Με ζέστη φεύγει ο Αύγουστος και το φετινό λειψό, βουβό και αρρωστοφοβικό καλοκαίρι


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της ΒΔ Ευρώπης. Παράλληλα, η θερμοκρασία σημειώνει πτώση. Στις μεσογειακές περιοχές η θερινή ανομβρία συνεχίζεται και επικρατούν γενικά υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), πέρα από την ηλιοφάνεια και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, διατηρείται, προς το παρόν, το βόρειο ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ στα Α-ΝΑ πελάγη. 



Το Σαββατοκύριακο (29-30/8), προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 38 και την Κυριακή ίσως τοπικά τους 39 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (31/8), το κύριο χαρακτηριστικό το καιρού θα είναι οι υψηλές τιμές του δείκτη δυσφορίας, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών (38-40οC) και της αυξημένης σχετικής υγρασίας, ιδιαίτερα στα δυτικά. Κατά τα άλλα, θα υπάρχει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 5 μποφόρ.

8 σχόλια:

  1. Παρα την χλιαρή παρουσία του καλοκαιριού το φινάλε αναμένεται αν και με καθυστέρηση στην ώρα του καυτό.
    Με το τέλος του αυγούστου και με το ξεκίνημα σεπτεμβρίου φωτιά και λάβρα δείχνουν τα προγνωστικά να κάθεται πάνω από την χώρα και ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές.
    κυριολεκτικά θα προσομοιάσει το καμίνι στην κύπρο όπως και στην τουρκία.
    Οι ζέστες δεν μας παραλείπουν να μας δώσουν το δυναμική παρουσία τους πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους και ας είναι Σεπτέμβριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φετινο καλοκαιρι ειναι οριακα θερμοτερο των τελευταιων 30 ετων και αρκετα θερμοτερο αν λαβουμε υπ οψην ολη την χρονοσειρα 1955-2019 για το μεγαλυτερο μερος της χωρας.
    Βαιλης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Πανακογλου συμφωνω απολυτος μαζι σας απο την φετινη ξηροθερμικη ΒΔ Πελοπονησο οπου η ανομβρια συνεχιζεται χωρις τελος Το φετινο καλοκαιρι ειναι πολυ περιεργο και αρκετα σχετικα θερμο Μερικοι φιλοι οταν πριν λιγο καιρο αναφερθηκα στις υψηλες θερμοκρασιες για το τελος.του μηνα με στενοχωρησαν.και με.ονομασαν.και τρομολαγνο!!Διαβαζω ολα τα αρθρα σας και σε κανενα σημειο δεν διαφωνουμε Με δυο λογια βαλατε τα πραγματα στην.θεση τους.Ο κυριος ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΟΥ ΦΩΤΗΣ Ο ΦΙΛΟΣ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ. ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ ΟΠΟΤΕ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΩΣΤΕΣ πληροφοριες πολυ δυνατες προβλεψεις και ειστε οι μπετον αρμε.κολωνες του BLOG.Μετα τις 2 με3 του Σεπτεμβρη θα εχουμε ανακουφιστικη πτωση της θερμοκρασιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, πολύ περιεκτικός και ακριβής ο τίτλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο Ηράκλειο πάντως το φετεινό καλοκαίρι δεν έβαλα ούτε μια μέρα κλιματισμό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα. Αρκετά μελτέμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε Αργύρη,για τον δάσκαλο,δεν νομίζω πως χωράνε λόγια να πούμε,για τον Βασίλη Πανακογλου,όλοι γνωρίζουν πως είναι εξαίρετος ερασιτέχνης έστω μετεωρολογος και από κοντά ακολουθεί ο Φώτης Ματραλης,επίσης εξαίρετος και φυσικά ο εξαφανισμένος Γιώργος Λαμερας που έχει πολλές γνώσεις μετεωρολογικες,όπως επίσης πολλοί φίλοι που γνωρίζουν αρκετά.
    Όλοι αυτοί λοιπόν είναι οι κολώνες του μπλογκ,εγώ είμαι απλός παρατηρητής της φύσης και όλων των πλασμάτων της, προσπαθώ να πιάσω επαφή της "διαβάζοντας" όλα όσα έχουν να μου "πουν" και συνάμα να μπορέσω να πιάσω και εγώ με τις δικές μου "κεραίες" όσα χωρίς δυσκολία μπορούν αυτά και πιάνουν.
    Εύκολο δεν είναι καθόλου καθώς θέλει καθημερινή επαφή και παρατήρηση,αλλά πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές κάτι αρχίζω και καταφέρνω και χαίρομαι όταν βγαίνουν όλα όσα βλέπω.
    Αγαπητε Βασίλη,αν βγήκε λίγο θερμότερο το φετινό καλοκαίρι,νομίζω πως το φθινόπωρο,τουλάχιστον για εμάς τα ανατολικά και νότια,θα βγει αρκετά πιο θερμό,ενώ αντίθετα τα δυτικά και βόρεια,όπως σωστά έγραψε και ο Φώτης στην ωραία ανάλυση που έκανε,θα έχουν κανονικο και λίγο πιο ψυχρό μέσο όρο από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά.
    Έχοντος καλώς των πραγμάτων το ΣΚ τελειώνω με τις ποικιλίες και από εβδομάδα θα ανέβω ορεινή Αργιθεα,οπότε και θα δω ρα τελευταία δεδομένα,αλλά και θα έχω τον χρόνο για να μελετήσω όλα τα στοιχεία και να κάνω την τελική μου εκτίμηση για τον ενδιαφέρον χειμώνα που έρχεται.
    Φίλε ανώνυμε,τα αγριογούρουνα αποτελούν μια μεγάλη πληγή που συνεχώς μεγαλώνει καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς και μαζί με αλεπούδες,ασβους,κουναβια κτλ,που ειδικά φέτος είναι αμέτρητα,προξενούν τεράστιες ζημιές.
    Στην περιοχή μου και ειδικά σε αμπέλια με μοσχατα και άλλα αρωματικά σταφύλια, όπως και σε καλαμπόκια,η ζημιά ξεπέρασε το 30%.
    Τα δε ατυχήματα που καθημερινά σχεδόν υπάρχουν,βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο όλους μας.
    Δεν ξέρω ποια είναι η λύση,αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει.
    Υ.Γ: Προχθές και μετά από πολύ καιρό είδα για λιγο και από μακριά την υπερηλικη χελώνα να προχωρά στην άκρη του δάσους και να εξαφανίζεται χωρίς να προλάβω να την αποθανάτισω, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η εμφάνιση ενός πολύ μεγάλου αετού που σίγουρα από κάπου αλλού ήρθε στην περιοχή και που έκανε τα αγαπημένα μου γεράκια και τους σταυραετους,να αποτραβηχτουν στο λεπτό.
    Το άνοιγμα των φτερών του πρέπει να ήταν χαλαρά πάνω από 1,5 μέτρο,δεν γνωρίζω όμως για ποιο είδος πρόκειται καθώς δεν έχω ξαναδεί τόσον μεγάλο και στην περιοχή μου σπανίζουν.
    Σίγουρα κάποιος φίλος ή κυνηγός θα ξέρει.
    Πάντως ήταν επιβλητικος και πραγματικός άρχοντας.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρεπει να ναι κανένας βασιλαετός και κυνηγάει τη χελώνα.Αν την εβαλε στο μάτι ξέχασέ την.

      Διαγραφή
  7. Χριστοδουλε τωρα διαβασα το σχολιο σουΤο ειδος του αετου που ειδες ειναι ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ Ενα απο τα μεγαλυτερα ειδη.αετου.με ανοιγμα φτερων απο 1,80 μ εως 2,55μ ενω εχουν αναφερθει και ανοιγματα εως 3.μ.Το θυλικο φτανει περιπου βαρος 5,5 κιλα ενω το αρσενικο ειναι μικροτερο και ελαφρυτερο Υπαρχουν 5.υποειδη χρυσαετου ;ειναι πουλι.αλλου ενδημικο και αλλου οπως η ΕΛΛΑΔΑ αποδημιτικο Απανταται παντου εκτος απο τις υπερβορειες περιοχες .Συχναζει σε ημιορεινες περιοχες με χαμηλη βλαστηση κυριως στεπωδειςΕχει μεγαλη δυναμη και στις στεπες της κεντρικης Ασιας τους χρησιμοποιουσαν στο κυνηγη του λυκου Ειναι ο αρχοντας των ουρανων περηφανος και αγερωχος Φιλε μου με συγχωρεις για.την ωρα καλη ξεκουραση και καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή