Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (1/7 - 6/7/22)

Ξημερώματα της 29ης Ιουνίου 2022 στον Πατραϊκό Κόλπο, του Φώτη Ματραλή

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικές καταιγίδες προβλέπονται το απόγευμα στα ηπειρωτικά και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Ο καιρός της εβδομάδας (27/6-3/7/22)

Η πανέμορφη Πύλος, του Σταύρου Παυλόπουλου

ΚΑΙΡΟΣ

Σποραδικές καταιγίδες τα απογεύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Σαββατοκύριακο καταιγίδων κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα

-Από τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου (25/6) ως το πρωί τις Κυριακής (26/6) από την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται πέρασμα καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). 

-Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Κυριακής στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). 

-Τις απογευματινές- βραδινές ώρες του Σαββάτου στη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και πιθανώς στη Β. Εύβοια και την κεντρική Στερεά θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Τα κατώφλια επικινδυνότητας των καταιγίδων


Την περασμένη Δευτέρα (20/6) ανέβασα στο μπλογκ τα κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών που καθορίστηκαν από την ΕΜΥ μετά από μακρά συνεργασία με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης και δύο μέρες μετά, την Τετάρτη 22/6, ανέβασα ένα άρθρο που εξηγούσα γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ η λέξη μπουρίνι. Σήμερα ανεβάζω τα κατώφλια επικινδυνότητας των καταιγίδων και παραθέτω κάποιες σκέψεις μου που θα βοηθήσουν όχι μόνο για να γίνει πιο κατανοητό το άρθρο της Τετάρτης, αλλά κυρίως γιατί είναι ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα σύστημα προειδοποιήσεων για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα -στα οποία ασφαλώς κυρίαρχη θέση κατέχουν οι καταιγίδες- που θα είναι όσο γίνεται πιο σαφές και αντικειμενικό και θα χρησιμοποιείται από όλους.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του σημερινού καιρού

Η παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Βουλγαρίας και τα τελευταία τρεξίματα των βασικών μοντέλων αναβαθμίζουν τον κίνδυνο από τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σήμερα στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στα νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου και τις ανατολικότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Αναφορικά με τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα, ισχύουν οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών.  

 Καλημέρα σε όλους


Η λέξη μπουρίνι πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ!


Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι προειδοποιήσεις για την εκδήλωση μπουρινιών ιδιαίτερα στις ευπαθείς και πολύπαθες περιοχές της Β-ΒΑ Ελλάδας έχουν μεγάλη βαρύτητα γιατί συνεπάγονται τη λήψη μέτρων προστασίας ιδιαίτερα από αυτούς που με ποικίλους τρόπους δραστηριοποιούνται στη θάλασσα ή τις ακτές.

Επίκαιρα και χρηστικά

Θερινό Ηλιοστάσιο. Πηγή:https://starwalk.space/en


Όταν δεν υπάρχει αυστηρός επιστημονικός ορισμός, οι συζητήσεις για το αν οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες συνιστούν ή όχι καύσωνα είναι μάλλον ανώφελες. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και αντικειμενικότητα (την προσφέρουν τα κλιματολογικά στοιχεία του τόπου μας) για σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και του κοινού.

Επικείμενος καύσωνας: επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση


Τα παραπάνω κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καθοριστεί από την ΕΜΥ με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους (όρια τα ποσοστά 10%, 1% και 0,1%).

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.

 

Καταιγίδες, μελτέμι και καύσωνας: για τη σειρά που θα μας επισκεφτούν δεν υπάρχουν αμφιβολίες, αλλά για την ένταση ορισμένων εξ αυτών υπάρχουν ακόμη κάποιες αβεβαιότητες


Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στην περιοχή μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις απογευματινές - βραδινές ώρες στη Μακεδονία και ίσως στα ορεινά Ηπείρου και Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. 

Η καταιγίδα της Ηλιούπολης

Βασικό αίτιο της καταιγίδας που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ηλιούπολη ήταν η σύγκλιση των θερμών και ξηρών αερίων μαζών που κατηφόρισαν από τον Υμηττό με τις ψυχρές και υγρές αέριες μάζες που έφθασαν εκεί από τον Σαρωνικό (μέτωπο θαλάσσιας αύρας). Η προσομοίωση του πεδίου των ανέμων από το μοντέλο της ΕΜΥ είναι εκπληκτική!


 

Επιμένει η θερμική αστάθεια

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την απουσία αξιόλογων βροχών. Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, συνθήκες καύσωνα επικρατούν στην Ισπανία και δευτερευόντως στη Ν. Γαλλία. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές καθώς και για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 

Όποιος είδε τα τωρινά, τα είδε όλα, και αυτά που γίνονταν ανέκαθεν και όσα θα γίνουν στο άπειρο μέλλον. Γιατί όλα είναι ίδια κι όμοια (Μάρκος Αυρήλιος, «Τα εις εαυτόν» στ΄37)

Στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, η Σουηδία με επικεφαλής το βασιλιά Γουσταύο Αδόλφο είχε νικήσει τη Δανία, την Πολωνία και τη Ρωσία και είχε καταστεί η ισχυρότερη χώρα της βόρειας Ευρώπης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1680, τις τύχες της Ρωσίας πήρε στα χέρια του ο Μέγας Πέτρος, ο οποίος άρχισε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ των στόχων του Μεγάλου Πέτρου ήταν και η ανακατάληψη των εδαφών που είχε κατακτήσει δεκαετίες πριν ο Γουσταύος Αδόλφος. Οι Ρώσοι συμμαχώντας με τους Πολωνούς και τους Δανούς επιτέθηκαν στους Σουηδούς που επικεφαλής τους ήταν τώρα ο νεαρός βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄. Το 1700, ο Κάρολος ΙΒ΄ αναχαίτισε την επίθεση των Συμμάχων, νίκησε τους Δανούς μέσα στην πατρίδα τους και τον Οκτώβριο βρέθηκε να πολιορκεί τους Ρώσους εισβολείς στη Νάρβα. Ένα μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο του 1700, ο Σουηδός βασιλιάς με μόλις 10.000 στρατιώτες νίκησε μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα το στρατό του Μεγάλου Πέτρου που αριθμούσε 70.000 άνδρες. Αντί όμως να καταδιώξει μέχρις τελικής εξόντωσης τους Ρώσους, ο Κάρολος ΙΒ΄ αρκέστηκε στην κατάληψη της Πολωνίας και της Σαξονίας και για διάστημα αρκετών ετών ασχολήθηκε με την ανασυγκρότηση του εξασθενημένου στρατού του, έχοντας πάντα στο μυαλό του την ιδέα κατάκτησης της Ρωσίας.

Κυριακάτικες καλημέρες

Καλοκαιρινή εικόνα της χαράδρας του Αώου, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Η κακοκαιρία που άφησε πίσω της καταστροφές υποχωρεί και τη νέα εβδομάδα ο Ιούνιος θα προσπαθήσει να βρει τα καλοκαιρινά του βήματα, αλλά μάλλον ανεπιτυχώς. Σε αντίθεση με την Ισπανία που ετοιμάζεται να βιώσει έντονο και παρατεταμένο καύσωνα, στη χώρα μας ο καιρός από πλευράς φαινομένων θα θυμίζει περισσότερο Μάιο. 

Μέσης κλίμακας συστήματα νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης


Τα μέσης κλίμακας συστήματα νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης (Mesoscale Convetive Systems, MCSs), είναι οργανωμένα σύνολα καταιγιδοφόρων νεφών με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από αυτή των επιμέρους καταιγιδοφόρων νεφών από τα οποία αποτελούνται. Στους ορισμούς που έχουν δοθεί από τους διάφορους ερευνητές αυτών των συστημάτων περιλαμβάνονται η έκταση που καλύπτει το σύστημα, η θερμοκρασία της κορυφής των νεφών κ.ά.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προ των πυλών!

Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τον υετό και τα διαβαθμσμένα σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / μπλε για τις χαμηλές).


Όπως φαίνεται στο χάρτη, την Παρασκευή (10/6), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δ. Στερεά, η ΒΔ Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη και το Β. Αιγαίο θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας λόγω ισχυρών καταιγίδων που κατά τόπους θα έχουν και σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια καταιγίδα ισχυρή δεν είναι αυστηρά, αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη: η διάμετρος των χαλαζόκοκκων, η ένταση των ριπαίων ανέμων που τη συνοδεύουν, η ένταση της βροχής που είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα και η δημιουργία σιφώνων. 


Εβδομάδα αστάθειας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς. 

Την Τετάρτη (8/6), στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Ιχνηλατώντας τον καιρό του φετινού καλοκαιριού


Αποκλίσεις του μέσου όρου των μελών του Συστήματος Προγνώσεων Πολλαπλού Δείγματος (Ensemble Prediction System - EPS) από τις κανονικές τιμές για: τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa (Α), τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (Β), την πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας (Γ) και τον υετό του φετινού καλοκαιριού (Δ). Πηγή: https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/


Παρατηρώντας τους παραπάνω χάρτες των τεσσάρων βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων στην ανώτερη ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια του εδάφους που αναφέρονται στο μέσο καιρό που θα επικρατήσει αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη και πρωτίστως στη χώρα μας, εγείρονται ορισμένα βασικά ερωτήματα όχι μόνο για το τι σημαίνει καθένας από τους τέσσερις χάρτες αλλά και για το αν είναι συμβατοί μεταξύ τους, ζήτημα που είναι κρίσιμο για να καταλήξουμε σε ρεαλιστικά συμπεράσματα χρήσιμα για όλους μας.


Ιούνιος: ο μήνας με τις πρώτες ζέστες, τα αγουροξυπνημένα μελτέμια και την αστάθεια που παραμονεύει!

Τα άγια χώματα με τις ομορφιές τους, προς το παρόν, τα βλέπουμε στις φωτογραφίες. Πού θα πάει, όμως; Ο Αύγουστος κοντοζυγώνει! (Οι φωτογραφίες είναι του φίλου και γείτονα Θανάση Κατή). 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ενισχυμένου συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων (ορεινά Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς) είναι περιορισμένες και οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες (36 με 37 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα.