Έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια!



Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με κέντρα στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες, δηλαδή θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους ή και ισχυρές βροχές, ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 


Το  Σάββατο (8/8), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης, το Ιόνιο και το ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το βράδυ στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Κυριακή (9/8), η αστάθεια θα συνεχιστεί, αλλά με μικρότερη ένταση και μάλιστα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με σαφώς βελτιωμένο καιρό. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. 

Τη Δευτέρα (10/8), στη Δ-ΒΔ ηπειρωτική Ελλάδα και τη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ορεινότερες περιοχές. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας ο καιρός θα είναι γενικά καλός (η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας). Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 


Υ.Γ.
1) Βαφτίσια και για τα καλοκαιρινά χαμηλά. Αρχίζουν να ελπίζουν και οι καύσωνες!

2) Δεν γνωρίζω τους κρίσιμους αριθμούς των ηλεκτρικών εκκενώσεων μιας απλής καταιγίδας, ενός συμπλέγματος καταιγίδων ή ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τους οποίους καθένα από τα τρία παραπάνω φαινόμενα να θεωρούνται ισχυρά.


Καλό τριήμερο (ΠΣΚ) και προσοχή στους δρόμους!

9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε, το καλοκαίρι του 2017 (17/7) είχαμε την κακοκαιρία "Μέδουσα". Τότε, είχαμε φύγει οικογενειακώς για διακοπές στην Αμοργό και τις 2 πρώτες μέρες (από τις 7 που θα μέναμε εκεί) είχε μέγιστη θερμοκρασία 21. Και χθες ξεκινήσαμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας στο πανέμορφο Πήλιο (Αϊ Γιάννη) και μας "κάθησε" η Θάλεια. Deja vu!!! Χθες το βραδάκι μας έκανε μούσκεμα ένα 15λεπτο απίστευτης καταιγίδας, ενώ σήμερα ξεκίνησαν οι καταιγίδες μερικές ώρες νωρίτερα. Και μέχρι την Κυριακή έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω, άλλωστε στο Πήλιο συνδυάζεις βουνό και θάλασσα και είναι τόσα τα μέρη που μπορείς να επιλέξεις με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

    Καλό βράδυ σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κοίτα ρε Χρηστάρα μήπως πάτε και στις Αγριόλευκες για σκι!
      Σε πειράζω.

      Διαγραφή
  3. κύριε ζιακόπουλε αν ασχοληθήκατε ποτέ με τα μανιτάρια και τον καιρό θα ξέρετε ότι αυτην την στιγμή σ ολόκληρη την ευρώπη η δυτική μακεδονία πάει για πρωταθλητρια μετά τον δεκαπενταύγουστο(10-13 μέρες μετά τις βροχές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουτε σταγονα στην ΒΔ Πελοποννησο Η περιοχη εχει μεγαλες ιδιαιτεροτητες και.πολυ δυσκολη προγνωση.Απο την αλλη η ανατολικη χωρα τα εχει παει πολυ καλα απο βροχες ενω η δυτικη υστερει πολυ Η ΘΑΛΕΙΑ λοιπον δεν ειχε.την κινηση που ελεγαν τα διαφορα μετεωρολογικα μοντελα ενω πιο σωστη προγνωση ηταν του κυριου Ζιακοπουλου και απο τους ακολουθους του Blogs του.φιλου ΦΩΤΗ Ματραλι.απο το ΑΓΡΙΝΙΟ!!.Εαν και αυριο.δεν ριξει ουτε χιλιοστο βροχης.τοτε πλεον θα μιλαμε για παταγωδη αποτυχια στην προγνωση της περιοχης κυριως.απο τη κεντρικη προγνωση της ΕΜΥ Ελπιζω να κανω εγω λαθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συντοπίτη το είχαμε πει εδώ κ δύο μέρες ότι η Πελοπόννησος θα ήταν εντελώς εκτός φαινομένων κ ότι σήμερα θα έμπαινε κ η Στερεά στο παιχνίδι.
      Έτσι ακριβώς έγινε με τα ορεινά τής δυτικής κ κεντρικής Στερεάς να δέχονται σήμερα αρκετές βροχές κ μπόρες.
      Στην Αιτωλοακαρνανία εντελώς διαφορετικό το σκηνικό του καιρού με το κέντροβόρειο κομμάτι του νομού μαζί με την πόλη του Αγρινίου να δέχονται μπόρες κ καταιγίδες (καλό νερό πέφτει στην περιοχή μου αυτή την ώρα έστω κ τοπικά)κ το νότιο κομμάτι του νομού να μη παίρνει μυρωδιά!
      Αύριο πάντως εκτιμώ ότι εκτός από τις περιοχές που έχουμε αναφέρει θα είναι η μέρα της Στερεάς όπως κ τής βόρειας Πελοποννήσου(από απόγευμα βράδυ) έστω κ αν
      στην τελευταία τα φαινόμενα έχουν λίγο πιο τοπικό χαρακτήρα.
      Είδαμε τι έγινε τα ξημερώματα στην κεντρική Μακεδονία οπότε προσοχή κ αύριο στα περισσότερα ηπειρωτικά ακόμη κ πιο νότια.

      Διαγραφή
  5. Αύριο είναι η τελευταία μας ευκαιρία όπως λέει και ο Φώτης για την βόρεια Πελοπόννησο για μια καλή βροχή γιατί μέχρι σήμερα δεν πήραμε μυρωδιά απλά σήμερα κάπως δρόσισε. Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλή ζέστη στην περιοχή μου είχαμε την Τετάρτη(38 βαθμούς έφθασε στην Θήβα με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας)και την Πέμπτη έως αργά το απόγευμα (33-35 ξανά με υψηλή υγρασία).
    Από εκεί και έπειτα συννεφιά και δυνατός ΔΒΔ άνεμος έκαναν καλή δουλειά και η θερμοκρασία έπεσε πολύ με αποτέλεσμα να δροσίσει αρκετά.
    Εχθές Παρασκευή,από το πρωί επικράτησε πυκνή συννεφιά χωρίς όμως φαινόμενα,άνοιξε ο καιρός μετά,για να κλείσει εκ νέου από το απόγευμα και μεταξύ 7-8 να βγάλει 2 15λεπτες μπόρες χωρίς αστραποβροντα αλλά με πολύ αέρα.
    Πολύ τοπικά όμως αφού για μια ακόμη φορά το βουνό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τα φαινόμενα δεν έφθασαν ούτε στην Θήβα.
    Η τρίτη μπόρα που πήρε στις 8,20 είχε πολύ μικρή διάρκεια,τίμησε όμως και κάποιες περιοχές της Κωπαιδος,που το πρωί ήταν "πνιγμένη" στην ομίχλη κάτι το οποίο φυσικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο μετά από βροχή αυτή την εποχή.
    Για να δούμε τι θα γίνει σήμερα και αύριο και αν βγουν όλες οι προβλέψεις.
    Εγώ προσωπικά δεν θέλω τίποτα καθώς τέλος της άλλης εβδομάδας κόβω τα μοσχατα.
    Δημήτρη.ρ,τι λένε τα αμπέλια στην περιοχή σου;
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρασε και δεν ακούμπησε η Θάλεια από Κασσάνδρα (πρώτο πόδι Χαλκιδικής).
    Εδώ έχει να πέσει σταγόνα από την 26η Μάη, οι ελιές διψούν...
    Κωνσταντίνος από Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή