Παγετός: η μακριά ουρά των ψυχρών εισβολών

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β-ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των βοριάδων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ν-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν το πρωί στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Την Παρασκευή (2/12) ο καιρός θα είναι καλύτερος, καθώς στις περισσότερες περιοχές θα υπάρχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι κα ο παγετός ηπιότερος. Το Σαββατοκύριακο (3-4/12) προβλέπεται κατά διαστήματα συννεφιά και είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως την Κυριακή στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (5-6/12) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η βαθμιαία επικράτηση ισχυρών βοριάδων και η αισθητή πτώση τη θερμοκρασίας. Όσο για τον υετό, οψόμεθα…         

Καλό μήνα, φίλοι μου

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016


Το ψύχος της ΒΑ Ευρώπης προς την περιοχή μας: έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’ Άι-Νικόλα αυτού είμαι


Τελευταία μέρα για τον μετ’ αστερίσκων χιονιά

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα αναμένεται να κινηθεί προς την Τουρκία- Α. Μεσόγειο. Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (Θεσσαλία, Α. Στερεά-Εύβοια και Α. Πελοπόννησο), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, οι Β-ΒΑ θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ και θα κάνει αρκετό έως πολύ κρύο. Την Πέμπτη (1/12) ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται κυρίως στη Β. Κρήτη τις πρωινές ώρες. Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες θερμοκρασίες. Όμως, οι ελάχιστες θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο (2-3/12), με τον παγετό όμως και πάλι παρόντα.          

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016


Με επισφαλείς θερμοκρασιακές ισορροπίες οι πρώτες μέρες του Δεκέμβρη


Βοριάδες, κρύο και χιονάκια με «αστερίσκους»

Ψυχρό μέτωπο, κινούμενο από βορρά προς το νότο, θα επηρεάσει σταδιακά όλη τη χώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρίας που θα επικρατήσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας θα είναι οι χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά (Β. Ελλάδα), οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο. Την Τετάρτη (30/11), αρχικά η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά βαθμιαία οι βροχές και τα χιόνια θα σταματήσουν στα δυτικά και τα βόρεια και ως το βράδυ θα περιοριστούν στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Καλύτερος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή (1-2/12), αν εξαιρέσουμε τον πρωινό παγετό.  
       
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΕΣ ΧΙΟΝΟ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Αττική: Την Τρίτη τα χιόνια δεν κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Την Τετάρτη θα κατέβουν σε Πεντέλη και Υμηττό και ίσως για λίγο στα βορειότερα και ορεινότερα προάστια. Πέρα από τις ημι-προβληματικές θερμοκρασίες, δεν είναι αξιόλογος ο υετός. Κάποιες στιγμές θα παλεύει μόνο του το ΒΑ ρεύμα.
    
Θεσσαλονίκη: Από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης ως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για χιονοπτώσεις και μέσα στην πόλη.

Γιάννενα: Αυξημένες πιθανότητες χιονόπτωσης από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης ως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Λάρισα: Υπάρχουν κάποιες πιθανότητες χιονόπτωσης από τις βραδινές ώρες της Τρίτης ως και τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.


Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016


Φεύγει ο υετός και έρχεται ο παγετός


Τα νεότερα από το καιρικό μέτωπο

Κυριακή 27/11/2016:
 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (νέος γύρος φαινομένων και στην Αττική) και στο Αιγαίο (κεντρικές και Α-ΒΑ περιοχές).

Δευτέρα, 28/11/2016:
- Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και το Αιγαίο (κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές).
- Έναρξη ψυχρής εισβολής στη Β. Ελλάδα βασικά από το απόγευμα. Τις βραδινές–νυχτερινές ώρες χιόνια και σε ημιορεινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Δ. Μακεδονίας.  

Καιρικές συγκινήσεις…

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (27/11) αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο. Οι νοτιάδες δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Η Δευτέρα (28/11) θα ξεκινήσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και νοτιάδες ως 7 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα στη Β. Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με βόρειους ανέμους, τοπικές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Την Τρίτη (30/11) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες που στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Βροχές αναμένονται βασικά στα νότια πεδινά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
(α) Στη βόρεια Ελλάδα τις πρωινές ώρες (ασθενείς και τοπικές).
(β) Στα ορεινά-ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς (παροδικές).
(γ) Στο Β. Αιγαίο καθώς και στα ορεινά των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών.
(δ) Στα «άγια χώματα» (Γιάννενα - Κόνιτσα), πολύ λίγα πράγματα. Ό,τι κάνει τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη και το πρωί της Τρίτης.          

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 

Προηγείται η Νοτιά και ακολουθεί ο κυρ Βοριάς


Κυνηγάμε τις νιφάδες της άλλης εβδομάδας και κοντεύουμε να χάσουμε τις βροχές του Σαββατοκύριακου

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές κυρίως τη Δ. Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας θα προκαλέσει στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΑ, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Το Σαββατοκύριακο (26-27/11) διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, κινούμενες από τα ΝΔ προς τα ΒΑ, θα επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Η Δευτέρα (28/11) θα ξεκινήσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και νοτιάδες ως 7 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα και από τη Β. Ελλάδα αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού με βόρειους ανέμους, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας. Την Τρίτη (29/11) η εικόνα του καιρού θα είναι χειμωνιάτικη με βοριάδες 6 με 8 μποφόρ και πολύ κρύο. Οι βροχές και τα χιόνια (ορεινά - ημιορεινά) γρήγορα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 

Η Δευτέρα της σύγκλισης και η Τρίτη του Β-ΒΑ ρεύματος


Ο καλός ο νοικοκύρης, ο λαγός και το περδίκι όταν βρέχει χαίρονται

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις σχετικά χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα διατηρήσει για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) τους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική χώρα. Αντίθετα, στα δυτικά το ρεύμα θα γίνει σιγά-σιγά Ν-ΝΑ, αποτέλεσμα της μετακίνησης ατμοσφαιρικών διαταραχών από τη δυτική προς την κεντρική Μεσόγειο. Την Παρασκευή (25/11) το βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το τριήμερο Σάββατο-Δευτέρα (26-28/11) σχεδόν σε όλες τις περιοχές αναμένεται μεταβολή του καιρού με νοτιάδες 5 με 7 μποφόρ, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή. Από το βράδυ της Δευτέρας στη Β. Ελλάδα και την Τρίτη (29/11) σταδιακά σε όλη τη χώρα αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού, αυτή τη φορά χειμωνιάτικου τύπου, με χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, ισχυρούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες. Περισσότερα στοιχεία για το πότε, πού και πόσο θα χιονίσει τις επόμενες μέρες.       

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

– Βλάχε μου, πότε κρύωσες; – Αυτού κοντά τ’ Αγι-Αντριός, του γέρο-Νικολάου.


Πρώτα οι νοτιάδες και οι όποιες βροχές και μετά το κρύο του Άι-Ντριά

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις σχετικά χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση στην περιοχή μας των ΒΑ ανέμων με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Πέμπτη (24/11), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Παρασκευή (25/11) αναμένεται βαθμιαία επικράτηση νότιων ανέμων, αρχής γενομένης από τη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Σαββατοκύριακο (26-27/11) και τη Δευτέρα (28/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες και οι βροχές που θα σημειωθούν αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα εκτός ίσως των Ν-ΝΑ νησιωτικών περιοχών της. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.        

 Υ.Γ.
Κάποιοι φίλοι, εραστές του κρύου και του χιονιού, μετρούν το χρόνο με τις ψυχρές εισβολές, χάνοντας τις ενδιάμεσες μέρες. Αδυνατούν να χαρούν τις λιακάδες και τις βροχές, αλλά ας αναρωτηθούν: "Τι θα ήταν το κρύο και το χιόνι χωρίς αυτές;"  Η απάντηση είναι απλή: "Ότι τα υψηλά χωρίς τα χαμηλά, τα θετικά χωρίς τα αρνητικά, ο παράδεισος χωρίς την κόλαση..."  


Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 

Ενδιαφέρουσες οι τελευταίες μέρες του Νοέμβρη


Με βοριάδες θα περάσει σχεδόν ολόκληρη η εβδομάδα

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις σχετικά χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Με τους βοριάδες δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές -κυρίως στα δυτικά και νότια- θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά του τρίτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (22-24/11), αλλά την Παρασκευή (25/11) οι άνεμοι στο μεν Αιγαίο θα εξασθενήσουν σημαντικά στο δε Ιόνιο θα γίνουν νοτιάδες. Το Σαββατοκύριακο (26-27/11) νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Βροχές αναμένονται κυρίως την Κυριακή στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. 
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
      
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Φως στο τούνελ για νοτιάδες και βροχές


Η μετανάστευση του ψύχους


Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (ωκεανοί και ξηρά) τον Οκτώβριο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.
Πηγή: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201610
Σύμφωνα με τους κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, o Οκτώβριος του 2016 ήταν μαζί με τον Οκτώβριο του 2003 ο 3ος κατά σειρά πιο ζεστός Οκτώβριος από το 1880. Η μέση θερμοκρασία της Γης (ξηρά και ωκεανοί) ήταν κατά 0,73οC υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου της περιόδου 1981-2010. Το ρεκόρ κατέχει ο Οκτώβριος του 2015 που ήταν κατά 0,26οC θερμότερος από το φετινό Οκτώβριο.

Οι Θεϊκοί Άνεμοι

Πηγή: http://www.owassops.org/
Τον Νοέμβριο του 1274 μ.Χ., ο αρχηγός των Μογγόλων Κουμπλάι Χαν επικεφαλής αρμάδας περίπου 800 σκαφών, στα οποία επέβαιναν 40.000 άνδρες, επιτέθηκε εναντίον της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με σκοπό να την κατακτήσει. Μετά από περιπλανήσεις λίγων ημερών έφθασε στις 19 του μηνός στη Χακάτα στο Β-ΒΔ μέρος της νήσου Κιούσου, έχοντας υπέρ του όλες τις προϋποθέσεις για επικράτηση στο πεδίο της μάχης. Οι Ιάπωνες, απελπισμένοι, έβλεπαν την ήττα που ερχόταν, όταν μια ισχυρή θύελλα έπληξε τους εισβολείς. Με κατεστραμμένο το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του, ο Μογγόλος αρχηγός αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω με μόλις 300 πλοία και 20.000 άνδρες.

Υπό αναζήτηση οι νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές Τυνησίας- Λιβύης κινείται αργά προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου και θα εξασθενήσει. Στα Βαλκάνια ο αντικυκλωνικός σφήνας καλά κρατεί. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κυμανθούν από 17 ως 19 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα είναι και πάλι χαμηλές κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Κυριακή (20/11) υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες βροχές στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο και Θάλασσα Κυθήρων) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη (21 - 24/11) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με βασικές εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο από το μεσημέρι της Τρίτης ως το απόγευμα της Πέμπτης οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Τέλος, στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα ανατολικά.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
     

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 

Πουθενά στον ορίζοντα αξιόλογες βροχές


Καιρός αντικυκλώνα

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του αντικυκλώνα της Α. Ευρώπης που φθάνει ως τα Βαλκάνια. Ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται αργά Α-ΒΑ. Με αυτά τα δεδομένα, στη χώρα δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι (ΝΑ στο Ιόνιο και ΒΑ στο Αιγαίο) δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία την ημέρα θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι και πάλι αισθητό ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά. Το Σαββατοκύριακο (19-20/11) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των Α-ΝΑ ανέμων στο Ιόνιο και τη Θάλασσα Κυθήρων και η μικρή αύξηση των πιθανοτήτων για λίγες βροχές στο Ιόνιο και τη ΝΔ Πελοπόννησο την Κυριακή. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (21-22/11) αναμένεται μικρή ενίσχυση των ΒΑ ανέμων στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
     

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 


Ευρώπη: στην ανατολή ο αντικυκλώνας και στη δύση τα χαμηλά


Αδύναμη και διστακτική η εκ του νότου διαταραχή

Η χώρα αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξασθένηση των βόρειων ανέμων και το σταμάτημα των βροχών σε όλες τις περιοχές. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός. Το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (18-20/11) στη χώρα θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες να σημειωθούν βροχές είναι λίγες και βασικά περιορίζονται στα δυτικά, κεντρικά και νότια διαμερίσματα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής (μέγιστες τιμές: στα βόρεια 13 με 15, στα κεντρικά 15 με 17 και στα νότια 18 με 20 βαθμοί).      
 

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Κοντά στις κανονικές τιμές οι θερμοκρασίες


Ολοκληρώνεται η ψυχρή εισβολή

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς και θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στην κεντρική και τη Β. Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (17-18/11) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι Δ-ΝΔ περιοχές της χώρας. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα παραμείνουν χαμηλές. Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο (19-20/11), καθώς οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΑ και η ψύχρα θα υποχωρήσει. Πέρα από αυτά, θα σημειωθούν και βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης.       
  

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 


Το Σαββατοκύριακο η όποια αλλαγή του καιρού



Κρυαράκι…

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η χώρα θα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις τόσο στην κεντρική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με τους βοριάδες μεταφέρονται προς την περιοχή μας ψυχρές αέριες μάζες από την Α-ΒΑ Ευρώπη με συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς. Την Τετάρτη (16/11) θα συνεχιστεί περίπου ο ίδιος καιρός, αλλά το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (17-18/11) οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και οι βροχές θα σταματήσουν. Το Σάββατο (19/11) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι οι νοτιάδες που θα αρχίσουν να επικρατούν στη Δ. Ελλάδα.    
  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
  

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Παρατεταμένοι βοριάδες στα μέσα Νοεμβρίου; Όχι, ευχαριστώ!


Τα πρώτα χιόνια στην Τραπεζίτσα της Κόνιτσας

Το κίτρινο του φθινοπώρου κια το λευκό του χειμώνα, Νοέμβριος 2016. Φωτ. Ευάγγελος Κεραμιδας

Σ' ευχαριστώ πολύ, Βαγγέλη. Με πήγες πίσω στα μαθητικά μου χρόνια, τότε που βλέπαμε το "λευκό" του χειμώνα να κάνει την εμφάνισή του αρχικά στο Λάζαρο (Γκαμήλα ή Τύμφη), στη συνέχεια πιο κοντά, στη Σιουσιουνίτσα (Σουσνίτσα ή Τραπεζίτσα), για να κατέβει κάποια στιγμή και στον Άι-Λια. Από εκεί ήταν ζήτημα ημερών να πάρει τον ευλογημένο κατήφορο που το έφερνε στην αυλή μας. Την εποχή εκείνη συνήθως αυτό γινόταν τα Νικολοβάρβαρα. 

Φθινόπωρο…

Τοπίο στην ομίχλη. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης


«…Βγαίνω στο παράθυρο, για να ιδώ καλύτερα. Α… όχι! Ό,τι γίνεται στο σπίτι, γίνεται και στον ουρανό; Σύννεφα ατμοί, ομίχλες, να τα απλωμένα εκεί κάτω στους μακρινούς ορίζοντες. Λες πως βγήκαν κι αυτά από τα ουράνια μπαούλα και κρεμάστηκαν στις άκρες, για να ξεζαρώσουν και να ξεμυρίσουν από τη ναφθαλίνη. Κι αύριο μεθαύριο ο ουρανός, θέλοντας και μη, θα τα φορέσει και το γαλάζιο του φόρεμα θα σκεπαστεί κι ο λαμπρός ήλιος θα κρυφτεί…»

Από το «Φθινόπωρο» του Γρηγόρη Ξενόπουλου 

«Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμά της στέλνει: ουδέ τσοπάνος στα βουνά, ουδέ ζευγάς στους κάμπους»

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε Δ-ΒΔ ως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Κυριακή (13/11) οι βροχές θα σταματήσουν γρήγορα σε όλες τις περιοχές και οι ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Το κρύο, όμως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι αισθητό ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. Τη Δευτέρα (14/11) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ στο Αιγαίο. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (15-16/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, και οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. 

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
  

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Με κρύο η νέα εβδομάδα


Το Σάββατο ο τελευταίος γύρος των σημαντικών βροχών

Βαρομετρικά χαμηλά στη Β. Ιταλία και τη Βουλγαρία κινούνται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό κινείται από τη ΒΔ Ευρώπη προς τα Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα περάσει με Δ-ΝΔ ανέμους εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ και σποραδικές βροχές βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Το Σάββατο (12/11) αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά, τα βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι, αρχικά ΝΔ και αργότερα ΒΔ, θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Κυριακή (13/11) οι βροχές θα σταματήσουν γρήγορα σε όλη τη χώρα και οι ΒΔ άνεμοι θα εξασθενήσουν. Η ψύχρα, όμως, θα είναι αισθητή κυρίως στη Β. Ελλάδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (14-15/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ, και οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι πιθανότητες βροχής δεν είναι πολλές.        

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 

Την κατιούσα η θερμοκρασία


Πουνεντο-γαρμπήδες

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας κατευθύνεται προς τα ΒΑ Βαλκάνια. Ένα άλλο χαμηλό στην Ιταλία κινείται ανατολικά. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στη χώρα θα επικρατήσουν δυτικών διευθύνσεων άνεμοι και θα βρέξει βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα απομακρυνθεί από την περιοχή μας η αφρικανική σκόνη. Την Παρασκευή (11/11) βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και πιθανώς στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Το Σάββατο (12/11) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τα Δ-ΒΔ θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι –αρχικά ΝΔ και στη συνέχεια ΒΔ- θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια. Τέλος, την Κυριακή (13/11)  στην περιοχή μας θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία.  

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016


Ακριβοθώρητος ο ήλιος στη Δ-ΒΔ Ελλάδα


Βροχές, καταιγίδες, νοτιάδες και σκόνη

Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ν. Ιταλίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει τη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές καθώς και νοτιάδες εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (κεντρικό και βόρειο Αιγαίο). Η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένη με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να σημειωθούν λασποβροχές. Πάντως, η κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Δ-ΒΔ και τα φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Πέμπτη (10/11), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.  Από την Παρασκευή ως την Κυριακή (11-13/11) η βασική κυκλοφορία θα γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα εναλλαγές ΝΔ και ΒΔ ανέμων. Αξιόλογες βροχές αναμένονται την Παρασκευή και το Σάββατο κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο.

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 

Εναλλαγές ΝΔ και ΒΔ ανέμων


«…κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα…»

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ. Ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί αρχικά προς τη Λιβύη και στη συνέχεια προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί νοτιάδες, οι βροχές και οι καταιγίδες, που θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, και οι υψηλές θερμοκρασίες. Την Τετάρτη (9/11), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι νοτιάδες θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειώσουν πτώση. Κατά τα άλλα, η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα σκόνης από τη Β. Αφρική θα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές. Η εν λόγω κλασικού τύπου φθινοπωρινή κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ. Από το βράδυ της Τετάρτης και από τα ΒΔ θα αρχίσει βελτίωση, η οποία την Πέμπτη (10/11) θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.    

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου 

Υ.Γ.
1. Στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι ο Δίας έριξε ματωμένη βροχή για να αποτίσει φόρο τιμής στο γιο του Σαρπηδόνα, ο οποίος σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο (Ραψωδία Π, στ. 455-459. Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή). Από τα χρόνια του Ομήρου λασποβροχές συνεχίζουν να παρατηρούνται στην περιοχή μας. Αυτό που άλλαξε είναι η γνώση μας.

2. Τα βαρομετρικά χαμηλά που πλησιάζουν τη χώρα μας από δυτικά, νοτιοδυτικά ή νότια είναι πιο επικίνδυνα για την πρόκληση πλημμυρών σε σχέση με τα χαμηλά που κινούνται από βορρά προς νότο. Τα επιμέρους στοιχεία που αυτή κυρίως την εποχή συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και στη μεγαλύτερη διάρκεια των καταιγίδων είναι:
• Τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τη συμπύκνωση των υδρατμών και ενισχύουν τις διαδικασίες κατακόρυφης μεταφοράς (ανωμεταφοράς).
• Οι αεροχείμαρροι χαμηλού ύψους που παρατηρούνται μπροστά από τα ψυχρά μέτωπα και τροφοδοτούν με θερμό και υγρό αέρα τις διαταραχές. Με αυτό τον τρόπο αναπληρώνονται συνεχώς τα ποσά των υδρατμών που με τη συμπύκνωσή τους μετατρέπονται σε βροχή και απομακρύνονται από το σύστημα.
• Το ανάγλυφο της περιοχής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται στις προσήνεμες στο ρεύμα περιοχές.


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016 

Κλασικού τύπου φθινοπωρινή κακοκαιρία


Με χαμηλούς ρυθμούς η φθινοπωρινή αύξηση της παγοκάλυψης στην Αρκτική



Η αιτία...
Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Οκτωβρίου 2016 σε σχέση με τη
 μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010.
 Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.

Hurricanes και Medicanes: οι γάτοι και τα γατάκια

Μεσογειακός στρόβιλος με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα
στις 30 Οκτωβρίου 2016. Πηγή: http://en.sat24.com/en
Οι υποσυνοπτικής κλίμακας μεσογειακοί στρόβιλοι με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων (Hurricanes) άρχισαν να συζητιούνται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν για τα συγκεκριμένα φαινόμενα από τους διάφορους ερευνητές ήταν: οιονεί τροπικοί κυκλώνες,  Μεσογειακές τροπικές θύελλες, Μεσογειακοί κυκλώνες θερμού πυρήνα1 ή απλώς Μεσογειακοί κυκλώνες (MedicanesMediterranean Hurricanes). Η ενασχόλησή μου με τα συγκεκριμένα φαινόμενα άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά την εμφάνιση ενός στροβίλου με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα στις 15 Ιανουαρίου 1995 στο Ν. Ιόνιο.2