Σεπτέμβρης: του καλοκαιριού τα γεράματα και του φθινοπώρου τα πρώτα βήματα!


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται βορειοανατολικά. Το σύστημα αυτό, από πλευράς βροχών, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα, αλλά με το πέρασμά του θα στρέψει τους ανέμους σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές. 

Αστρομετεωρολογία

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31). Η μεγάλη φωτογραφία είναι του Γιώργου Τομπουλίδη και η μικρή φωτογραφία είναι του Νίκου Τσάκαλου από το https://astronomia.gr


Η πρόγνωση του καιρού αποτελούσε από πολύ παλαιά δύσκολο πρόβλημα για τον άνθρωπο και οι πρώτοι που προσπάθησαν να δώσουν λύση ήταν οι αστρολόγοι και οι φιλόσοφοι. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Τάρταροι, οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Χαλδαίοι, οι Έλληνες και γενικότερα οι γεωργικοί, οι βουκολικοί και οι ναυτικοί λαοί παρατηρούσαν συστηματικά τον ουρανό και έβγαζαν συμπεράσματα τόσο για τις εναλλαγές των εποχών όσο και για την εξέλιξη του καιρού σε καθημερινή βάση που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους. 

Με ζέστη φεύγει ο Αύγουστος και το φετινό λειψό, βουβό και αρρωστοφοβικό καλοκαίρι


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της ΒΔ Ευρώπης. Παράλληλα, η θερμοκρασία σημειώνει πτώση. Στις μεσογειακές περιοχές η θερινή ανομβρία συνεχίζεται και επικρατούν γενικά υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), πέρα από την ηλιοφάνεια και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, διατηρείται, προς το παρόν, το βόρειο ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ στα Α-ΝΑ πελάγη. 

Τοπικές καταιγίδες και υποχώρηση (πρόσκαιρη) της ζέστης κυρίως στα βόρεια


Ατμόλουτρα Αμαράντου Κόνιτσας
Πηγή: https://epirusgate.blogspot.com
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς. 

Την Τετάρτη (26/8), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της Β-ΒΑ χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Βαρδάρης ή Ελλησπόντιος άνεμος;


Το καλοκαίρι του 480 π. Χ. ο Ξέρξης με την τεράστια στρατιά του πέρασε χωρίς προβλήματα τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου έφθασε προ των Θερμοπυλών. Παράλληλα, ο περσικός στόλος, κινούμενος από τον Θερμαϊκό προς το νότο, αγκυροβόλησε κοντά στις ακτές της Μαγνησίας, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία πόλη Κασθαναία και το ακρωτήριο Σηπιάδα. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος περιγράφει ως εξής τον τρόπο που ελλιμενίστηκαν τα περσικά πλοία: «Τα  καράβια που έφτασαν πρώτα έδεσαν στη στεριά, ενώ όσα έφτασαν κατόπιν τα κρατούσαν στις άγκυρες· γιατί, καθώς ο γιαλός δεν ήταν μεγάλος, άραξαν στ᾽ ανοιχτά με την πλώρη προς το πέλαγος, οχτώ σειρές καράβια».

Μικρές αυξομειώσεις στην ένταση των μελτεμιών και αρκετή ζέστη κυρίως στα δυτικά!

Αγναντεύοντας τον κάμπο της Κόνιτσας

Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εξακολουθεί να επηρεάζει με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους τη ΒΔ Ευρώπη και κυρίως την Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία. Στην περιοχή μας, ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο καλά κρατεί, με συνέπεια τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Καρπάθιο). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια, που θα επικρατήσει σχεδόν παντού, και η ζέστη, που θα είναι πιο αισθητή στη Δ. Ελλάδα. 

Το Σάββατο (22/8), αναμένεται και πάλι ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Μετέωρον!


Πηγή: kopaida.gr, 18-8-2020/21:36 
Νύχτα της 6ης προς την 7η Ιουνίου 1822, λίγο πριν την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη: 
«Όθεν (τα πυρπολικά) απαρατήρητα προχωρούντα εις προσέγγισιν προς τον τουρκικόν στόλον, εις έκτασιν μεγάλην ηγκυροβολημένον, το πλήθος των φαναρίων βλέποντα, δεν εδύναντο μακρόθεν να διακρίνουν, ούτε την θέσιν εκάστου, ούτε την απ' αλλήλων απόστασιν. Εν δε τη απορία των ταύτη, μεγάλη τις βολίς, μεταίωρον ατμοσφαιρικόν, προελθόν εξ ανατολών και προς δυσμάς διαθέον, διαυγάσαν επί τινα χρόνον ως ημέρα, εβοήθησεν αυτούς να διακρίνουν τα μεγάλα του τουρκικού στόλου πλοία, και ιδίως την ναυαρχίδα, και τας θέσεις αυτών, και να διευθύνουν πρώραν κατ' αυτών» 
(Μιχαήλ Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ή ο Ιερός των  Ελλήνων Αγών, 1873).

Σημειώνεται ότι οι μετεωρίτες διακρίνονται σε διάττοντες που έχουν μικρές διαστάσεις και μικρό χρόνο ζωής και σε βολίδες που διαρκούν περισσότερο και φωτίζουν πολύ πιο έντονα.  

Καλοκαιριού συνέχεια με μικρά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την ένταση των ανέμων και παροδικές καταιγίδες στα μέσα της εβδομάδας

Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη),η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς (Δ. Ελλάδα) και το απόγευμα τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία.

Την Τετάρτη (19/8), βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα προκαλέσει όμβρους και καταιγίδες στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό πάντα με την απογευματινή θερμική αστάθεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. 

Πανηγύρια δεν είχε κι εμείς πήραμε τα βουνά!

Βόρεια Πίνδος , 15-8-2020, Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος  

Ζέστη ανεκτή, μελτέμια ζωηρά και καταιγίδες επιλεκτικές!

Χαράδρα Αώου. Φωτ. Πάνος Τσιγκούλης

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής και το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας. 

Το Σάββατο (15/8), όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα-βράδυ στη Μακεδονία και ίσως στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Καρπάθιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (16/8), όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. 

Τη Δευτέρα (17/8), μόνο στη Β-ΒΔ Ελλάδα το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι βοριάδες στο Αιγαίο ίσως φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα κυρίως στα ανατολικά. 

Την Τρίτη (18/8), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.

Ανθρώπων έργα και της φύσης ομορφιές!

Γεφύρι Κλειδωνιάβιστας (Βοϊδομάτη). Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…


Η εκδήλωση του μπουρινιού της 21ης Ιουλίου 1983 στον Θερμαϊκό, που στοίχησε τη ζωή 9 ανθρώπων και προκάλεσε μεγάλες υλικές καταστροφές, είχε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ΕΜΥ και το ΓΕΑ. Η αιτία ήταν οι αναφορές των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για ανυπαρξία μηχανισμού άμεσων προειδοποιήσεων των πολιτών από την ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τοπικής κλίμακας με μικρό χρόνο ζωής. Σύστημα προειδοποιήσεων για τις μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίες υπήρχε, αλλά όχι για τα μπουρίνια. Πέρα από αυτό, το περιστατικό με το μπουρίνι της Θεσσαλονίκης και οι ελλείψεις της ΕΜΥ έγιναν μέρος της διένεξης που σοβούσε μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού προσωπικού για την υπαγωγή της Υπηρεσίας. Το μεν πολιτικό προσωπικό αγωνιζόταν για την «αποστρατικοποίηση» της ΕΜΥ, το δε στρατιωτικό προσωπικό, που υποστηριζόταν από το ΓΕΑ, ήθελε να παραμείνει η Υπηρεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο καιρός βελτιώνεται, αλλά οι πληγές μένουν…


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτές τις συνθήκες, η ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας έχει γίνει πλέον αρκετά ευσταθής, με αποτέλεσμα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι όμβροι και οι καταιγίδες να περιοριστούν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (12-14/8), ο καιρός θα είναι τυπικά καλοκαιρινός με περιορισμένη αστάθεια στις βορειότερες περιοχές της χώρας και ανέμους βόρειων διευθύνσεων με εντάσεις 4 με 5 και κατά τόπους στα ανατολικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με καλό καιρό θα περάσει και ο Δεκαπενταύγουστος. Μόνο στη Β. Ελλάδα το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Μερικές σκέψεις επί της τελευταίας τραγωδίας
Η τελευταία τραγωδία στην Εύβοια έφερε στο νου μου μια άλλη τραγωδία που συνέβη πριν από 30 χρόνια περίπου στην ίδια περιοχή. Ήταν η νύχτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου 1990, όταν κοντά στα Βασιλικά της Εύβοιας φούσκωσε ένας χείμαρρος και έπνιξε 8 ανθρώπους.

Το Ζωνάρι της Παναγιάς

Ουράνιο τόξο στον Κορινθιακό, 7-8-2020. Φωτ. Φοίβος Παπαδόπουλος
Την καλημέρα μου από τη βροχερή και κρύα Κόνιτσα!

Έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια!



Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με κέντρα στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες, δηλαδή θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους ή και ισχυρές βροχές, ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Τετάρτη-Κυριακή: αποκομμένο χαμηλό επικίνδυνο για την αγροτική παραγωγή και όχι μόνο!



Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται αργά Α-ΝΑ. Η περιοχή μας, προς το παρόν, καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. 

Γιορτή μνήμης, ιστορίας και αθλητισμού

Κυριακή, 2-8-2020. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Έτσι τιμήθηκε η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη θρυλική μάχη των Θερμοπυλών κατά την οποία έπεσαν ηρωικά 300 Σπαρτιάτες υπό τον Λεωνίδα, 700 Θεσπιείς υπό τον Δημόφιλο και άλλοι Έλληνες στην άνιση μάχη εναντίον των Περσών. Το επίγραμμα που στεφάνωσε τους τάφους των Θεσπιέων έγραφε: «Αυτοί οι άνδρες που κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος τους περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών».

Θεσσαλικές ομορφιές!

Ληθαίος ποταμός, 25-7-2020. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Ο Μ. Αλέξανδρος και οι μουσώνες


Τον Αύγουστο του 326 π. Χ. ο Μ. Αλέξανδρος σταμάτησε μπροστά στον ποταμό Ύφαση, τον τέταρτο κατά σειρά μεγάλο παραπόταμο του Ινδού. Επιθυμία του ήταν να συνεχίσει την πορεία του  προς τον Γάγγη (Κόλπος της Βεγγάλης), αλλά εκεί για πρώτη φορά αντιμετώπισε την άρνηση των Μακεδόνων να τον ακολουθήσουν. Η φυσική νοσταλγία για την πατρίδα από τη οποία έλλειπαν οκτώ χρόνια, το ψυχολογικό αποτέλεσμα μιας χωρίς τέλος πορείας και τα δεινά που προκαλούσε το κλίμα ήταν τα βασικά αίτια της στάσεως των στρατιωτών.

Ο Αρριανός, αναφερόμενος στις συνθήκες που συνάντησαν στο τελευταίο προς ανατολάς τμήμα της πορείας τους ο Αλέξανδρος και οι άνδρες του, επισημαίνει ότι αυτή έγινε μέσα από πλημμυρισμένες εκτάσεις και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μάς δίνει την εξειδικευμένη μετεωρολογική πληροφορία ότι εκείνο το καλοκαίρι (καλοκαίρι του 326 π. Χ.), οι μουσώνες είχαν μεγάλη διάρκεια και ένταση: «Κατά τύχην δε και χειμώνες άγριοι (κακοκαιρίες) κατερράγησαν εφ’ ημέρας εβδομήκοντα και βρονταί συνεχείς και κεραυνοί κατέσκηπτον».