Καλοκαιρινά χιόνια στα ψηλά βουνά


Τέλη Μαΐου 2020. Τοπίο στον Όλυμπο σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων. 
Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Φώτη Ματραλή. 


Τα χιόνια στον Όλυμπο αυτή την εποχή δεν είναι ασυνήθιστα. Από όσα γνωρίζω, τα τελευταία 30 χρόνια στο βουνό έχει χιονίσει αρχές Ιουλίου (2006) και τέλη Αυγούστου (1995).  Ως γνωστόν, ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.918 μέτρων. Στα Βαλκάνια, ο Όλυμπος είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό κάτω από την κορυφή Μουσαλά της οροσειράς Ρίλα της ΝΔ Βουλγαρίας που έχει υψόμετρο 2.925 μέτρων. Τρίτη έρχεται η κορυφή Βίχρεν της οροσειράς του Πιρίν που βρίσκεται και αυτή στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας και έχει υψόμετρο 2.914 μέτρων.

Τα «περίεργα» φαινόμενα τις παραμονές της άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους (Μέρος 2ο, τελευταίο)

Το περίεργο φως πάνω από την Πόλη
Λίγες  μέρες πριν από την τελική επίθεσή τους για την άλωση της Πόλης οι Τούρκοι ήταν απελπισμένοι με την ανικανότητα του πολυάριθμου στρατού τους να σημειώσει κάποια επιτυχία μετά από πολλές μέρες πολέμου στη στεριά και τη θάλασσα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, άρχισαν και να φοβούνται, όταν διαδόθηκε η φήμη ότι  θα έλθουν προς βοήθεια των πολιορκημένων ιταλικός στόλος από τη Δύση και πολυάριθμος στρατός υπό τον ηγεμόνα των Ούγγρων Ιάγκο. 

Τα «περίεργα» φαινόμενα τις παραμονές της άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους (Μέρος 1ο)


Εισαγωγή
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χειμώνα 1452 - 53 παρατηρήθηκαν πολλές θύελλες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Για τους πρώτους δύο μήνες της άνοιξης του 1453 δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές, αλλά για τον Μάιο που ακολούθησε οι πηγές λένε ότι έπεσαν πολλές βροχές. 

Μετά την καταιγίδα


Όσο στη μέση τροπόσφαιρα (5,5 χιλιόμετρα) οι θερμοκρασίες παραμένουν στα επίπεδα των -15 και -20 βαθμών, η αστάθεια θα συνεχίζεται!


Οι ψυχρές αέριες μάζες που παραμένουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα μας εξακολουθούν να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στη Θάλασσα Κυθήρων και το Δ. Κρητικό θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς. Το Σάββατο (30/5), οι απογευματινές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη Β. Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (31/5), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (1/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη και την Τετάρτη (2-3/6), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.


Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Με καταιγίδες και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου


Ενδείξεις περιορισμού της αστάθειας


Ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα εξακολουθούν να λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας, με συνέπεια τη διατήρηση της αστάθειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η  θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Επισημαίνεται ότι οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές δεν είναι σπάνιες για το μήνα Μάιο, αλλά η αυξημένη συχνότητα και το μέγεθός τους αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλιματικού συστήματος. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού στην περιοχή μας, όλα δείχνουν ότι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (29-30/5) η αστάθεια θα περιοριστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές της και τα φαινόμενα πλέον θα εκδηλώνονται τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 με 4 βαθμούς.


Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας η επάνοδος της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα


Από τα 40άρια στα 20άρια! Χάθηκαν, μωρέ, οι ενδιάμεσες θερμοκρασίες;


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β-ΒΔ Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Παράλληλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που έχουν μεταφερθεί στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσουν άστατο καιρό με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά, που ως γνωστόν αυτή την εποχή είναι τοπικά και πρόσκαιρα, θα περιοριστούν στις ηπειρωτικές περιοχές και θα εκδηλώνονται πλέον τις απογευματινές ώρες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι οριακά θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία προς το τέλος της εβδομάδας θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Ψύχρα και σχεδόν κάθε απόγευμα βροχή!


Αστάθεια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια κινείται νότια, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) ο καιρός στη χώρα μας να είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της. Κατά τα άλλα, οι βορείων διευθύνσεων άνεμοι μόνο στο Ιόνιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τετάρτη (27/5), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Την Πέμπτη (28/5) και κυρίως την Παρασκευή (29/5), ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με τις βροχές να περιορίζονται στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Χωρίς σημαντικές αλλαγές οι υπόλοιπες μέρες του μήνα


Άλλο πρώτος στο χωριό (Πάρνηθα - Αττική) και άλλο πρώτος στην πόλη (Όλυμπος - Ελλάδα)!


Τα «βαρόμετρα» της Αθήνας

Τοπίο στον Υμηττό. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός και το Αιγάλεω είναι τα τέσσερα βουνά που κλείνουν το λεκανοπέδιο της Αθήνας από τις τρεις πλευρές, αφήνοντας ελεύθερη μία, τη νότια, η οποία «βλέπει» προς τον Σαρωνικό. Και τα τέσσερα αυτά βουνά είναι στενά δεμένα με την ιστορία της Αθήνας, αλλά στο ευρύ πανόραμα που περιβάλλει την αθηναϊκή πεδιάδα και την Αττική δεσπόζει ο Υμηττός. Το βουνό εκτείνεται από βορρά προς νότο και χωρίζει την κοιλάδα των Αθηνών από την πεδιάδα των Μεσογείων. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου χαριτολογώντας έλεγε ότι ο Υμηττός είναι ένα «μέγα παραβάν χωρίζον την κοιλάδα του πνεύματος από την πεδιάδα του οινοπνεύματος».

Καιρική σειρά τη θερινή περίοδο: καύσωνας, καταιγίδες, βοριάδες


Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα προαναφερθέντα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (23/5), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας, της Θράκης και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Την Κυριακή (24/5), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. Από πλευράς ανέμων, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (25-26/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τα απογεύματα στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι πιθανό τέτοια φαινόμενα να εκδηλωθούν και στο Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Με αρκετή αστάθεια και δροσιά η νέα εβδομάδα


Τοπικές καταιγίδες δυνητικά επικίνδυνες για την αγροτική παραγωγή των δυτικών, κεντρικών και βόρειων περιοχών της χώρας

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6 και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (22/5), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σάββατο (23/5), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν το απόγευμα στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Την Κυριακή (24/5), μόνο στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

Βοριάδες και δροσούλα!


Την παροιμία «Στον καταραμένο τόπο (τον) Μάη μήνα βρέχει» δεν την έβγαλαν βέβαια οι φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων…


Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται αργά Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως 3 με 5 μποφόρ και θα υπάρχει αρκετή συννεφιά. Ωστόσο, οι πιθανότητες βροχών είναι πολύ λίγες και περιορίζονται στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Πέμπτη (21/5), αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (22/5), ο καιρός θα είναι άστατος με παροδικούς όμβρους και καταιγίδες στα ανατολικά και τα νότια και το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σαββατοκύριακο (23-24/5), θα είναι γενικά δροσερό με ενισχυμένους βόρειους ανέμους και τοπικούς όμβρους το Σάββατο.


Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Με θερμοκρασίες λίγο πιο κάτω από τις κανονικές και άστατο κατά διαστήματα καιρό θα περάσει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου


Σταδιακή υποχώρηση του καύσωνα


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας ΒΑ ανέμους εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Ένα χαμηλό στη Τυρρηνική Θάλασσα κινείται αργά ανατολικά, με αποτέλεσμα τη στροφή των ανέμων στο Ιόνιο σε ΝΑ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τετάρτη (20/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα πυκνώσουν και τις απογευματινές-βραδινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία. Την Πέμπτη (21/5), προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.

Υ. Γ. Από το προσεχές έργο: «Τρελάθηκε ο καιρός! Από τον καύσωνα στο χαλάζι!», «Στον γκρεμό ο υδράργυρος! Πτώση θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς!». Φάρμακο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί, για τον εντυπωσιασμό ποτέ!


Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες


Γιατί ο παρών καύσωνας είναι εξαιρετικά σπάνιος;



Σχήμα 1: Κατανομή επεισοδίων καύσωνα ανά δεκαήμερο από το 1955 έως το 2007 στην Αθήνα.*
Πριν από κάποια χρόνια, μελετώντας με συνεργάτες μου στην ΕΜΥ* το φαινόμενο των θερμών κυμάτων στην Ελλάδα της περιόδου 1955-2007, είχαμε ορίσει ως επεισόδιο καύσωνα μία σειρά τουλάχιστον τριών διαδοχικών ημερών με μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 36,5οC. Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την περίπτωση της Αθήνας (Νέας Φιλαδέλφειας) -και στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύουν για όλη τη χώρα- είναι τα παρακάτω:

Αριθμολαγνεία!


Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ποτέ με το αν μια μέρα είναι ή δεν είναι ημέρα καύσωνα με βάση κάποια συγκεκριμένα θερμοκρασιακά κριτήρια. Περισσότερο με ενδιαφέρει η περίοδος εμφάνισης και η διάρκεια ενός θερμού κύματος, που κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη των 2 ή 3 ημερών. Προφανώς, σημασία έχει και η ένταση του φαινομένου, η οποία, όμως, μας οδηγεί στο κυνήγι των βαθμών με ακρίβεια δεκάτου. 

Κορωνοϊός και καύσωνας



Πηγή: IPCC’s Fifth Assessment Report (AR5), 2014.

Ο κορωνοϊός είναι ένας επικίνδυνος για τον άνθρωπο ιός που για να τον αντιμετωπίσουμε αναγκαστήκαμε να κλειστούμε στα σπίτια μας. Με αυτή την εξέλιξη, μειώθηκε δραματικά η συγκέντρωση των προερχομένων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να φθάνουν στην επιφάνεια της Γης μεγαλύτερα ποσοστά της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και κατ’ επέκταση να καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές που θα καταγράφονταν με την ύπαρξη των αερολυμάτων.

Σπανιότατο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας!


Μεγάλες είναι οι καιρικές αντιθέσεις που παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης. Στα βόρεια επικρατούν σχεδόν χειμωνιάτικες συνθήκες, στις ΝΔ περιοχές κυριαρχεί η αστάθεια και στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, οι θερμότερες αέριες μάζες που μας έρχονται από τη Β. Αφρική θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ως τους 38 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες ακόμη πιο πάνω. Επισημαίνεται ότι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του ανοιξιάτικου καύσωνα θα είναι η μεγάλη διάρκεια (5 με 6 ημέρες) και οι πολύ υψηλές για το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου θερμοκρασίες (39 - 40οC). Με τα δύο αυτά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι το αναμενόμενο θερμό κύμα θα καταγραφεί ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας.

Υ.Γ.
1) Καμίνια, φλόγιστρα, βρασίματα, τσουρουφλίσματα… Και ακόμη δεν έφθασε το καλοκαίρι!

2) Κάπου διάβασα για θερμοκρασίες 44 βαθμών! Νομίζω ότι θερμοκρασίες -σωστά μετρημένες- σαφώς πάνω από τους 40 βαθμούς είναι δύσκολο να δούμε. Δεν είναι μόνο οι όποιες νεφώσεις. Είναι η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα που λόγω εποχής δεν μπορεί να φθάσει την ξηροαδιαβατική και το κυριότερο λείπει το συνοπτικής κλίμακας οργανωμένο ρεύμα που θα μετατρεπόταν σε λίβα στα υπήνεμα.  


Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

Αρμένικη η βίζιτα του εξ Αφρικής θερμού κύματος!


Οι νεφώσεις και οι τοπικοί άνεμοι θα καθορίσουν τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας


Η χώρα μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ασθενών ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και την απουσία βροχών. Παράλληλα, στην κεντρική Μεσόγειο - Ν. Ιταλία, το ρεύμα αρχίζει να γίνεται Ν-ΝΔ σχεδόν σε όλα τα ύψη της τροπόσφαιρας (κατώτερης ατμόσφαιρας), με συνέπεια τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών αλλά και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, η θερμοκρασία στη χώρα μας θα αρχίσει να ανεβαίνει και το τετραήμερο Παρασκευή 15/5 - Δευτέρα 18/5 θα φθάσει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα (38-40οC). Σημειώνεται, πάντως, ότι στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές η παρουσία νεφώσεων -κατά κανόνα υψηλών- θα περιορίσει την άνοδο του υδραργύρου και ότι σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άνεμοι θα είναι καθοριστικοί για το πού ακριβώς θα φθάσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020

Στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας η ουσιαστική αλλαγή του καιρού!


Προ των πυλών το εντονότατο για την εποχή θερμό κύμα


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους, την ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και τις τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα φθάσει στη βόρεια Ελλάδα τους 31 και στην υπόλοιπη χώρα τους 34 βαθμούς. Την Πέμπτη (14/5) προβλέπεται ζεστός καιρός με τοπικές ομίχλες το πρωί και αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (15/5) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η νέα άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (16-17/5) προβλέπεται πολύ ζεστός για την εποχή καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
    

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επάνοδος στις κανονικές θερμοκρασίες


Καλοκαίρι, αν παραβλέψουμε τις χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, την αυξημένη σχετική υγρασία και τις ομίχλες


Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται στη Β-ΒΔ Ευρώπη καθώς και στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου μας, με συνέπεια να επικρατήσουν εκεί σχεδόν χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, στις Ν-ΝΑ περιοχές της Ευρώπης μεταφέρονται αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας σε καλοκαιρινά επίπεδα. Στη χώρα μας, ειδικότερα, η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα ζεστή, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν σε πρώτη φάση τους 33 με 35 βαθμούς και σε δεύτερη φάση (Παρασκευή - Κυριακή) τους 36 με 38 βαθμούς. Μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, δεν αποκλείεται υπέρβαση των παραπάνω τιμών κατά 1 με 2 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι προαναφερθείσες θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σπάνιες για το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου, του οποίου οι κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 24 και 26 βαθμών. 

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020

Ζέστη, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας!


Ομορφιές δεν έχει μόνο η θάλασσα!

Ροδακινιές. Πίσω η τεχνητή λίμνη της Βέροιας στους πρόποδες των Πιερίων.
Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης. 

Λίγα απ' όλα!



Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες θερμοκρασίες του περασμένου μήνα ήταν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες του θερμότερου ως τώρα Απριλίου (Απρίλιος 2016).

Βοριάδες και ψύχρα με κοντινή ημερομηνία λήξης!


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο – Καρπάθιο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. Το Σάββατο (9/5), προβλέπεται καλοκαιρία με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα Α-ΝΑ πελάγη 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (10/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νοτιοανατολικά πελάγη ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας θα είναι η νέα άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει και ίσως κατά τόπους ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Κατά τα άλλα, θα πνέουν νοτιάδες με ένταση 3 με 5 μποφόρ και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.   


Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020

Η Αφρική στο προσκήνιο!


Βροχές και τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας


Ψυχρό μέτωπο στα Β. βαλκάνια κινείται Ν-ΝΑ και θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Πάντως, τα φαινόμενα αυτά δεν θα κρατήσουν πολύ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (8/5), προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (9-10/5), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Τέλος, τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020

Αναβροχιές και ζέστες!


Μάιος, ο και Χαλαζιάς αποκαλούμενος!


Ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται Ν-ΝΑ και τις απογευματινές -βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Β. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι υψηλότερες τιμές αναμένονται στην Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησος, όπου ο υδράργυρος θα ανέβει στους 28 και ίσως τοπικά στους 29 βαθμούς. Την Πέμπτη (7/5), τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι σταδιακά από βορρά προς νότο θα γίνουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (8/5), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη Δ. Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (9-10/5), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020

Υδράργυρος: πρώτα η μικρή κατηφόρα και μετά η μεγάλη ανηφόρα!


Καιρικά σκαμπανεβάσματα


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί ΒΔ ανέμους στην περιοχή μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (6/5), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται κυρίως τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Την Πέμπτη (7/5), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (8/5) μόνο το απόγευμα στην ορεινή ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα περιοριστούν στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.   

Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα


Επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και μετεωρολόγοι


Όταν ήμουν νέος μετεωρολόγος στην ΕΜΥ, είχαμε έναν παλιό μετεωρολόγο, ο οποίος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγε ότι από τα μέσα Απριλίου ως τα τέλη Ιουνίου πάντα στην πρόγνωση να δίνουμε μια πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων, τουλάχιστον  για τη βόρεια ορεινή Ελλάδα. Προφανώς, επιστημονική αλήθεια υπήρχε στα λεγόμενά του, αλλά η ρήση του περισσότερο παρέπεμπε στο «δέσιμο του γαϊδάρου» και στα εξ αυτού προκύπτοντα οφέλη. 

Ο ρόλος του καιρού στη μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση της αρχαιότητας

                                                   Πηγή: http://archeia.moec.gov.cy/


Η αρχαιολογική κοινότητα πιστεύει ότι στα αναφερόμενα από τον Όμηρο και τα Κύπρια Έπη γεγονότα του Τρωικού Πολέμου υπάρχει ιστορικός πυρήνας. Ως προς τα πραγματικά αίτια του πολέμου, ο οποίος χρονικά τοποθετείται στον 12ο π. Χ. αιώνα, οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν οικονομικά και κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονταν με την αναζήτηση από τους Αχαιούς νέων τόπων μετά την κάθοδο των Δωριέων που απείλησαν την επιβίωση τους. Κατά τους ιστορικούς, στην Αυλίδα συγκεντρώθηκαν 100.000 με 130.000 Έλληνες που επιβιβαζόμενοι σε περίπου 1.200 πλοία θα διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό την Τροία. Στις ναυτικές επιχειρήσεις της ιστορίας ο καιρός έπαιξε ρόλο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση της αρχαιότητας.

Τόπος σαν τον τόπο μας δεν υπάρχει πουθενά!

Η πόλη της Βέροιας και ο κάμπος της. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Καλωσορίζοντας τον Μάη!



Ο Δημήτριος  Καμπούρογλου (1852-1942) έλεγε: «Η πρώτη Μαΐου συνεκέντρωσε την ελπίδα της βλαστήσεως, την χαράν της ανθίσεως και την αθανασίαν της καρπώσεως, εκπροσωπήσασα συμβολικώς και την άνοιξιν ολόκληρον».
Εμείς σήμερα λέμε: «Ο φετινός Μάης συγκεντρώνει την ελπίδα των καλύτερων ημερών, τη χαρά της εξόδου από το σπίτι και την αξία της συναίσθησης της ατομικής και της συλλογικής μας ευθύνης, εκπροσωπών συμβολικά ολόκληρο τον πολύμηνο αγώνα εναντίον ενός επικίνδυνου εχθρού».

Χρόνια Πολλά, φίλοι μου