Στις όχθες της Παμβώτιδας, 12-1-2017. Φωτ. Δημήτρης Νάκος |
Στις όχθες της Παμβώτιδας, 12-1-2017. Φωτ. Δημήτρης Νάκος |
Βαρομετρικό χαμηλό στην Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Β. Ελλάδα, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Θράκη, τη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Ν. Πελοπόννησο και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς (Β. Κρήτη).
Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας |
Εύχομαι το πνεύμα των Χριστουγέννων και το φως τους να μας εμπνέουν και να μας οδηγούν εσαεί. Να μας δίνουν δύναμη να ξεπερνάμε τις δυσκολίες κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στις Β-ΒΔ περιοχές θα είναι ισχυρός.
Υμηττός 19-12-2021. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας |
Αν και η κακοκαιρία έχει ακόμα
μια προσήνεμη ουρίτσα, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές εξελίχθηκε όπως
αναμενόταν, τουλάχιστον ως προς τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ανέμους και τις
θερμοκρασίες. Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, τα υψόμετρα των 200 με 300 μέτρων που
αναφέρθηκαν στην πρόγνωση της Πέμπτης (16/12) για την κεντρική Ελλάδα επαληθεύτηκαν
και δεν έλειψαν οι όμβροι χιόνος (επί το λαϊκότερον χιονομπόρες) σε περιοχές
που δεν προβλέπονταν ή προβλέπονταν ελάχιστα φαινόμενα. Οι προαναφερθέντες όμβροι
ήταν μέρος των εκπλήξεων που είχα αναφέρει στις προγνώσεις. Η αλήθεια είναι ότι
στη Β-ΒΔ Ελλάδα και αλλού περίμενα περισσότερες χιονο-εκπλήξεις, αλλά αυτές δεν
ήρθαν.
Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για το Σάββατο 18-12-2021.Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές, τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους και τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο - κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ - μπλε για τις χαμηλές).
Γενική παρατήρηση :
Ο δείκτης πρόγνωσης ακραίων
καιρικών φαινομένων παράγεται από το Σύστημα Πολλαπλών Προγνώσεων (ENS) και μας
δείχνει τα σημεία όπου προβλέπονται αποκλίσεις του ανέμου, της βροχής και της θερμοκρασίας
από τις μέσες τιμές των παραπάνω παραμέτρων που προκύπτουν από την κλιματολογία
του μοντέλου. Όσο πιο πολύ απέχει η προγνωστική τιμή μιας μεταβλητής από τη μέση
(κανονική) τιμή τόσο πιο ακραίος είναι ο δείκτης. Τονίζεται ότι ένα ακραίο
φαινόμενο δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία των 29,8
βαθμών που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2010 στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν εξαιρετικά
ακραία, αλλά όχι επικίνδυνη.
Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα ως προς τις ελάχιστες τιμές της, και οι βροχές που θα πέσουν στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα είναι ασθενείς, τοπικές και σύντομες. Το ίδιο ισχύει και για τις χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά των περιοχών που προαναφέρθηκαν. Πάντως, το βράδυ ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσει αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις στη ΒΑ Ελλάδα.
Α΄ Φάση:
Το βράδυ της Παρασκευής και
τη νύχτα προς το Σάββατο θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Α.
Μακεδονίας, της Θράκης και ίσως της Χαλκιδικής.
Το Μιτσικέλι για τα Γιάννενα είναι ότι και ο Αϊ-Λιας για την Κόνιτσα: το τελευταίο σκαλοπάτι για το κατέβασμα του χιονιά στην πόλη! Φωτ. Γιάννης Καλόγηρος
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Κι ο αγέρας, ξεκινημένος
από μακριά, περνούσε θάλασσες, βουνά, κάμπους κι όσο μακρύτερα πορευόταν όλο
και πιότερο δυνάμωνε. Σφύριζε πάνω στα χαμόδενδρα, σάμπως αόρατος δαίμονας,
θυμωμένος. Και φύσαγε, όλο φύσαγε. Στα πέλαγα απόψε οι ναύτες θαλασσοπνίγονται.
Οι τσοπάνηδες ανάβουνε πελώριες φωτιές και τα σκυλιά τσακώνονται με τους
λύκους. Κι ο αγέρας κάλπαζε ξέφρενος, κι
όπου δένδρο στο διάβα του μόνο, το σάρωνε, κι όπου θάλασσα την κυμάτωνε και τη
λόφωνε κι όπου σπίτι τού ανιστορούσε φοβερές ιστορίες κι όπου στρατολάτης
πάλευε να τον αφανίσει, και φύσαγε, όλο
φύσαγε» (Απόσπασμα από τον Βασιλιά Λιρ του Ουίλιαμ Σέξπιρ).
Μακεδονίτικος κάμπος και στο βάθος το Πάικο τυλιγμένο στην ομίχλη!
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο).
Παρούσα εβδομάδα:
Δύο σχεδόν απανωτές
κακοκαιρίες (Πέμπτη προς Παρασκευή και Σάββατο προς Κυριακή) με κύρια χαρακτηριστικά
τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους. Χιονοπτώσεις στα
ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας.
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις (ορεινά) και Ν-ΝΔ ανέμους εντάσεως 6 με 8 μποφόρ. Με την προς ανατολάς κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού, οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα.
Το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο διήμερο είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει:
Α) Πλημμυρικά φαινόμενα στη
Δ-ΒΔ Ελλάδα (Δευτέρα) και την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα
και την Κρήτη (Τρίτη). Κατά τη γνώμη μου, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν καλό
είναι να συμπεριληφθεί και η κεντρική Ελλάδα που δεν προβλέπεται στους παραπάνω
χάρτες.
Β) Κατολισθήσεις κυρίως στις
δυτικές περιοχές της χώρας.
Γ) Προβλήματα στη στεριά και
τη θάλασσα λόγω των ανέμων που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Καλή Κυριακή σε όλους
Καιρός του «U», του «Ο» και του «Π».
Καιρός του προσέχειν όλους τους
καιρούς.
Καιρός του φυλάξαι εαυτούς από
το «Δέλτα» και το «Όμικρον».
Καιρός του ομονοείν (πανδημία).
Καιρός του ψηφίζειν (προαιρετικά).
Καιρός του υπομείναι (χιόνια
στα χαμηλά).
Καλό Σαββατοκύριακο!
Αγναντεύοντας το Παναιτωλικό, του Φώτη Ματραλή. Αυτή την ατμοσφαιρική διαύγεια μόνο ο μαΐστρος μπορεί να μας χαρίσει! |
Β) Η Αννούλα θα είναι του
νοτιά και όχι του χιονιά!
Γ) Ως τα μέσα του μήνα πιθανή νέα κακοκαιρία με νοτιάδες και έντονες βροχές.
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από ισχυρό ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Β. Αφρική, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές (Β. Ελλάδα-Ήπειρος). Με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Παράλληλα, τα φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις) θα εξασθενήσουν και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού.
Εννοιολογικό διάγραμμα που συνοψίζει την ανάπτυξη μιας υπέρθεσης αεροχειμάρρου (jet superposition). Τα πορτοκαλί βέλη απεικονίζουν τους κλάδους μιας αγεωστροφικής εγκάρσιας κυκλοφορίας, ο πράσινος κύκλος προσδιορίζει την περιοχή ανωμεταφοράς και το σύμβολο συν (πλην) αντιστοιχεί στο κέντρο μιας πολικής κυκλωνικής (τροπικής αντικυκλωνικής) διαταραχής του δυναμικού στροβιλισμού (PV). Το μπλε (κόκκινο) βέλος υποδεικνύει την κίνηση της συγκεκριμένης διαταραχής προς τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Το μοβ χρώμα απεικονίζει περιοχές ισοταχών με την πιο σκούρα απόχρωσή του να υποδεικνύει τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου. Στο διάγραμμα επισημαίνονται ακόμα οι θέσεις του πολικού αεροχειμάρρου (PJ), του υποτροπικού αεροχειμάρρου (STJ) και της υπέρθεσης.
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τα νησιά του Ιονίου, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγάλος κυρίως για τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Πέρα από αυτό, προβλήματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα είναι πιθανό να δημιουργήσουν οι θυελλώδεις Ν-ΝΑ άνεμοι οι οποίοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Τα φύλλα πήραν το βαθύ φθινοπωρινό τους χρώμα και ο Βενέτικος των Γρεβενών περιμένει τα νέα νερά. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης |
Ομορφιές της Ευρυτανίας
Φωτ. Φώτης Ματραλής
Φήμες λένε ότι μετά τα τελευταία ψευτοκρύα ο Νοέμβριος ζήτησε να έχει κι αυτός αλκυονίδες. Η αίτησή του, όμως, απορρίφθηκε και του διαμηνύθηκε να πάρει τον ίσιο δρόμο. Μην μπορώντας να κάνει κι αλλιώς, ετοιμάζει τους γαρμπήδες του και φαίνεται ότι θα αντριέψει το κρύο κατά ειωθότα!
Περιμένοντας τον Γαρμπή! Φωτ. Φώτης Ματραλής |
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας ενισχυμένοι ΝΑ έως ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας θα είναι τοπικές και ως επί το πλείστον ασθενείς και η θερμοκρασία στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πτώση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο αξιόπιστος άνεμος που φέρνει βροχές στη Δ. Ελλάδα είναι ο νοτιοδυτικός (γαρμπής). Ακολουθεί ο νοτιάς (όστρια) και τελευταίος έρχεται ο νοτιοανατολικός άνεμος (σιρόκος). Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να βρέξει και χωρίς δυναμικό αίτιο (ορογραφικός υετός), ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις συνήθως υπάρχει δυναμικό αίτιο (σύγκλιση). Καθοριστική στις περιπτώσεις αυτές είναι η παρουσία αντικυκλώνα (υψηλών πιέσεων) στα Β-ΒΑ Βαλκάνια που προκαλεί στην περιοχή ΝΑ έως ΒΑ ανέμους.
Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με κέντρα στις Βαλεαρίδες Νήσους, την Κορσική και τη Σικελία παραμένει σχεδόν στάσιμο, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) στη χώρα μας δεν προβλέπονται βροχές και θα επικρατήσουν και πάλι Α-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής.
Φωτ. Χριστ. Χριστοδούλου |
Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες που εκδηλώνονται στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα σταδιακά θα σταματήσουν, αλλά από τις βραδινές ώρες μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που μας έρχεται από τα δυτικά, θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν μέτριοι έως ισχυροί Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Ξηρολίβαδο Βερμίου, του Γιώργου Τομπουλίδη. Φθινόπωρο των ισχυρών καταιγίδων αλλά και της γλυκύτητας του φυσικού περιβάλλοντος
Ομιχλώδες πρωινό στον κάμπο της Βέροιας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης |
Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών σχεδόν σε όλες της περιοχές της (εξαιρουμένης ίσως της Δ-ΒΔ Ελλάδας), την επικράτηση ασθενών ανέμων και το σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού αυτής της εποχής. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν του 25 βαθμούς, αλλά οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι και πάλι σχετικά χαμηλές.
Ο Βόλος από το βουνό των Κενταύρων. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου |
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου κινείται αργά ΒΑ και επηρεάζει τον καιρό της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ΝΑ άνεμοι που πνέουν μπροστά από το προαναφερθέν χαμηλό τροφοδοτούν συνεχώς την περιοχή μας με υγρές και θερμές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διάρκεια των φαινομένων. Πέρα από αυτό, στις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας η σύγκλιση των μεσογειακών αερίων μαζών με τις πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα Β-ΒΑ Βαλκάνια προκαλεί εκεί ισχυρές και συνεχείς βροχές.
Φθινόπωρο στον Υμηττό. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας
Υδατοδεξαμενή στο παλιό δασικό ιταλικό χωριό Campocciaro της Ρόδου, η οποία ίσως δει καλά νερά στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας. Η φωτογραφία είναι του Θάνου του Ρόδιου. |
Οι ατμοσφαιρικές διαταραχές
συνεχώς κινούνται. Ακόμα και στα αποκομμένα από τη γενική κυκλοφορία
βαρομετρικά χαμηλά παρατηρούνται συνεχώς αλλαγές που είναι καθοριστικές για τις
καιρικές συνθήκες των περιοχών που επηρεάζουν. Όταν με καθορισμένα
μετεωρολογικά κριτήρια ονομάζεις «ΑΘΗΝΑ» ένα συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό
που περνώντας από τη χώρα θα προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει καλώς,
αν και προσωπικά με βρίσκει αντίθετο η συνθηματικού τύπου ενημέρωση των πολιτών
με τις αναπόφευκτες υπερβολές που τη συνοδεύουν.
Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με κέντρα στην Αδριατική και την Τυρρηνική Θάλασσα κινείται αργά Α-ΒΑ και προκαλεί βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Επισημαίνεται ότι και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το ΒΔ Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα, με συνέπεια ό κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων να είναι και πάλι υπαρκτός. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της λόγω της συννεφιάς και των βροχών. Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτή η μεταβολή του καιρού δεν θα γίνει αισθητή στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς εκεί δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σχεδόν σε καλοκαιρινά επίπεδα.
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά κι έτσι δεν θα επηρεάσει την περιοχή μας, στην οποία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια και οι Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Από πλευράς θερμοκρασίας, στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι και πάλι μεγάλο το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος (η διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης θερμοκρασίας του εικοσιτετραώρου), γεγονός που αυτή την εποχή δεν είναι ασυνήθιστο.
Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), οι βροχές που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί από την Ιταλία προς την περιοχή μας και σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια να προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι μόνο κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής τη εποχής.
Ο κάμπος της Βέροιας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως την Αδριατική κινείται Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας.
Από τη χθεσινή καταιγίδα στη Χαλκιδική. Φωτ. Χρήστος Κυριακόπουλος |
‘Όπως
είχαμε αναφέρει στην ανάρτηση της 4ης Οκτωβρίου 2019 (βλέπε επιλογή
Μετεωρολογία), δύο είναι οι βασικοί τύποι των τοξοειδών νεφών: τα σύννεφα με τη
μορφή ραφιού (shelf clouds)
και
τα σύννεφα με τη μορφή ρολού ή κυλινδρικά σύννεφα (Roll clouds). Ένα τοξοειδές σύννεφο
με τη μορφή ραφιού είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σφηνοειδές σύννεφο που προσαρτάται
στη βάση του γονικού καταιγιδοφόρου νέφους. Ένα τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή
κυλίνδρου είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σε σχήμα σωλήνα σύννεφο που σχηματίζεται
κατά μήκος ενός εκτεταμένου μετώπου. Το συγκεκριμένο σύννεφο που εμφανίστηκε
χθες στη Χαλκιδική είναι ένα shelf cloud που τείνει
να πάρει κάποια χαρακτηριστικά roll cloud.