Αστρομετεωρολογία

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31). Η μεγάλη φωτογραφία είναι του Γιώργου Τομπουλίδη και η μικρή φωτογραφία είναι του Νίκου Τσάκαλου από το https://astronomia.gr


Η πρόγνωση του καιρού αποτελούσε από πολύ παλαιά δύσκολο πρόβλημα για τον άνθρωπο και οι πρώτοι που προσπάθησαν να δώσουν λύση ήταν οι αστρολόγοι και οι φιλόσοφοι. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Τάρταροι, οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Χαλδαίοι, οι Έλληνες και γενικότερα οι γεωργικοί, οι βουκολικοί και οι ναυτικοί λαοί παρατηρούσαν συστηματικά τον ουρανό και έβγαζαν συμπεράσματα τόσο για τις εναλλαγές των εποχών όσο και για την εξέλιξη του καιρού σε καθημερινή βάση που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους. 


Ο προσδιορισμός των εποχών του έτους για τον προγραμματισμό των βασικών γεωργικών εργασιών ήταν απόλυτα αναγκαίος και ο άνθρωπος της μακρινής εκείνης εποχής δεν άργησε να ανακαλύψει τη στενή σχέση των χρονικών περιόδων της σποράς και του θερισμού με τις θέσεις στον ουρανό βασικών πλανητών, άστρων ή αστερισμών, όπως ο Σείριος, οι Πλειάδες (Πούλια), ο Αρκτούρος, ο Ωρίων κ.λπ . Το επόμενο βήμα του ανθρώπου της πρώιμης αρχαιότητας ήταν η συσχέτιση του καιρού με τις ζωδιακές μεταβολές και τους χρόνους ανατολής και δύσης των άστρων στον ουρανό, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της αστρομετεωρολογίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αστρομετεωρολογικής πρόγνωσης είναι η πρόγνωση που συνδέει την εμφάνιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών της θερινής περιόδου με την ανατολή του Σείριου, του πιο λαμπρού άστρου του ουρανού μετά τον Ήλιο, που ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Επειδή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου η πρωινή ανατολή του Σείριου σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την ανατολή του Ηλίου, οι αρχαίοι Έλληνες κυρίως της πρώιμης περιόδου πίστευαν ότι η κοινή δράση των δύο άστρων ήταν αυτή που πολύ συχνά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκαλούσε καύσωνες. Από τον όρο  κυνάδες ημέρες (dog days), που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για τις δέκα τελευταίες μέρες του Ιουλίου, προήλθε ο όρος κυνικά καύματα, ο οποίος χρησιμοποιείται γενικότερα για τους καύσωνες του καλοκαιριού.

Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει μία σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την αστρομετεωρολογία οι Χαλδαίοι και οι Έλληνες. Οι πρώτοι πίστευαν ότι τη ζέστη, τους ανέμους, τις βροχές, και τα άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα τα φέρνουν στη Γη τα άστρα, αλλά οι Έλληνες της κλασικής και κυρίως της ύστερης αρχαιότητας επέκριναν τη θέση των Χαλδαίων ότι οι αλλαγές των μετεωρολογικών στοιχείων γίνονταν σε σταθερές ημερομηνίες που καθορίζονταν από τις εμφανίσεις ή τις εξαφανίσεις των άστρων στον ουρανό. Αποκαλούσαν, μάλιστα, απαξιωτικά «Χαλδαίους» όσους  χρησιμοποιούσαν την αστρομετεωρολογία για την πρόβλεψη του καιρού με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι τα καιρικά φαινόμενα έρχονται άλλες φορές πριν την ανατολή του άστρου, άλλες φορές μετά από αυτή και ορισμένες φορές την ημέρα της ανατολής του άστρου. Η θέση αυτή ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για να γίνει κατανοητό ότι οι εμφανίσεις και οι εξαφανίσεις των άστρων στο ουράνιο θόλο δεν συνδέονται με τον καιρό στη Γη.

18 σχόλια:

  1. άκυρο με το θέμα το σχόλιο μου αλλά χρήζει επιγόντως επίλυσης.
    υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα αυξημένα στροφίλια πάνω στα έλατα φέτος το καλοκαίρι με το ότι θα ακολουθήσει βαρύς χειμώνας καθώς η συγκεκριμένη αντίληψη κυριαρχεί σε άτομα της υπαίθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καρτέσιος (1596-1650) θα έλεγε ότι τα πολλά στροφίλια πάνω στα έλατα το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα των συνθηκών των μηνών που προηγήθηκαν και όχι των μηνών που έπονται!

      Διαγραφή
    2. Μήπως το μυστικό βρίσκεται στους μήνες της άνοιξης για τον χειμώνα που έρχεται ;

      Διαγραφή
    3. Αν οι καιρικές συνθήκες των μήνων που προηγήθηκαν ευνόησαν το δέντρο να βγάλει πολλά στροφίλια μπορεί να υπάρχει σύνδεση με τους καιρικές συνθήκες των μηνών του επόμενου χειμώνα.Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη των δασολόγων όμως ο λαικός ισχυρισμός πως ακολουθήται βαρύς χειμώνας ίσως ξαναλέω ίσως να είχε ορισμένης βάσης.

      Διαγραφή
  2. Καίρια απαντηση. Ρενέ Ντεκάρτ.Το μότο του φιλοσοφικού του στοχασμου ηταν "περί πάντων αμφιβάλλω,περί ενός δεν αμφιβάλλω,περί του ότι αμφιβάλλω ".----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δασκαλε πολυ ανδιαφερουσα η αναρτηση .Πραγματι οι Χαλδαίοι ησαν ονομαστοι μαγοι για αιωνες.Μαλιστα επισκεφθηκαν με δωρα το νεογεννητο Χριστο.Στον Ακαθιστο Υμνο διαβαζουμε "ίδον παιδες Χαλδαιων εν χερσι της Παρθενου τον πλάσαντα χειρί τους ανθρωπους".--Π.Α.
    Υ.γ. Γοητευτικη επιστημη η Αστρονομια.Και ομως πολλοι ασχολουνται με την .....Αστρολογια !!! .---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η λίτσα πατέρα ιδέα δεν έχει από αστερισμούς......

      Διαγραφή
    2. Έχει αποκτησει ομως μεγάλη περιουσία απο τα άστρα που οντως δεν γνωρίζει!

      Διαγραφή
  4. Όλο και αναβάλλουν τη δροσιά τα μοντέλα για τη νέα εβδομάδα. Λέτε να μην έρθει στο τέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κ καλό ΣΚ σε όλους.
    Τα πράγματα βαίνουν ακριβώς όπως τα λέγαμε από καιρό.
    Δυστυχώς οι φθινοπωρινές οργανωμένες βροχές δείχνουν να αργούν,ακόμα κ στα πιο δυτικά κ βόρεια (πλην κάποιες ψευτοαστάθειες) ενώ κ μετά τον μίνι καύσωνα που έρχεται,τα 32ρια θα πρέπει να θεωρούνται στάνταρ για πολύ καιρό ακόμη στα ηπειρωτικά μάλιστα με αυξημένες υγρασίες!
    Καλά το λέγαμε λοιπόν γαϊδουροκαλόκαιρο...
    Για να λέμε κ το σωστό όμως, στατιστικά ανέκαθεν το πρώτο φθινοπωρινό βαρομετρικό στη χώρα μας έρχεται πάντα μεταξύ 11 κ 18 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένουμε.
    Το όλο θετικό οι δροσερές θερμοκρασίες τη νύχτα κ το πρωί στα ηπειρωτικά λόγω μεγάλης πια διάρκειας της νύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έδωσε την αρνητική του και αυτόν τον μήνα το Βαθύσταλο, βλ. meteo, μετεωρολογικοί σταθμοί. Εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο για τον εξαίρετο σε μετεωρολογικές γνώσεις κ πολύ διαβασμένο Γιώργο Λαμέρα που αρκετοί τον αναζήτησαν,δεν ξέρω αν θα ξανά γράψει στο μπλογκ (θα το ήθελα πολύ) είναι μια χαρά από υγεία, συνεχίζει να ασχολείται φανατικά με τον καιρό γράφοντας σε κάποιες ιντερνετικές σελίδες κ είναι το ίδιο πρόσωπο με το όνομα Lambros Georgiou(Λάμπρος Γεωργίου) στο Facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, φαίνεται ότι του αρέσουν τα κυπριακά ονόματα.

      Όσον αφορά την πολυαναμενόμενη δροσιά, δεν βλέπω να μας έρχεται δυναμικά τις προσεχείς ημέρες, θα υπάρξουν περιοχές της χώρας που θα την αισθανθούν μόνο μέσα από τα δελτία καιρού.

      Διαγραφή
    2. Τελικά Γιώργος ή Λάμπρος; πάντως πράγματι πολύ διαβασμενος με πολλές γνώσεις στα καιρικά.

      Διαγραφή
  8. Η δροσια φιλε Σιμουλη συμφωνα με ολα τα καιρικα μοντελα ειναι γεγονος βεβαια η μετρια ζεστη καπου καπου θα μας επισκεφτεται αλλα η.δροσια απο3-4 του Σεπτεμβρη ερχεται φουριοζα!!Γυρω στις10 ΚΑΙ μετα φαινονται και καποιες καλες βροχες Ας καλοσωρισουμε λοιπον το γλυκο ΦΘΙΝΟΠΩΡΑΚΙ Αυτο το απειροελαχιστο σημαδακι ο γαλαξιας της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ ειναι 2500000ετη φωτος μακρυα μας Ειναι σε μεγεθος.διπλασιος απο το δικο μας γαλαξια με περιπου 500 δις ηλιους Κι ομως μεσα στο τερατωδες συμπαν ειναι σχεδον τιποτα!!!Τι να μας πουν οι αστρολογοι λοιπον που λενε λενε και προσπαθουν να μας πεισουν για πραγματα απιστευτα πιο πολυ και απο τα παραμυθια
    Φαινεται οτι ειναι μακρινοι απογονοι των μαγων ΧΑΛΔΑΙΩΝ Ειναι και αυτο μια δουλεια Τελος πιστευω οτι ο καιρος δεν επηρεαζεται καθολου απο αστρικες επηροες ομως.οι κινησεις της γης καθως περιστρεφεται γυρω απο το κεντρικο αστρο μας παιζουν τεραστιο λογο Καληνυχτα σε ολη την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρκετή δροσιά έχουμε τις 2 τελευταίες ημέρες στην περιοχή μου καθωςψο δυνατός βοριάς κάνει καλή δουλειά αφού η θερμοκρασία κινείται πάνω κάτω στους 30 βαθμούς.
    Ακόμη και στα πεδινά μπορεί η θερμοκρασία να έφθασε τους 33-34 βαθμούς,αλλά λόγω ανέμου και χαμηλής υγρασίας η ζέστη ήταν πολύ ανεκτή.
    Φυσικά ούτε εμείς θα την γλυτώσουμε αφού η ζέστη ήρθε για να μείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Η νύχτα όμως μεγαλώνει και όσο ζέστη και να κάνει την ημέρα, πρωί και βράδυ δροσίζει πολύ.
    Η Κωπαιδα και μερικές φορές και ο κάμπος ο δικός μας είναι τυλιγμένοι στην ομίχλη.
    Τελικά φίλοι μου ο αετός που τριγυρνά στην περιοχή μου εδώ και λίγες μέρες είναι χρυσαετος,μου το επιβεβαίωσε ένας μελισσοκόμος που τον παρακολουθεί και του έκανε εντύπωση η εμφάνιση του.
    Στην ερώτηση μου,πως και εμφανίστηκε στην περιοχή,μου είπε ότι είναι μάλλον λόγω των πολλών θηραμάτων που υπάρχει και αποτελούν βασική τροφή για αυτόν.
    Όσο για την χελώνα που είπε ο ανώνυμος φίλος,δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει θήραμα για τον όντως επιβλητικό άρχοντα του αέρα καθώς είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος καθ' ότι η ηλικία της πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τα 150 σύμφωνα με όσα λένε γέροντες που φθάνουν τον αιώνα ζωής.
    Φυσικά τέτοια μεγάλου μεγέθους αετοί έχουν σηκώσει μεγάλα θηλαστικά με τα γαμψά τους και πολύ δυνατά νύχια,αλλά νομίζω ότι η συγκεκριμένη χελώνα δεν κινδυνεύει.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οντως η χελωνα ξηρας ζει πολλα χρονια ,αλλωστε εχει βραδυτατο καρδιακο ρυθμο (6-8 παλμους/λεπτο).Βεβαια το πολυ πανω απο 150 χρονια μου φαινεται λιγο υπερβολικο.
    Το αρσενικο ερωτοτροπει με το θηλυκο κατα τροπο βιαιο και επωδυνο για το θηλυκο,μαλλον για την επιτευξη ωορρηξιας.
    Κατα την παραδοση ο Ερμης εφτιαξε την πρωτη λυρα απο κελυφος χελωνας (χέλυς-υος),αφου τεντωσε πανω του χορδες.Αυτα ολα εγιναν εδω στην εσχατιά της Δυτικης Κορινθιας και ετσι ερμηνευεται το τοπωνυμιο (χωριο) χελυδόρεο (χέλυς+δορά) ,πρωην Μεντουργιάνικα.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή