Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Θάνο τον Ρόδιο

Καλημέρα σε όλους και μην ξεχνάτε: Carpe diem, quam minimum credula postero! (Αδράξτε τη μέρα, έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερη εμπιστοσύνη στο αύριο), όπερ μεθερμηνευόμενο και προσαρμοσμένο στην παρέα μας εστί: Μη μετράτε τις μέρες και τους μήνες του χειμώνα με τις ψυχρές εισβολές. Χαρείτε το σήμερα, τρυγήστε τη μέρα που έλεγε και ο Λιαντίνης, και ό,τι θέλουν τα μοντέλα και ο καιρός ας κάνουν!

28 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, διακρίνω μια κρυφή αισιοδοξία......Το πάτε από δω, το πάτε από κει, κάποια στιγμή θα μας τα πείτε τα καλά τα νέα.
    Καλή Κυριακή σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι είχα να πω για την προγνωση το είπα ως παλαίμαχος πριν από δύο ημέρες, Νίκο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, πίσω από την ανάρτηση των χθεσινών φωτογραφιών κρύβεται "μια κρυφή αισιοδοξία", η οποία όμως θα είχε στερεότερη βάση αν υπήρχε ακόμα η παλιά κανονικότητα του καιρού και του κλίματος. Όσο για τη σημερινή ανάρτηση, στόχο έχει την αποφόρτιση...

      Διαγραφή
    2. Πριν δύο χρόνια όμως είχατε βάλει ανάρτηση 40 μέρες πριν και πέσατε μέσα (με το σημερινό κλίμα δλδ)

      Διαγραφή
    3. Τότε πήγαν οι Φαρισαίοι κι έκαναν σύσκεψη πώς να τον παγιδέψουν με ερωτήσεις. Έστειλαν, λοιπόν, τους μαθητές τους μαζί με τους Ηρωδιανούς και του είπαν: «Διδάσκαλε, ξέρουμε πως λες την αλήθεια και διδάσκεις αληθινά το θέλημα του Θεού, και δε φοβάσαι κανέναν γιατί δεν υπολογίζεις σε πρόσωπα. Πες μας, λοιπόν, τι γνώμη έχεις; Επιτρέπεται να πληρώνουμε φόρο στον αυτοκράτορα ή όχι;»

      Διαγραφή
  2. Απαραίτητη σίγουρα είναι η αποφόρτιση όταν αγωνιούμε για τα μελλούμενα.
    Carpe Diem λοιπόν φράση που αναφέρεται σε ποίημα του Οράτιου.
    "Λευκονόη, μη ρωτάς, δεν κάνει να ξέρεις

    ποιο τέλος όρισαν οι θεοί για τη ζωή τη δική μου και τη δική σου·

    και μη ζητάς τ’ άστρα μελετώντας να το βρεις.

    Πόσο είναι προτιμότερο να δείχνεις υπομονή σ’ ότι συμβεί!

    Χειμώνες περισσότερους αν μας χρωστά ο Δίας

    ή αν αυτόν μάς χάρισε στερνό, που σπάει το κύμα το τυρρηνικό

    στ’ αντικρινά τα βράχια, δείξε τη φρονιμάδα σου,

    στράγγιζε τα κρασιά σου·

    κι αφού η ζωή είναι λίγη, κλάδευε τη μακρινή ελπίδα.

    Όσο μιλάμε, θα ’χει πετάξει πια ο φθονερός ο χρόνος.

    Άδραξε την ημέρα και δείξε όσο το δυνατόν λιγότερη εμπιστοσύνη στο αύριο."

    Επίσης είναι το σύνθημα με το οποίο ο Robbin William's προσπαθεί να ξυπνήσει τα κοιμωμενα νιάτα των νεαρών μαθητών στην ταινία "ο κύκλος των χαμένων ποιητών" που στο τέλος της κυριαρχούν τα χιονισμένα τοπία..
    https://youtu.be/hETfrVVVi0k

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα από την βροχερή από χθες το απόγευμα Κασανδρεια Χαλκιδικής που ξεκίνησε με μια έντονη μπόρα μιας ώρας το απόγευμα του Σαββάτου με ψιλό, χαλάζι, πυκνή ομίχλη χθες το βράδυ και ψιλόβροχο μέχρι και τώρα. Ο υετός ποικίλει από 3-4 έως 20 χλστ στη χερσόνησο ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 10c, όπως λέτε και εσείς κ. Λιακόπουλος ας απολαύσουμε αυτό το χειμωνιάτικο διάλειμμα με την ελπίδα να μονιμοποιηθεί από το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά από τους νοτιαδες που περιμένουμε μες στην εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας.Γεια σου δάσκαλε με τα ωραία σου που όλους μας αναπαύεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα πιο ζεστά μέρη της Ελλάδας η Λίνδος από ότι διάβασα και ίσως με τη μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στη χώρα μας. Και με ζεστή θάλασσα για σχεδόν όλη την χρονιά.Οτι πρέπει για μπάνια και διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μέχρι τώρα μετεωρολογικα δεδομένα (από συστάσεως του σταθμού της Λίνδου) δείχνουν πως ίσως έχει την υψηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία πανευρωπαικα. Θεωρώ όμως ότι χρειάζεται κι άλλα ίσως χρόνια παρατήρησης για να επιβεβαιωθεί.
      Όσο για το Carpe Diem (άδραξε την ημέρα) του κου Ζιακοπουλου, το πρωτοακουσα σε ηλικία 14 χρόνων το 1989 στην υπέροχη ταινία "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" και από τότε έγινε ίσως σχεδόν στάση ζωής μου σε πολλά πράγματα

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία η φωτογραφία σου Θάνο από το σμαραγδένιο νησί, την όμορφη Ρόδο. Και όπως λέει και το τραγούδι: "Να μας πάρεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη, φύσα θάλασσα πλατιά, φύσα αγέρι, φύσα αγέρι"...

      Διαγραφή
    3. Να είσαι καλά φίλε μου...για να είμαι ειλικρινής λάτρεψα τις 50 αποχρώσεις του μωβ (για να παραφρασω τον τίτλο μιας άλλης ταινίας😉🙂) που είχε η θάλασσα εκεινη τη στιγμή χάρη στο παιχνιδισμα των σύννεφων και του ηλιου, αλλά και λόγω της βροχής που είχε πριν λίγο προηγηθεί

      Διαγραφή
  6. Βλέπω ότι η απάντηση σας ,στον Νίκο είναι άρτια διατυπωμένη μην αφήνοντας χαραμάδα...παρερμηνείας και ερωτήσεων.Εγώ μόνο να πώ ότι ο αξιόπιστος Ευρωπαίος εξακολουθεί να δίνει το χαμηλό πολύ δυτικότερα μας και επομένως τα δύο μέτωπα κακοκαιρίας που θα μας δώσει αμφίβολο είναι..αν βοηθήσουν το αρνητικό ισοζύγιο αυτού του χειμώνα,(χιόνια ανω των 1000..και βροχές..max 50 mm).'Ομοια..ο αντικυκλώνας που αναπτύσεται μετά...αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά του εμποδιστή που ξέρουμε έως τώρα...ουτε στην Σκανδιναβία ...ανεβαίνει ουτε στην Μεγάλη Βρεττανία....Καλή η προσπάθεια για αποφόρτιση αλλά το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά πολύ."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Κυριακή σε όλους σας! Δάσκαλε, πολύ σωστά τα λες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόγνωση καιρού 40 ημερών και Δ. Ζιακόπουλος πού συμπίπτουν ; Διατελούν σε απόλυτη αντίφαση. Κάτι σαν .....ασύμβατες ευθείες.Αυτό δεν είναι επιστημονική πρόγνωση ,αλλά μαντική τέχνη. Αν ήταν έτσι ,θα προέβαινε ,ως Ηπειρώτης στην επανασύσταση του μαντείου της Δωδώνης και θα τα κονόμαγε κιόλας.Η μαντική και τα μαντεία ήσαν ανέκαθεν από τις επικερδέστερες επιχειρήσεις.-=======Π .Α .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικός Δάσκαλος, όπως πάντα...
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μην ψάχνουμε ψύλλους στ'άχυρα ακόμη και σε αυτήν την ανάρτηση.
    Ο δάσκαλος έχει δίκιο.
    Ανοίγεται μία άκρως ενδιαφέρουσα εβδομάδα για τα δυτικά κεντρικά και βόρεια κυρίως, και ακόμη κοιτάζουμε τον τζίφο πού σε βάθος 15 ημερών αλλάζει τα σενάρια σαν πουκάμισα και μάλιστα από το ένα άκρο στο άλλο.
    Η τάση δόθηκε.
    Ας κάνει ότι θέλει από κει και πέρα ο άρχων καιρός και ας απολαύσουμε τα κοντινά μέρα τη μέρα.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Περιμένουμε τις ειδικές πλέον προγνώσεις του Δασκάλου. Συμφωνώ. Φώτη, με προβληματίζουν πολύ οι θερμοκρασίες φέτος. Σημείο παγοποίησης στα 2.100μ. την Τετάρτη σημαίνει βροχές στα χιονοδρομικά ΒΔ χώρας!! Κάτι δεν πάει καλά φέτος από την αρχή, από ένστικτο κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά. Θυμάμαι ότι, άλλες χρονιές (όχι αναγκαστικά μακρινές από το 2023), στα υψόμετρα άνω των 1400 μ. είχαμε σχεδόν μονίμως χιόνια. Χιόνιζε και στις λιακάδες με τα ανεμοσούρια που δημιουργούν κατάσταση χιονοθύελλας (δεν ξέρω αν έχεις δει το φαινόμενο αυτό, που είναι χειρότερο και από χιονοθύελλα, το χειμώνα του 2005 είχα αποκλεισθεί μέσα στη λιακάδα από ανεμοσούρι στα 1450μ.). Άλλη μία φορά είχαμε κολλήσει στα 1300μ. σε ανήλιο σημείο, που δεν το βλέπει σχεδόν ποτέ ο ήλιος όλο το χρόνο (άλλο σοβαρό πρόβλημα αυτό). Φέτος ούτε στα ανήλια δεν υπάρχει πρόβλημα. Περίεργα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Φοβερό φαινόμενο αυτό πού αναφέρεσαι φίλε Πίνδος.
      Το γνωρίζω αλλά προσωπικά δεν το έχω ζήσει στα βουνά μιάς και είναι μετρημένες οι φορές πού ανεβαίνω μέσα στο χειμώνα.
      Φέτος τίποτα!

      Αύριο πάντως νομίζω δεν θα είναι τόσο ψηλά τα χιόνια στη ΒΔυτική χώρα.
      Γεωδυναμικά στα 850 πού κοίταξα και Τ850 γύρω στο 2 με 3 προς το απόγευμα και μετά, λογικά από τα 1700 με 1800μ θα μπει χιόνι.
      Από την Τρίτη και κυρίως Τετάρτη έως Πέμπτη πάμε για πάνω από 2000μ.
      Απο Παρασκευή απόγευμα πέφτουν ραγδαία τα υψόμετρα στις περιοχές μας.
      Όπως και να έχει τα τελευταία χρόνια με το συνεχές κερδισμένο έδαφος τού υποτροπικού προς τα βόρεια έχουμε πάθει ζημιά ακόμη και στα ψηλά βουνά.

      Διαγραφή
    3. Σου ρίχνω NW Pindos. Έχουμε καθηλωθεί στα καρεκλάκια στον Παρνασσό σε υψόμετρο 2.250 μέτρων, όταν το γύρισε από λιακάδα σε χιονοθύελλα και κόπηκε το ρεύμα για κάνα μισάωρο, ακινητοποιώντας και τα lift. Κάναμε κούνια από τη χιονοθύελλα σε ύψος 20-25 μέτρων από το έδαφος και γίναμε κάτασπροι μέχρι να λειτουργήσουν και πάλι τα καρεκλάκια.

      Έχει γυριστεί και ταινία τρόμου με παρόμοιο σενάριο. Μόνο που τότε το ρεύμα δεν επανήλθε κι ένας πιτσιρικάς πήδηξε από το καρεκλάκι για να φέρει βοήθεια, με συνέπεια να σπάσει τα πόδια του κ.λ.π.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Καλημέρα φίλε μου, δεν αναφέρομαι στην καιρική κατάσταση από λιακάδα να το γυρίζει ξαφνικά σε χιονοθύελλα (συμβαίνει και αυτό συχνά στα πολύ ορεινά και το έχουμε δει πολλές φορές). Αναφέρομαι στην κατάσταση που γύρω από το δρόμο υπάρχουν όγκοι χιονιού από το χιόνι που είχε ήδη ρίξει προηγούμενες ημέρες και ενώ είχαμε λιακάδα (τίποτε απολύτως από φαινόμενα δηλαδή) φυσούσε τόσο πολύ ΝΑ άνεμος (με λιακάδα επαναλαμβάνω), που ο αέρας έφερνε από τα πλάγια το χιόνι μέσα στο δρόμο και δεν βλέπαμε τίποτε μπροστά μας σαν να ήμασταν σε χιονοθύελλα (χειρότερα) και έκλεινε ο δρόμος από το χιόνι που εισέρχονταν σε αυτόν από γύρωθεν. Αυτό εννοώ, δεν ξέρω αν έχεις πετύχει τέτοια καιρική κατάσταση. Συγκεκριμένα ήμουν σε υψόμετρο γύρω στα 1450 - 1500μ. και φυσούσε θυελλώδης ΝΑ σε σημείο της διαδρομής με ανοιχτό μέτωπο στον ΝΑ άνεμο και έκλεισε ο δρόμος (με λιακάδα επαναλαμβάνω, όχι με ξαφνικό κλείσιμο του καιρού και χιονοθύελλα). Μοναδική εμπειρία και δύσκολη. Εννοείται ότι έσπευσε εκχιονιστικό για να ανοίξει το δρόμο. Αυτά είναι τα κλασικά ανεμοσούρια όπως τα λέμε γι αυτό και στα ορεινά όταν ρίχνει πολύ χιόνι η κατάσταση είναι απρόβλεπτη ακόμη και με λιακάδες.

      Διαγραφή
    5. «Η ανακατανομή της ποσότητας του χιονιού που έχει πέσει σε μια περιοχή είναι χαρακτηριστικό του χειμωνιάτικου περιβάλλοντος κυρίως στους ορεινούς όγκους και το αίτιο που την προκαλεί είναι ο άνεμος. Με τον όρο παρασυρόμενο χιόνι εννοούμε το χιόνι που μεταφέρεται από τον άνεμο σε μικρό ύψος από το έδαφος, χωρίς να περιορίζεται αισθητά η ορατότητα στο ύψος των ματιών του παρατηρητή (1,80 μέτρα από το έδαφος). Το χιόνι που μεταφέρεται σε μέτριο ή μεγάλο ύψος από το έδαφος και περιορίζει πολύ την οριζόντια ορατότητα στο ύψος του παρατηρητή ονομάζεται ανυψούμενο χιόνι. Όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι μικρή, το χιόνι έρπει ή αναπηδά πάνω στην επιφάνεια του εδάφους. Η αιώρησή του στην ατμόσφαιρα επιτυγχάνεται με αναταρακτικές διαδικασίες που οδηγούν τα σωματίδια του χιονιού δεκάδες μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Η μετάβαση από την αναπήδηση στην αιώρηση συμβαίνει με ταχύτητα ανέμου γύρω στους 30 κόμβους. Είναι αυτονόητο ότι για την αιώρηση, εκτός από την ταχύτητα του ανέμου, καθοριστική είναι η κατάσταση του χιονιού που καλύπτει το έδαφος, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας, του μεγέθους, του σχήματος και της πυκνότητας των σωματιδίων του» (από τον πρώτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό).

      Διαγραφή
    6. NW Pindos
      Ευχαριστούμε πολύ Δάσκαλε για την ακριβή ενημέρωση, προσωπικά όταν βίωσα το φαινόμενο πράγματι είχαμε πρόβλημα να δούμε αυτά που χρειάζεται να βλέπει ένας οδηγός δηλαδή το δρόμο, ευθεία μπροστά μας και σε ένα ύψος μέχρι το ύψος χοντρικά των πασσάλων χιονιού (γύρω στα 2 μέτρα) που υπάρχουν στους δρόμους. Μάλιστα από μακριά πριν εισέλθω στο σημείο ξεχώριζε το φαινόμενο (σαν να βγαίνουν λευκοί καπνοί από το έδαφος φαινόταν). Η απόσταση που εντοπιζόταν το μεγάλο πρόβλημα ήταν γύρω στα 600-700 μέτρα γιατί μετά είχε κλειστή δεξιά στροφή και έκοβε γιατί άλλαζε ο προσανατολισμός του πλάγιου μετώπου του δρόμου. Νομίζω κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην Εγνατία πριν λίγα σχετικά χρόνια όταν είχε ανεμοσούρια σε ανοιχτό σημείο (σαν λεκάνη) με πλάγιο μέτωπο στους Β-ΒΔ ανέμους και το φαινόμενο είχε εντοπισθεί στο ύψος της Ξηρολίμνης όπου τότε είχε κλείσει ο δρόμος κατά τη διάρκεια των φαινομένων, αλλά και μετά λόγω των ανέμων που συνεχίζονταν για κάποιες μέρες δημιουργούνταν προβλήματα.

      Διαγραφή
  11. Μεγάλη η ανυπομονησία για τα του καιρού... Εμείς εδώ στα Γιάννενα ξεκινάμε πάλι με τις αυριανές βροχούλες μας... Θα ξεχάσουμε τον ήλιο για αρκετές ημέρες... Αλλά το βλέμμα μας είναι στο προσεχές ΠΣΚ.... Άτιμα μοντέλα.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίζει να το δούνε τα Γιάννενα την Κυριακή!

      Διαγραφή
    2. Γιαννη εγω πιστευω πως το σαββατο εχουν καλες ελπιδες να δουν χιονι τα Γιαννενα. Με τα σημερινα στοιχεια υπαρχει χαμηλο στο ιονιο και καλη "μπουκα" υετου. 2-3 σωρειτομορφα συννεφακια και μπορει να το δει. Οι θερμοκρασιες ειναι οριακες για την πολη. Στα 1000 μετρα πανω κατω το επιπεδο παγοποιησης. Χρειαζεται μια γερη μπουκα για να βοηθησουν και τα καθοδικα ρευματα.
      Καλο χιονι θα βαλουν και τα βουνα της αιτ/νιας!!!

      Διαγραφή
    3. Τα Γιάννενα σε οριακές συνθήκες είναι ικανά για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Έχω δει παπλαμούδα με +1οC και ισχυρό χιονόνερο με +0,5οC. Είναι στη κόψη του ξυραφιού. Πάντως τα ορεινά μας και τα ημιορεινα πάνω από τα 700-800μ φαίνεται ότι θα βάλουν πολλά εκατοστά. Το δε Μέτσοβο ίσως και πάνω από μισό μέτρο. Υπομονή λοιπόν να δούμε τα τρεξίματα και των επόμενων ημερών

      Διαγραφή
  12. NW Pindos
    Μιας και η συζήτηση για καιρικά θέματα έχει γενικότερο χαρακτήρα θα ήθελα να διατυπώσω κάποια ερωτήματα ξεκινώντας από μία διαπίστωση: Έχουμε παράδειγμα ανθρώπινης παρέμβασης στον καιρό; Έχουμε: Η σπορά των χαλαζοφόρων νεφών (μέσω αεροπλάνων) με ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο για την αποτροπή της χαλαζόπτωσης προς προστασία των καλλιεργειών (γεγονός αναμφισβήτητο και γνωστό σε όλους). Ερωτήματα: Έχουμε άλλα παραδείγματα παρέμβασης ανθρώπου στον καιρό; π.χ. απώθηση καταιγιδοφόρων νεφών; Έχει γίνει θέμα συζήτησης σε επιστημονικό επίπεδο σχετικά με το εάν τα νέφη, που δημιουργούν τα καυσαέρια των αεροπλάνων, που κατακλύουν καθημερινά τους εναέριους χώρους μπορούν να επηρεάσουν μία καιρική συνθήκη έστω σε περιορισμένη κλίμακα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή