Η πρώτη ζέστη του καλοκαιριού!

 

Σάββατο - Τρίτη (1 - 4/6/2024)

Πολύ περιορισμένη απογευματινή αστάθεια στα ορεινά Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας  και κεντρικής Στερεάς.

Άνεμοι το πολύ 5 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο.

Εύρος μέγιστων θερμοκρασιών στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης που δεν φθάνουν οι θαλάσσιες αύρες:

Σάββατο: 32-34ο C, Κυριακή: 33-35ο C, Δευτέρα: 34-36ο C, Τρίτη: 35-37ο C.

Σε τοπικό επίπεδο και για διάφορους λόγους υπερβάσεις των παραπάνω θερμοκρασιών κατά 1 με 2 βαθμούς δεν αποκλείονται. Ωστόσο, δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές της όλης εικόνας.

Πιο ψηλά από όλα το κόκκινο!

Φωτ. Πάνος Τσιγκούλης, Κόνιτσα.

 Καλημέρα, φίλοι μου!

Μαγιάτικη απογευματινή αστάθεια με υφέσεις - εξάρσεις και... ορεινές προτιμήσεις!

 

Όλα πράσινα! Στη φωτογραφία του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου και μεταφορικά! 

Η χώρα επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί στη Β-ΒΔ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς. 

«Σκάφη» και όχι «ψυχρή λίμνη»!



Ο προβλεπόμενος από τα μοντέλα καιρός του Σαββατοκύριακου, που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ρεαλιστικός, δεν εξηγείται επαρκώς με τη θεωρία του αποκομμένου χαμηλού της ανώτερης ατμόσφαιρας που πολύ απλοποιημένα και παρεξηγήσιμα ονομάζουμε «ψυχρή λίμνη». Ουσιαστικά πρόκειται για μια σκάφη (trough) χαμηλών υψών της ανώτερης ατμόσφαιρας που πηδαλιουχείται από ένα μέγιστο (της ταχύτητας) του πολικού αεροχειμάρρου (βλέπε σχήμα).

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Μετεωρολόγοι και επιστημονικοί όροι: αλλοι τους χρησιμοποιούν χωρίς να τους έχουν κατανοήσει και άλλοι τούς έχουν κατανοήσει, αλλά δεν νοιάζονται αν ο κόσμος τούς κατανοεί. Πολίτες: άλλοι σκέφτονται πού να πάνε το καλοκαίρι για να μην "καούν" και άλλοι αναρωτιούνται πότε θα έρθει το κρύο της ψυχρής λίμνης! Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα κια η "υπομονή" δική μου!  


Η περιοχή μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στα Δωδεκάνησα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί στην κεντροανατολική Μακεδονία και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 29 και στα νότια τους 31 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι λίγο υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής. 

Αμάθευτοι ακόμα από τη ζέστη!

Ηλιοβασίλεμα στην Κόνιτσα. Στο βάθος δεξιά ό,τι έχει απομείνει από το αρχοντικό της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά. Φωτ. Γιώργος Βερβέρας. 

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στη χώρα μας θα πνέουν: στα δυτικά ΝΑ και στα ανατολικά ΒΑ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στο Ιόνιο. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, αλλά μόνο στα βόρεια ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθεί απογευματινή αστάθεια. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς (δυτικά, κεντρικά και νότια) και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα δεν θα είναι υψηλές. 

Αεροχείμαρροι και μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την Ευρώπη



Α. Το μοντέλο των τριών κυττάρων που περιγράφει τη βασική ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε κάθε Ημισφαίριο της Γης είναι ιδεατό. Προφανώς, σε καθημερινή βάση οι διαφορές που παρατηρούμε στην πραγματική κυκλοφορία είναι πολλές και μεγάλες. Αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με το κύτταρο κυκλοφορίας του Hadley που συνδέεται με την ύπαρξη του υποτροπικού αεροχειμάρρου ισχύουν τα παρακάτω:


Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια!

Κάθετη τομή της τροπόσφαιρας με τις θέσεις του πολικού αεροχειμάρρου (ΠΑ) και του υποτροπικού αεροχειμάρρου(ΥΑ). Αμφότεροι οι αεροχείμαρροι πνέουν κάθετα προς το επίπεδο του σχήματος με κατεύθυνση από τα μάτια μας προς την εικόνα.


Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 χιλιομέτρων και συνδέεται με θερμοκρασιακές αντιθέσεις στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Επιπλέον, κάτω από αυτόν επικρατούν καθοδικές κινήσεις και ως εκ τούτου στην επιφάνεια υψηλές πιέσεις. Με δεδομένο ότι το μέγιστο της μεταφοράς της σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας παρατηρείται σε ύψη από τα 1,5 ως τα 5 χιλιόμετρα, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει τη σκόνη στην Ελλάδα;     

Η μεταφορά σκόνης και η πορεία της θερμοκρασίας ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας



Κατά τη γνώμη μου, τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας για την εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το τέρας της Σαχάρα!

 

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, το γνωστό τέρας της Σαχάρα, ενεφανίσθη εις την χώρα μας. Ο αυτόπτης μάρτυρας κύριος Χαρίλαος Ταλαίπωρος εδήλωσε…

ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ: Εγώ χάζευα εδώ παραπέρα… και… εκ πρώτης όψεως λοιπόν, βλέπω τον αεροχείμαρρο.

 Δ: Τον είδατε ολόκληρο;

Τ: Όχι… είδα το κεφάλι αυτοπροσώπως.

Δ: Δηλαδή είδατε μόνο το κεφάλι.

Τ: Είδα κι ένα δόντι.

Δ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, είδατε τον αεροχείμαρρο να βγάζει το κεφάλι του απ’ τη σκόνη;

Τ: Όχι, τη σκόνη την είχε φάει.

 Δ: Εσείς… μπορείτε να μας την περιγράψετε;

Τ: Ποια; Τη σκόνη;

Δ: Όχι θα ‘θελα, αν μπορείτε να μας περιγράψετε τον αεροχείμαρρο.

Τ: Α… τον αεροχείμαρρο έφυγε. Δεν είδα…

Δ: Μετά από την λεπτομερή περιγραφή του κυρίου Ταλαίπωρου, μεταφερόμεθα στο ξενοδοχείο «Ανεξήγητο», όπου μετεωρολόγοι απ’ όλο τον κόσμο συνεκεντρώθησαν για να μελετήσουν το φαινόμενο…».

Μάιος με τα θερμοκρασιακά πάνω - κάτω του και την αφρικανική σκόνη του!

Πολύ μου κακοφάνηκε που αποχωρίστηκα αυτόν τον τόπο! Φωτ. Γιώργος Βερβέρας.


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β-ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο, Β. Αιγαίο) και θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις. Ωστόσο, οι βροχές θα είναι λίγες και θα περιοριστούν στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 26 βαθμούς. 

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Αστάθεια στον Δραβήσκο Σερρών, του Γιώργου Τομπουλίδη


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς τα Δωδεκάνησα, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων, θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη του υετού που θα προκύψει από στρωματόμορφα ως επί το πλείστον νέφη αναμένονται στη Ημαθία, την Πιερία, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια, ενώ ο πιο αξιόλογος υετός που θα προέλθει από σωρειτόμορφα νέφη αναμένεται στην Κρήτη (κυρίως στις δυτικές περιοχές της), τις νοτιότερες των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. 

Νέος κύκλος βροχών εν όψει!

Η χαράδρα του Αώου από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

 

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Ν-ΝΑ, ενώ ένα άλλο χαμηλό που βρίσκεται στις ακτές της Λιβύης αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας προβλέπονται αρκετές νεφώσεις, αλλά οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι σύντομες και θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Η πλατεία της Κόνιτσας και στη συνέχεια  το κοκορέτσι μας, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Μ. Παρασκευή και καιρός

Από την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων έρχονται αρκετές φορές στο νου μου οι σκηνές με τον αείμνηστο καθηγητή μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιώργο Λιβαδά να μας μιλάει για τον καιρό και τα περίεργά του. Ψηλός και ευθυτενής, με τα μακριά του χέρια διαρκώς σε κίνηση, συνεπαίρνονταν συχνά από τα λεγόμενά του. Σαν να ήταν χθες τον θυμάμαι να στυλώνει το βλέμμα του προς τη μια από τις δύο πίσω και πάνω γωνιές του αμφιθεάτρου και να μας εξηγεί γιατί τη Μ. Παρασκευή ο καιρός είναι συχνά μουντός ή βροχερός. Δεν περιοριζόταν στις φυσικές εξηγήσεις. Έλεγε και για την ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των χριστιανών πεποίθηση ότι η φύση θλίβεται μπροστά στο θείο πάθος. Τότε, η επιστήμη έκανε πίσω και μπροστά περνούσαν η λαογραφία, η φιλοσοφία και τα αιώνια υπαρξιακά ερωτήματα, στα οποία ο καθένας μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Διήμερο αστάθειας, σαφώς καλύτερος ο καιρός του Πάσχα, καλοκαιρία τη Δευτέρα και την Τρίτη

Ιερά Μονή Άνω Ξενίας. Φωτ. Χρήστος  Τσαντήλας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Παρασκευή), το σύστημα αυτό, συνδυαζόμενο με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα.