Δεν είναι όλα τα ακραία φαινόμενα επικίνδυνα!

Έδεσσα, του Τρύφωνα


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες παρατηρούνται ασυνήθιστες τιμές βασικά των συνεχών μετεωρολογικών παραμέτρων, όπως πχ οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του αέρα. Ο προσδιορισμός γίνεται κυρίως με βάση τη συχνότητα εμφάνισης  τους.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ορίζονται ως έκτακτες καταστάσεις στις οποίες τα καιρικά φαινόμενα οδηγούν στην πρόκληση υλικών καταστροφών ή την απώλεια ζωών. Παραδείγματα, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. 

«Θα πνιγούμε από την αφρικανική σκόνη με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών!», «Σκόνη ως τα τέλη Μαΐου!». Έλεος! Από το φόβο μας θα πεθάνουμε πριν την ώρα μας!

Καλημέρα σε όλους 


Η εξέλιξη του καιρού ως το άλλο Σάββατο δια βραχέων*

του Τρύφωνα

Γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στη Β. Ελλάδα την Τρίτη προς την Τετάρτη.

Άνεμοι ασθενούς ως μέτριας έντασης, με οροφή τα 6 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σαφής υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα της νέας εβδομάδας κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Εκ νέου μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα, αλλά όχι με την ένταση του τελευταίου επεισοδίου.


*Στο πανεπιστήμιο, όταν δίναμε εξετάσεις στην αστρονομία, μια ερώτηση ήταν η παρακάτω: «Τίνι τρόπω δια της μαγνητίσεως αλλοιούται η ηλιακή ύλη; Απαντήσατε διά βραχέων». Για μια στιγμή το μυαλό πολλών από μας πήγε στα… βραχέα κύματα, αλλά ο καθηγητής εννοούσε: απαντήσατε με λίγες λέξεις! 

Κι όταν βλέπω εγώ, παιδί μου, αυτή την (υποτροπική) κίνηση, βρε, καλώς τη, λέω τη νέα τη (θερμοκρασιακή) συγκίνηση!



Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο του Λέοντα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και θερμοκρασίες που θα είναι κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής. Κατά τα άλλα, λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Β. Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πρωινές τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά, βασικό χαρακτηριστικό του καιρού της άνοιξης. 

Εξ όνυχος τον λέοντα…

Σε ηλικία 18 χρονών έγινε καπετάνιος σε πειρατικό και επί χρόνια όργωνε με αυτό τη Μεσόγειο. Μετά την απελευθέρωση ο Καποδίστριας του ανέθεσε την πάταξη της πειρατείας και τα κατάφερε περίφημα. Στους αγώνες της ανεξαρτησίας στη θάλασσα κατήγαγε περιφανείς νίκες. Δεν φοβήθηκε ποτέ Τούρκους και τρικυμίες. Τις μπουνάτσες φοβόταν. Το 1831 συμπαρατάχθηκε με όσους αντιτίθεντο στον Καποδίστρια και όταν η κρίση κορυφώθηκε, σε μια πράξη απελπισίας, έφθασε στο σημείο να πυρπολήσει ελληνικά πλοία στον Πόρο.

Μιαούληδες, Καραϊσκάκηδες. Κολοκοτρώνηδες… Ψηλά βουνά, βαθιές χαράδρες! Με αδυναμίες και κουσούρια ουκ ολίγα, αλλά και τον όνυχα που τους ξεχώριζε. Αυτοί έγραψαν ιστορία. Αυτοί μας ελευθέρωσαν!

Ακολουθεί η θρυλική ιστορία της «συνάντησης» του Μιαούλη με τον Άγγλο ναύαρχο Οράτιο Νέλσον.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο ευαγγελισμός της φύσης!

Ανθισμένες ροδακινιές στη Λευκοθέα της Βέροιας, του Γιώργου Τομπουλίδη

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2024

"Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα"


Δεν έχω αντίρρηση για την ανάληψη δράσης από τον καθένα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όμως, έχω τη γνώμη ότι η προσπάθεια αυτή είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη.

Το 1/3 του πληθυσμού που πιστεύει ότι «κάποιοι περπατούν ανάμεσά μας» είναι για πάντα χαμένο. Ένα άλλο 1/3 εμπιστεύεται την επιστήμη, αλλά μόνο ένα μέρος του είναι διατεθειμένο να αναλάβει δράση και το υπόλοιπο 1/3 δεν έχει πειστεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι βιαστικές ανακοινώσεις για ερημοποιήσεις που δεν επαληθεύτηκαν, η απόδοση όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή, ψυχολογικοί λόγοι και η ανικανότητά μας να πείσουμε ότι «στραβά αρμενίζουμε».

Πέρα από τα παραπάνω, περιφερειακοί πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις, αντιστεκόμενα συμφέροντα, τρομοκρατικές ενέργειες, πανδημίες και απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να πάνε την υπόθεση της λήψης σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πολύ πίσω. 

Παρά τη ζοφερή προοπτική, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την τελευταία στιγμή.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου!    


Ψευτοπαλληκαριές του Μάρτη!

Η φωτογραφία είναι του Χριστόδουλου Χριστοδούλου


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στο Αιγαίο είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. 

Νωρίς ενεργοποιήθηκε φέτος ο μηχανισμός της απογευματινής θερμικής αστάθειας!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο τριήμερο (Σάββατο - Καθαρά Δευτέρα) ο καιρός στη χώρα μας δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη στεριά ή τη θάλασσα. 

Ωστόσο, η μικρή έξαρση της απογευματινής θερμικής αστάθειας την Κυριακή στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης και την ορεινή Κρήτη είναι πιθανό να χαλάσει κάποια καρναβάλια σε τοπικό επίπεδο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Καλημέρα σε όλους.

Η εξέλιξη του καιρού ως την Καθαρά Δευτέρα

Από τη Μακρινίτσα με θέα τον όμορφο Βόλο, του Σταύρου Παυλόπουλου


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας θα ενισχύσουν τη θερμική αστάθεια, με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 

Σύντομη επίσκεψη της Β. Αφρικής και στη συνέχεια ψόφιοι βοριάδες, αγουροξυπνημένη αστάθεια και μικρή διόρθωση της θερμοκρασίας!

Ως την Πολωνία οι "απεσταλμένοι" της Β. Αφρικής!


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ και θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Πέρα από αυτά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Δ-ΒΔ Ελλάδας και της Δ. Μακεδονίας (κρίσιμο υψόμετρο τα 1000 μέτρα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι Ν-ΝΔ άνεμοι στο Α-ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Δ. Μακεδονία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Πρόσωπα του Μάρτη

Τοπίο στο Α. Βόιο. Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Μπούσιου και στάλθηκε από τον Νίκο Κλιάκα.

Τσίκνισμα: στα βόρεια με ολίγη από χειμώνα και στα νότια με ολίγη από άνοιξη!

Ομορφιές της φύσης απαθανατισμένες από τον Τρύφωνα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες (θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά) τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση οριακά ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς αλλά στα νότια θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 

Του Μάρτη τα καμώματα!

Δευτέρα - Τρίτη (4-5/3)

Σύντομο πέρασμα βροχών και τοπικών καταιγίδων με ουρίτσα αστάθειας.

Τετάρτη (6/3)

Διάλειμμα.

Πέμπτη - Παρασκευή (7-8/3)

Ο Μάρτης πάει να γυρίσει προς την πλευρά της άσχημης γυναίκας του.*

«Ψεκάδες ουρανόθεν αιματόεσσαι»


«Ψεκάδες ουρανόθεν αιματόεσσαι»
 (Νικήτα Χωνιάτη, Χρονική Διήγησις, 775,6). 

Στην Ιλιάδα (Ραψωδία Π, στίχοι 458-460) ο Όμηρος γράφει για ματωμένες σταγόνες (αιματόεσσες ψιάδες) που έριξε ο Δίας για να τιμήσει το γιο του Σαρπηδόνα που είχε σκοτωθεί από τον Πάτροκλο.

Ψιάδες, ψεκάδες, ψιχάλες: η πορεία μιας λέξης στο διάβα των χιλιετιών!

Καλό μήνα, φίλοι μου!