Ο Μάρτης μπαίνει σαν λιοντάρι…

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται Ν-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ο καιρός στη χώρα μας θα είναι γενικά χειμωνιάτικος με αρκετό κρύο, τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πολύ χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, εκτός υετού θα μείνουν η Α. Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Κατά τα άλλα, επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. 

Μίνι απολογισμός του σημερινού χιονιά


Νομίζω ότι από πλευράς συνοπτικής και δυναμικής μετεωρολογίας οι απαντήσεις που δόθηκαν στη χθεσινή ανάρτηση με τον τίτλο “Τα ερωτηματικά της «Μπιάνκα»” ήταν οι παράγοντες που τελικά καθόρισαν το σημερινό χιονιά.

Τα ερωτηματικά της «Μπιάνκα»

Στο παρά πέντε της έλευσης της «Μπιάνκα» με ταλανίζουν ακόμα δύο ερωτήματα αναφορικά με την ποσότητα και τη μορφή του υετού που προβλέπουν τα μοντέλα:

- Πού οφείλεται η μεγάλη ένταση του υετού διάρκειας 6 με 12 ωρών στις περισσότερες περιοχές του βόρειου τόξου της χώρας; Είναι δυνατό να παρατηρηθούν τόσο μεγάλα ύψη χωρίς σωρειτόμορφη νέφωση; Πολύ δύσκολο μου φαίνεται. Έτσι, η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην ύπαρξη θερμής μεταφοράς στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας που κάνει την ατμόσφαιρα ασταθή. Με μια προσεκτική ματιά στους χάρτες θα δείτε ότι ακόμα και στις βορειότερες περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας οι άνεμοι χαμηλά είναι ΝΑ με αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών από τον Θερμαϊκό και γενικότερα από το Β-ΒΔ Αιγαίο. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την έντονη θετική μεταφορά στροβιλισμού, με την οποία η τροπόσφαιρα μετατρέπεται σε «ατμοσφαιρικό φουγάρο» (σύγκλιση χαμηλά απόκλιση ψηλά).

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, που προκαλεί το ενισχυμένο βόρειο ρεύμα στην ανατολική Ελλάδα, σταδιακά θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές. Κατά τα άλλα, οι βροχές θα σταματήσουν γρήγορα παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Η τσικνοτραφούλα, η διαταραχή της Κυριακής των Απόκρεω και άλλα τινά!




- Στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

- Η μικρή το δέμας τραφ που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια, κινούμενη νότια, θα καθορίσει τον καιρό της Τσικνοπέμπτης. Πέρα από τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες που θα προκαλέσει στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, θα φέρει και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Α. Μακεδονίας, της Θράκης, της Χαλκιδικής, της Α-ΝΑ Μαγνησίας, της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας. Εννοείται ότι στη ΒΑ Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι συντομότατα. 

Πώς θα μπει ο Μάρτης;

Πώς θα μπει ο Μάρτης; 

Καλά, τώρα! Αυτό που δείχνουν οι αποψινοί χάρτες εμείς το ξέρουμε από μέρες. 

Πώς το καταλάβαμε;

Απλούστατα, εμείς λέμε στα μοντέλα τι να κάνουν! 

Είμαστε οι γητευτές τους! (Αν δεν βγουν οι χάρτες, μη με δείρετε!).

Ο καιρός της εβδομάδας

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει σταδιακά κυρίως τη Δ. Ελλάδα, τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και το  Α. Αιγαίο με βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινα (Δ. Μακεδονία) και ενισχυμένους ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα ΒΔ. 

Για να μην τους ξεχάσουμε…



«Την άλλη μέρα, 17 Ιανουαρίου (1913), τα σκέπασε όλα το χιόνι και το κρύο ήταν διαπεραστικό. Κάθε μέρα, στέλναμε δυο Λόχους επάνω στο Μοναστήρι της Τσούκας, και οι άλλοι δυο Λόχοι αναπαύονταν, είχαμε δηλαδή υπηρεσία μέρα παρά μέρα. Τη μια νύχτα κοιμόμασταν στο χιονισμένο αντίσκηνο, την άλλη στα χιονισμένα προχώματα, πάνω σε παχιά πουρνάρια που είχαμε στρώσει, σκεπασμένοι όπως - όπως με μια κουβέρτα και το αντίσκηνο.

Υετοφόρες οι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη

Πεταλίδι με θέα τον χιονισμένο Ταΰγετο, 17-2-2022. Φωτ. Σταύρος Πουλόπουλος

Δύο είναι οι βασικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τη χώρα μας ως τα τέλη του μήνα.

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Κορώνη, Φεβρουάριος 2022, Φωτ. Σταύρος Πουλόπουλος


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως τα ΒΑ Βαλκάνια κινείται ανατολικά και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βροχές δεν προβλέπονται, οι άνεμοι θα πνέον ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία μόνο στη ΒΑ Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. 

Η απρόσμενη χιονόπτωση των Ιωαννίνων

Οι λεγόμενες λίμνες ψυχρού αέρα (cold-air pools) είναι περιοχές μικρής κλίμακας ψυχρού -διά της εξατμίσεως- καθοδικού αέρα που απλώνεται στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από σωρειτόμορφα σύννεφα. Το πέρασμα μιας λίμνης ψυχρού αέρα λίγα λεπτά πριν από τον υετό σχετίζεται με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, τη γρήγορη αύξηση της πίεσης του αέρα και τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Η ανύψωση του αέρα στην άκρη της ψυχρής λίμνης (βλέπε δεύτερο σχήμα) οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέου κυττάρου (καταιγίδας). 

Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά, ενώ η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα γίνουν νότιοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ και στις δυτικές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Πέρα από αυτά, το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Καλημέρα, φίλοι μου!

Του Χρήστου Παπαηλία

Ρισκάρει, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή!
 

Αργά ή γρήγορα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ευδιάκριτες και στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής


Η κλιματική αλλαγή επιδρά στο θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής με τρόπο ευδιάκριτο, αλλά η επίδρασή της στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής είναι περίπλοκη και ακατάστατη (βλέπε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει τώρα εκεί). Οι φυσικοί κύκλοι του απέραντου Νότιου Ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική -στην οποία, σημειωτέον, ο πάγος στο σύνολό του (χερσαίος και θαλάσσιος) χάνει μάζα- έχουν έντονες επιπτώσεις στο θαλάσσιο πάγο της, αλλά ταυτόχρονα επίδραση ασκείται και από την κλιματική αλλαγή.   

«Μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη»

Από το 1979 ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώνεται συνεχώς και ιδιαίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρόλα αυτά, η τάση του χειμώνα είναι διαφορετική από την τάση του καλοκαιριού.  

Δεν υπάρχουν δύο πλευρές αναφορικά με την εξήγηση της παρούσας κλιματικής αλλαγής. Μία είναι η επιστημονική θέση. Η άλλη πλευρά είναι η αντιδραστική πλευρά που συνεχώς αναδιπλώνεται σε νέες έωλες θέσεις άμυνας. 

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Το νέο εικοσιτετράωρο  (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Στα αρνητικά του καιρού συγκαταλέγονται ο (εξασθενημένος) παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, οι πρωινές τοπικές ομίχλες και οι αναστροφές της θερμοκρασίας που οδηγούν στις αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως πάνω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Του Φλεβάρη ομορφιές!

Παγγαίο, Φεβρουάριος 2022, του Γιώργου Τομπουλίδη



Θεωρία και πράξη

Τρίτη, 8-2-2022: τοπίο στη ΒΑ Αττική σε υψόμετρο 500μ., του Δημήτρη

Η θεωρία

«Γενικά, οι νιφάδες μπορεί να διανύουν αποστάσεις 250 έως 300 μέτρων κάτω από το επίπεδο πήξης χωρίς να λιώσουν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους. Όταν οι θερμοκρασίες κάτω από το νέφος είναι μεγαλύτερες από τους 0ο C, αλλά ο αέρας είναι σχετικά ξηρός, το νερό που προέρχεται από το λιώσιμο αριθμού νιφάδων εξατμίζεται ψύχοντας το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού λιωσίματος των υπόλοιπων νιφάδων. Σε αυτή την περίπτωση, νιφάδες μπορούν να φθάσουν στο έδαφος, ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι 3 ή 4ο C πάνω από το μηδέν. Σε ορεινό περιβάλλον με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία έχει παρατηρηθεί χιονόπτωση με θερμοκρασία ακόμη και 8ο C» (Καιρός, ο γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος πρώτος).

Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει παροδικές βροχές, χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πιθανώς κατά τόπους 10 μποφόρ, με πιθανή συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο. 

Η τραγωδία των Καλαβρύτων

Θλίψη προκαλεί η απώλεια τριών έμπειρων στη χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ορειβατών στον Χελμό. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της τραγωδίας που πριν από λίγες μόνο ώρες έγινε γνωστή, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιονοστιβάδα. Επειδή το φαινόμενο αυτό είναι επικίνδυνο για όλους όσοι το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης ασχολούνται με διάφορα αθλήματα στα βουνά, σκέφτηκα να αναρτήσω στο μπλογκ κάποια ενημερωτικά στοιχεία για τα αίτια των χιονοστιβάδων, τις καιρικές συνθήκες που τις ευνοούν και την εμφάνισή τους στη χώρα μας.

Αίτια δημιουργίας χιονοστιβάδων

Χιονοστιβάδες δημιουργούνται όταν όγκοι χιονιού που βρίσκονται στις πλαγιές των βουνών ξεκολλούν και πέφτουν προκαλώντας συχνά τον τραυματισμό ή το θάνατο χιονοδρόμων και ορειβατών. Νέο, ξηρό χιόνι μπορεί να μείνει κολλημένο σε πλαγιές με κλίση ακόμα και 40ο, αλλά υγρό χιόνι μπορεί να αποκολληθεί από πλαγιές με κλίση μόλις 15ο. Η κρίσιμη γωνία εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την πυκνότητα του χιονιού.

Καλημέρα!

Μαγευτικό τοπίο στη Φλώρινα, του Γιώργου Τομπουλίδη
Αντί πρόγνωσης: 

Παγουράδες και Καρντάσια από νιφάδες ως τις σκούπες και τα φαράσια. 

Φτυάρια οι Ορεινοί και ομπρέλες οι Αρτινοί!


Ανεμοσούρι στα χιονισμένα βουνά της Φλώρινας, του Γ. Τομπουλίδη

 




"Η ανακατανομή της ποσότητας του χιονιού, που έχει πέσει σε μια περιοχή, είναι χαρακτηριστικό του χειμωνιάτικου περιβάλλοντος, κυρίως, στους ορεινούς όγκους, και το αίτιο που την προκαλεί είναι ο άνεμος. Με τον όρο παρασυρόμενο χιόνι, εννοούμε το χιόνι που μεταφέρεται από τον άνεμο σε μικρό ύψος από το έδαφος, χωρίς να περιορίζεται αισθητά η ορατότητα στο ύψος των ματιών του παρατηρητή (1,80 μέτρα από το έδαφος). Το χιόνι που μεταφέρεται σε μέτριο ή μεγάλο ύψος από το έδαφος και περιορίζει πολύ την οριζόντια ορατότητα στο ύψος του παρατηρητή ονομάζεται ανυψούμενο χιόνι. 

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Έχει και τέτοιες μέρες ο χειμώνας! (Πάχη Μεγάρων, του Χρήστου Παπαηλία)

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει κυρίως την ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα κινείται προς την Α. Μεσόγειο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι πλέον οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (κυρίως στα ανατολικά και τα νότια πελάγη) και οι χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά). Κάποιες βροχές ή και χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά τόπους στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές θα είναι ασθενείς και σύντομες.