Το κύκνειο άσμα του φετινού αναιμικού χειμώνα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (29/2), προβλέπεται βελτιωμένος καιρός και μόνο το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή. Την Κυριακή (1/3), γενικά, θα επικρατήσει καλοκαιρία και μόνο το απόγευμα-βράδυ είναι πιθανό να βρέξει στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Καθαρά Δευτέρα (2/3), είναι πιθανό να βρέξει στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή. Την Τρίτη (3/3), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά.       

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

Σταδιακή επικράτηση ΝΔ ανέμων


Στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ και λίγες, προς το παρόν, βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Ν-ΝΔ άνεμοι και στις Δ-ΒΔ περιοχές της θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την Πέμπτη (27/2), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (28/2), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία κυρίως στα βόρεια. Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός του Σαββατοκύριακου (29/2-1/3), με εξαίρεση ίσως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου την Κυριακή θα βρέξει τοπικά.

Υ.Γ Νέα πρόγνωση θα αναρτηθεί την Πέμπτη (27/2).
  
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Ευμετάβλητος καιρός με καθοριστικό για την κατανομή, τη διάρκεια και την ένταση του υετού το Δ-ΝΔ ρεύμα


Με εναλλαγές του μαΐστρου και του γαρμπή η τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι μόνο πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. Την Τετάρτη (26/2), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, η άνοδος των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας και η εκδήλωση τοπικών βροχών βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Την Πέμπτη (27/2), παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (28/2), παροδικές βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (29/2), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Αξιόλογες βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και δευτερευόντως στη βόρεια χώρα και το Α. Αιγαίο


«Τι θαύμα τα Γιάννενα! Αξίζει κανείς να πεθάνει για να τα πάρει!»


27 Νοεμβρίου 1912 
«Προς βορράν της Γαστρίτσης (Καστρίτσας) η λίμνη –γλαυκός καθρέπτης, μέσα εις το οποίον έκυπτον αυταρέσκως πάλλευκα τα Γιάννενα- τα Γιάννενα, διά τα οποία τόσοι παλμοί εδόνουν τας καρδίας κάτω από τον αιματόχρωμον γαριβαλδινόν χιτώνα. Το νησί, σταγών οπαλίου λίθου εις τον σμάραγδον των ακινήτων νερών. Και δεξιά της λίμνης ο Τόμαρος αρχοντικός και υπερήφανος. 
Εις τον κάμπον ήστραπτον υπό τας πρώτας πλαγίας ηλιακάς ακτίνας νερά και κάπου-κάπου αιφνίδια αστραπή μέσα εις τα δένδρα εφανέρωνε την κρυπτομένην εχθρικήν δύναμιν. Ήτο το φίλημα ακτίνος ηλιακής επί ξίφους, επί κομβίου στρατιωτικού, επί τηλεβόλου. 

Μικρή και πρόσκαιρη σαββατιάτικη επιδείνωση του καιρού


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (22/1), μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει μικρή και πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 και από το βράδυ στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Την Κυριακή, μόνο στην Κρήτη το πρωί θα σημειωθούν λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Τη Δευτέρα (24/2), προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, η οποία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα είναι σημαντική.

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

Εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας!


Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους μετά το τσίκνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!


Μεταβολή θα παρουσιάσει το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ο καιρός στη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σάββατο (22/2), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τα βόρεια θα προκαλέσει παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στο Αιγαίο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και ότι νωρίς το πρωί στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (23/2), μόνο στην Κρήτη θα σημειωθούν λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Ως την Κυριακή το κρύο και από τη Δευτέρα ολοταχώς προς τα 20άρια!


Γρήγορο πέρασμα βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά)


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας κινείται ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα άλλο χαμηλό που βρίσκεται στη Β-ΒΔ Ευρώπη. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός ως αργά το απόγευμα θα είναι γενικά καλός. Όμως, τις βραδινές – νυχτερινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Πέμπτη (20/2), προβλέπεται αλλαγή του καιρού με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Το Σάββατο (22/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν και στην ΒΑ Ελλάδα (Α. Μακεδονία και Θράκη).

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Διαδοχικές ψυχρές εισβολές μέτριας έντασης και περιορισμένου υετού


Δύο ανοιξιάτικες και τρεις χειμωνιάτικες ημέρες με χαμηλά τον πήχη των χιονοπτώσεων!


Γραμμή μετώπων που αρχίζει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Ν. Ισπανία χωρίζει την ήπειρό μας σε δύο μεγάλες περιοχές, Στη μία περιοχή, που περιλαμβάνει τις χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, οι συνθήκες είναι χειμωνιάτικες, ενώ στην άλλη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας, οι συνθήκες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας, οι άνεμοι θα πνέουν Β 3 με 5 μποφόρ και θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Την Τετάρτη (19/2), τοπικές βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη (20/2), προβλέπεται αλλαγή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σταδιακά θα επικρατήσουν ΒΑ έως ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Τσικνο-βροχές!


Ομορφιές από τον ευρωπαϊκό νότο

Λουτράκι Αριδαίας και πίσω το Καϊμακτσαλάν, 11-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Ομορφιές από τον ευρωπαϊκό βορρά!

Τοπίο στη Νορβηγία. Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Βλέποντας τη φωτογραφία, το μυαλό μου πηγαίνει στο Solveig's Song που θα βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NQ8bwd0EQGU. Πέρα από τη μουσική και το τραγούδι της σπουδαίας ερμηνεύτριας, θα απολαύσετε εκπληκτικά τοπία!

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

Σύντομη κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό στη ΒΔ Ευρώπη κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα επηρεάσει σταδιακά τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας σύντομης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και οι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως ΒΔ Ελλάδα. Το Σάββατο (15/2), τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή (16/2), τοπικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη και ίσως νωρίς το πρωί στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερρά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Τη Δευτέρα (17/2), μόνο στη Β. Κρήτη είναι πιθανό να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Τρίτη (18/2), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. 

Υ.Γ.
(1) Χιόνι: ο έρωτας που δεν πεθαίνει ποτέ! 

(2) Χιόνι στα πεδινά: ο ανεκπλήρωτος έρωτας που σε σκοτώνει αργά και βασανιστικά! 


Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Με το τσίκνισμα ο επόμενος γύρος των βροχών


Από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και από τη ΒΔ Ελλάδα η νέα μεταβολή του καιρού


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΑ άνεμοι εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Την Παρασκευή (14/2), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βαθμιαία μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και τα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν από τις προμεσημβρινές ώρες και από τη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (15/2), οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή (16/2), μόνο στη Β. Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα


Κουίζ


Τι σύννεφα είναι τα έντονα λευκά σύννεφα που βρίσκονται ανατολικά της Σαρδηνίας, της Ν. Ιταλίας - Σικελίας και της Πελοποννήσου;  

Ήπιος καιρός

Αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στη Β. Ιταλία και τα Β. Βαλκάνια  κινούνται ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι βροχές που είναι πιθανό να πέσουν στη χώρα μας θα είναι τοπικές και σύντομες και βαθμιαία θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Την Πέμπτη (13/2), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών και σύντομων βροχών κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ κα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (14-15/2) προβλέπεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορείους με ένταση 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως το Σάββατο.  Την Κυριακή (16/2), λίγες βροχές αναμένονται το πρωί στη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Παρασκευή και Σάββατο: πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού αξιόλογης έντασης


Περιμένοντας έναν Σινούκ

Περιμένοντας έναν Σινούκ ή το τελευταίο από τα 5.000 (βόδια) είναι ο τίτλος του παραπάνω πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου Charles Marion Russell (1864-1926) που απεικονίζει με δραματικό τρόπο τη σφοδρότητα του χειμώνα 1886-87. Οι λύκοι περιμένουν να καταρρεύσει από το κρύο και την πείνα το τελευταίο αδυνατισμένο βόδι.

Μετά από μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών άνθρωποι και ζώα περιμένουν πώς και πώς να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι τους. Αν ακόμα και στην πατρίδα μας με τους όχι και τόσο βαρείς χειμώνες αισθανόμαστε κάποιες φορές αυτή την ανάγκη, φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες γωνιές του πλανήτη που επικρατούν πραγματικές βαρυχειμωνιές με ατελείωτους χιονιάδες και πολλές συνεχόμενες ημέρες με φοβερές παγωνιές.

Άνοδος θερμοκρασίας

Βαρομετρικά χαμηλά, κινούμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά (ζωνική κυκλοφορία), επηρεάζουν την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Στη Μεσόγειο επικρατούν υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (11-13/2) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ανέμων δυτικών διευθύνσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη νότια νησιωτική χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν και ίσως για λίγο ξεπεράσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς. Κατά τα άλλα, στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιο αξιόλογες θα είναι οι βροχές που θα εκδηλωθούν το απόγευμα-βράδυ της Παρασκευής (14/2) στα δυτικά και τα βόρεια και το πρωί του Σαββάτου (15/2) στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας.

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Πιθανή μεταβολή του καιρού Παρασκευή προς Σάββατο


Τόση ομορφιά...


Περασμένα μεγαλεία…

Σε περιόδους ισχνών (χιονο) αγελάδων αναπολείς το ένδοξο παρελθόν, προσπαθώντας να ξεχάσεις το παρόν και ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ξαναζήσεις παρόμοιες μαγευτικές στιγμές. Σε τέτοια κατάσταση ευρισκόμενος, ξεφύλλισα τα κιτάπια των τελευταίων 30 χρόνων και βρήκα τους σημαντικότερους χιονιάδες του Φλεβάρη στην Αθήνα. Το βασικό κριτήριο επιλογής ήταν να το είχε στρώσει στην πόλη. Οι περιπτώσεις αυτές είναι τέσσερις και τις παραθέτω με τη χρονολογική τους σειρά:

Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Με θέα προς το Βέρμιο, 7-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης 

Καημένε σιβηρικέ αντικυκλώνα, τι σου 'μελλε να πάθεις!

Η νέα κανονικότητα των χιονιάδων

Στο δρόμο προς το Κρυονέρι Αττικής, 6-2-2020.
Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς
Αν δεν έχει ήδη έλθει, είμαστε πολύ κοντά στην εποχή που οι πασπάλες και οι γανούδες θα χαρακτηρίζονται αξιοπρεπείς χιονιάδες και η πτώση νιφάδων θα θεωρείται σημαντικό φαινόμενο. Αυτό δεν είναι τυχαίο και βασίζεται: (α) στο γεγονός ότι οι μέσοι ετήσιοι αριθμοί ημερών χιονόπτωσης που έχουν εξαχθεί από τα κλιματικά δεδομένα του προηγούμενου αιώνα δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που προκύπτουν από τα αρχεία των παρατηρήσεων των τελευταίων δεκαετιών και (β) στη στατιστική που λέει ότι όσο μικραίνουν οι μέσοι ετήσιοι αριθμοί ημερών χιονόπτωσης, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες να παρατηρηθεί ένας μεγάλος χιονιάς.
Στην Αθήνα (πόλη) και τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο αιώνα είχαμε κατά μέσο 4 και 8 ημέρες χιονόπτωσης το χρόνο αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια, αν στη διάρκεια κάποιου χειμώνα παρατηρηθούν οι παραπάνω αριθμοί, οι χιονόφιλοι πανηγυρίζουν. Σε ορισμένους υπάρχει η αίσθηση ότι η μεγαλύτερη απόκλιση από τα παλαιά κλιματικά δεδομένα του χιονιού παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα. Δεν έχω υπόψη μου σχετικές μελέτες, αλλά πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν αναφερόμαστε στα ορεινά ή τα ημιορεινά της Αττικής. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις παρατηρήσεις των ίδιων σταθμών από τις οποίες προέκυψαν οι μέσες τιμές του παρελθόντος.

Ως την Κυριακή οι βοριάδες και το κρύο

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Το Σάββατο (8/2), στη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το Αιγαίο και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (9/2), προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στη ΝΔ Ελλάδα θα είναι αυξημένες και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ο παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (10-11/2), τα νέα βασικά στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ανέμων δυτικών διευθύνσεων και η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας. Λίγες βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και ίσως στα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη (12/2), η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο και στα νότια θα φθάσει τους 20 βαθμούς.  

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας η νέα εβδομάδα!


Στα ανατολικά και τα νότια και με τάση εξασθένησης ο υετός


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τον καιρό μας θα βρίσκεται στην Τουρκία και στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Παράλληλα, στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τα Β. Βαλκάνια προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχών και χιονοπτώσεων κυρίως στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή (7/2), στη ΝΑ Στερεά, την Εύβοια, τα νοτιότερα νησιά του Α. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά-ημιορεινά. Τη νύχτα τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο. Οι βοριάδες θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Το Σάββατο (8/2), θα συνεχιστούν οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενή και τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Την Κυριακή (9/2), οι βοριάδες θα εξασθενήσουν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές τους.

Υ.Γ. Κυνήγι νιφάδων, κυνήγι εντυπώσεων και κυνήγι μαγισσών (μοντέλων)!


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Παγετός στα ηπειρωτικά και ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο


Μεταβολή του καιρού, όχι χωρίς κινδύνους!


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι, αρχικά Δ-ΝΔ και σταδιακά Β-ΒΔ, θα φθάσουν τα 8 και τοπικά στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Πέμπτη (6/2), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις πρωινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (7 & 8/2), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ο υετός θα είναι ασθενής και θα περιοριστεί στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Υ.Γ.
1) Ο χρωματικός κώδικας επικινδυνότητας της επικείμενης κακοκαιρίας: κίτρινο για τον υετό, πορτοκαλί για τους ανέμους και… κιτρινο-πορτοκαλί για τη θερμοκρασία.

2) Προοπτική χιονόπτωσης σε ορισμένες πόλεις: δεν αποκλείονται κάποιες νιφαδο-θεάσεις αργά τη νύχτα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη και ίσως στη Λάρισα. Στα Γιάννενα, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες αυτό να συμβεί στην τελευταία φάση της διέλευσης του ψυχρού μετώπου και τη νύχτα προς την Πέμπτη (το λιγότερο πιθανό).

3)  Την Πέμπτη, νιφάδες είναι πιθανό να δουν και τα Β. Προάστια της Αθήνας.


Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Βοριάδες και κρύο ως την Κυριακή


Χαλαρώστε!

Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Τρίτης και από τη ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό βόρεια των Άλπεων, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΝΑ και τις βραδινές – νυχτερινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (5/2), προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα κεντρικά και τα βόρεια θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ και η  θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Πέμπτη (6/2), τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού (στις εξαιρέσεις η Κρήτη). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ν-ΝΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή.  Την Παρασκευή και το Σάββατο (6-7/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού ια είναι ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Ο υετός θα είναι ασθενής και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Υ.Γ. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από το πέρασμα του ψυχρού μετώπου (Τετάρτη) ως την αποκατάσταση του κλασικού Β-ΒΑ ρεύματος (Πέμπτη), κάποια μέγιστα στροβιλισμού που θα κινηθούν από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας είναι πιθανό να προκαλέσουν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στην Ήπειρο. Έτσι, δεν αποκλείεται τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη να χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα ή ακόμα και τα Γιάννενα. Εννοείται ότι θα είναι για το θεαθήναι και δεν χρειάζεται να βάλετε αποβραδίς το φτυάρι έξω από την πόρτα! Για το πώς τα μέγιστα στροβιλισμού που προαναφέρθηκαν θα επηρεάσουν την Αττική θα μιλήσουμε αύριο.

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

Βοριάδες, κρύο και περιορισμένος υετός


Σκέψεις επί της επικείμενης μεταβολής του καιρού


-Οι ψυχρές αέριες μάζες, που σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν από τον ΒΑ Ατλαντικό προς την περιοχή μας, είναι θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες που είναι λιγότερο ψυχρές από τις ηπειρωτικές πολικές αέριες μάζες και που, φθάνοντας στην περιοχή μας, ως ένα βαθμό θα τροποποιηθούν εκ των κάτω (θερμανθούν), διασχίζοντας διαγωνίως την Ευρώπη.
- Σε δεύτερη φάση, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από την κεντρική και τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς τα Βαλκάνια θα είναι αρκετά ψυχρές, αλλά τότε θα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες αξιόλογου υετού για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
-Την Τετάρτη, με το πέρασμα του βασικού ψυχρού μετώπου από την περιοχή μας, υετός θα παρατηρηθεί παντού, αλλά με τη δημιουργία του πρωτεύοντος χαμηλού στα ΒΑ Βαλκάνια και του δευτερεύοντος χαμηλού στο Β. Αιγαίο και το εξ αυτής της διάταξης προκύπτον Β-ΒΔ ρεύμα, η ζώνη του υετού τουλάχιστον στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα είναι στενή.

Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Βέροια, με θέα προς τον κάμπο και το Πάικο. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης