Η αμφισβήτηση ενός ρεκόρ

Σχήμα 1: Ανάλυση (Reanalysis NCEP) του χάρτη 850 hPa 
(ισόθερμες ανά 4ο C) στις 10-07-1977/1200UTC.
 Πηγή: Meteociel.fr   
Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του χρόνου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τον Αύγουστο να είναι λιγότερο ζεστός κυρίως λόγω της επίδρασης των μελτεμιών. Στη διάρκεια του Ιουλίου σημειώθηκε ο πιο φονικός καύσωνας όλων των εποχών στην Ελλάδα, ο οποίος μεταξύ 20 και 27 Ιουλίου του 1987 προκάλεσε το θάνατο περίπου 4.000 κατοίκων του  Λεκανοπεδίου της Αττικής. Ο Ιούλιος κατέχει ακόμα και το ρεκόρ των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών με τους 48 βαθμούς που σημειώθηκαν τη 10η Ιουλίου 1977 στο Τατόι και την Ελευσίνα.  Όπως έχω πει και παλαιότερα, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα του παραπάνω ρεκόρ και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί στα όσα ακολουθούν.

Ο μαΐστρος, για λίγο, στο προσκήνιο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Πολωνία ως τα Β. Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Το μέτωπο αυτό θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, αλλά το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι όμβροι και οι καταιγίδες θα σταματήσουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ΒΔ άνεμοι οι οποίοι στα Δ-ΝΔ πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Από την Τετάρτη (2/7) ως το Σάββατο (5/7) κυρίαρχοι άνεμοι στη χώρα μας θα είναι οι βοριάδες (μελτέμια), οι οποίοι προς το τέλος της εβδομάδας θα ενισχυθούν, φθάνοντας κατά τόπους στο Αιγαίο και τα 8 μποφόρ. Στο διάστημα αυτό ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων θα υπάρχουν την Πέμπτη και την Παρασκευή (3-4/7) στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Η θερμοκρασία ως την Πέμπτη θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά την Παρασκευή σταδιακά από βορρά προς νότο θα σημειώσει πτώση η οποία στα ανατολικά και τα βόρεια θα είναι αισθητή. Πάντως, η δροσιά δεν θα κρατήσει πολύ. Την Κυριακή (6/7) στη δυτική Ελλάδα και από τη Δευτέρα (7/7) στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Καλό μήνα, φίλοι μου


Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014 


Το μελτέμι επανέρχεται δριμύτερο


Μικρά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας και της έντασης των βοριάδων

Με μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία και στην ένταση των βοριάδων (μελτεμιών) θα συνεχιστεί ο καιρός στη χώρα μας τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) όσο και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μέγιστες της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα κυμανθούν μεταξύ 34 και 36 βαθμών, πράγμα που σημαίνει ότι η ζέστη θα είναι γενικά υποφερτή. Πάντως, προς το τέλος της εβδομάδας θερμές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τη Β. Αφρική προς τη Δ. Μεσόγειο και την Ιταλία θα επηρεάσουν και τη δυτική Ελλάδα. Για την εξέλιξη αυτή θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 


Αντέχει το μελτέμι


Epirus-Tzoumerka, June 2014, Νεκτάριος Γιαννούλης

Τα σκυλόδοντα του καλοκαιριού

Η αστρομετεωρολογία γεννήθηκε όταν οι άνθρωποι της πρώιμης αρχαιότητας  συσχέτισαν τις ζωδιακές μεταβολές και  τους χρόνους ανατολής και δύσης των άστρων στον ουρανό με τον καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύνδεση της εμφάνισης των πολύ υψηλών θερμοκρασιών της θερινής περιόδου με την ανατολή του Σείριου, του πιο λαμπρού άστρου του ουρανού μετά τον Ήλιο που ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Επειδή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου η πρωινή ανατολή (εώα επιτολή) του Σείριου σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την ανατολή του Ηλίου, οι αρχαίοι Έλληνες κυρίως της πρώιμης περιόδου πίστευαν ότι η κοινή δράση των δύο άστρων ήταν αυτή που πολύ συχνά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκαλούσε καύσωνες. 

Θεόσταλτα μελτέμια

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) η χώρα θα επηρεασθεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Οι βοριάδες θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, οι οποίες τις τελευταίες μέρες ταλαιπωρούνται αρκετά από τον καύσωνα. Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλία - Β. Σποράδες. Οι τελευταίες μέρες του Ιουνίου (Κυριακή και Δευτέρα 29-30/6) θα περάσουν με ανομβρία και υποφερτή ζέστη. Εξασθένηση των βόρειων ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ αναμένεται τη Δευτέρα. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας (πρώτες του Ιουλίου) θα παλέψουν ο καύσωνας με το μελτέμι. Η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη, χωρίς να φαίνεται ακόμα προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα. 

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Φοβάται ο καύσωνας το μελτέμι και το μελτέμι τον καύσωνα


Λίβας, μαΐστρος και στη συνέχεια τραμουντάνα

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) ο λίβας (Δ-ΝΔ άνεμος) θα παραχωρήσει σιγά-σιγά τη θέση του στον μαΐστρο  (ΒΔ άνεμος), πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσει η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και στις ανατολικές και νότιες περιοχές  της χώρας. Ωστόσο, για να δροσίσει αρκετά πρέπει να μας επισκεφθεί η τραμουντάνα ή η γραιγο-τραμουντάνα (Β-ΒΑ άνεμος), η οποία το καλοκαίρι είναι περισσότερο γνωστή ως μελτέμι. Το μπάσιμο του μελτεμιού στο Β. Αιγαίο θα αρχίσει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο (28/6) και όλα δείχνουν ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου  θα είναι σχετικά δροσερό και μάλλον ανεμώδες (ανατολική Ελλάδα). Οι 4-5 μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι τυπικά  καλοκαιρινές με ανομβρία και αισθητή ζέστη. Στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας οι μέγιστες τιμές της  θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 37 έως 39 βαθμούς με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων τιμών.
  

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 


Ανάσα το Σαββατοκύριακο


Συνθήκες λίβα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα

Βαρομετρικά χαμηλά στη Β. Ιταλία και τα Β. Βαλκάνια κινούνται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την κεντρική μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επικρατήσει στη χώρα δυτικό ρεύμα εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Με δεδομένο ότι στην περιοχή μας έχουν ήδη μεταφερθεί θερμές αέριες μάζες από τη Β. Αφρική, οι δυτικοί κατεβατοί άνεμοι θα ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις παραπάνω περιοχές θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, χωρίς να αποκλείονται και οι 42 βαθμοί στην Α. Πελοπόννησο και κυρίως στην Αργολίδα και τη Λακωνία. Επισημαίνεται ότι η ζέστη θα είναι αισθητή και στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Η υποχώρηση του καύσωνα θα αρχίσει την Παρασκευή (27/6) και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο (28/6) με την επικράτηση βόρειων ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Νέο θερμό κύμα θα επηρεάσει τη χώρα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.


Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 


Ένα θερμό κύμα φεύγει και ένα έρχεται


Θερμοκρασία του αέρα υπό σκιάν και υπό τον Ήλιον: διαχωρισμός χωρίς νόημα

Στις περιόδους καύσωνα ακούμε συχνά από τα ΜΜΕ ότι η θερμοκρασία ανέβηκε στους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν. Παλαιότερα, μας έδειχναν και κάτι  θερμόμετρα εκτεθειμένα στον Ήλιο με θερμοκρασίες μεγαλύτερες από εκείνες που σημειώνονται στην κοιλάδα του θανάτου των ΗΠΑ ή μας μιλούσαν για θερμοκρασίες …Αφροδίτης που μέτρησαν στο εσωτερικό ενός σταματημένου αυτοκινήτου που το χτυπούσε όλη την ημέρα ο ήλιος. Υποτίθεται ότι σε κάθε περίπτωση είχαν μετρήσει τη θερμοκρασία του αέρα. Φίλοι μου, το να περπατάς, να δουλεύεις ή να πολεμάς υπό σκιάν είναι πολύ διαφορετικό από το να κάνεις τα ίδια πράγματα υπό τον Ήλιον. Ωστόσο, η θερμοκρασία του αέρα υπό σκιάν ή υπό τον Ήλιον είναι η ίδια. Αυτό δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε με ένα υδραργυρικό θερμόμετρο, γιατί αν το εκθέσουμε στον Ήλιο, θα μας δείξει θερμοκρασία πολύ μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του αέρα που θέλουμε να μετρήσουμε. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το καταλάβετε, διαβάζοντας όσα ακολουθούν.

Ανηφορίζει ο υδράργυρος

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα διατηρήσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) το Δ-ΒΔ ρεύμα στη χώρα και κυρίως στη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας στα επίπεδα του καύσωνα. Οι πιο θερμές περιοχές της χώρας θα είναι η Θεσσαλία, η Α. Στερεά και η Α. Πελοπόννησος, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς. Η Πέμπτη (26/6) θα είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας και δεν αποκλείεται στην Α. Πελοπόννησο ο υδράργυρος να αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς. Η υποχώρηση του καύσωνα θα αρχίσει την Παρασκευή (27/6) και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο (28/6). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα νέο θερμό κύμα θα επηρεάσει τη χώρα μας τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.



Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 


Μακρύ, ξηρό και θερμό ελληνικό καλοκαίρι


Το γνώριμο καλοκαίρι μας

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου διατηρεί το Β-ΒΔ ρεύμα στη χώρα με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στις νοτιοανατολικές περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά κυρίως της ΒΑ Ελλάδας και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 βαθμούς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή (25-27/6) στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Οι πιο θερμές περιοχές θα είναι η Θεσσαλία, η Α. Στερεά και η Α. Πελοπόννησος, όπου οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 40 βαθμούς. Σε τοπικό επίπεδο οι Δ-ΝΔ άνεμοι είναι πιθανό να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 41 ή ακόμα και στους 42 βαθμούς. Σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό θα παίξει η ηλιοφάνεια, η οποία την Πέμπτη στη Στερεά και κυρίως τη Θεσσαλία δεν είναι δεδομένη. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης στη ΒΔ Ελλάδα και σταδιακά την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.


Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 


Σύντομος, επιλεκτικός, αλλά όχι και τόσο ήπιος ο καύσωνας


Ψύχος ή καύσωνας;

Σχήμα 1: Μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας, της θερμοκρασίας και της
συγκέντρωσης του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 350.000 χρόνια.
Πριν από μερικές ημέρες φίλος που ζει στο Λονδίνο έγραψε στο snow report forum: «Θα ήθελα κάποτε να μας πει ο Ζιακό τι απάντηση δίνει στο ερώτημα: ψύχος ή καύσωνας; Ποιο απ τα δύο στην πορεία της ανθρωπότητας ήταν πιο φιλικό με τους ανθρώπους;». Όπως ίσως έχετε καταλάβει, αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν για μένα πρόκληση και με μεγάλη χαρά σπεύδω να καταθέσω την άποψή μου, αρχίζοντας από την ιστορία του κλίματος της Γης από τότε που εμφανίστηκε το ανθρώπινο είδος πάνω σε αυτήν.

Διακριτικά μελτέμια και κανονικές γα την εποχή θερμοκρασίες

Με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, βόρειους ανέμους (μελτέμια) που στο ΝΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και χωρίς βροχές αρχίζει η νέα εβδομάδα. Από την Τρίτη (24/6) αναμένεται βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (25-27/6) θα είναι ζεστό σχεδόν σε όλη τη χώρα. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και τη νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται την Παρασκευή στα δυτικά και τα βόρεια και το Σάββατο στην υπόλοιπη χώρα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 

Σφίγγουν οι ζέστες


Το λιοτρόπι και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη

Την 21η, και πολύ σπάνια την 20ή Ιουνίου, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού πάνω από τις περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου με γεωγραφικό πλάτος 23,5 μοιρών. Η ημέρα αυτή, που είναι γνωστή ως θερινό ηλιοστάσιο, θεωρείται από αστρονομικής πλευράς η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού και το ηλιακό φως σε κάθε σημείο του Βόρειου Ημισφαιρίου διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση»). Το θερινό ηλιοστάσιο είναι γνωστό και ως θερινή τροπή του Ηλίου ή απλά λιοτρόπι. Από τον όρο λιοτρόπι προέκυψε και η ονομασία του Ιουνίου Λιοτρόπης, που απαντάται στη λαογραφία πολλών περιοχών της χώρας.  

Με αρκετή δροσιά και περιορισμένη αστάθεια το Σαββατοκύριακο

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο διατηρεί το ΒΔ ρεύμα στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, παρά τη γενικότερη βελτίωση του καιρού, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Πάντως, την Κυριακή (22/6), η απογευματινή αστάθεια θα σταματήσει σχεδόν παντού. Από θερμοκρασιακής πλευράς, το Σαββατοκύριακο θα είναι γενικά δροσερό και μάλιστα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια θα κάνει ψύχρα. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, με δεδομένα ότι οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν σημαντικά και ότι οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη θερμοκρασία, η οποία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Τετάρτη (25/6) η μέγιστη τιμή της στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα θα φθάσει τους 37 βαθμούς.   

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας


Επιμένει η αστάθεια στα ηπειρωτικά και το Α-ΒΑ Αιγαίο

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΔ ρεύματος εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα παραμένει ασταθής με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων στα ηπειρωτικά και στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (21-22/6) θα είναι γενικά δροσερό με ΒΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ και αρκετή ηλιοφάνεια. Πάντως, τις απογευματινές ώρες, κυρίως του Σαββάτου, στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες στη ΒΑ Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα εβδομάδα θα είναι καλοκαιρινή με Β-ΒΔ ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και αρκετή ζέστη. Δεν αποκλείεται στο δεύτερο μισό της εβδομάδας η θερμοκρασία να ανέβει στους 37 βαθμούς Κελσίου.


Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 


Δροσερό Σαββατοκύριακο


Επικράτηση Δ-ΒΔ ανέμων και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Αιγαίο κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Ένα άλλο χαμηλό στην Ιταλία κινείται και αυτό ανατολικά και την Παρασκευή (20/6) θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες κυρίως τη δυτική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο (21-22/6) μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση στα πελάγη τα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.     


Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 

Αστάθεια και δροσιά


Άνοδος θερμοκρασίας κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές

Αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στην Ιταλία και την κεντρική Μεσόγειο κινούνται βορειοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσουν τη χώρα μας με Ν-ΝΔ ανέμους εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, αρκετές νεφώσεις και τοπικούς όμβρους βασικά στη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 36 και πιθανώς στην Αργολίδα και την Κρήτη τους 37 βαθμούς. Την Πέμπτη (19/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Πάντως, στην ανατολική και τη νότια χώρα η ζέστη θα είναι και πάλι αισθητή. Την Παρασκευή (20/6), θα σημειωθούν όμβροι και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και θα δροσίσει παντού. Το Σαββατοκύριακο (21-22/6), μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση τα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.      


Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Μετά τη ζεστούλα οι τοπικές καταιγίδες και η δροσιά


Καταιγίδες στην ορεινή & παραθαλάσσια Φωκίδα 15.6.2014, Νεκτάριος Γιαννούλης

Ήπιος, επιλεκτικός και σύντομος ο πρώτος «καύσωνας» του καλοκαιριού


Αρκετή συννεφιά, αλλά περιορισμένες οι βροχές

Βαρομετρικά χαμηλά στη Σαρδηνία και την Τυνησία κινούνται βορειοανατολικά. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας θα επικρατήσει Ν-ΝΔ ρεύμα και θα υπάρχει αρκετή συννεφιά, αλλά οι βροχές θα είναι λίγες και θα περιοριστούν στα Β-ΒΔ. Σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού, θερμές αέριες μάζες από τη Β. Αφρική θα ανεβάσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη (18-19/6) τη θερμοκρασία κυρίως στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, όπου η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Ο πρώτος ήπιος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, ο οποίος βασικά θα επηρεάσει την ανατολική και τη νότια Ελλάδα, θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης και στη διάρκεια της Παρασκευής (20/6) θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. Τέλος, το Σάββατο (21/6) ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα.   

 Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 

Περιορίζονται σταδιακά οι καταιγίδες

Με τοπικές καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα, ανέμους το πολύ 5 μποφόρ και ανεκτή ζέστη (στα βόρεια μάλλον δροσιά) θα συνεχιστεί ο καιρός το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) στη χώρα. Από την Τρίτη (17/6) το ενδιαφέρον θα στραφεί προς τη θερμοκρασία η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας θα γίνει βασικά το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη (18-19/6) και θα επηρεάσει περισσότερο την ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, που θα είναι γενικά ήπιο, θα γίνει αισθητό στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι γενικά μικρότερες, αλλά ο δείκτης δυσφορίας θα είναι υψηλός λόγω αυξημένης σχετικής υγρασίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο (20-21/6) προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 

Ήπιος καύσωνας την Τετάρτη και την Πέμπτη στα ανατολικά και νότια


Η ευλογία, η σοφία, η δύναμη και η ανάσα του κόσμου

φωτ. Πάνος Τσιγκούλης, Κόνιτσα
Η βροχή είναι η ευλογία του κόσμου. Όταν λείψει, οι άνθρωποι, κλιματικοί πρόσφυγες, παίρνουν το δρόμο της αναζήτησης μιας νέας Γης της Επαγγελίας, αλλά οι πόλεις πεθαίνουν στο μέρος που χτίστηκαν, συχνά μαζί με τον πολιτισμό των ανθρώπων που τις κατοίκησαν. Θα αντιτείνει κάποιος ότι όταν η βροχή έρχεται μαζεμένη, δημιουργεί προβλήματα. Δεν διαφωνώ, φίλοι μου, αλλά τα πλημμυρικά προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα, όπως είναι αυτά της ξηρασίας.

Σαββατοκύριακο των καταιγίδων

Η χώρα επηρεάζεται από ομαλό βαρομετρικό πεδίο με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ευνοούν την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), ο δείκτης δυσφορίας θα ανεβεί λίγο λόγω μικρής αύξησης της σχετικής υγρασίας. Την Κυριακή (15/6) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Πέρα από τη μεγάλη ένταση της βροχής, οι καταιγίδες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλάζι ή και ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (16/6)  οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη (17-18/6) το καιρικό ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η θερμοκρασία που θα πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την Τετάρτη οι μέγιστες τιμές της στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στη βόρεια Κρήτη θα κυμανθούν μεταξύ 36 και 38 βαθμών.  

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Από τα μπουρίνια στη ζέστη


Περιορισμένη, προς το παρόν, η αστάθεια. Χωρίς προβλήματα ανέμων τα θαλασσινά ταξίδια

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου θα διατηρήσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) το Β-ΒΔ ρεύμα στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια το απόγευμα και η ζέστη κυρίως στα ηπειρωτικά. Το Σαββατοκύριακο (14-15/6) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στην ηπειρωτική χώρα. Επισημαίνεται ότι, κυρίως την Κυριακή, οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλάζι ή πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Πάντως, στις θάλασσες οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα (16/6)  οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας.      


Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Το Σαββατοκύριακο το χαλάζι και μεσοβδόμαδα ο καυσωνάκος


Φρεσκαρίσματα των βοριάδων στο Αιγαίο και της αστάθειας στα ηπειρωτικά

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) η χώρα μας θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειου ρεύματος, το οποίο στο Αιγαίο θα φθάνει τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αποσταθεροποιούν τη δομή της με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 33 και στα νησιά τους 29 βαθμούς. Την Παρασκευή (13/6), η απογευματινή αστάθεια θα είναι και πάλι παρούσα στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σαββατοκύριακο (14-15/6), θα είναι ζεστό και υγρό με Δ-ΝΔ ανέμους 3 με 5 μποφόρ και σποραδικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.     


Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 


Καλοκαιρινό σκηνικό με παρούσες τις απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά


Σχετική ζέστη και άνεμοι το πολύ 5 μποφόρ. Τοπικές καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα και την ορεινή Κρήτη

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα βόρεια Βαλκάνια κινείται Α-ΝΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) το σύστημα αυτό θα ενισχύσει την ατμοσφαιρική αστάθεια στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 βαθμούς. Την Πέμπτη (12/6), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης. Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. Την Παρασκευή (13/6), οι απογευματινές καταιγίδες θα είναι μεμονωμένες και θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές. Το Σαββατοκύριακο   (14/15/6), θα είναι αρκετά ζεστό και υγρό με την απογευματινή αστάθεια παρούσα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Δ-ΝΔ με ένταση 3 με 5 μποφόρ.  


Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 


Καιρικά σκαμπανεβάσματα, συνηθισμένα τον Ιούνιο


Επιμένει η αστάθεια στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Άστατος καιρός με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες θα επικρατήσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 32 και στα νησιά τους 28 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη (11/6) τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Από την Πέμπτη ως το Σάββατο (12-14/6) ο καιρός θα είναι γενικά καλοκαιρινός με περιορισμένη αλλά παρούσα την απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά και βόρειους ανέμους οι οποίοι μόνο στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα κυμανθούν μεταξύ 32 και 34 βαθμών Κελσίου.

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 


Διστακτικό καλοκαιράκι


Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη αναμένεται το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) στη χώρα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με μέγιστη ένταση στα ανατολικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά  περιοχές. Την Τρίτη (10/6) η αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα υποχωρήσει, αλλά σε ότι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές. Την Τετάρτη (11/6) οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Κατά τα άλλα, σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις απογευματινές-βραδινές ώρες στα βόρεια. Το διήμερο Πέμπτη –Παρασκευή (12-13/6) θα περάσει με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά, βόρειους ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και ανεκτή ζέστη.

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014 


Συμβιβασμός απογευματινής αστάθειας, βοριάδων και ζέστης


Περιορισμένη, προς το παρόν, η αστάθεια. Χωρίς προβλήματα ανέμων τα ταξίδια στη θάλασσα

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί βόρειο ρεύμα στη χώρα μας εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε γενικές γραμμές η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως την Τρίτη (10/6), μπορούμε να πούμε ότι όλες αυτές τις μέρες τα θαλασσινά ταξίδια θα γίνουν χωρίς προβλήματα ανέμων. Αντίθετα,  προβλήματα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν στη στεριά οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σας θυμίζω, στο σημείο αυτό, τα μέτρα προφύλαξης από τους κεραυνούς που αναρτήθηκαν την 9η Μαΐου στην επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ.
Σε ό, τι αφορά τις προγνώσεις, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο)  τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στις ΝΑ νησιωτικές περιοχές θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 31 και στα νησιά τους 27 βαθμούς. Την Κυριακή (8/6) τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιθανώς στην Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (9/6) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν όχι μόνο στα ηπειρωτικά, αλλά και στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια. Την Τρίτη (10/6) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, ενώ ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές.

Καλό τριήμερο, φίλοι μου


Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014 


Ένα κλικ πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την Κυριακή και κυρίως για τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος


Ρίο, θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι 3 6 2014, Νεκτάριος Γιαννούλης

Η σημαντικότερη πρόγνωση καιρού της ιστορίας (Μέρος 2ο)

χάρτης 1
Κατά τη διάρκεια του Μαΐου 1944 ο καιρός κύλησε ομαλά στην ευρύτερη περιοχή της Μάγχης και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσοτέρων από τους μετεωρολόγους που υποστήριζαν την απόβαση, κατά κανόνα υπήρχε μεταξύ τους συμφωνία στις εκδιδόμενες προγνώσεις. Αντίθετη άποψη εξέφρασε στην εφημερίδα Τέλεγκραφ εξήντα χρόνια μετά ο μετεωρολόγος Λόρενς Χότζμπεν της ομάδας του Βασιλικού Ναυτικού: «Εμείς οι έξι ποτέ δεν συμφωνήσαμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από το ότι ο Σταγκ δεν ήταν καλός μετεωρολόγος και κυνηγούσε τη δόξα» (The Telegraph, 5 Ιουνίου 2004). Τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ως ένα μεγάλο βαθμό την άποψη του Χότζμπεν για την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των τριών ομάδων προγνωστών.

Στη ΒΑ Ελλάδα οι όμβροι και οι καταιγίδες. Ανεβαίνει η θερμοκρασία. Χωρίς προβλήματα τα θαλασσινά ταξίδια

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ρεύματος εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα. Το Σάββατο (7/6), δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού, αλλά την Κυριακή και τη Δευτέρα (8-9/6) οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πέρα από αυτό, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο καιρός θα είναι γενικά καλός με βόρειους ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας είναι 18 με 20οC.



Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014