«Αντριεύει» το κρύο, αλλά για λίγο και όχι σε όλη τη χώρα!

Φθινόπωρο στο Γανναδιό. Φωτ. Γιώργος Ξυλιάς

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα μας θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στις ανατολικές και βόρειες περιοχές θα είναι αισθητή, και στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. 

Δείκτης Πρόγνωσης Ακραίων Καιρικών Φαινομένων


Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για σήμερα (ως τη Δευτέρα 30-11-2020/02:00 τοπική ώρα) και για αύριο (ως την Τρίτη 01-12-2020/02:00 τοπική ώρα). Τα διαβαθμισμένα σύμβολα  πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα  ροζ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / πορτοκαλί για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές).

Καλημέρα σε όλους!

Ο πόλεμος είναι κατάρα!

Αποκλίσεις της μέσης (επιφανειακής) θερμοκρασίας του αέρα του Νοεμβρίου του 1942 σε σχέση με την αντίστοιχη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1930 - 1939. Πηγή:  NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS).


Η τιτάνια σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων της 
Βέρμαχτ  και του Κόκκινου Στρατού, η οποία στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει καταγραφεί ως η Μάχη του Στάλινγκραντ, άρχισε ουσιαστικά στις 17 Ιουλίου 1942 και τελείωσε στις 2 Φεβρουαρίου 1943 με τη νίκη των Ρώσων. Οι Γερμανοί έχασαν 330.000 άνδρες, έναν στρατάρχη, δεκαέξι στρατηγούς και οριστικά την ελπίδα να κερδίσουν τον πόλεμο. Στην κατάληξη εκείνης της μεγάλης αναμέτρησης, πέρα από τον ηρωισμό των Ρώσων που μάχονταν υπέρ βωμών και εστιών, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο καιρός και το κλίμα της περιοχής των επιχειρήσεων.

Δύο μέρες χωρίς νερό και άλλες δύο που σχεδόν όλοι θα πιουν από μια γουλιά, αλλά λίγοι θα χορτάσουν!

Η Τύμφη από το Παλαιοσέλι της Κόνιτσας, 22-11-2020. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και αυτά μόνο τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως ότι κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός ακτινοβολίας. 

Οι Χιονοδόν Κιχώτες

Οι Χιονοδόν Κιχώτες αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία φίλων του καιρού. Είναι αυτοί που όταν τελειώνει ένας χειμώνας, σκέφτονται τον επόμενο και όταν έρχεται ο Οκτώβριος, καβαλούν τον Ροσινάντε τους και ξεκινούν τις απίστευτες περιπέτειες τους. Είναι μόνιμα ερωτευμένοι με τη δική τους Δουλτσινέα, τη ξανθιά γαλανομάτα Λουντμίλα από τη Σιβηρία, που λαχταρούν να βλέπουν στα μέρη τους. Μισούν τις μελαμψές Βεδουίνες και τις Αλκυονίδες, αλλά συμβιβάζονται με τις Υάδες, όταν αυτές φέρνουν τα αγαπημένα τους χιόνια στα βουνά.

Φρεσκάρισμα των βοριάδων

Στον ουρανό της Αθήνας ό ήλιος βρίσκει δρόμο μέσα από τα σύννεφα! Φωτ. Γιώργος Κωνσταντούλης


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου από τα Β. Βαλκάνια θα σηματοδοτήσει την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στην περιοχή μας εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας και λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στην Α. Θεσσαλία και την Κρήτη. 

Οι τρεις αδελφές της Κατούμπα και οι γίγαντες της Αστράκας!

Η μεγάλη φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο

Βλέποντας τη φωτογραφία με τους πύργους της Αστράκας, τους γρανιτένιους αυτούς γίγαντες που βρίσκονται μια ανάσα από τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μου ήρθαν στο νου οι εντυπωσιακές Τρεις Αδελφές των Γαλάζιων Βουνών της Αυστραλίας που βρίσκονται στην περιοχή Κατούμπα, κοντά στο Σίδνεϊ. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο σχηματισμό βράχων, ο οποίος, σύμφωνα με τον αβορίγινο μύθο, αντιπροσωπεύει τρεις αδελφές που μετατράπηκαν σε πέτρα για παράβαση του φυλετικού νόμου που τους απαγόρευε να παντρευτούν τρία αδέλφια από μια γειτονική φυλή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι τρεις αδελφές εξόργισαν ένα δράκο που ζούσε στην περιοχή και ο μάγος-πατέρας τους, για να τις προστατεύσει από το θηρίο, τις μετέτρεψε σε πέτρες.

Λίγο νερό, ρε παιδιά!

Τοπίο στην Τύμφη. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο

Ακούστηκε ότι το νέο Ανώτατο Καιρικό Συμβούλιο σκέφτεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Νοεμβρίου να έχει και αυτός μικρό καλοκαιράκι ή αλκυονίδες!

Καλημέρα, φίλοι μου!

Βοριάδες και κρύο!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα κινηθεί ανατολικά, με αποτέλεσμα τη σχετική βελτίωση του καιρού και στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. 

Το Σάββατο (21/11), αναμένονται τοπικές νεφώσεις με περιορισμένες πιθανότητες ασθενών βροχών στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Η ένταση των ανέμων θα φθάνει τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. 

Διαπιστώσεις, φόβοι κι ελπίδες!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

 -Κόλλημα με την Κρήτη που έχει ο καιρός του φετινού Νοέμβρη! Από τη Μάλτα, από την Αίγυπτο, από την Ουκρανία, απ’ όπου και να έρχονται τα χαμηλά, εκεί πάνε! Τούτη τη φορά θα βραχούν καλά αρκετές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Αναζητείται πάσπαλη!

Δρακόλιμνη, 15-11-2020.
Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο και τραβήχτηκε από τον αδελφό του.


 

Καιρός για καστανάδες και φουφούδες!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται νότια και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι δυτικότερες περιοχές της και κυρίως τα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς. 

Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (18-19/11), ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από την Ουκρανία προς την περιοχή μας θα αλλάξουν την εικόνα του καιρού στη χώρα. Πέρα από τις βροχές, θα πέσουν χιόνια στα ορεινά, οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια. Πάντως, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα (βροχές, χιονοπτώσεις) δεν θα κρατήσουν πολύ. 

Την Παρασκευή (20/11), ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται μόνο στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές.

Η εξέλιξη του καιρού το επόμενο τετραήμερο

Πολύ μου κακοφαίνεται που την περίοδο αυτή ο κατά τους Ορφικούς γενάρχης όμβρου νοτιάς είναι εξαφανισμένος, αλλά όπως λένε και στο χωριό μου «climate is what we expect and weather is what we get”. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική κανονικότητα του Νοέμβρη δεν είναι πλέον η ίδια με εκείνη του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, αλλά, θέλω να πιστεύω, ότι ένα μέρος αυτού που ζούμε το φετινό Νοέμβριο είναι αποτέλεσμα και της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος.

Πόλεμος πατήρ πάντων…

Στο διάβα των αιώνων η σχέση της μετεωρολογίας με την ιστορία ήταν αμφίδρομη. Από τη μια πλευρά ο καιρός και το κλίμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων και από την άλλη οι πόλεμοι επηρέασαν θετικά την εξέλιξη της μετεωρολογίας. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι αποτέλεσαν τα σημαντικότερα εφαλτήρια τόσο για την ανάπτυξη της επιστήμης του καιρού και του κλίματος όσο και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του μετεωρολόγου. 

Η μετεωρολογία απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα εξαιτίας ενός καιρικού συμβάντος που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Αναφέρομαι στη σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου στις 14 Νοεμβρίου 1854 και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Αγγλικό και τον Γαλλικό στόλο που βρίσκονταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Τα όσα επακολούθησαν δικαιολογούν πλήρως την άποψη ότι η προαναφερθείσα ημερομηνία αποτελεί την αφετηρία για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής μετεωρολογίας (βλέπε άρθρο με τον τίτλο «Τα γενέθλια της επιχειρησιακής μετεωρολογίας» που αναρτήθηκε στις 14-11-2014 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ).

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου! 


Καιρός ήπιου Β-ΒΑ ρεύματος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς. 

Περί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

Γραφική αναπαράσταση των φάσεων μετάβασης από τη ζωνική στη μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία και στη συνέχεια πάλι στη ζωνική. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη φάση Α έως τη φάση Δ είναι περίπου ένας μήνας.

Βροχές… εξ Αιγύπτου!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με ένα σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό που στροβιλίζεται στη θαλάσσια περιοχή Ν-ΝΑ της Κρήτης. Με αυτές τις συνθήκες, στην περιοχή μας θα επικρατήσουν ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στην Κρήτη και τις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 22 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Πάντως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας η ψύχρα θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. 

«Δε σου τόπαμε, Πιζάνι, με τον Άγιο μην τα βάνεις;»

Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Νοεμβρίου 1718, μια τρομερή έκρηξη συντάραξε την πόλη της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής, η κακοκαιρία που έπληττε το νησί τις τελευταίες μέρες εντάθηκε και ένας από τους πολλούς κεραυνούς που έπεσαν τη νύχτα εκείνη χτύπησε τη πυριτιδαποθήκη της Καμπάνας στην Ακρόπολη του Παλαιού Φρουρίου, ανατινάζοντάς την. Με τις φλόγες και τα καιόμενα κομμάτια ξύλου που εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων πήραν φωτιά και ανατινάχθηκαν δύο ακόμα μπαρουταποθήκες που περιείχαν περίπου 3.000 βαρέλια μπαρούτη. Οι εκρήξεις ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν ως την Ήπειρο. Τα ψηλά τείχη του Παλαιού Φρουρίου σε ελάχιστο χρόνο μετατράπηκαν σε λόφους από ερείπια. Το παλάτι και πολλά σπίτια κατέρρευσαν, σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα αλλά και όσους βρίσκονταν κοντά σε αυτά. Τέτοια ήταν η εκτόνωση από την έκρηξη, ώστε τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν δίνη που παρέσυρε στο βυθό αύτανδρες τέσσερις γαλιότες και μια γαλέρα. Μεγάλες ζημιές έπαθαν και τα υπόλοιπα σκάφη από τις πέτρες και τα άλλα βαριά αντικείμενα που έπεσαν πάνω τους. Η έκρηξη προκάλεσε περί τους χίλιους θανάτους και τον τραυματισμό πεντακοσίων ατόμων. Μεταξύ των σκοτωμένων ήταν και ο Γενικός Προνοητής Θαλάσσης Αντρέα Πιζάνι.

Όταν η φυσική μεταβλητότητα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτά που συμβαίνουν με τη θερμοκρασία του πλανήτη μας


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οκτώβριος του 2020 ήταν ο τρίτος θερμότερος Οκτώβριος με μέση θερμοκρασία κατά 0,62 βαθμούς υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Ελαφρώς θερμότεροι (μόλις κατά 0,1 βαθμούς) ήταν οι Οκτώβριοι των ετών 2015 και 2019. Ο Οκτώβριος του 2020 ήταν ακόμα πολύ οριακά (κατά 0,03 βαθμούς ή και λιγότερο) θερμότερος από τους Οκτώβριους των ετών 2016, 2017 και 2018. Το σημαντικό είναι ότι οι Οκτώβριοι της τελευταίας εξαετίας (2015-2020) ήταν οι θερμότεροι Οκτώβριοι της περιόδου 1981-2010. Ο έβδομος κατά σειρά θερμότερος Οκτώβριος ήταν ο Οκτώβριος του 2012. Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο Οκτώβριο της περιόδου 1981-2010, αν και στις νοτιοδυτικές περιοχές της η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη του μέσου όρου.


Εξοστρακισμός στους γαρμπήδες, τις όστριες και τις σοροκάδες!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, βροχές, που κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, προβλέπονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από τη Μαγνησία ως τη Λακωνία), τις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες (21-22οC) αναμένονται στ Δ. Ελλάδα, τη Ν. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Το Σάββατο (7/11), λίγες βροχές αναμένονται και πάλι στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Με τέτοιες βροχές τα χωράφια δεν προετοιμάζονται για τις φθινοπωρινές σπορές!

Ο ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί στην περιοχή μας ΒΔ ανέμους εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς και λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Νοέμβριος…

Μονοπάτι στον Παρνασσό
Φωτ. ΧριστόδουλοςΧριστοδούλου 

Ο Νοέμβριος ονομάζεται ακόμα: Άη - ΜηνάςΒροχάρηςΜπρουμάρηςΠαχνιστής (κλείνονται τα ζώα στο παχνί), ΣποριάςΣκιγιάτης (αυτή την εποχή η γη σκιάζεται περισσότερο από τους άλλους μήνες),  Ανακατωμένος λόγω των πολλών εναλλαγών του καιρού και Χαμένος λόγω του μικρού χρόνου δουλειάς που αφήνουν οι μικρής διάρκειας μέρες του (Μικρές οι μέρες του Σποριά κι ατέλειωτες οι νύχτες - Γ. Δροσίνης).

Με βάση την προ της κλιματικής αλλαγής κλιματολογία, ο Νοέμβριος είναι βροχερός μήνας με επικρατέστερους ανέμους τους νοτιάδες, οι οποίοι συχνά διακόπτονται από βοριάδες που ορισμένες φορές φέρνουν κρύο και χιόνια ακόμα και στη νότια Ελλάδα.

Συνήθως, οι πρώτες ψυχρές εισβολές χειμωνιάτικου τύπου παρατηρούνται το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, όπως καταγράφεται και στη λαϊκή μας κλιματολογία: «Του Άη - Μηνά μηνάει ο καιρός πως θα κρυώσει», «Άη - Μηνάς (11/11) εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’ Άη - Φιλίππου (14/11) αυτού είμαι»«Αν τ’ Άη - Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια, των Αγιών (21/11) δε λείπω». Εννοείται ότι προς το τέλος του μήνα το κρύο γίνεται πιο έντονο: «Σ’ τσι τριάντα, τ’ Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο».

 Καλό μήνα, φίλοι μου!