Εξέλιπεν ο καιρός την αξιόλογη μεσοπρόθεσμη χιόνα και έταξεν μακροπρόθεσμη! Καβαφική διατύπωση του «Βάρα νομή» ή το σκέφτεται σοβαρά;



Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, λίγες πρόσκαιρες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, με την ξαστεριά και τους ασθενείς ανέμους που θα επικρατήσουν εκεί, οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας.

«Πάλι το 'ριξαν στο κρίκετ οι Άγγλοι!»



Όταν ήμουν νέος μετεωρολόγος στην ΕΜΥ, παίρναμε καθημερινά από το Met Office έναν προγνωστικό χάρτη 500 hPa διάρκειας 24 ωρών. Ένας παλαιότερος μετεωρολόγος -από τους καλύτερους δασκάλους μας- όταν έβλεπε ότι ή εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προέβλεπε ο χάρτης ήταν αδύνατο να συμβεί, έλεγε: «Πάλι το 'ριξαν στο κρίκετ οι Άγγλοι!». Αυτά μου ήρθαν στο νου, βλέποντας στους παραπάνω χάρτες την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σ’ ένα μόλις εικοσιτετράωρο στη στάθμη των 500 hPa. Είναι τόσο γρήγορη η κίνηση που μου φαίνεται απίθανη.

Το επόμενο τριήμερο

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται γρήγορα Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Με το πέρασμά του μετώπου, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 

Χειμωνιάτικες εικόνες!

Άνω Βόιο, 26-1-2023, του Νίκου Κλιάκα ("Θωμά") 

Δυνητικά επικίνδυνη η επικείμενη κακοκαιρία!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ, ενώ αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) είναι εγκατεστημένος στα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός στη χώρα μας θα παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα, όπου τις βραδινές - νυχτερινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ο καιρός της νέας εβδομάδας



Το μεγάλης έκτασης και αξιόλογου βάθους αποκομμένο χαμηλό (το «βραδυκίνητο τέρας» της προηγούμενης ανάρτησης) θα αποτελέσει για αρκετές ημέρες μέρος ενός μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικού μπλοκαρίσματος μεικτού τύπου (Omega Block και Rex Block) και θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.  

Πρώτα βλέπουμε πώς θα ξεμπερδέψουμε με το βραδυκίνητο «τέρας» που θα στροβιλίζεται επί πολλές ημέρες στα Δ-ΒΔ μας και μετά ψάχνουμε για… πολικές αρκούδες!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Α. Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ΒΔ Ελλάδας (κρίσιμα υψόμετρα στην Ήπειρο τα 900 με 950 μέτρα και στη Δ. Μακεδονία τα 750 με 800 μέτρα). Κατά τα άλλα, οι Δ-ΝΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Η «γομαροκυλισιά» και μια μικρή περιέργεια!



Στα μέρη μου ένας αγρότης ρωτάει κάποιον συνάδελφό του: «Είναι μεγάλο το χωράφι σου;» και ο άλλος του αποκρίνεται: «Τι μεγάλο, μια γομαροκυλισιά (μέτρο επιφάνειας) τόπος!». Στα καθ ημάς, η «γοματοκυλισιά» του χαμηλού της ανώτερης ατμόσφαιρας που το Σάββατο θα αποκοπεί πάνω από την κεντρονότια Ευρώπη είναι μεγάλη και εν πολλοίς απρόβλεπτη για τις επιφανειακές κυκλογενέσεις και τον υετό (κατανομή και ένταση).

Από κάτι τέτοιες μέρες παρασύρθηκε(;) ο καλλιτέχνης που έγραψε το στίχο «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»!

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια την επικράτηση εκεί καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένονται και αξιόλογες κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Αντίθετα, στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας θα κυριαρχήσουν οι Ν-ΝΔ άνεμοι, με αποτέλεσμα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (18 & 19/1) αναμένονται: νοτιάδες με ένταση ως τα 8 μποφόρ, θερμοκρασίες ως τους 20 βαθμούς και βροχές στις προσήνεμες στο Ν-ΝΔ ρεύμα περιοχές. 

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Θάνο τον Ρόδιο

Καλημέρα σε όλους και μην ξεχνάτε: Carpe diem, quam minimum credula postero! (Αδράξτε τη μέρα, έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερη εμπιστοσύνη στο αύριο), όπερ μεθερμηνευόμενο και προσαρμοσμένο στην παρέα μας εστί: Μη μετράτε τις μέρες και τους μήνες του χειμώνα με τις ψυχρές εισβολές. Χαρείτε το σήμερα, τρυγήστε τη μέρα που έλεγε και ο Λιαντίνης, και ό,τι θέλουν τα μοντέλα και ο καιρός ας κάνουν!

Νοσταλγία και κάλεσμα!

Τρίκαλα Θεσσαλίας 11-1-2017, του Νίκου Παππά

Παλαίμαχε Μετεωρολόγε, λέγε, τι βλέπεις;

Χωριό Κοκκωτοί στην Όθρυ, 12-1-2023.
Του Χρήστου Τσαντήλα


- Βλέπω  αμυγδαλιές να ανθίζουν, φίδια να διακόπτουν τη χειμέρια νάρκη τους και σκόνη να τη μαζεύεις με τη σέσουλα.

- Βλέπω τη γη να χορταίνει νερό και τα βουνά μας χιόνια.

- Βλέπω τον Βοριά να προσπαθεί να ρεφάρει με… λιμά!

- Βλέπω χιονόφιλους να ανακράζουν: «Άγιε Φεβρουάριε, την πάσα ελπίδα μου εις σε ανατίθημι!» 

Καχεκτικοί βοριάδες, εύρωστοι νοτιάδες και μετά… "Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το"!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική και τη νότα νησιωτική χώρα και θα είναι και πάλι χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας (παγετός νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας). Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθούν από 13 ως 15 βαθμούς, τιμές που είναι λίγο υψηλότερες από τις μέσες αυτής της εποχής. 

Το Σάββατο (14/1), τοπικές και σύντομες βροχές αναμένονται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα και ίσως τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Ν. Ιόνιο και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι βόρειοι άνεμοι δε θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Η επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών οδηγεί σε «πρωτοφανείς» αλλαγές το κλίμα της Δυτικής Ευρώπης!

Υετός (αριστερά) και πίεση στη ΜΣΘ (δεξιά) κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα με μεγάλη προς τα Β-ΒΑ επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών. Τα βέλη δείχνουν την κατεύθυνση προ της οποία γίνεται η μεταφορά υγρασίας. Πηγή: Cresswell-Clay et al (2022).


Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience ενδιαφέρουσα μελέτη με τον τίτλο: «Twentieth-century Azores High expansion unprecedented in the past 1,200 years» (Cresswell-Clay, N. et al, 2022), οι συγγραφείς της οποίας συγκέντρωσαν παρατηρήσεις, προσομοιώσεις μοντέλων και δεδομένα παλαιοκλίματος για να αναλύσουν τις αλλαγές στο κλίμα του Βόρειου Ατλαντικού τα τελευταία 1.200 χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χειμώνες με μεγάλο ύψος του αντικυκλώνα των Αζορών είναι πολύ πιο συνηθισμένοι μετά τη βιομηχανική εποχή παρά πριν από αυτή και ότι αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η μείωση των βροχοπτώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μ. Βρετανία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη, αν στην προβιομηχανική εποχή  ένας ακραία ξηρός χειμώνας ερχόταν μια φορά στα δέκα χρόνια, τον 21ο αιώνα έρχεται μια φορά σε τέσσερα  χρόνια. Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης τονίζουν ακόμα ότι η επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Του καιρού τα νεότερα

Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης, σας δείχνω πώς το ευρωπαϊκό μοντέλο με ανάλυση (διακριτική ικανότητα) μόλις 9 χιλιομέτρων παραμετροποιεί την ορογραφία και το βάθος της θάλασσας

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Τυνησίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) αναμένεται να επηρεάσει με βροχές, χιόνια στα ορεινά, τοπικές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους σχεδόν όλη τη χώρα. 

Ο καιρός του επόμενου τριημέρου



Παρόλο που στα μοντέλα το ύψος των Άλπεων είναι μικρότερο του πραγματικού ύψους, η παραμόρφωση τόσο του πεδίου των γεωδυναμικών υψών στη στάθμη των 500 hPa όσο και πεδίου των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850 hPa (βλέπε χάρτη) είναι σημαντική. Ένας λόγος για τις προγνωστικές παλινωδίες των μοντέλων αναφορικά με τη διαταραχή που θα επηρεάσει την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες (αλλαγές στη θέση του επιφανειακού χαμηλού, την κατανομή του υετού κ.λπ.) σχετίζεται με την πραγματική επίδραση των Άλπεων στις ατμοσφαιρικές διαταραχές που μας έρχονται από τα ΒΔ. 

Φωτο-αντιθέσεις...

Φώτα στα Γιάννενα, του Παύλου Γρηγορίου

Χιονο-ιχνηλάτες Αντικυκλώνες και Κυματικά Πακέτα Ρόσμπι


Στη μετεωρολογική πιάτσα η ανύψωση του αντικυκλώνα των Αζορών και η εμφάνιση αντικυκλώνων στη Γροιλανδία ή τη Σκανδιναβία θεωρούνται ιχνηλάτες ή προπομποί χιονο-κακοκαιριών στην Ελλάδα. Όμως, τα παραπάνω από μόνα τους δεν επαρκούν για να έρθουν κρύο κα χιόνια στην περιοχή μας, γιατί δεν οδηγούν κατ’ ανάγκη στην εμφάνιση πολικού αεροχειμάρρου στην Α-ΒΑ Ευρώπη με κατεύθυνση προς τη χώρα μας.

Διασκεδάζοντας τον πόνο μας!

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Στ’ αλήθεια, γιατί παραπονιόμαστε;

Στο παραπάνω διάγραμμά παρατηρούμε ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η επιστήμη με την τεχνολογία για την πρόγνωση του καιρού και πιο συγκεκριμένα για την πρόγνωση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη τις επόμενες 15 ημέρες.  

Γιατί πολλοί από μας παραπονιόμαστε, βλέποντας το διάγραμμα; Δεν μας αρκεί το γεγονός ότι ως την επόμενη Πέμπτη (12/1) η αξιοπιστία της πρόγνωσης είναι μεγάλη και θα θέλαμε να συνέβαινε το ίδιο ως τη μεθεπόμενη Πέμπτη; Μα και αυτό να γινόταν, θα θέλαμε να ξέρουμε για την παραπέρα Πέμπτη και την Τσικνοπέμπτη!

Αγιασμό των αέρων να δούμε πότε θα κάνουμε!

Ομίχλη στη Λάρισα, του Βασίλη Καραλή

Υψηλές πιέσεις εξακολουθούν να καλύπτουν τη Ν-ΝΑ Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλοκαιρίας. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

ΕΥΧΕΣ!

Καλή χρονιά, φίλοι μου, με υγεία και προκοπή. Μακάρι ο καινούργιος χρόνος να φέρει σε όλους τους Έλληνες λιγότερη φτώχεια και περισσότερη ψυχική ηρεμία, λιγότερη γκρίνια και περισσότερα χαμόγελα, λιγότερη υποκρισία και περισσότερη ανθρωπιά και βέβαια βροχές και χιόνια όσες και όσα πρέπει στην ώρα τους.