Καλοκαιριού συνέχεια με μικρά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την ένταση των ανέμων και παροδικές καταιγίδες στα μέσα της εβδομάδας

Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη),η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς (Δ. Ελλάδα) και το απόγευμα τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία.

Την Τετάρτη (19/8), βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα προκαλέσει όμβρους και καταιγίδες στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό πάντα με την απογευματινή θερμική αστάθεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. 


Την Πέμπτη (20/8), πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδες αναμένονται στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (21-23/8), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι στα ανατολικά και τα νότια πελάγη.

9 σχόλια:

  1. τώρα κάνει το μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού μέχρι και το τέλος του μήνα και τον επόμενο μήνα που δεν τη έκανε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Toυ καιρου μονοτονου όντος,ας σταθουμε στη φωτογραφια.Σε πρωτο πλανο βλεπουμε το γαιδουραγκαθο ,το οποιο ηταν γνωστο ανεκαθεν για διαφορες ιαματικες ιδιοτητες. Σε δευτερο, αν προσεξουμε, διακρινουμε εναν επικονιαστή (μαλλον ειδος αγριας μελισσας) .Το ρόλο και τη σημασια αυτων των ακάματων εργατων του φυσικου μας οικοσυστηματος νομιζω την αναγνωριζουμε ολοι.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τελευταία βράδια έχουμε αρκετή δροσιά στο νησί,19 με 20 βαθμούς κελσίου,κ τα μεσημέρια δεν ξεπερνάει τους 30 βαθμούς, νομίζω ότι πάμε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον αέρα ασταμάτητο,έχουμε δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές νύχτες(για την εποχή παντα.
    Εχθές μάλιστα μέχρι το μεσημέρι είχε πυκνή συννεφιά.
    Το γαϊδουράκανθο φίλε Π.Α,όντως είναι πολύ νόστιμο και ευεργετικό για τον άνθρωπο και θυμάμαι τον πατέρα μου και τον παππού μου να το χρησιμοποιουν σε πολλές δραστηριότητες.
    Όσο αναφορά τις μέλισσες που μαζί με τα μυρμήγκια σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλο το οικοσύστημα υπάρχει και μια παλιά "προφητεια" που λέει ότι αν χαθούν αυτά, τότε θα χαθεί και η ανθρωπότητα.
    Δεν ξέρω αν θα βγει αληθινή αυτή η "προφητεια",ξέρω όμως ότι αυτά τα υπέροχα πλασματάκια γνωρίζουν πολλά που εμείς οι άνθρωποι ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε,γιατί έχουμε χάσει την επαφή με την μάνα φύση.
    Οποίος μπορεί και έχει καθημερινά επαφή μαζί της,καταλαβαίνει τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χρησιμότητα των μελισσών στην επικονίαση (αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών) είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή μελιού. Έχει βρεθεί ότι μια μέτρια αποικία μελισσών έχει 20 με 40 φορές μεγαλύτερη αξία για την επικονίαση παρά για την παραγωγή μελιού!

      Διαγραφή
    2. Το συγκεκριμένο είδος μέλισσας στη φωτογραφία δε, είναι ο Βομβίνος, είδος που χρησιμοποιείται από αρκετούς καλλιεργητές ντομάτας θερμοκηπίου, για την επικονίασή της, αντικαθιστώντας επάξια-αν όχι καλύτερα- τα τοξικά χημικά(ορμόνες καρπόδεσης).
      Όσο για την γνωστή μέλισσα(apis mellifera), η οποία μας δίνει το μέλι της,
      βάλλεται(και)αυτή την εποχή στο θεσσαλικό κάμπο, από τόννους εντομοκτόνων,
      συχνά αναίτια, και συχνότερα παράνομα ριπτόμενων..

      Διαγραφή
  5. Αυτο το καλοκαιρι στήν περιοχη μου εχει τα εξεις χαρακτηριστικα Μετριες ζεστες κυριως απο 15 Ιουλιου και μετα Μελτεμια πολυ κατω του μεσου ορου και σε διαρκεια και σε.ενταση Το χαρακτηριστικοτερο ομως ειναι η παρατεταμενη ελλειψη των βροχων η.οποια αρχισε στα μεσα Απριλη καισυνεχιζεται ακομη.και θα.παραταθει κι αλλο και αυτο μετα απο εναν αθλιο χειμωνα.Το καλοκαιρι λοιπον ειναι παρον.και η ζεστη.θα.συνεχισθει οπως φαινεται απο τα μετεωρολογικα μοντελα τουλαχιστον μεχρι και τις αρχες του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Ενα καλοκαιρι οπως ολα τα αλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να πω ότι είναι άσχημο το καλοκαίρι που διανύουμε,ζέστες είχαμε,βροχές ειχαμε,αρκετά δροσερά έως και ψυχρα βράδια επίσης.Το νερό που έριξε την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ τόσο στον κάμπο όσο και στα ορεινά.Πολλοι μάζεψαν ήδη τα εξαρτήματα άρδευσης και σταμάτησαν το πότισμα.Νομιζω όμως πως είναι νωρίς,γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε ζέστες για αρκετό καιρό ακόμη.Καποιοι γεροντοι λένε ότι θα έχουμε ζέστες μέχρι μέσα ίσως και τέλη Οκτωβρίου.
    Δεν ξέρω αν έχει να πει κάτι πάνω σε αυτό ο φίλος Χριστόδουλος.Φιλε σόρι που χάθηκα αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη για μένα,νομίζω ότι το καταλαβαίνεις.
    Θα περιμένουμε να μας πεις και τι βλέπεις για τον επερχόμενο χειμώνα,καθώς πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές τα πήγες πολύ καλά πέρυσι,τουλάχιστον για την περιοχή μας.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή