Ηλιοβασιλέματα...

Στη Λευκάδα, του Φώτη Ματραλή

Τι μαθαίνει ο άνθρωπος!

Εντυπωσιάστηκα από την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών αναφορικά με τα «νέα φαινόμενα» που ενέσκηψαν στη χώρα και στη ζωή μας. Μπορεί να είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο καιρός στην περιοχή μας το καλοκαίρι είναι γενικά ζεστός, ξηρός και ανεμώδης (μελτέμια), αλλά, πώς να το κάνουμε, άλλη χάρη έχει το «hot dry windy weather»! Το ίδιο ισχύει με τις μεγάλης έντασης, έκτασης και διάρκειας δασικές πυρκαγιές που μπαίνουν πλέον στο λεξιλόγιό μας ως «megafires»! Τέλος, για τις επίμονες αντικυκλωνικές συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που «παγιδεύουν» θερμότητα πάνω από μια περιοχή και προκαλούν παρατεταμένους καύσωνες, θα χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο θόλος θερμότητας (heat dome)!

Καλημέρα σε όλους


Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (29/7-3/8/22)

Τοπίο στην Κίσσαμο Χανίων, του Σπύρου Μπαλαδήμα

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα) και οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων είναι πολύ περιορισμένες. 

Το μπουρίνι της Θεσσαλονίκης του 1983


Στη χώρα μας, το καταστροφικότερο μπουρίνι των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών παρατηρήθηκε αργά το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1983 στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Η ανεμοθύελλα δημιούργησε πολλά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής. Ο ημερήσιος τύπος της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ανέφερε πολλές ζημιές, οι σπουδαιότερες από τις οποίες ήταν:

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (26-30/7)

Τουρκολέκας Αρκαδίας, του Σταύρου Παυλόπουλου

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η ηλιοφάνεια και η ζέστη. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Μακρύ, ζεστό και ξηρό ελληνικό καλοκαίρι!

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές. Ωστόσο, τα μελτέμια στο Αιγαίο δεν θα πέσουν κάτω από τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει: στα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά τους 35 βαθμούς. 

Στα μαρμαρένια αλώνια το μελτέμι με τον καύσωνα

 

Όταν πηγαίνεις σε κάποιο Κυκλαδονήσι για διακοπές και έχεις την ατυχία να συναντήσεις τον καιρό που έχει αποτυπώσει στην όμορφη φωτογραφία του ο Σπύρος Μπαλαδήμας, ο αχός του αέρα στα αυτιά σου συνεχίζεται για μία με δύο ημέρες αφού έχεις επιστρέψει στην έδρα σου. Είναι όπως ο αχός του ντεφιού που σε συντροφεύει για μέρες μετά τη λήξη ενός ηπειρώτικου πανηγυριού. Όταν όμως είσαι τυχερός και πέσεις σε μελτέμι υποβάθρου (5 με 6 μποφόρ την ημέρα και 4 μποφόρ τη νύχτα) απολαμβάνεις τις διακοπές σου όπως δεν μπορείς να τις απολαύσεις πουθενά αλλού.

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς και η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. 

Μελτέμι, meltem και maltempo

Μας δροσίζουν, αλλά και μας καίνε. Μας εμποδίζουν ορισμένες φορές να ταξιδέψουμε, να ψαρέψουμε ή να κολυμπήσουμε, αλλά μας χαρίζουν ατμοσφαιρική διαύγεια και εκείνο το μπλε του ουρανού που όμοιό του δεν υπάρχει. Απομακρύνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τις μεγάλες πόλεις, αλλά ξηραίνουν το έδαφος και τα φυτά μας. Αποτελούν πηγή αιολικής ενέργειας, αλλά και αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων από πνιγμούς. Αυτά είναι τα μελτέμια του Αιγαίου, τα μελτέμια μας, που μαζί τους ορισμένες φορές η ζωή μας γίνεται δύσκολη, αλλά που χωρίς αυτά δεν μπορούμε.    

Στον αστερισμό των μελτεμιών

Η εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

ΥΕΤΟΣ

Γενικά δεν προβλέπεται υετός. Κατά πάσα πιθανότητα εξαίρεση θα αποτελέσουν: η Β-ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής (17/7) και τα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Ηπείρου το απόγευμα της Δευτέρας (18/7) οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. 

ΑΝΕΜΟΙ

Συνεχής επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) με εξάρσεις και υφέσεις. Αναλυτικότερα για την έντασή τους στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας:

Στους χρόνους της Γαλλικής Επανάστασης

Η ιστορία διδάσκει ότι όταν ένας λαός πεινάει, είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος, ο έλεγχός του. Η μεγάλη αυτή αλήθεια επαληθεύτηκε με το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Στην προεπαναστατική Γαλλία η λεγόμενη Τρίτη Τάξη -οι άλλες δύο ήταν η Αριστοκρατία και ο Κλήρος- αποτελούσε σχεδόν το 90% του πληθυσμού της χώρας και βασικά τρεφόταν με ψωμί που παραγόταν από σίκαλη ή βρώμη. Για το ψωμί τους οι απλοί άνθρωποι ξόδευαν το 55% του μισθού τους, αλλά κατά τη διάρκεια  του πρώτου εξαμήνου του 1789 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 85%. Στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας είχαν συντελέσει, μεταξύ των άλλων, τρία γεγονότα μετεωρολογικής φύσεως: η ξηρασία της άνοιξης του 1788, η τρομερή χαλαζοθύελλα που έπληξε εκτεταμένες περιοχές στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους και η δριμύτητα του χειμώνα 1788-89.

Επίκαιρα

-Περιφερειακή τραφούλα, συνδυαζόμενη με τη θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικές καταιγίδες το απόγευμα της Τετάρτης στην Πελοπόννησο.

Ο καιρός της εβδομάδας (11-17/7)

Καλοκαιρινή μπόρα στον κόλπο της Κισσάμου, του Σπύρου Μπαλαδήμα

ΚΑΙΡΟΣ

Περιορισμένη απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά.

Εκτίμηση της επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων του Σαββατοκύριακου (9-10/7)

Διπλό ουράνιο τόξο πάνω από την Τραπεζίτσα, της Βάσως Στριφτόμπολα

ΣΑΒΒΑΤΟ (9/7)

Στο Αιγαίο και τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση και ίσως κατά τόπους επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.

Αξιολόγηση επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8/7)

Στo Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντροδυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). Στην κεντρική Μακεδονία και τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας ίσως είναι αναγκαία η  κόκκινη προειδοποίηση.

Στο Ν. Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και το ΒΔ Αιγαίο τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Οι άνεμοι από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μεγάλης κλίμακας δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό, που θα κινηθεί από την Αδριατική προς την περιοχή μας, θα επηρεάσει σταδιακά τον καιρό του Ιονίου, της ηπειρωτικής χώρας και του Β-ΒΔ Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις ή και από μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες. Ο κίνδυνος τοπικών πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερος στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Β-ΒΔ Αιγαίο λόγω της σχετικά μεγάλης διάρκειας των εκεί φαινομένων. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Γαϊτανάκι μελτεμιών, ζέστης και αστάθειας

Αναζητώντας λίγη δροσιά στον Αλιάκμονα, του Γιώργου Τομπουλίδη

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) η περιοχή μας θα βρίσκεται και πάλι υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών καταιγίδων, θα περιοριστεί στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα).