Μετέωρον!


Πηγή: kopaida.gr, 18-8-2020/21:36 
Νύχτα της 6ης προς την 7η Ιουνίου 1822, λίγο πριν την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη: 
«Όθεν (τα πυρπολικά) απαρατήρητα προχωρούντα εις προσέγγισιν προς τον τουρκικόν στόλον, εις έκτασιν μεγάλην ηγκυροβολημένον, το πλήθος των φαναρίων βλέποντα, δεν εδύναντο μακρόθεν να διακρίνουν, ούτε την θέσιν εκάστου, ούτε την απ' αλλήλων απόστασιν. Εν δε τη απορία των ταύτη, μεγάλη τις βολίς, μεταίωρον ατμοσφαιρικόν, προελθόν εξ ανατολών και προς δυσμάς διαθέον, διαυγάσαν επί τινα χρόνον ως ημέρα, εβοήθησεν αυτούς να διακρίνουν τα μεγάλα του τουρκικού στόλου πλοία, και ιδίως την ναυαρχίδα, και τας θέσεις αυτών, και να διευθύνουν πρώραν κατ' αυτών» 
(Μιχαήλ Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ή ο Ιερός των  Ελλήνων Αγών, 1873).

Σημειώνεται ότι οι μετεωρίτες διακρίνονται σε διάττοντες που έχουν μικρές διαστάσεις και μικρό χρόνο ζωής και σε βολίδες που διαρκούν περισσότερο και φωτίζουν πολύ πιο έντονα.  

4 σχόλια:

  1. Δώρο θεού, να πετύχεις ζωντανά , μετεωρίτη να πέφτει.Πριν 15 ημέρες ειμασταν σε κάποιο ορεινό χωριό, πλατεία χωριού, ευτυχώς χωρίς πολλά φώτα κ πετύχαμε το τιμημένο.Τα συναισθήματα ανεπανάληπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1).Θαυμαστό γεγονος.Άραγε τυχαίο ή σκόπιμο (έξωθεν)? 2). Εκπλησσουν τα λιαν καταστροφικα αποτελεσματα, τα προκύπτοντα απο την προσκρουση στη γη ενος μετεωριτη μικρου σχετικα μεγεθους .Λετε να ξερουν κατι οι...δεινοσαυροι? 3).Μετέωρον και μεταίωρον.Το β συνθετικο εχει δυο παραλληλους τυπους.Αιώρα και εώρα.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόλη την αστάθεια που είχαμε στην ορεινή Ναυπακτία κυρίως χθές αλλά κ τα πυκνά σύννεφα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Ναυπάκτου που το πρωί διαλύθηκαν,ο καιρός παραμένει άκρως καλοκαιρινός με καλές θερμοκρασίες κ πολύ αυξημένη υγρασία με μοναδική παραφωνία μέσα στην ημέρα, έναν ισχυρό δυτικό ΝΔ άνεμο που το τελευταίο διήμερο ανακατεύει αρκετά τη θάλασσα αλλά παράλληλα μας δροσίζει αρκετά.
    Εγώ δεν έχω να αλλάξω κάτι σε αυτά που πίστευα εξαρχής.Η ζέστη θα συνεχιστεί μετά από την τελευταία μικρή πτώση για αρκετό διάστημα έως κ τα τέλη του μήνα με 35ρια κ 36ρια κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια κ μαζί με τη σχετική υγρασία που ως συνήθως τέτοια εποχή αρχίζει κ αυξάνει τα πράγματα την ημέρα θα είναι κ πάλι δύσκολα.
    Το βλέμμα μακριά στον Σεπτέμβρη για κάποιο οργανωμένο δυτικό συστηματάκι μήπως μας κάνει τη χάρη.
    Υ.Γ 1 τα δεύτερα μερομήνια τρέχουν από τις 14 του μήνα για τους λάτρεις της φύσης κ σε λίγες ημέρες θα βγουν συμπεράσματα κ εκτιμήσεις συνδυαστικά με τα πρώτα.
    Υ.Γ.2 Θαυμασμός κ δέος από τη χθεσινή πτώση του μικρού μετεωρίτη κ την εικόνα που μας χάρισε.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αυξημένη υγρασία είναι λογικό να υπάρχει δυσφορία και χωρίς η θερμοκρασία να ανεβαίνει ιδιαίτερα (30-34 βαθμούς)εντούτοις την ημέρα νιώθεις έντονα την ζέστη.
    Ευτυχώς που τα βράδια είναι αρκετά δροσερά και με την βοήθεια του αέρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.
    Η νύχτα έχει μεγαλωσει αρκετά και από και πέρα δεν με φοβίζει η ζέστη της ημέρας.
    Ο τρυγος ξεκίνησε με τις ποικιλίες, αλλά η φετινή χρονιά είναι δύσκολη από πολλές απόψεις.
    Φίλε Στέλιο,δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από όσα έχω ήδη πει πολύ καιρό πριν και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξω κάτι πάνω σε αυτά.
    Όντως φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει ο καλός και ζεστός καιρός,με μικρά διάλειμματα,έως και τα τέλη Οκτωβρίου,τουλάχιστον στα ανατολικά και νότια.
    Όσο για τον επερχόμενο χειμώνα που δείχνει ότι θα έχει αρκετό ενδιαφέρον,να ξέρεις ότι η μερίδα του λέοντος ανήκει σε άλλους και ειδικά σε αυτούς που τον στερήθηκαν τα 2 προηγούμενα χρόνια.
    Είχα την ευκαιρία να κάνω πολλά ταξίδια και να δω πολλά πράγματα,από Πελοπόννησο έως και Θεσσαλονίκη όπως από Βόλο έως Άρτα και Αγρίνιο.
    Αυτά που με "παιδευουν" ακόμη ως προς την τελική εκτίμηση είναι η Αργιθεα και ο Θεσσαλικός κάμπος,προς το τέλος του μηνός που ανέβω πιστεύω ότι θα καταλήξω σε μεγάλο βαθμό.
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή