Τοπικές καταιγίδες και υποχώρηση (πρόσκαιρη) της ζέστης κυρίως στα βόρεια


Ατμόλουτρα Αμαράντου Κόνιτσας
Πηγή: https://epirusgate.blogspot.com
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς. 

Την Τετάρτη (26/8), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της Β-ΒΑ χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού το τετραήμερο Πέμπτη - Κυριακή (27-30/8), τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τους 39 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Με ζέστη και αυξημένη σχετική υγρασία θα περάσει και η Δευτέρα, η τελευταία ημέρα του Αυγούστου.   

18 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα! Καιρός ήτανε να ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία, τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Όσο αφορά την Μυτιλήνη, τουλάχιστον 20 ημέρες είχαμε μελτέμι κ θερμοκρασίες 30 με 32 οι μέγιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επανήλθε και πάλι λοιπόν και για λίγες μέρες το κανονικό καλοκαίρι στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι που δε κάνει ζέστη φέτος.
    Έρχονται ακόμη πιο πολλές ζέστες όπως λέει κ ο δάσκαλος κ μαζί με τον παράγοντα αυτή την εποχή της αυξημένης σχετικής υγρασίας "κλάψτε τα".
    Πάντως για τα δυτικά ηπειρωτικά τουλάχιστον,η κατάσταση ήδη έχει αρχίσει να κουράζει με τα συνεχόμενα 35ρια κ 37ρια των τελευταίων ημερών ενώ κ τα πρόσκαιρα μπουρίνια αύριο στα κέντροβόρεια δε μου λένε κάτι, γιατί εκτός του ότι είναι πολύ τοπικά,το μόνο που παράγουν είναι ζημιές.
    Τα μπάνια λοιπόν συνεχίζονται κ μάλλον στα ανατολικά κ τα νότια θα συνεχιστούν για πάρα πολύ ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλοκαιρι το αισθανεται ο καθενας διαφορετικα και αυτο ειναι υποκειμενικο Ετσι λοιπον για μενα ειναι η πιο δυσκολη εποχη ,με κουραζει και με εεκνευριζειΤο κρυο παλευεται ενω η ζεστη ειναι δυσκολη υποθεση Μονο ο ιδρωτας.που κυλα πανω.μας φτανει Το φετινο καλοκαιρι δεν ειναι και τοσο αθωο και ζεστες εχει και πολυ υγρασια ελαχιστα μελτεμια και εντονη αναβροχια τουλαχιστον στην περιοχη μου Ενα καλοκαιρι οπως ολα τα αλλα τιποτε το ιδιαιτερο το μονο ιδιαιτερο ειναι ο κορωνοιος.Πατριωτακη συμφωνω μαζι σου αλλα εχω μια ελπιδα για αυριο μηπως. πεσει καμια μπορα ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασιας θα εχουμε απο τις 2 με 3 του μηνα αλλα απο βροχες ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Αργύρη Παναχαϊκέ έτσι είναι,τη ζέστη ο καθένας την αισθάνεται διαφορετικά κ τα κριτήρια αυτής είναι υποκειμενικά.
    Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν έχει ζέστες και μάλιστα παρατεταμένες.
    Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και κάθε χρονιά ο Αύγουστος κυλά με παρατεταμένες ζεστές κυρίως στα ηπειρωτικά και δυτικά μας, ενώ στα βόρεια οι αυξημένες υγρασίες κάνουν συνήθως την ατμόσφαιρα αποπνικτική ακόμα κ τα βράδια.
    Ένα συνηθισμένο ελληνικό καλοκαιράκι λοιπόν το οποίο αρχίζει και μας κουράζει.
    Όσο για τις βροχές που αναφέρεις για την αυριανή ημέρα δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι παρά μόνο κάποιες μπόρες ίσως στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας.
    Τέλος για την εξέλιξη του καιρού μετά τις 2 με 3 του Σεπτέμβρη οποιαδήποτε εκτίμηση και να πω θα ήταν αρκετά επισφαλής.
    Πλην της κάποιας πτώσης της θερμοκρασίας που λογικά θα έχουμε κάτι αρχίζουν και δείχνουν τα μοντέλα από πλευράς υετού για τα δυτικά βορειοδυτικά όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς.
    Πιστεύω ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μία εκτίμηση για το πώς θα κυλήσει το 1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου το οποίο για την περιοχή μας ίσως να έχει και κάποιο υετικό ενδιαφέρον.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φέτος και μέχρι στιγμής είχαμε μόνο δύο εβδομάδες κανονικό καλοκαίρι στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο φίλος μου ο Βάιος, που διαπλατύνει και βελτιώνει τον πολύ στενό δρόμο για τα Λουτρά Αμαράντου, μου είπε ότι θα τον κάνει βελούδο και θα ανεβαίνουμε "βούγκα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ανεβαίνουμε, Χρήστο μου,για αναψυχή και όχι για ίαση!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. βούγκα που θα πει;

      Διαγραφή
    3. Εκεί κ. καθηγητά το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυστυχώς και την ίαση.

      Διαγραφή
    4. Το "βούγκα" το άκουσα μόνο στην Ευρυτανία και στην Καρδίτσα. Το διαδίκτυο παρουσιάζει εκδοχές για την καταγωγή του όρου. Σημαίνει "γρήγορα και με δύναμη".

      Διαγραφή
  8. Η Χαλκιδική σήμερα το βράδυ έχει την τιμητική της. Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε όλη την Ελλάδα επικρατεί ζέστη και υγρασία εδω και μηνες(άσε την ανομβρία που σε πολλές περιοχές έχει να βρέξει 4 μηνες),μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης επικρατεί...ψυχρανσια,όπως έλεγε και ο Ζηκος στον μπακαλογατο.
    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λογικό αφού καλοκαίρι είναι.
      εσύ περίμενες κσαλοκαιριάτικα μούχλα και βροχές?γελάστηκες!

      Διαγραφή
    2. Το καλοκαίρι συνεχίζεται ακόμα και τον Σεπτέμβριο έστω και με κάποια δόση δροσιάς.

      Διαγραφή
    3. φέτος δείχνουν οι προβλέψεις τουλάχιστον για το πρώτο δεκαημερο του σεπτεμβρη ζέστες με τα όλα τους λες και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
      Εμένα θα μου άρεζε με το που αλλάζουν ημερολογιακά οι εποχές να εναρμονίζονται οι καιρικές συνθήκες αναλόγως.

      Διαγραφή
  10. Αχ αυτός ο Ελικώνας,πόσο θα ήθελα να τον...μαλώσω αλλά δεν μπορώ γιατί μου έχει χαρίσει απίστευτες συγκινήσεις χειμώνα καλοκαίρι,χωρια τα"ταξιδια" που κάνω περπατώντας σε όλους τους όγκους του.
    Τό μελτέμι και την δροσιά της Δευτέρας,αντικατέστησε η χθεσινή ζέστη με πάρα πολύ αυξημένη υγρασία που έκανε την κατάσταση ανυπόφορη.
    Μετά τις μεσημέρι έβγαλε συννεφιά στους γύρω ορεινούς όγκους ή οποία έγινε πιο πυκνή λίγο πριν νυχτώσει.
    Από τον Κορινθιακό κόλπο όπου βρισκόμουν έβλεπα τα αστραποβροντα αλλά δεν ήθελα να πιστέψω πως θα έβρεχε.
    Όταν με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι έριχνε τουλουμια,έμεινα στην κρυσταλλινη θάλασσα μέχρι αργά τι βράδυ.
    Όταν γύρισα κατέβηκα στον κάμπο να δω τι γίνεται και διαπίστωσα ότι ευτυχώς δεν είχε πάρει παρά ελάχιστα πράγματα.
    Έχω ήδη πάθει αρκετή ζημιά από τις ορδές των αγριογούρουνων και των αλεπούδων οι οποίες κυκλοφορούν μέσα στο χωριό σαν τις γάτες μέρα νύχτα.
    Με την ατμόσφαιρα να μοσχοβολάει από τό άρωμα των πεύκων και τον αέρα δυνατό ο ύπνος ήταν πολύ ευχάριστος.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το προβλημα,κυριως με τα αγριογουρουνα,ειναι οξυ και εκτεταμενο.Μεχρι και το αναγλυφο της εδαφικης καλλιεργειας αλλοιωνουν σκαβοντας.Παρα καλουνται οι φιλοζωικες οργανωσεις να προτεινουν λυσεις,συμβατες κυριως με τα συμφεροντα των αγροτων και οχι των γουρουνιων .Γνωριζω πολλους αγροτες που βρισκονται σε απογνωση .Ο αγαπητος Χριστοδουλος εχει απολυτο δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή