμένα μέρη και λίγη ώρα πριν αυτά συμβούν. Η πληροφορία μπορεί να φτάσει ταχύτατα παντού πλέον. Άντ’ αυτού τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ είναι τόσο γενικόλογα που δεν μπορεί να «μεταφραστούν» σε κάτι συγκεκριμένο από τους πολίτες. Είναι ακριβή, επιστημονικά αλλά πρακτικά δεν προσφέρουν εξειδικευμένες προγνώσεις. Αν και μη ειδήμων ρωτω: αν κορυφαίοι μετεωρολόγοι ήταν επί 24 ωρο στην ΕΜΥ θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλέψουν πχ τις πλημμύρες στην Εύβοια , στον Λαγκαδάς προχθές, στη Χαλκιδική πέρυσι κοκ. για να ενημερωθούν οι πολίτες τοπικά και στοχευμένα έστω και την τελευταία στιγμή; Προσωπικά πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ικανό να σώσει ζωές αλλά χρειάζεται οργάνωση και στήριξη από την πολιτεία. Μάλλον καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα με εσάς... τόσοι φορείς τόσοι ικανοί μετεωρολόγοι χωρίς όμως κεντρική οργάνωση
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1).Σε τρεις λιτες,ακριβείς και ΣΑΦΕΙΣ (σοφόν γαρ το σαφές) παραγράφους το θέμα ετέθη στην αντικειμενική του διάσταση.Εγω δασκαλε,παραφράζοντας το επιμύθιο του "Κεμάλ" του Νικου Γκατσου, θα ελεγα οτι αυτη η προγνωση (που-ποτε-ποσο α κ ρ ι β ω ς) δεν θα γινει ποτε.Και τουτο λόγω εγγενών αδυναμιών φυσικής τάξεως (ντετερμινιστικό χάος κλπ,κλπ,...).Το ζητούμενο εν προκειμένω ειναι να ειναι κανεις ε π ι χ ε ι ρ η σ ι α κ α αποτελεσματικος και χρησιμος.
    2)Αυτο με το Ε.Α.Α. μου φαινεται οτι εξελισσεται σε νεο Β.Α.Ν.(σεισμοι).
    3)Νομιζω οτι κατι πρεπει να γινει με την Ε.Μ.Υ. ,το ελλειμμα ειναι εμφανες .---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποτε έξω από το στούντιο των ειδήσεων της ΕΡΤ συναντήθηκα με έναν εξέχοντα σεισμολόγο, ο οποίος μου είπε ότι στο θέμα των προγνώσεων η μετεωρολογία είναι πολύ πιο μπροστά από τη σεισμολογία. Του απάντησα ότι κι εμείς ζηλεύουμε πάρα πολύ την αστρονομία που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά απο μας. Φανταστείτε μια πρόγνωση καιρού που να λέει ότι οι ισχυρές καταιγίδες σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα αρχίσουν στις 04:15 και θα σταματήσουν στις 05:30, όπως προβλέπει η αστρονομία την έναρξη και τη λήξη της έκλειψης του ήλιου σε μια περιοχή. Συμφωνώ ότι αυτό για τη μετεωρολογία είναι ανέφικτο. Ωστόσο, ένα καλό σύστημα nowcasting μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

      Διαγραφή
  5. Ο κοσμος τοχε τουμπανο και αυτοι κρυφο καμαρι...
    επρεπε δηλαδη το δελτιο να δωσει κανα εκατομμυριο χιλιοστα (που δεν εχω δει και πολλες φορες σε τετοιες καταστροφικες καταιγιδες να δινουν τετοια νουμερα που στην πραγματικοτητα πεφτουν, η εμπειρια σε σχεση και με την περιοχη σε προετιμαζει) για να ηταν σε ετοιμοτητα η γενικη γραμματεια πολιτικης προστασιας? και οι τοπικες αρχες που γνωριζουν την μορφολογια και την συμπεριφορα των καταιγιδων στην περιοχη?... εχει ξανακανει εναν παρομοιο περιπου αναλογο χαμο καπου στα μεσα του '90 εαν δαβασα καλα καπου στο ιντερνετ... οχι για καποιον αλλο λογο, να μην χαθουν ανθρωπινες ζωες, γιατι τα σπιτια και τα αυτοκινητα δεν θα τα γλυτωναν.... προσωπικα αρκετες ωρες πριν ειχα παρει τηλεφωνο φιλο που βρισκεται αυτον τον μηνα στην Βορεια Ευβοια, και του ειχα πει απο την προσωπικη μου εκτιμηση απο τα μοντελα που παρακολουθω, οτι κυριως η Κεντρικη Ευβοια κινδυνευει, αλλα ακομα και εαν κοιμαται καλο ειναι οταν αρχισει η καταιγιδα να ειναι με το ενα ματι ανοιχτο....

    πρεπει να αναβαθμιστει ναι μεν η ΕΜΥ, αλλα και ο αρμοδιος φορεας ειναι κατεμε, ολιγον εως πολυ, παραδοσιακα, οχι τωρα, για τα πανηγυρια, αποψη μου παντα.

    https://i.ibb.co/MfHSkLk/rrain.png

    the Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή