Πόσο φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία;

 

Photo: AP/Alberto Saiz


Το βασικό μεγάλης κλίμακας αίτιο που προκάλεσε τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν ένα αποκομμένο χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας (DANA το αποκαλούν οι συνάδελφοι της Ισπανίας), το οποίο έπαιξε το ρόλο της πλατφόρμας, πάνω σε κάποιες περιοχές της οποίας έπεσε πολύ νερό σε λίγη ώρα.

Όταν τα ονόματα μπερδεύουν…



Στη μετεωρολογία με τον όρο κλειστό ή αποκομμένο χαμηλό ανώτερης ατμόσφαιρας (Closed Upper-Level Low ή Cut-off Low) εννοούμε μια περιοχή ψυχρού αέρα που εντοπίζεται σε μεγάλα ύψη (πάνω από τα 5 χιλιόμετρα). Στις περιπτώσεις αυτές  η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του ψυχρού αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας αποσταθεροποιεί την αέρια μάζα, προκαλώντας συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές και καταιγίδες).

Ζητείται επαναφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του Νοεμβρίου!

Τοπίο στα  Καλαβρυτοχώρια, του Ντίνου Παρασκευόπουλου.


Η χώρα μας επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου. 

Οι επτά ημέρες της Εποποιίας της Πίνδου

 


Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία η 28η Οκτωβρίου 1940 ξημέρωσε με συννεφιασμένο ουρανό και κάποιες βροχές, οι οποίες γενικά ήταν ασθενείς και επέτρεπαν στους κατοίκους τους να πάνε στις καθημερινές τους δουλειές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πιο χαρούμενοι από όλους ήταν οι αγρότες, γιατί οι βροχές που είχαν ήδη πέσει είχαν κάνει τα χωράφια τους έτοιμα για όργωμα. Όμως, σε ελάχιστες ώρες οι νεότεροι από αυτούς αντί για το αλέτρι έπιασαν το όπλο και με το τραγούδι στα χείλη τράβηξαν προς τα εκεί που το χρέος τους καλούσε.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!


Το μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, 26-10-2024. Φωτ. Παύλος Γρηγορίου

Υ.Γ. Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για τις θερμές ευχές σας. Με συγκινήσατε πολύ!


Κακό, ψυχρό και ανάποδο φθινόπωρο του βοριά!

Ο Ληθαίος των Τρικάλων, του Νίκου Γκάγκα.


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ). Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 25 βαθμούς. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται νωρίς το πρωί θα είναι και πάλι χαμηλές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Ο Άθως από τη Σάρτη Χαλκιδικής, του Τρύφωνα


Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και, όπως είναι φυσικό, με το ΒΑ ρεύμα οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας (24 με 25 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. 

Αναμνήσεις από τα Γιάννενα

Η Παμβώτιδα κατοπτρική, του Τρύφωνα. 

 

Οι αναμνήσεις μου από τα Γιάννενα ξεκινούν από μια μέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο πατέρας μου είχε κατεβεί για δουλειές από την Κόνιτσα στην ηπειρωτική πρωτεύουσα και με πήρε μαζί του. Με πήγε στον μόλο, όπου είχα χαζέψει με τους ερασιτέχνες ψαράδες και είδε κι έπαθε να με ξεκολλήσει, τάζοντάς μου παγωτό και καπέλο. Στη συνέχεια μπήκαμε στο καΐκι και πήγαμε αρχικά στο Νησάκι και στη συνέχεια στη Ντραμπάτοβα για φαγητό. Όλα ήταν εντυπωσιακά για μένα και περισσότερο από όλα αυτά που μου είπε ο πατέρας μου για την ιστορία των Ιωαννίνων και τους θρύλους της Παμβώτιδας. Αργότερα έμαθα για τη Ντραμπάτοβα την παρακάτω ιστορία των χρόνων του Αλή Πασά που διηγείται ο σπουδαίος ιστοριοδίφης των Ιωαννίνων του 20ού αιώνα Δημήτριος Σαλαμάγκας.

Ανεπιθύμητοι οι παρατεταμένοι βοριάδες του Οκτωβρίου!

 

Οι κλιματολόγοι ζωγραφίζουν τους "δράκους" της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι της υπαίθρου τους βλέπουν από κοντά! Μεσούντος του φθινοπώρου, ανθισμένη γκορτσιά στην Όθρυ! Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ (19/10)

Καιρός: τοπικές βροχές ασθενούς ως μέτριας έντασης στο Ιόνιο (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο, την κεντροδυτική  Στερεά και τη Δ. Θεσσαλία.

 Άνεμοι: στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Στην περιοχή των Κυθήρων και στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου οι ριπές θα φθάσουν τα 7 μποφόρ

Μέγιστες θερμοκρασίες: κατά 1 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Η ψύχρα σίγουρη, ο πολύς υετός στη Δ-ΒΔ αβέβαιος!

Για τη φουφού είναι νωρίς, αλλά τη ρότα του ο καιρός την αλλάζει!
Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται από τον Ατλαντικό προς τη Δ. Ευρώπη. Για τη χώρα μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια και την Πέμπτη θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μας θα είναι οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο. 

Όλα τα 'χαμε, τα όψιμα μελτέμια μάς έλειπαν...

«Και μπήκε ο ήλιος της αυγής ολάρμενος στο σπίτι / και μπήκε ο μήνας Τρυγητής με τα γλυκά σταφύλια / και με τους σκούρτους, τις μουστιές και με το Βάκχο πρώτο, / με πίπιζες και με χορούς κι ολόγδυτες Βακχίδες / και με σηκώσαν από χάμου ώς του βουνού το ψήλος / και πήα μαζί τους όλο πνεύμα ανάερο, φτερουγάτο! / Και πού ’μαι τώρα; Ούτε και ξέρω. Σ’ άλλη γης και χρόνο!» (Κ. Βάρναλης, Χινόπωρος). Η σύνθεση είναι του Νίκου Κλιάκα.


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Β. Ιταλίας. Στην περιοχή μας, το καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού είναι το Δ-ΝΔ ρεύμα, με το οποίο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές βασικά στις προσήνεμες περιοχές της ΒΔ Ελλάδας. Συμπληρωματικά, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν θα είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό ομιχλών κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 

Γιατί στην τελευταία κακοκαιρία τα μοντέλα απέτυχαν να προβλέψουν τον υετό σε ορισμένες περιοχές της χώρας;


Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της μαθηματικής φυσικής είναι η περιγραφή της ροής ενός ρευστού όπως το νερό ή ο αέρας. Αναφέρομαι στην τυρβώδη ροή, δηλαδή στη ροή που μέσα της σχηματίζονται δίνες (στρόβιλοι). Ο
Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (νόμπελ φυσικής 1932) είχε πει: “Όταν συναντήσω τον Θεό, θα του θέσω δύο ερωτήματα: γιατί η σχετικότητα; και γιατί η τυρβώδης ροή; Πιστεύω ειλικρινά ότι για το πρώτο θα έχει μια απάντηση να μου δώσει”.

Κυριακάτικες καλημέρες με μια φωτογραφία του 19ου αιώνα


Ο πρώτος όροφος του Πύργου του Άιφελ ολοκληρώθηκε στις 1-4-1888 και ο δεύτερος όροφος στις 14-8-1888. Η φωτογραφία, που μας έστειλε ο Αποστόλης Μαντζαβίνος, τραβήχτηκε στις 15-5-1888 που στο Παρίσι χιόνιζε!


Στη Δυτική Ελλάδα οι σημαντικότερες βροχές

"Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξένα αναστυλώματα δεμένο...". 
Η φωτογραφία ειναι του Τρύφωνα.


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται αργά Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αναφορικά με τους ανέμους, ο συνδυασμός του προαναφερθέντος χαμηλό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας θα προκαλέσει νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια.