Χαμηλό κυνηγάει την ουρά του και άλλα τινά…

 


-Σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, ένα χαμηλό γυρίζει γύρω από τον αντικυκλώνα που είναι εγκατεστημένος στη Μ. Βρετανία. Omega block, Rex block (28/2-1/3)! Ομορφιές!

Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Ο ουρανός της Αθήνας από τα Πατήσια στις 20-2-2021. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο σταδιακά θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της εντάσεως των Β-ΒΑ ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αναφορικά με τα λοιπά μετεωρολογικά στοιχεία, αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Οι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη και η πρώτη εβδομάδα του Μάρτη

Πηγή: https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με βροχές τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας επικρατούν υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η επικράτηση πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην Α-ΒΑ Ελλάδα. 

Ο καιρός της εβδομάδας

Γιαννιώτικο τοπίο. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης καλύπτονται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, τους ασθενείς ανέμους και τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Στις εξαιρέσεις, οι βορειοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι συνθήκες θα είναι χειμωνιάτικες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι μόνο στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 6 μποφόρ. 

Τα πήραμε τα Γιάννενα!

 

«Εν τω μεταξύ κάτι παράξενοι, υπόκωφοι στην αρχή, θόρυβοι ποδοβολητών από το δρόμο της Καλούτσιανης, κι’ όλο και σίμωναν. Τεντώσαμε τ’ αυτιά μας προς τα κει. Γίνονταν λίγο - λίγο δυνατότεροι και δυνατότεροι. Φτάνουν πιο κοντά. Τώρα δεν τους ακούγαμε αόριστα. Τους ακούμε καλά. Ακούμε και τον χτύπο τους και τον ρυθμό τους. T’ αυτιά μας δεν μας γελούν. Το ξέρουμε. Είναι  τ’ αλογοπατήματα από το ιππικό μας!

Το βαρύ χιόνι της πρόσφατης κακοκαιρίας

Του Σπύρου Μπαλαδήμα

Χαίρομαι γιατί το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμφωνεί με την προ δύο ημερών εκφρασθείσα άποψή μου ότι η πτώση των πολλών δένδρων στη διάρκεια του πρόσφατου χιονιά, οφείλεται στο γεγονός ότι το χιόνι ήταν πιο βαρύ σε σχέση με εκείνο των χιονιάδων του 2002, 2004 και 2008.

Η Ναυμαχία της Πάτρας

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανεβάζω αυτό το άρθρο στη μνήμη των θαλασσινών αγωνιστών της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Στο πρώτο έτος της Ελευθερίας, οι επιτυχίες των αγωνιστών στη στεριά συνδυάστηκαν άριστα με τις επιτυχίες των νησιωτών στη θάλασσα. Όμως, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των Ελλήνων ναυτικών εναλλάσσονταν με τις έριδες και την έλλειψη πειθαρχίας, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην ξηρά. Παρατηρήθηκαν κυρίως προβλήματα πολυαρχίας μεταξύ των καπετάνιων της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών που είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στη θάλασσα και βέβαια την οικονομική του υποστήριξη. Σημειώνεται ότι κάθε εξόρμηση τού ελληνικού στόλου απαιτούσε πολλά χρήματα, τα οποία συχνά δε υπήρχαν και χρειάζονταν εβδομάδες ή και μήνες να εξευρεθούν.

Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

του Σπύρου Μπαλαδήμα

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την Κ. Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο Πέλαγος). Αναφορικά με τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους, λίγες βροχές είναι πιθανό να πέσουν στη ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Πάντως, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί. 

Σταράτες κουβέντες

Όταν δεν υπάρχουν παρατηρήσεις για το ύψος των χιονοστρώσεων με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οποιαδήποτε εικασία γίνει περί του ακριβούς ύψους των χιονοστρώσεων εφάμιλλων χιονιάδων μπορεί να έχει βάση. Προσωπικά, νομίζω ότι στο κέντρο της Αθήνας στο χιονιά του 2008 το ύψος της χιονόστρωσης ήταν μεγαλύτερο από το ύψος της χιονόστρωσης του τελευταίου χιονιά, αλλά δεν θέλω να σταθώ στο θέμα αυτό. Το ζήτημα είναι άλλο και έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας σοβαρής ψυχρής εισβολής.

Το 2008 στέλνει περήφανο χαιρετισμό!

Αθήνα, δίπλα στο Ζάππειο. Πηγή: https://hellenicweather.com/o-megalos-xionias-tou-2008-stin-athina/



Ο απολογισμός!

Αναμφίβολα, ο πρόσφατος χιονιάς (14-16/2/2021) ήταν ένας μεγάλος χιονιάς για την Αττική και ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας. Παρατηρήθηκαν μεγάλα ύψη χιονόστρωσης (στο μπαλκόνι μου είχα 20 με 25 εκατοστά χιόνι) και από πλευράς επιπτώσεων, δυστυχώς, θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και πολλοί συνάνθρωποί μας υπέστησαν ζημιές. Όπως έγραψα και χθες, η σύγκριση αυτού του χιονιά με τους χιονιάδες του παρελθόντος με βάση τα κατ’ εκτίμηση ύψη της χιονόστρωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη, ακόμα κι αν πρόκειται για μια σχετικά περιορισμένη περιοχή, όπως είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χιονο-φωτογραφίες!


Συγκρίσεις…

Οι ιστορικοί χιονιάδες της Αθήνας τα τελευταία 40 χρόνια
 (από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος ΙΙ).

Ποια νομίζετε ότι θα είναι η θέση το τωρινού χιονιά στο πάνθεον των ιστορικών χιονιάδων της Αθήνας τα τελευταία 40 χρόνια; Στον παραπάνω πίνακα να προστεθεί και ο χιονιάς του διημέρου 18-19/2/1983, στη διάρκεια του οποίου το στρωμένο χιόνι στο Σύνταγμα είχε φθάσει τα 10 cm (τα ύψη είναι κατ΄εκτίμηση).

Αθηναϊκός χιονιάς: οι μεγάλοι «παίκτες»

Ο μηχανισμός παραγωγής χιονιού από την επίδραση του Αιγαίου. Οι νεφικές οδοί που δημιουργούνται από τα κύτταρα της κατακόρυφης κυκλοφορίας συχνά είναι πολύ πυκνές και στις δορυφορικές εικόνες φαίνονται να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Στη μικρή εικόνα ο θετικός στροβιλισμός που αυξάνεται κατά τη μετάβαση από την περίπτωση (α) στην περίπτωση (β).

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και χίλιες σκέψεις!


 

Ο καιρός της εβδομάδας

Πριν από λίγο: γλάρος στον ουρανό της Κυψέλης εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης, Γιώργης Γκουρνέλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια: (α) την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 10 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο Πέλαγος) και (β) τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Με αυτές τις συνθήκες, χιονοπτώσεις αναμένονται στη ΝΑ Θεσσαλία, την Α-ΝΑ Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο, το Αιγαίο (βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές) και την Κρήτη (ακόμα και στα βόρεια παράλια του νησιού). Κατά τα άλλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός ιδιαίτερα στις περιοχές με χιονοσκεπές έδαφος. 

Η ώρα της Αθήνας!

Τα πολιτικά κόμματα έκλειναν τις προεκλογικές ομιλίες τους με τη συγκέντρωση της Αθήνας, η οποία έπρεπε να είναι συγκλονιστική και ανεπανάληπτη για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο τωρινός χιονιάς έκανε τις δικές του εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις, αλλού με πολύ κόσμο (π.χ. Θεσσαλία) και αλλού με λίγο κόσμο (π.χ. Γιάννενα και ως ένα βαθμό Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του, τη τελευταία εμφάνισή του θα την κάνει στη Β. Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα ο κόσμος να φθάσει ως την παραλία. Όμως, η συγκέντρωση που θα καθορίσει τα τελικά συμπεράσματα είναι εκείνη της Αθήνας που αρχίζει απόψε και θα τελειώσει αργά το βράδυ της Τρίτης. 

Φωτογραφίες...


Όμορφο, αλλά και επικίνδυνο!

 

Με φοβίζει η μεγάλη ένταση των χιονοπτώσεων στον κορμό της χώρας (ορεινά, ημιορεινά και κεντρο-βόρεια πεδινά) που εγκυμονεί κινδύνους αποκλεισμού πολλών περιοχών.

Καλημέρα σε όλους

Μην κιοτεύετε!

Σε συνέχεια της πρωινής ανάρτησης, θέλω να πω ότι η «ζήλεια» μεταξύ των κατοίκων των διάφορων περιοχών της χώρας γιατί κάποιοι χιονίζονται και κάποιοι άλλοι όχι έχει μια αντικειμενική διάσταση. Αναφέρομαι στις μέρα με τη μέρα αλλαγές των μοντέλων όσο πλησιάζουμε την “D-Day”, που όχι μόνο διαφοροποιούν τις ώρες έναρξης και τη φύση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές, αλλά με τις νέες συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που δημιουργούνται δίνουν την εντύπωση ότι «κλέβουν» χιόνια από κάποιες περιοχές και τα δίνουν στις άλλες. Για παράδειγμα, αν ο πυρήνας της ψυχρής αέριας μάζας δεν «έσκαγε» στην ευρύτερη περιοχή του Β. Ιονίου, αλλά διέτρεχε τη χώρα από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ και πήγαινε στον Ν. Αιγαίο, θα χιόνιζε λίγο στην Ήπειρο και τη Μακεδονία και πολύ περισσότερο στην Αττική.

Αναφορικά με τις επικείμενες χιονοπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, θεωρώ πολύ πιθανή την παρακάτω εξέλιξη:

"Άτιμα μοντέλα", αλλού βάζετε χιλιοστά κι αλλού τα κόβετε!

Η προχθεσινή και η σημερινή πρόγνωση του καιρού για τους ανέμους στη στάθμη των 850 hPa (1.500 μέτρα) στις 14-2-2021/00:00 UTC. Οι διαφορές στην ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου είναι καθοριστικές για τη σύγκλιση και τη θερμή ή ψυχρή μεταφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα και τη μορφή του υετού (βροχή ή χιόνι). Παρατηρούμε ότι οι περιοχές της ισχυρής σύγκλισης είναι περίπου οι ίδιες. Όμως υπάρχει ελαφριά στροφή των ανέμων από Α σε ΝΑ στις βορειότερες περιοχές της Ηπείρου, σε περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλία. Ακόμα και κάποια στροφή των ανέμων από ΝΑ σε ΝΔ σε περιοχές της νότιας χώρας έχει τη σημασία της.

Ο καιρός ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που φθάνει ως την περιοχή μας, κινείται ανατολικά. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα σε όλη τη χώρα και θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή. Το Σάββατο (13/2), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, πλην  Θράκης, προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές και τις χιονοπτώσεις οι οποίες στη Μακεδονία και σταδιακά στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα κατεβούν σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου. Τοπικές βροχές αναμένονται και στην υπόλοιπη χώρα κυρίως από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. 

Μπουράν: 1η ανάλυση


 
(α) Ανώτερη ατμόσφαιρα (μέση τροπόσφαιρα, 5,5 χιλ)

Δ1: Με Α-ΝΑ πορεία δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη χώρα.

Δ2: Μέγιστο στροβιλισμού που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (κυρίως στην κεντρο-δυτική Μακεδονία).

 Δ3: Μέγιστο στροβιλισμού που θα μας απασχολήσει τη Δευτέρα-Τρίτη.


Το λόγο έχει ο Μπουράν!

 


Από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, όταν ακόμη δεν φαινόταν κάτι χειμωνιάτικο στον ορίζοντα των προγνώσεων, στο παρόν μπλογκ έγιναν αναρτήσεις και πολλές συζητήσεις για κρύα και χιόνια που κάποιοι θα τις χαρακτήριζαν προφητικές! Όπως έχουμε πει, η παρατηρητικότητα και η οξυδέρκεια των Αρχαίων Ελλήνων και κυρίως του Αριστοτέλη μάς οδήγησαν στην υπόθεση των Ορνιθίων, των χαρακτηριστικών Β-ΒΑ ανέμων στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της Άνοιξης που λόγω των αντίξοων γι αυτά συνθηκών κρατούν πολλές μέρες στον τόπο μας τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική και ξεκαλοκαιριάζουν στη ΒΑ Ευρώπη.

Άλλο κλίμα και άλλο καιρός!



Τους παραπάνω χάρτες, που δείχνουν τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας του περασμένου μήνα από τις κανονικές τιμές της, δεν τους έβαλα για να σας ξενερώσω ενόψει του επερχόμενου χιονιά. Τους έβαλα για να σας δείξω ότι άλλο κλίμα και άλλο καιρός και ότι μέσα σε ένα θερμότερο του κανονικού μήνα μπορούν να υπάρξουν 1 ή 2 ψυχρές εισβολές, όπως ακριβώς έγινε το φετινό Γενάρη στη χώρα μας.

Ο καιρός της εβδομάδας

Παγωμένη λίμνη στη Στοκχόλμη, 7-2-2021. Φωτ. Μάκης Αγγελής

Πολικές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται στις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, μη εξαιρουμένων και των ΒΔ περιοχών της ηπείρου μας. Στη Ν. Ευρώπη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, προς το παρόν, παραμένει ζωνική (γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά), με αποτέλεσμα την εναλλαγή των ΝΔ με τους ΒΔ ανέμους και κατά περιόδους την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από την Ιταλία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Οι διαταραχές της νέας εβδομάδας

 


Δευτέρα: Γενοβέζα και κυρίως Αφρικάνα.

Τρίτη: Πορτουγκέζα (καιρός «Π»).

Τετάρτη: Ρεπό.

Πέμπτη: Ατλαντίδα ( καιρός ενισχυμένου «Π»).

Παρασκευή: Β-ΒΔ άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας.

Σαββατοκύριακο: Δεν βγήκε ακόμη το πρόγραμμα.

Μεθεπόμενη εβδομάδα: Ισχύουν όσα είπαμε χθες. 

Οι Χιονο-Δον Κιχώτες και ο Αζόρ:

Μέρες του ’36 στη Θεσσαλονίκη

Το 1936  ήταν σημαδιακή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη. Από πολιτικής σκοπιάς, το έτος εκείνο έμεινε στην ιστορία της πόλης από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ απεργών εργατών και αστυνομίας τον Μάιο που στοίχισαν τη ζωή 12 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 300. Τα γεγονότα που οδήγησαν στις συγκρούσεις του Μαΐου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο, το μήνα που μια άλλη, εξ ουρανού αυτή τη φορά, συμφορά χτύπησε την πόλη. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.

Πρόχειρο διαγώνισμα: η απάντηση!


Οι βασικές παρατηρήσεις από την κατανομή των ανά δεκαήμερο μέσων μέγιστων θερμοκρασιών του Φεβρουαρίου είναι οι παρακάτω: (α) Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δεκαημέρου παρατηρείται (μεγάλο) άλμα της τάξεως περίπου των 1,5 βαθμών σε όλες τις περιπτώσεις και (β) Υπάρχει σαφής πτώση  της θερμοκρασίας μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου δεκαημέρου του μήνα, παρόλο που ο Ήλιος κερδίζει συνεχώς ύψος στον ουράνιο θόλο. Πέρα από αυτά, παρατηρούμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη καθώς κινούμαστε από τη Θεσσαλονίκη προς την Κρήτη και από την Πάτρα προς την Αθήνα. Η έρευνα έδειξε ότι και οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες, που δεν παρουσιάζονται στον πίνακα, παρουσιάζουν ανάλογη συμπεριφορά με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη (Μίκρα), όπου η μέση ελάχιστη θερμοκρασία του τρίτου δεκαημέρου είναι κατά 0,2 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία του δευτέρου δεκαημέρου. Για να βρούμε τις πιθανές αιτίες του «περίεργου» αυτού φαινομένου, είναι ανάγκη να δούμε πώς δουλεύει η μηχανή του καιρού και του κλίματος στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών και την επικράτηση γενικά ασθενών ανέμων. Τα άλλα βασικά στοιχεία του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα είναι οι αραιές νεφώσεις, οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν αντίστοιχα τους 17 και 20 βαθμούς, όταν οι κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου είναι αντίστοιχα 10 και 13 βαθμοί. 

Πρόχειρο διαγώνισμα!

Βλέπετε κάτι περίεργο στον πίνακα; Αν ναι, μπορείτε να το εξηγήσετε;


Αντιθέσεις και θυμοσοφίες


Επίκαιρα και χρηστικά Νο 4

Η κυρά-Μάρω
του Χριστόδουλου

 -Οι καταιγίδες στη χώρα μας παρουσιάζουν ελάχιστο στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, αλλά μερικές φορές το ημερολόγιο (αστρονομικά δεδομένα) δεν επαρκεί για την ατμοσφαιρική ευστάθεια. Οι (παρατεταμένοι) νοτιάδες αποσταθεροποιούν την ατμόσφαιρα και όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες, σημειώνονται καταιγίδες σαν να είναι Νοέμβριος.

- Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, ως το Σάββατο αναμένονται αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας κι έτσι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η ηλιοφάνεια, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της, οι τοπικές ομίχλες το πρωί, οι ασθενείς άνεμοι, οι υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και το μεγάλο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος. Οι παραπάνω συνθήκες ευνοούν τις πρωινές θερμοκρασιακές αναστροφές, με συνέπεια την αύξηση της συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής. Την Κυριακή, το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ΝΔ ανέμων, οι οποίοι αργά το βράδυ στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.

 

Ο καιρός της εβδομάδας

Ανοιξάτικα σκιρτήματα στο Σταυράκι Ιωαννίνων. Φωτ. Διονύσης Τασιόπουλος
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα διατηρηθούν οι νοτιάδες και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 αθμούς.